Ένα πρωί λοιπόν, ξυπνάς και συνειδητοποιείς ότι έχεις μεγαλώσει αρκετά.

Και μόνο η σκέψη ότι οι ημέρες που έχεις ζήσει είναι περισσότερες από αυτές που έρχονται, παρομοιάζεται με ένα γερό άπερκατ στο στομάχι!

Με άλλα λόγια, βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο και σκέφτεσαι όσα δεν έχεις κάνει στη ζωή σου…

Mην αγχώνεσαι όμως!

Λέγεται “κρίση μέσης ηλικίας” και δεν είσαι ο μόνος που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο.

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση μέσης ηλικίας, πολλοί άντρες χωρίζουν τη γυναίκα τους, άλλοι πουλάνε το σπίτι τους, άλλοι δηλώνουν συμμετοχή στο survivor, ενώ κάποιοι άλλοι αγοράζουν σπορ αυτοκίνητα που θα τους κάνουν να ξανανιώσουν νέοι.

Ναι, τα γρήγορα αυτοκίνητα το καταφέρνουν καλά σε αυτό. Σε μια έρευνα που έκανε η Ford, καλωδίωσε ορισμένους οδηγούς και μέτρησε πως η γρήγορη οδήγηση ενός αυτοκίνητου προσφέρει πολύ πιο έντονες στιγμές συγκίνησης από ότι ας πούμε… ένας νέος έρωτας!!

Η οδήγηση ενός γρήγορου αυτοκινήτου λοιπόν, είναι και αποδεδειγμένα για τον άνθρωπο κάτι το συναρπαστικό.

Κάτι που, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων, μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις όλες, μα όλες σου τις έγνοιες.

Σίγουρα πράγματα. Δοκιμασμένα.

Όταν σκεφτόμαστε όμως τέτοια αυτοκίνητα ο νους πλημμυρίζει με κατακόκκινες Ferrari και εξωτικές Lamborghini.

Κάτι πιο φθηνό δεν υπάρχει;

Το ευτύχημα της υπόθεσης είναι ότι δεν χρειάζεται να δαπανήσεις 6-ψήφιο νούμερο για να αποκτήσεις ένα γρήγορο και fun-to-drive αυτοκίνητο.

Συγκεντρώσαμε προσεκτικά λοιπόν, τα 10 καλύτερα αυτοκίνητα που καλύπτουν κάθε είδους budget και μπορούν απλόχερα να επαναφέρουν το χαμένο χαμόγελο στο πρόσωπό σου!

Όπως λέει και το ρητό:

Η ζωή είναι μικρή για να οδηγείς βαρετά αυτοκίνητα!

Ξεκινάμε!

Chevrolet Corvette C6/ZO6

Ζ06: Η υπερβολή της υπερβολής.

Η Corvette Ζ06 μέχρι και πριν 8 χρόνια ήταν η καλύτερη Corvette που είχε κατασκευαστεί ποτέ, ένα αυτοκίνητο που έκανε τους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου να παραμιλούν με την μεταμόρφωση που είχε υποστεί.

Αν και τα muscle cars γενικώς δεν χαρακτηρίζονται για την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τα ευρωπαϊκά σπορ αυτοκίνητα, με την Corvette Z06 δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ναι μεν είναι ένα batmobil που ο ήχος της σε σοκάρει, ωστόσο όμως είναι και τόσο αποτελεσματική, όσο ένας αθλητής υψηλού επιπέδου.

Ας μιλήσουν τα νούμερα: V8 brutal κινητήρας, 7.000 κυβικά, 507 άλογα, 63,5 κιλά ροπής και 0-100 σε 3,9 δευτερόλεπτα! Μιλάμε για ένα τέρας που σε κολλάει στο κάθισμα ακαριαία, εκτελεί εν ψυχρώ ό,τι κινείται και ακούγεται λες και ήρθε απευθείας από την κόλαση.

Πίσω κίνηση, χειροκίνητος λεβιέ ανά χείρας και γεμάτο πορτοφόλι για βενζίνη… 

Αυτή είναι η Corvette.

Δεν είναι φθηνή στη χρήση, το αντίθετο. Έχει όμως μικρό κόστος αγοράς και το γεγονός αυτό σε σχέση με τις σπουδαίες της ικανότητες στο δρόμο, δημιουργεί αυτό που λέμε value-for-money.

Με 30.000€ για μια “απλή” μεταχειρισμένη Corvette C6, ή 50.000€ για την κορυφαία Z06, η κρίση μέσης ηλικίας αποκτά ευχάριστο νόημα…

BMW M2

Λένε ότι είναι ο απόγονος της θρυλικής BMW 2002 και της κλασικής Μ3 Ε30. Η Μ2 όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Πρόκειται για ένα από τα τελευταία old-school αυτοκίνητα που κατασκεύασε η BMW. Ξέρεις, αυτά που διαθέτουν ακόμα βενζινοκινητήρα, 3 πετάλια στα πόδια και άψογο ζύγισμα.

Με κλασική διάταξη -κινητήρας εμπρός, κίνηση πίσω, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ή χειροκίνητο και compact διαστάσεις, η M2 είναι ένα παιχνίδι για μεγάλους.

Ένα coupé που ξεχωρίζει τόσο για την ομορφιά του, όσο και για τις επιδόσεις.

Μυώδης, με μεγάλες εισαγωγές αέρα, φαρδείς θόλους, διπλές εξατμίσεις εκατέρωθεν, 19άρες ζάντες αλουμινίου… η Μ2 αν μη τι άλλο “φωνάζει” από μακριά “Μ Division”.

Ο κινητήρας, 6-κύλινδρος σε σειρά με διπλά τούρμπο, αποδίδει 370 ίππους και την εκτοξεύει στα 100χλμ/ώρα από στάση, σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα!

Ελιξίριο ζωής 65.000€ με 70.000€…

Lotus Elise/Exige

Τι να πει κανείς για αυτά τα θαυματουργά αυτοκίνητα από τη Βρετανία;

Αν είσαι γυμνασμένος, λεπτός, μέχρι 1,80 σε ύψος, και ευλύγιστος, τότε η Lotus Elise (ή η πιο ισχυρή Lotus Exige) είναι ένα αυτοκίνητο που πρέπει να αγοράσεις στη ζωή σου!

Με σχετικά μικρό κόστος περί τις 20.000€, μπορείς να αποκτήσεις ένα αυτοκίνητο που βασίζεται στη lightweight φιλοσοφία του ιδρυτή της Lotus, Colin Chapman!

710 κιλά είναι αυτά (!), με αξιόπιστο κινητήρα της Toyota 1.800 κυβικών τοποθετημένο στο κέντρο του αυτοκινήτου, πίσω κίνηση και συγκλονιστικά κρατήματα που θυμίζουν go kart.

“Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.” Colin Chapman

Η Elise θεωρείται η απλή έκδοση και αποδίδει από 118 μέχρι 192 ίππους, ενώ η Exige που είναι η σκληροπυρηνική έκδοση της πρώτης, εξοπλίζεται με ίδιο κινητήρα αλλά έχει αυξημένη ιπποδύναμη μέχρι τους 225 ίππους.

Όσο για το εσωτερικό, θυμίζει κοκπιτ αγωνιστικού.

Ένα απολαυστικό αυτοκίνητο αφιερωμένο στο ευ ζην του πραγματικού οδηγού.

Jeep Wrangler Rubicon

Μπορεί οι επιδόσεις να παίζουν το βασικό ρόλο στα κριτήρια επιλογής μας, ποιος όμως μπορεί να παραβλέψει τη μαγεία που προσφέρει το off-roading;

Το Wrangelr Rubicon, ξεχειλίζει από στυλ και αντισυμβατικότητα.

Ό,τι πρέπει δηλαδή για την αντιμετώπιση της κρίση μέσης ηλικίας. Αν είσαι δε και φίλος της περιπέτειας, μαζί του μπορεί να πάθεις μεγάλη “ζημιά”.

Κάποιοι ιδιοκτήτες το λένε και “έρωτα”.

Όποιας χρονολογίας και να επιλέξεις, το αποτέλεσμα με ένα Rubicon θα είναι το ίδιο.

Το κόστος επίσης τσουχτερό, κοντά στις 40.000€…

Ford Focus RS

Το νέο Focus RS αλλάζει τις ισορροπίες στην κατηγορία των hot hatches προσφέροντας ένα σύστημα εξελιγμένης τετρακίνησης και μια νέα λειτουργία που μπορεί να σε κάνει να χοροπηδάς από τη χαρά σου σαν μικρό παιδάκι.

Το Drift mode.

Επιλέγοντάς αυτή τη “χαρτογράφιση” του αυτοκινήτου, το 70% της διαθέσιμης ροπής μεταφέρεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα με αποτέλεσμα να μπορείς πλαγιολισθαίνεις κατά βούληση όποτε σου κάνει κέφι. Ναι, με το Focus…

Με κινητήρα Ecoboost 2.3 λίτρων, το RS αποδίδει 350 ίππους και έχει σχεδιαστεί για να ακολουθεί κάθε επιθυμία του οδηγού.

Με το Track mode για παράδειγμα, ένα πρωί Σαββάτου μπορείς να πας σε μια από τις δύο πίστες που έχουμε στην Ελλάδα (στα Μέγαρα και τις Σέρρες), να απολαύσεις τις δυνατότητές του με ασφάλεια και χωρίς συμβιβασμούς.

Μετά επιλέγεις ξανά τη λειτουργία Normal mode και πηγαίνεις στο super market για τα ψώνια της εβδομάδας…

Δεν είναι φθηνό, ούτε στη χρήση, ούτε στην αγορά, σίγουρα όμως αποτελεί μια επιλογή τόσο extreme αλλά και τόσο συμβατή, που μπορείς να οδηγείς κάθε μέρα με χαμόγελο.

Με 40.000€ ένα μεταχειρισμένο Ford Focus RS μπορεί να γίνει δικό σου!

Audi TTS

Μια από τις πιο ασφαλείς επιλογές!

Το Audi TTS προσφέρει στον οδηγό του, πολυτέλεια, αίσθημα υπεροπλίας και την επιλογή να οδηγείς κάτω από το φως του ηλίου, ή το ημίφως του φεγγαριού.

Το απόλυτο combo δηλαδή για να ξανανιώσεις νέος… και ωραίος.

Ο κινητήρας που χρησιμοποιείται στο Audi TTS είναι 2-λιτρος υπερτροφοδοτούμενος, απόδοσης 310 ίππων και επιταχύνει το αμάξωμα από στάση στα 100χλμ/ώρα, σε μόλις 4,9 δευτερόλεπτα.

Δεν θα μπορούσε να μην εξοπλίζεται βέβαια και με την περιβόητη τετρακίνηση της εταιρίας, quattro, η οποία μεταδίδει την κίνηση αποκλειστικά μέσω αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη, το S-tronic.

Χαμηλό, φαρδύ και δυναμικό, ένα μεταχειρισμένο Audi TTS είναι μια έξυπνη επιλογή που θα βρεις με τιμή, περίπου τις 30.000€.

Caterham 7

Ένα αυτοκίνητο που συνεχίζει μέχρι και σήμερα την εξελικτική πορεία της θρυλικής Lotus Seven. Αποτελεί φετίχ για τους λάτρεις της ανόθευτης, σπορ οδήγησης, ένα oldschool παιχνίδι για άντρες.

Εξοπλισμένο με σύγχρονους κινητήρες και δυνατά φρένα, βάρος που δεν ξεπερνάει τα 550 κιλά, το Caterham 7 μπορεί να τρομάξει ακόμα και τα πιο ισχυρά supercars των ημερών μας.

Έχει μικρές διαστάσεις, στριμωγμένη θέση οδήγησης και ένα τιμόνι όπου συνδέεται απευθείας με τους νευρώνες του εγκεφάλου σου.

Ο κινητήρας προέρχεται από τη Ford, είναι 2-λιτρος Duratec και αποδίδει 314 άλογα. Τριακόσια δέκα άλογα σε ένα τετράτροχο όχημα βάρους 500 κιλών. Αυτό μεταφράζεται σε 620 άλογα ανά τόνο!

Όσο για την επιτάχυνση, το 0-100 λαμβάνει χώρα σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα.

Είναι απροσδιόριστα γρήγορο και είναι μόνο για Σαββατοκύριακα…

Αν έχεις 40.000€ να περισσεύουν, πάρε ένα μεταχειρισμένο Caterham και κράτησέ το για πάντα!

Mercedes Benz C 63 AMG

Ό,τι ίσχυε για την Corvette που διάβασες πιο πάνω, το ίδιο ισχύει και εδώ. Αυτή τη φορά όμως από τη σκοπιά των Γερμανών, πράγμα που μεταφράζεται σε κορυφαία κατασκευή, ποιότητα υλικών και πρεστίζ.

Αυτό είναι το muscle car της Mercedes! Αδάμαστο.

Η Mercedes-Benz C63 AMG είναι ένα πληθωρικό αυτοκίνητο που μπορεί να μοιάζει με οικογενειακό, αλλά ο ασύγκριτος ήχος του ατμοσφαιρικού V8 κινητήρα της δεν αφήνει καμία αμφιβολία.

Με 457 άλογα στους πίσω τροχούς και 60 κιλά ροπής διαθέσιμα στο δεξί σου πόδι, καλύτερα να μην βάλεις την οικογένειά σου εκεί μέσα…

Με 40.000€ μπορείς να αποκτήσεις μια μεταχειρισμένη, αλλά το κόστος χρήσης θα είναι υψηλό καθώς μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα 6.200 κυβικών.

Nissan GT-R

Τετρακίνητος “πύραυλος” με ιαπωνική αξιοπιστία και τεχνολογία αιχμής.

Ένα τέρας σε μορφή gadget. Οι πιστοί το φωνάζουν και Godgilla…

Μια βόλτα θα σε πείσει…

Εδώ ο κινητήρας είναι V6 3.800 κυβικών απόδοσης 480 ίππων. Τούρμπο φυσικά. Το μαγικό αυτό μηχανικό σύνολο, σε συνδυασμό με το αστραπιαίο αυτόματο κιβώτιο και την τετρακίνηση, μεταφέρει όλη τη δύναμη στο δρόμο με ένα τρόπο τόσο κυνικό, που δεν θα χορταίνεις να το επιταχύνεις.

Επιταχύνει και αναπτύσσει ταχύτητα άμεσα, ακατάπαυστα, στρίβει με ασφάλεια λόγω της τετρακίνησης και από ό,τι λένε, είναι και πολύ αξιόπιστο. Η Spotmechanic πριν κάποια χρόνια είχε ελέγξει το προσωπικό Nissan GT-R του Γιώργου Πρίντεζη.

Όπως και να έχει, το GT-R είναι ένα αυτοκίνητο που σίγουρα μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα καθότι είναι και σχετικά πρακτικό.

Πρακτικό, αλλά ακριβό. Με 70.000€, ένα μεταχειρισμένο GT-R μπορεί να γίνει δικό σου…

Mazda MX-5

Τέλος, ένα “αυτοκινητάκι” που έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως το δημοφιλέστερο σπορ αυτοκίνητο όλων των εποχών. Ένα entry level πισωκίνητο με το οποίο μπορείς να περάσεις πραγματικά καλά!

Ιδανικά ζυγισμένο, ελαφρύ και κάμπριο, το MX5 βασίστηκε στη φιλοσοφία του Colin Chapman περί μειωμένου βάρους. Για την ακρίβεια, σημείο αναφοράς για την κατασκευή του πρώτου Mazda MX-5 το 1989, ήταν η πρώτη Lotus Elan.

Το αποτέλεσμα που βγήκε από το εργοστάσιο ήταν ένα διασκεδαστικό πισωκίνητο αυτοκίνητο σαν τη βρετανική Lotus, χωρίς όμως όλα εκείνα τα προβλήματα αξιοπιστίας που αντιμετώπιζε.

Με το MX-5 γύρναγες το κλειδί και δεν είχες τίποτα άλλο να σκεφτείς πέρα από τη διαδρομή που θα ακολουθούσες. Αξιοπιστία, μηχανική απλότητα, πάθος για οδήγηση. Αυτή ήταν η συνταγή.

Το μοντέλο της 3ης γενιάς είναι το πιο σύγχρονο MX-5 που μπορείς να βρεις ως μεταχειρισμένο σήμερα (δεν υπολογίζουμε την 4η γενιά που δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα) και ένα καλό μεταχειρισμένο, μπορείς να το αποκτήσεις με κάτι λιγότερο από 10.000€.

Έτοιμος να ξεπεράσεις την κρίση μέσης ηλικίας;

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο χωρίς ρίσκο που θα σε κάνει να ξανανιώσεις νέος, στη Spotawheel μπορείς να βρεις τα καλύτερα μεταχειρισμένα της ελληνικής αγοράς!

Το μόνο που μένει είναι να επιλέξεις το αγαπημένο σου!

Δες όλα τα sport αυτοκίνητα της Spotawheel!