Συμβουλές

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιάζουσα περίοδο στη ζωή της γυναίκας γι’αυτό και εύλογα,  υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που ορίζουν το τι πρέπει, και κυρίως, τι δεν πρέπει να κάνει στην καθημερινότητά της.

Αν και όπως λένε οι γιατροί «κάθε κύηση αποτελεί μοναδική περίπτωση», σε γενικές γραμμές η οδήγηση για μια εγκυμονούσα είναι μια από τις δραστηριότητες που επιτρέπονται. Τουλάχιστον μέχρι και τον 6ο μήνα.

Υπό δύο προϋποθέσεις όμως…

  1. Να νιώθει 100% άνετα με την ιδέα της οδήγησης.
  2. Να τηρεί τους κανόνες οδικής ασφάλειας

Κατά τα άλλα, όπως δείχνουν και οι έρευνες, οι έγκυες γυναίκες είναι πολύ προσεκτικές όταν οδηγούν στο δρόμο και ξέρουν να προστατεύουν καλά τον εαυτό τους.

Τα παρακάτω tips λοιπόν, αφορούν την καθημερινή και ασφαλή μετακίνηση μιας μέλλουσας μαμάς με το αυτοκίνητο.

Συμβουλές πρόληψης για εγκυμονούσες οδηγούς

#1 Αρχικά, μόλις μάθετε τα ευχάριστα νέα της εγκυμοσύνης, καλό είναι να κολλήσετε ένα προειδοποιητικό αυτοκόλλητο στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου που να υποδηλώνει την κατάσταση της οδηγού. Μπορεί να μην αποτελεί τη λύση του προβλήματος, παρόλα αυτά για προληπτικούς λόγους, καλό θα ήταν να υπάρχει.

#2 Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ακούσεις από ορισμένους ότι πρέπει να απενεργοποιήσεις τους αερόσακους του αυτοκινήτου. Μην το κάνεις! Σε περίπτωση που εμπλακείς σε σύγκρουση (νοκ, νοκ), με τους αερόσακους θα είσαι πολύ πιο ασφαλής και δεν θα κινδυνεύσεις να χτυπήσεις το κεφάλι ή την κοιλιά σου. Οι αερόσακοι πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένοι!

#3 Όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα καλό είναι να μείνεις στο σπίτι και να μην οδηγήσεις αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος.

#4 Έχε πάντα μαζί σου το κινητό τηλέφωνο και «σώσε» στις επαφές σου όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης, όπως π.χ το τηλέφωνο του γυναικολόγου, του μαιευτηρίου, της οδικής βοήθειας κλπ.

#5 Φρόντισε να μην αφήνεις το ρεζερβουάρ του καυσίμου να αδειάζει τελείως. Καλό είναι να έχεις πάντα αρκετό καύσιμο στο αυτοκίνητο, κυρίως για τους χειμερινούς μήνες.

#6 Φρόντισε ώστε το αυτοκίνητο που οδηγείς να βρίσκεται σε άψογη μηχανική κατάσταση και να έχει προηγηθεί η προγραμματισμένη συντήρηση σύμφωνα με τα πρότυπα του κατασκευαστή!

#7 Τα ελαστικά πρέπει να είναι «φρέσκα» και σε άψογη κατάσταση! Αν δεν είναι, φροντίστε να τα αντικαταστήσετε άμεσα!

Συμβουλές οδήγησης για εγκυμονούσες

#1 Το κάθισμα του οδηγού θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε:

  1. να νιώθεις άνετα
  2. να έχεις πλήρη ορατότητα γύρω από το αυτοκίνητο και
  3. να βρίσκεσαι σε απόσταση ασφαλείας από το τιμόνι ώστε να μην ακουμπά σε αυτό η φουσκωμένη κοιλιά.

#2 Η ζώνη είναι απαραίτητη! Φρόντισε ώστε το οριζόντιο μέρος της ζώνης να βρίσκεται κάτω από τη φουσκωμένη κοιλιά και όχι πάνω σε αυτήν. Επιπλέον, το κάθετο μέρος της ζώνης θα πρέπει να περνάει διαγωνίως από τον ώμο χωρίς να αγγίζει τον λαιμό.

#3 Το χειμώνα, πριν μπεις στο αυτοκίνητο καλό είναι να βγάλεις το μπουφάν, το χοντρό παλτό ή ό,τι άλλο περιορίζει την κίνησή σου. Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να ξεφορτωθείς τα χοντρά ρούχα είναι γιατί η ζωνη πρέπει να εφαρμόζει σωστά στο σώμα και να είναι αποτελεσματική.

#4 Ένα μαξιλαράκι για τη μέση θα σε κάνει να νιώσεις άνετα και θα μειώσει τις ενοχλήσεις της κύησης κατά την οδήγηση.

#5 Απόφυγε να ακολουθείς διαδρομές που έχουν λακκούβες και κακοτεχνίες στην επιφάνειά τους. Οι δονήσεις και τα τραντάγματα δεν είναι ό,τι καλύτερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

#6 Η πολύωρη οδήγηση και η απόλυτη ακινησία σε μια έγκυο γυναίκα αυξάνει τα οιδήματα και την πιθανότητα θρόμβωσης. Αν κάνεις κάποιο ταξίδι λοιπόν, φρόντισε κάθε 1 ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα για να ξεμουδιάσεις. Το περπάτημα είναι η καλύτερη λύση!

#7 Μην διαπληκτίζεσαι στο δρόμο! Τα νεύρα σου μπορεί να είναι ευαίσθητα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, θυμήσου όμως ότι οι καβγάδες, οι φωνές και η συναισθηματικές εντάσεις ταράζουν το έμβρυο που βρίσκεται στην κοιλιά σου.

Όταν με το καλό…

Όταν με το καλό έρθει στον κόσμο το νέο μέλος, τότε θα αρχίσουν να σε απασχολούν εντελώς νέα ζητήματα. Ποια αυτοκίνητα είναι κατάλληλα για νέες οικογένειες; Ποια αυτοκίνητα χωράνε πάνω από 3 παιδικά καθίσματα; Ποια SUV έχουν το μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ; Όλες τις απαντήσεις θα τις βρεις σε αυτό εδώ το blog!

Αν από την άλλη θέλεις να βρεις ένα πραγματικά καλό και ασφαλές αυτοκίνητο, τότε ρίξε μια ματιά στο online showroom με όλα τα επιλεγμένα μας αυτοκίνητα!

 

Panagiotis Mytilinaios
Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης σπούδασε δημοσιογραφία αυτοκινήτων στη Μ.Βρετανία. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι λατρεύει τα αυτοκίνητα! Στο παρελθόν έχει δουλέψει στο βρετανικό Autocar και στους PistonHeads, ενώ αραιά και που γράφει για το 4Drivers. Πάνω από όλα όμως είναι υπερήφανο μέλος της ομάδας της Spotawheel!

Πως σου φάνηκε το άρθρο; Γράψε μου στα σχόλια πιο κάτω

Άσε το σχόλιο σου

Η διεύθυνση e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *