Στις αρχές της δεκαετίας του 90, το Volkswagen Group αποφάσισε να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να φέρει στην αγορά έναν πραγματικό αντίπαλο της Σειρά 3 της BMW και της C-Class της Mercedes Benz. Το αποτέλεσμα ήταν το Audi A4: ένα πιο premium compact sedan με καλύτερη ποιότητα κατασκευής και καλύτερη ποιότητα κύλισης από το Volkswagen Passat (με το οποίο είχε πάντα κοινή πλατφόρμα).

5η Γενιά Audi A4 (B9)

Φαίνεται λίγο απίστευτο, αλλά η τρέχουσα γενιά του Α4, η πέμπτη, είναι μαζί μας από το 2015. Παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης εκείνης της χρονιάς, φέρνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά και μείωση βάρους σε σύγκριση με την τέταρτη γενιά. Παρεμπιπτόντως, η επίσημη ονομασία του μοντέλου, B9, προέρχεται από το γεγονός ότι κατασκευαζόταν στην πλατφόρμα B της VAG και είναι η ένατη γενιά. Σχεδιαστικά, το B9 είναι περισσότερο μια εξέλιξη παρά μια επανάσταση, αλλά αυτό συνέβαινε πάντα με τα κύρια μοντέλα του Ομίλου Volkswagen.

Κινητήρες Audi A4

Η γκάμα κινητήρων της πέμπτης γενιάς του Audi A4 έχει κάτι για όλους. Για να είμαστε σωστοί, όχι ακριβώς για όλους, καθώς δεν υπάρχει πλήρης υβριδική επιλογή και οι ήπιες υβριδικές επιλογές παρουσιάστηκαν μόνο με το facelift του 2019. Ακολουθεί η πλήρης λίστα με τις επιλογές κινητήρων, από όλες τις αγορές (εξαιρουμένων των μοντέλων επιδόσεων S4 και RS4):

  • – 1.4 TFSI (βενζίνη, 150 ίπποι, μέχρι το 2019)
  • – 2.0 TFSI ultra (βενζίνη, 190 ίπποι)
  • – 2.0 TFSI (βενζίνη, 252 ίπποι)
  • – 2.0 TDI (πετρέλαιο, 136 ίπποι & 150 ίπποι)
  • – 2.0 TDI ultra (πετρέλαιο, 190 ίπποι)
  • – 3.0 TDI V6 (πετρέλαιο, 218 ίπποι & 272 ίπποι, μέχρι το 2019)
  • – TFSI ήπια υβριδικό (βενζίνη-ηλεκτρικό, 150 ίπποι, 204 ίπποι & 265 ίπποι, από το 2019)
  • – TDI ήπια υβριδικό (πετρέλαιο-ηλεκτρικό, 136 ίπποι, 163 ίπποι, 204 ίπποι & 286 ίπποι, από το 2019)

Το ωραίο είναι ότι με τη σειρά A4 όλες οι επιλογές κινητήρα διατίθενται είτε με χειροκίνητο είτε με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Πιστεύουμε ότι είναι ωραίο, επειδή με τις λιγότερο premium μάρκες, τα αυτόματα κιβώτια συνήθως προορίζονται για τους μεγαλύτερους κινητήρες και τις πιο ακριβές εκδόσεις. Υπάρχουν επίσης μερικές επιλογές 4×4 για να διαλέξεις, συμπεριλαμβανομένης της υβριδικής σειράς.

Πλεονεκτήματα Audi A4


Αν και αυτό είναι υποκειμενικό, η κύρια θετική πτυχή του Audi A4 είναι η σχεδίαση. Ναι, ναι, είπαμε νωρίτερα ότι είναι μια εξέλιξη, όχι μια επανάσταση.. αλλά οι γραμμές είναι τόσο κομψές! Αυτό το αυτοκίνητο ξεχωρίζει σε κάθε πτυχή του αμαξώματός του. Είναι ο ίδιος ο ορισμός του πώς πρέπει να μοιάζει ένα executive sedan. Η άψογη αυτή εμφάνιση ταιριάζει απόλυτα με την εξαιρετική άνεση και ποιότητα κατασκευής.

Το A4 είναι επιπλέον ένα αμάξι προηγμένο τεχνολογικά, κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς το σλόγκαν της Audi είναι «Vorsprung durch Technik», που σημαίνει “Μπροστά στην τεχνολογία”.

Αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να αναφέρουμε την εξαιρετική οικονομία του 2.0 TDI ultra κινητήρα, με κατανάλωση καυσίμου μόλις 3,9 λίτρα/100 χλμ, η οποία είναι σημαντικά καλύτερη από τη BMW Σειρά 3 ή τη Mercedes Benz C-Class.

Μειονεκτήματα Audi A4


Το κύριο παράπονο που έχουμε είναι ότι το Audi A4 δεν είναι τόσο σπορ όσο μια BMW Σειρά 3. Ένα άλλο αρνητικό σημείο είναι η υψηλή κατανάλωση λαδιού που φαίνεται να αναφέρουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Επίσης, μην ξεχνάς ότι αυτό είναι ένα premium αυτοκίνητο και οι επισκευές μπορεί να κοστίσουν αρκετά, οπότε αναζήτησε ένα αυτοκίνητο που έχει συντηρηθεί σωστά και τακτικά, για να αποφύγεις ακριβές εκπλήξεις.

Πολλοί ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται επίσης για τα στενά πίσω καθίσματα, με όχι επαρκή χώρο για τα πόδια και το κεφάλι των επιβατών.

Ποιο Audi A4 πρέπει να αγοράσω;


Εάν έχεις τα χρήματα, προτίμησε το ανανεωμένο A4 που κυκλοφόρησε το 2019, καθώς τότε έγινε ένα εκτεταμένο facelift και έχει άλλη αξία. Η επιλογή μας θα ήταν ένα A4 Avant 2.0 TDI quattro με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ίσως έχεις εκπλαγεί που προτείνουμε την έκδοση station wagon, αλλά όταν πρόκειται για πρακτικότητα σε συνδυασμό με κομψότητα, δεν υπάρχει station wagon εκεί έξω που να ξεπερνά αυτό της Audi.

Τιμές Μεταχειρισμένου Audi A4

Τα Audi δεν είναι φθηνά, ακόμα κι αν μιλάμε για ένα από τα μικρότερα μοντέλα της Audi. Οι τιμές για ένα αξιόπιστο μεταχειρισμένο Audi A4 πέμπτης γενιάς κυμαίνονται από 18.000€ και φτάνουν έως και 37.000€ περίπου.

Δες Mεταχειρισμένα Audi A4

Ποιες είναι οι εναλλακτικές που έχω;

Λοιπόν, έχουμε ήδη αναφέρει τους κύριους αντιπάλους, τη BMW Σειρά 3 και τη Mercedes Benz C-Class, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Για παράδειγμα, ένας οικονομικός τρόπος να αποκτήσεις ένα σχεδόν πανομοιότυπο αυτοκίνητο, μηχανικά τουλάχιστον, είναι να επιλέξεις ένα Skoda Superb. Γνωρίζουμε ότι δεν έχει το ίδιο prestige, αλλά είναι μια λογική επιλογή. Η Jaguar XE είναι μια άλλη εναλλακτική, αλλά οι καλές εκδόσεις θα σου κοστίσουν περισσότερο από ένα A4 τόσο στην αγορά όσο στη συντήρηση. Μια άλλη επιλογή είναι το Lexus IS.