Τα SUV και τα crossover έχουν πλέον κατακτήσει την αγορά, και ειδικά αυτά που ανήκουν στην premium κατηγορία έχουν κλέψει τις καρδιές του κόσμου!

Ευκολία, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά την οδήγηση και πολύ καλή ορατότητα από το κάθισμα του οδηγού. Αυτά είναι τα κύρια πλεονεκτήματα που πείθουν τους αγοραστές να επιλέξουν ένα SUV ή crossover. Αυτά δε με τις compact διαστάσεις είναι ιδανικά για την πόλη, προσφέροντας περισσότερο χώρο από ένα συμβατικό αυτοκίνητο αλλά με παρόμοια κατανάλωση καυσίμου. Και μην ξεχνάμε φυσικά το status που προσφέρουν..

Στην τυπική λίστα με τα πλεονεκτήματα, τα premium crossover συνήθως έχουν και μια αρκετά ελκυστική εμφάνιση. Έχουν πλούσιο, σύγχρονο εξοπλισμό, με χαρακτηριστικά που δανείζονται από τα αυτοκίνητα της ανώτερης κατηγορίας.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα premium crossover; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες είναι οι προτάσεις μας.

1. Audi Q2

Μπορεί ένα τρικύλινδρο αυτοκίνητο να έχει κύρος; Το Audi Q2, που παράγεται από το 2016, απαντάει θετικά σε αυτή την ερώτηση.

Αυτό το crossover συχνά προσφέρεται με 1.0 TSI τρικύλινδρο κινητήρα (95-116 ίπποι). Μπορεί να μην ακούγεται κάτι τρελό, αλλά είναι μία επιτυχημένη, χωρίς προβλήματα και οικονομική έκδοση. Επιπλέον, το μοντέρνο σχεδιαστικά Q2 προσφέρεται και με 1.4 TFSI κινητήρα (150 ίπποι), με 2.0 TSI κινητήρα (190 ίπποι), 1.6 ή 2.0 πετρελαιοκινητήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες και επιλογές τετρακίνησης.

Μήκος: 4,2 μέτρα. Πορτ μπαγκάζ: 405 λίτρα. Τιμή μεταχειρισμένου: γύρω στα 19.300€.

2. Audi Q3

Όσοι βρίσκουν το Q2 πολύ μικρό μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο Audi Q3 πρώτης γενιάς, το οποίο εξακολουθεί να είναι αρκετά συμπαγές για να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και στην πόλη.

Αυτό το μοντέλο κατασκευάστηκε μεταξύ 2011 και 2018, έχει μήκος σχεδόν 4,4 μέτρα και προσφέρει 459 λίτρα χώρο αποσκευών. Κοστίζει επίσης λιγότερο από το Q2 (το οποίο είναι νεότερο), καθώς οι φθηνότερες μεταχειρισμένες εκδόσεις μπορούν να αγοραστούν περίπου από 16.500€.

Σχεδόν όλοι οι κινητήρες είναι τετρακύλινδροι – από τον 1.4 TSI βενζινοκινητήρα έως τον 1.8 TSI και τον 2.0 TSI, μέχρι τους πετρελαιοκινητήρες 1.6 και 2.0. Το πιο ισχυρό Q3 φτάνει τους 211 ίππους, αλλά στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται το πεντακύλινδρο RS Q3 με 310-340 ίππους. Ακούγεται όμορφο και γρήγορο, αλλά είναι ακριβό.

3. Mercedes GLA

Εδώ είναι ο πιο σκληρός αντίπαλος του Q3. Η πρώτη γενιά της Mercedes GLA (2013-2018) έχει μήκος 4,4 μέτρα και οι κινητήρες της κυμαίνονται από 122 έως 381 ίππους – αλλά ακόμη και η κορυφαία έκδοση GLA 45 AMG εξακολουθεί να έχει τετρακύλινδρο κινητήρα.

Με 422 λίτρα, προσφέρει λίγο μικρότερο χώρο αποσκευών από το Q3. Η GLA επαινείται για την εμφάνιση και την καλή οδική της συμπεριφορά αλλά επικρίνεται για την κακή ορατότητά που έχει από το εσωτερικό. Η βέλτιστη έκδοση κινητήρα φαίνεται να είναι η GLA 200 με 156 ίππους σε σχέση με τον 1.6 κινητήρα, αλλά καλό είναι να τσεκάρεις και τις τετρακίνητες εκδόσεις.

Τιμή μεταχειρισμένου: από 24.950€.

4. BMW X1

Αν όχι Audi ή Mercedes, τι θα λέγατε για έναν άλλο αντίπαλο από τη BMW; Η δεύτερη γενιά X1 (ξεκινώντας από το 2016) έχει επίσης μήκος 4,4 μέτρα, αλλά προσφέρει τεράστιο χώρο αποσκευών 504 λίτρων, ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της λίστας.

Ιπποδύναμη: από 150 μέχρι 231 ίππους, δυστυχώς όμως του λείπει η σπορ έκδοση Μ. Σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά X1 που βασίζεται στην κίνηση στους πίσω τροχούς, το νεότερο μοντέλο είναι προσθιοκίνητο (οι ακριβότερες εκδόσεις έχουν κίνηση και στους 4 τροχούς), αλλά εξακολουθεί να έχει εξαιρετική ποιότητα κύλισης.

Τιμή μεταχειρισμένου: από 28.900€.

5. BMW X2

Η πρώτη γενιά X2 κυκλοφόρησε το 2018, επομένως αυτό το αυτοκίνητο θεωρείται ακόμα λίγο πολύ καινούργιο. Είναι μια πιο compact έκδοση του X1, με πιο σπορ εμφάνιση, χάρη στην κουπέ σχεδίασή του. Ωστόσο, είναι σχεδόν σε μήκος όσο το X1 και έχει πορτ μπαγκαζ 470 λίτρα, που είναι ακόμα μεγαλύτερο από το Q3 ή τη GLA.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για το BMW X2 είναι ότι, σε αντίθεση με το SUV στο οποίο βασίστηκε, βγαίνει και σε έκδοση M, το M35i των 306 ίππων. Όντας ένα πολύ πρόσφατο μοντέλο που εξακολουθεί να παράγεται, οι τιμές στις οποίες θα το βρεις μεταχειρισμένο είναι υψηλές: από 31.450€

6. Mini Countryman

Εδώ έχουμε ένα άλλο αυτοκίνητο από τον όμιλο BMW που μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα με το X2, το Mini Countryman. Τα δυνατά σημεία του Mini Countryman πρώτης γενιάς (2010-2016) περιλαμβάνουν το αυθεντικό του στυλ, το ιδιαίτερα σχεδιασμένο εσωτερικό του (η κεντρική κυκλική οθόνη σίγουρα δεν αρέσει σε όλους, αλλά οι περισσότεροι την προτιμούν!) και τον εξαιρετικό χειρισμό.

Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία κινητήρων, που κυμαίνονται από τον πετρελαιοκινητήρα των 90 ίππων έως το βενζινοκίνητο μοντέλο John Cooper Works των 217 ίππων. Όπως όλα τα άλλα αυτοκίνητα αυτής της λίστας, έτσι και αυτό έχει και τετρακίνητες εκδόσεις.

Το σημαντικότερο μειονέκτημα του Countryman είναι το μικρό πορτμπαγκάζ, μόλις 351 λίτρα. Κατανοητό, αφού είναι μακράν το μικρότερο αυτοκίνητο σε αυτή τη λίστα. Τιμή μεταχειρισμένου: από 13.100€ και άνω.

7. Volvo XC40

Τα αυστηρά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του Volvo XC40 μπορεί να φέρνουν στο μυαλό μοντέλα της Volvo παλαιότερων εποχών, αλλά πρέπει να παραδεχτείς ότι το XC40 είναι όμορφο – ειδικά στις εκδόσεις που η οροφή έχει άλλο χρώμα και δημιουργεί αντίθεση.

Κάτω από το καπό θα βρεις: τρικύλινδρο κινητήρα T3 (156-163 ίπποι) ή τετρακύλινδρο 2.0 (190-252 ίπποι) ή diesel (150-190 ίπποι). Το XC40 είναι δυναμικό, άνετο και μοντέρνο, γι’ αυτό αρέσει στο κοινό. Επίσης, προσφέρει πολύ καλή χωρητικότητα στο πορτ μπαγκάζ 460 λίτρων.

Όπως και το BMW X2, επειδή είναι νεότερο μοντέλο (κυκλοφόρησε το 2017), οι τιμές είναι υψηλές: τουλάχιστον 23.500€ θα πρέπει να διαθέσεις για ένα μεταχειρισμένο μοντέλο.

8. Jaguar E-Pace

Εδώ είναι μια ελαφρώς πιο ασυνήθιστη επιλογή μεταξύ SUV και crossover, που σημαίνει ότι δεν θα δεις ένα σε κάθε γωνία του δρόμου.

Το Jaguar E-Pace δεν είναι μόνο το πιο ενδιαφέρον μοντέλο από τα άλλα αυτοκίνητα αυτής της λίστας, είναι επίσης και το πιο ακριβό (οι τιμές για ένα μεταχειρισμένο ξεκινούν από 36.000€).

Ωστόσο, η Jaguar έχει μεγάλη απήχηση και το E-Pace προσφέρει πολύ ισχυρούς κινητήρες (150 έως 300 ίππους) και ένα ευρύχωρο πορτ μπαγκάζ με εκπληκτική χωρητικότητα 578 λίτρων. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερο από τους αντιπάλους του. Επίσης, παρά το μεγαλύτερο μέγεθός του, φαίνεται και πιο σπορ από τους αντιπάλους του.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα premium SUV και crossover που είναι ιδανικά για αστικό περιβάλλον. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε το Lexus UX και το Range Rover Evoque, μεταξύ άλλων, αλλά να θυμάσαι ότι ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα αποφασίσεις να αγοράσεις, επίλεξε έναν αξιόπιστο έμπορο και έλεγξε πάντα το ιστορικό του οχήματος.