Μερικοί άνθρωποι επενδύουν σε μετοχές ή ακίνητα – άλλοι επενδύουν σε αυτοκίνητα. Ενώ κάθε είδους επένδυση περιλαμβάνει ρίσκο, η επιλογή των σωστών μοντέλων αυτοκινήτων μπορεί να σου αποδώσει μακροπρόθεσμα.

Συνήθως τα αυτοκίνητα που ανεβαίνει η αξία τους με τα χρόνια είναι σπάνια, ιδιαίτερα και καλά διατηρημένα. Παρακάτω θα δεις μια λίστα με αυτοκίνητα των οποίων η αξία θα αυξηθεί στο μέλλον και θα αποφέρει κέρδος στους ιδιοκτήτες τους.

Mercedes-Benz 190

Η Mercedes-Benz 190 ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές μοντέλο στην εποχή του και η αξία του εξακολουθεί να αυξάνεται. Στη δεκαετία του 1970 η Mercedes-Benz ξόδεψε 10 φορές περισσότερο budget στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων από τους περισσότερους ανταγωνιστές της, με αποτέλεσμα τα παλαιότερα μοντέλα της να θεωρούνται συχνά άφθαρτα.

Η πιο ισχυρή έκδοση της 190 είναι η E 2.5-16 Evolution II, η οποία κοστίζει τώρα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ποσό που είναι πολύ πιο πάνω από τον προϋπολογισμό του μέσου λάτρη αυτοκινήτων. Ωστόσο, υπάρχει η ευκαιρία να αγοράσεις μια πολύ φθηνότερη έκδοση του ίδιου μοντέλου με κινητήρα 2,3, 2,5 ή 2,6 λίτρων.

Δες αξιόπιστα Mercedes-Benz

Toyota MR2

Τα αυτοκίνητα της σειράς MR2 έχουν όλα όσα θα μπορούσε να θέλει ένας πραγματικός λάτρης του αυτοκινήτου – κίνηση στους πίσω τροχούς, δυνατό κινητήρα, άριστη οδική συμπεριφορά και χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Η πρώτη γενιά MR2, που ζύγιζε μόλις έναν τόνο, κατασκευάστηκε με υπερσυμπιεστή και μπορούσε να επιταχύνει από τα 0 -100 χλμ/ώρα σε 6,5 δευτερόλεπτα. Είναι ένα μοναδικό κλασικό σπορ αυτοκίνητο με 2 θέσεις και αναδυόμενους προβολείς.

Δες αξιόπιστα Toyota

Mazda MX-5

Το Mazda MX-5 είναι μεγάλος αντίπαλος του Toyota MR2. Η πρώτη γενιά MX-5 κατασκευάστηκε μεταξύ 1989 και 1997 και γνώρισε τεράστια δημοτικότητα. Το MX-5 είναι γνωστό για την ομαλή οδική συμπεριφορά και τους αξιόπιστους 4κύλινδρους κινητήρες που αποδίδουν έως και 133 ίππους.

Αν ψάχνεις για μια ασφαλή επένδυση και έχεις λίγο ελεύθερο χώρο στο γκαράζ, το MX-5 είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σου.

Δες αξιόπιστα Mazda

Mitsubishi Lancer Evolution IV

Το Lancer Evolution IV, που παρουσιάστηκε το 1996, είναι ένα από τα πιο επιθυμητά και ταυτόχρονα από τα πιο φθηνά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν για την εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας. Ξεκινώντας από 11.000 – 14.000 ευρώ, το Lancer Evolution 4ης γενιάς έχει έναν συμπαγή 4κύλινδρο κινητήρα απόδοσης 276 ίππων.

Το 2015, η Mitsubishi διέκοψε την παραγωγή του Lancer Evolution για να επικεντρωθεί στα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό επηρέασε και την αξία του.

Δες αξιόπιστα Mitsubishi

BMW M5 E34

Πολλοί οδηγοί πιστεύουν ότι η BMW M-Series είναι ένας σπάνιος τύπος μοντέλου που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν. Ωστόσο, έχεις πολλές πιθανότητες να βρεις μερικά προσιτά M μοντέλα στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με την BMW M5 E34 να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1988, αυτό το ισχυρό σεντάν business-class διαθέτει κινητήρα 3,8 λίτρων που αποδίδει 335 ίππους. Η τιμή εκκίνησης για μια BMW M5 E34 είναι περίπου 14.000 ευρώ και η αξία της φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία.

Δες αξιόπιστα BMW

Honda S2000

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα σπορ αυτοκίνητο, δεν θα βρεις πιο γοητευτικό μοντέλο από το Honda S2000. Ενώ το Mazda MX-5 και το Toyota MR2 είναι επίσης ωραία αυτοκίνητα, το S2000 είναι πολύ καλύτερη επιλογή.

Έχει απλή αλλά αξιόπιστη κατασκευή κινητήρα, είναι εύκολο στο χειρισμό, έχει κίνηση στους πίσω τροχούς, ελκυστικό σχεδιασμό και κινητήρα 2,2 λίτρων με ισχύ 237 ίππων.

Αυτό το roadster, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1999, πωλείται τώρα για 9.000 – 14.000 ευρώ και δεν θα πέσει η τιμή του σύντομα.

Δες αξιόπιστα Honda

Volkswagen Phaeton

Το κορυφαίο Volkswagen Phaeton, που παρουσιάστηκε το 2002, δεν βρήκε τη θέση του στον στόλο του γερμανικού κατασκευαστή. Ήταν δύσκολο να ανταγωνιστεί μοντέλα που είχαν ήδη μεγάλη φήμη στην αγορά, όπως το Audi A8, η BMW Σειρά 7 και η Mercedes-Benz S-Class. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή του ακυρώθηκε το 2016.

Τώρα μπορείς να αγοράσεις την παλαιότερη έκδοση του Phaeton με μόλις 3.000 – 4.000 ευρώ Ωστόσο, η τιμή ενός καλοδιατηρημένου μοντέλου πιθανότατα να αυξηθεί στο μέλλον.

Το Phaeton είναι μια μοναδική προσπάθεια του Γερμανού κατασκευαστή να εισέλθει στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων – αυτό το μοντέλο κατασκευάστηκε σε βάση της Bentley και έχει έναν εξαιρετικά μακρύ κατάλογο βασικού εξοπλισμού.

Δες αξιόπιστα Volkswagen

Land Rover Discovery

Τα SUV της Land Rover είναι γνωστά για τις εκτός δρόμου δυνατότητες και την άνεσή τους, αλλά όχι απαραίτητα για την αξιοπιστία τους. Σε σύγκριση με τα νεότερα μοντέλα, το Land Rover Discovery πρώτης γενιάς είναι ένα σχετικά στιβαρό, απλό και αξιόπιστο αυτοκίνητο που έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μεταξύ των λάτρεις του off-road.

Ως συνέπεια, ο αριθμός των Discovery στο δρόμο μειώθηκε, ανεβάζοντας τις τιμές των καλοδιατηρημένων μοντέλων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την έκδοση με τον κινητήρα Rover V8.

Δες αξιόπιστα Land Rover

Ford Puma

Θυμάσαι αυτό το compact μοντέλο Ford με την αντισυμβατική εμφάνιση;

Η ζήτησή του δεν ήταν ποτέ μεγάλη, έτσι παρήχθη μόνο για 5 χρόνια και 20 χρόνια αργότερα το όνομα Puma πήρε ένα crossover.

Στους συλλέκτες και στους λάτρεις των αυτοκινήτων όμως αρέσουν τα ασυνήθιστα μοντέλα της δεκαετίας του 1980, επομένως το Ford Puma έχει μεγάλες πιθανότητες να αυξηθεί σε αξία τα επόμενα χρόνια.

Δες αξιόπιστα Ford

Mercedes-Benz C63 AMG V8

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν νέα μοντέλα με μικρότερους κινητήρες, προχωρώντας σταδιακά προς τις ηλεκτρικές εκδόσεις. Η σειρά Mercedes-Benz AMG είναι ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα αυτής της τάσης.

Τα εξαιρετικά ισχυρά και δυνατά μοντέλα AMG προσφέρουν ακριβώς αυτό που θέλουν οι λάτρεις των αυτοκινήτων. Ωστόσο, το 2015 η παραγωγή του θρυλικού μοντέλου C63 AMG σταμάτησε – ήταν το τελευταίο μοντέλο με ατμοσφαιρικό κινητήρα V8 6,2 λίτρων. Δεδομένου ότι δεν θα μπορείς πλέον να αγοράσεις μια νέα Mercedes-Benz AMG, τα παλαιότερα μοντέλα με ισχυρούς κινητήρες εσωτερικής καύσης θα αυξάνουν την αξία τους όλο και περισσότερο.

Δες αξιόπιστα Mercedes-Benz

Συμπέρασμα

Η επένδυση σε αυτοκίνητα απαιτεί γνώση της ιστορίας τους και της αγοράς, γι’ αυτό απέφυγε τις παρορμητικές αποφάσεις. Επίλεξε το σωστό μοντέλο, οπλίσου με υπομονή και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορείς να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου σε πολύ υψηλότερη τιμή.