Αν μέχρι τώρα θεωρούσες πως οικονομία καυσίμου = diesel αυτοκίνητο, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις.

Πλέον, τα αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρες έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι ικανά να πετύχουν παρόμοιες τιμές κατανάλωσης με εκείνες των πετρελαιοκίνητων.

Βέβαια, όπως έχουμε γράψει και στο άρθρο “Κλασικά διλήμματα: Βενζίνη ή Πετρέλαιο“, αν διανύεις περισσότερα από 18.000 χιλιόμετρα το χρόνο, τότε το diesel αυτοκίνητο σε συμφέρει.

Αν όμως διανύεις λιγότερα χιλιόμετρα, δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθείς το έξτρα κόστος αγοράς τους. Με ένα σύγχρονο βενζινοκίνητο είναι σίγουρο πως θα μείνεις ικανοποιημένος από το κόστος χρήσης του.

Όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), οι Έλληνες καταναλωτές έχουν καταλάβει πλέον τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αυτοκινήτων πετρελαίου και βενζίνης, με αποτέλεσμα η μανία τους για ένα “dieselάκι” να έχει εξασθενήσει.

Για του λόγου το αληθές, από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2020:

  • Το 26.9% των καινούριων αυτοκίνητων ήταν diesel
  • Το 54.6% των καινούριων αυτοκίνητων αφορούσε κινητήρες βενζίνης

Αν σκεφτείτε πως στο αντίστοιχο διάστημα του 2016 τα αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρες είχαν αγγίξει ακόμα και το 72% μερίδιο αγοράς και σήμερα αποτελούν το 26,9%, είναι προφανές ότι η μόδα των diesel έχει – ως έναν βαθμό – παρέλθει.

Στο παρόν άρθρο λοιπόν, θα επικεντρωθούμε στις πιο οικονομικές προτάσεις αυτοκινήτων βενζίνης, τα οποία προσφέρουν παρόμοια κατανάλωση με τις αντίστοιχες πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

Θέλεις να αλλάξεις το diesel σου με ένα βενζινοκίνητο;

Δες κάποιες από τις καλύτερες επιλογές!

Fiat Panda 0.9 Turbo TwinAir 85PS

  • Μέση κατανάλωση: 4.2 λίτρα/100χλμ
  • CO2: 95 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας (2018): 85,50€

Αναμφίβολα, το Panda είναι ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα της -σημερινής- Fiat, αν όχι το καλύτερο. Είτε επιλέξεις κινητήρα πετρελαίου, είτε βενζίνης, το Panda θα κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο οικονομικά αυτοκίνητα πόλης που μπορείς να αγοράσεις.

Ο νέος, μικρός κινητήρας βενζίνης Twin Air που σου προτείνουμε είναι σβέλτος και πολύ οικονομικός. Ωστόσο έχει κατηγορηθεί από τους δημοσιογράφους ότι δεν ανταποκρίνεται στις επίσημες τιμές κατανάλωση που ανακοινώνει η Fiat.

Η αλήθεια είναι ότι με δύο κυλίνδρους κατω από το καπό (ναι, είναι 2κύλινδρο), το Panda χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να αποδώσει τα μέγιστα. Δεν παύει όμως να είναι εξαιρετικά οικονομικό, πρακτικό και ευχάριστο στην οδήγηση!

Δες Επιλεγμένα Fiat Panda!

 

Ford Fiesta 1.0 80PS Start/Stop

  • Μέση κατανάλωση: 4.6 λίτρα/100χλμ
  • CO2: 105 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας (2018): 102,90€

Μπορεί το νέο Ford Fiesta (2018) να βρίσκεται πλέον στην αγορά, το παλιό μοντέλο όμως παραμένει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα “μικρά” που μπορείς να αγοράσεις με σχετικά χαμηλό κόστος.

Ναι, μπορεί κάποια αυτοκίνητα πόλης να προσφέρουν περισσότερους χώρους, μπορεί άλλα να εξοπλίζονται με τεχνολογία αιχμής, ωστόσο κανένα δεν διαθέτει την οδική συμπεριφορά του Fiesta.

Εύστροφο και επικοινωνιακό, το Fiesta στην πόλη είναι ευκίνητο και στον αυτοκινητόδρομο στιβαρό.

Ο 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης με τα 80 άλογα που σου προτείνουμε δεν βάζει φωτιά στο δρόμο, αυτό είναι σίγουρο. Παρόλα αυτά είναι τίμιος σε απόδοση και καταναλώνει λίγο παραπάνω από τον αντίστοιχο 1.5 TDCi κινητήρα diesel των 75 ίππων.

Αν ψάχνεις για κάτι πιο σπιρτόζικο, τότε η επιλογή με τον turbo βενζινοκινητήρα EcoBoost είναι  -κατά κοινή ομολογία- η καλύτερη.

Εφόσον όμως ο βενζινοκινητήρας των 80 ίππων καταναλώνει ελάχιστο καύσιμο και είναι φθηνός στην αγορά και στα πάγια έξοδα, γιατί να μην το επιλέξεις;

Δες Επιλεγμένα Ford Fiesta!

 

Renault Clio 0.9 TCe 90HP

  • Μέση κατανάλωση: 4.7 λίτρα/100χλμ
  • CO2: 105 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας (2018): 102,90€

Με την κομψή του όψη και την προσιτή τιμή, το Clio είναι τόσο περιζήτητο στην αγορά όσο ένα τραπέζι στο καλύτερο “γωνιακό” bistro του Παρισίου που οι ντόπιοι δεν θέλουν να μιλούν για αυτό για να μη γεμίσει τουρίστες…

Προσφάτως, το Clio ανανεώθηκε αισθητικά (facelift) και η συγκεκριμένη βενζινοκίνητη έκδοση σε συνδυασμό με το πακέτο ECO καταφέρνει εντυπωσιακές τιμές κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο πακέτο προσφέρει τα εξής:

  • μεγαλύτερες σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων
  • χαμηλής αντίστασης ελαστικά
  • ελαφρύτερο πορτ μπαγκάζ

Ο υπετροφοδοτούμενος, 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης αποδεικνύεται πιο “γεμάτος” από τον κάπως πληκτικό πετρελαιοκινητήρα του Clio. Το κράτημα, η ποιότητα κύλισης και η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης θυμίζουν αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.

Τέλος, όσον αφορά την καμπίνα, υπάρχει αρκετός χώρος, τόσο για τους επιβάτες, όσο και στο πορτ μπαγκάζ. Σε γενικές γραμμές, το Clio προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για την πόλη και όχι μόνο!

Δες Επιλεγμένα Renault Clio!

 

Audi A1 1.0 TFSI 95PS Sportback

  • Μέση κατανάλωση: 4.3 λίτρα/100 χλμ
  • CO2: 97 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας (2018): 87,30€

Αν θέλεις ένα μικρό αυτοκίνητο με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και premium σήμα στην άκρη του καπό, μην κοιτάξεις αλλού. Το Audi A1 είναι αυτό που ψάχνεις!

Το εσωτερικό του μοιάζει και είναι τόσο καλοφτιαγμένο όσο εκείνο του Audi R8 των 200.000+€. Επιπλέον είναι όμορφο εξωτερικά και σίγουρα ξεχωρίζει από τα Ford, Renault και τα Hyundai.

Το σημαντικότερο βέβαια, είναι ο κινητήρας. Αν είσαι κάτοχος του Audi A1 με diesel κινητήρα, τότε μπορείς να το αντικαταστήσεις με τον τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο 1.000άρη βενζινοκινητήρα, ο οποίος προσφέρει αντίστοιχη οικονομία καυσίμου αλλά και χαμηλά πάγια έξοδα!

Δες Επιλεγμένα Audi A1!

 

Volkswagen Golf 1.4 TSI 125PS

  • Μέση κατανάλωση: 5.2 λίτρα/100χλμ
  • CO2: 120 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας (2018): 117,60€

Το Volkswagen Golf είναι ο βασιλιάς στην κατηγορία του και όχι άδικα, καθώς εδώ και δεκαετίες προσφέρει όλα όσα ζητά κανείς από ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο.

Το μέγεθός του είναι ιδανικό τόσο για έναν εργένη, όσο και για μια μικρή οικογένεια, ενώ μπορεί με άνεση να σε βολέψει και για τη μετακίνηση στην πόλη. Μαζί του βέβαια μπορείς να κάνεις ένα άνετο και ήσυχο ταξίδι, χωρίς παράπονα από τους συνεπιβάτες σου.

Αν θέλεις να αλλάξεις το πετρελαιοκίνητο Golf σου και αναζητάς κάποιο αντίστοιχα οικονομικό, τι καλύτερο από ένα βενζινοκίνητο Golf; Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση που σου προτείνουμε διαθέτει τον γνωστό 1.4 TSI με τα 125 άλογα και τα 200 Nm ροπής.

Πρόκειται για μια έκδοση οικονομική στη χρήση αλλά με το απαραίτητο “τράβηγμα”, ελέω τούρμπο, για να μη νιώσεις ποτέ ανεπαρκής.

Δες Επιλεγμένα VW Golf!

 

Audi A3 1.4 TFSI Sportback

  • Μέση κατανάλωση: 5 λίτρα/100χλμ
  • CO2: 116 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας (2018): 113,68€

Αν το Golf μοιάζει στα μάτια σου κοινότυπο, τότε δοκίμασε το Audi A3 Sportback. Η 5θυρη έκδοση του A3 είναι το ίδιο πρακτική, περισσότερο premium και με παρόμοια οδική συμπεριφορά με το Golf.

Ο κινητήρας βενζίνης των 1.4 λίτρων καταναλώνει περί τα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και αποδίδει 150 άλογα που δύσκολα θα απογοητεύσουν κάποιον.

Όπως και στο Golf, υπάρχουν πολλές εκδόσεις, τόσο στους κινητήρες όσο και στα εξοπλιστικά πακέτα ή το κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτή όμως που πιστεύουμε ότι θα σου δώσει περισσότερη αξία στην καθημερινότητά σου είναι η 5θυρη με τον 1.4 TFSI βενζινοκινητήρα!

Δες Επιλεγμένα Audi A3!

 

MINI Cooper Clubman 

  • Μέση κατανάλωση: 5.3 λίτρα/100χλμ
  • CO2: 123 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας (2018): 147,60€

Αν είσαι και εσύ από αυτούς που πιστεύουν ότι τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι βαρετά και “άχρωμα” στο δρόμο, τότε κάνε ένα test drive στο MINI Cooper Clubman!

Διασκεδαστικό στην οδήγηση, με εμφανή προσωπικότητα και ιδιαίτερο ντιζάιν στην καμπίνα σε σχέση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της κατηγορίας του. Επιπλέον διαθέτει χώρους για μια οικογένεια, παρόμοιους με ένα 5θυρο Golf ή ένα A3 Sportback.

Ο 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης των 1.500 κ.εκ αποδίδει 136 ίππους και επιτυγχάνει μια μέση κατανάλωση της τάξης των 5.3 λίτρων/100χλμ. Αν θέλεις να μεταβείς από ένα οικογενειακό diesel σε ένα βενζινοκίνητο όχημα με μοναδικό χαρακτήρα, το Clubman είναι από τις περιπτώσεις που θα σε ενθουσιάσουν!

Δες Επιλεγμένα MINI Clubman!

 

Toyota Auris 1.8 VVT-i HybridSynergy Drive

  • Μέση κατανάλωση: 3.6 λίτρα/100χλμ
  • CO2: 82 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας (2018): 0€

Δεν θα στο κρύψουμε. Το Toyota Auris δεν είναι το πιο ενθουσιώδες αυτοκίνητο που θα δεις στο δρόμο ή θα οδηγήσεις. Αν ρίξεις όμως μια ματιά στη μέση τιμή κατανάλωσης καυσίμου, τότε θα έχεις σίγουρα ένα λόγο να ενθουσιαστείς!

Τα 3.6 λίτρα/100χλμ που καταναλώνει κατά μέσο όρο το υβριδικό Toyota Auris είναι ένα νούμερο που δύσκολα βρίσκεις στα αντίστοιχα βενζινοκίνητα hatchbacks.

Το υβριδικό σύνολο αποτελείται από έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.8 λίτρων και ένα ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο φορτίζεται από μια μπαταρία. Ο ηλεκτροκινητήρας από μόνος του, μπορεί να κινήσει το Auris μέχρι τα 70 χλμ/ώρα πριν αναλάβει δράση ο βενζινοκινητήρας.

Αν και υπάρχουν σχετικά λίγα στην αγορά, αν βρεις κάποιο καλό, αξίζεις να το αγοράσεις!

Δες Επιλεγμένα Toyota Auris!

 

Το Επόμενό σου Αυτοκίνητο, Ας είναι Από τα Καλύτερα!

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Δες Κορυφαία Αυτοκίνητα Βενζίνης!