Το πιο δημοφιλές μοντέλο της Jeep ξεπέρασε πρόσφατα το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου πωλήσεων, κάτι που δείχνει πόσο αγαπητό είναι στο ευρύ κοινό. Ακόμη και μετά το γάμο της αμερικανικής εταιρείας με το Group Fiat, η απήχηση του αυθεντικού SUV έμεινε πολύ ισχυρή.

Μάλιστα, η συνεργασία με την ιταλική εταιρεία έφερε στο προσκήνιο νέους εκσυγχρονισμένους κινητήρες μικρότερου κυβισμού και κατανάλωσης καυσίμου και μεγάλη αισθητική αναβάθμιση στο εσωτερικό του Renegade. Ένας γάμος που ήρθε την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που οι μεγάλοι «βενζινοβόροι» κινητήρες δεν μπορούσαν να αντέξουν το αυξημένο κόστος καυσίμου και τους παγκόσμιους κανόνες για τις εκπομπές CO2.

Αντίθετα, οι μικροί αλλά αποδοτικοί κινητήρες του ιταλικού Group είχαν εξελιχθεί από καιρό για τα μικρότερα μοντέλα του στόλου και ήρθαν να ταιριάξουν γάντι στο μικρό SUV που έπασχε σε αυτό τον τομέα.

Με την πρώτη ματιά στο νέο Renegade είναι αισθητή η τάση να διατηρηθεί το “φουσκωμένο” αμάξωμα που εκπέμπει κυριαρχία και επιβλητικό χαρακτήρα. Εξάλλου, το μήνυμα που θέλει να περάσει το μικρό SUV της Jeep είναι ότι: «Είμαι ένας μικρός κυρίαρχος στο χωμάτινο δρόμο».

Στη σφαίρα της φαντασίας, αν μπορούσε να μιλήσει το Renegade θα πρόσθετε ότι «και στην άσφαλτο τα καταφέρνω εξαιρετικά», υποδηλώνοντας ότι είναι ένα μοντέλο παντός καιρού και για όλες τις περιστάσεις, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες απαιτήσεις.

Το δημοφιλές SUV της Jeep παράγεται στο Melfi της Ιταλίας και διαθέτει αρκετές νέες τεχνολογίες με τις οποίες αξίζει να ασχοληθούμε. Η πιο εμφανής είναι ο ουρανός «My Sky», ένα σύστημα με το οποίο μπορείς να αφαιρέσεις δύο τμήματα της οροφής και να την τοποθετήσεις στο χώρο αποσκευών. Το αποτέλεσμα είναι ο ανοιχτός ορίζοντας και η θέα για τους επιβάτες, ειδικά τους θερινούς μήνες που δεν είναι και λίγοι στη χώρα μας.

Μέσα από το νέο Renegade, το Group Fiat λανσάρει για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά το σύστημα Uconnect box. Πρόκειται για ένα σύστημα multimedia με οθόνη αφής 7 ή 8,4 ιντσών, το οποίο εκτός από αισθητική αναβάθμιση, δίνει στον κάτοχο τη δυνατότητα να έχει όλες τις πληροφορίες στο κινητό του τηλέφωνο.

Μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής, μπορεί να ενημερωθεί για το υπόλοιπο καυσίμου, το πότε πρέπει να πάει στο συνεργείο για service και το πού βρίσκεται το αυτοκίνητο σε περίπτωση κλοπής. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει δυνατότητα για κλήση SOS ή απλά για επικοινωνία με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας.

Το Uconnect δεν είναι η μόνη πρωτοπορία του νέου Renegade, καθώς το μικρό SUV είναι το πρώτο Jeep που φέρει τη νέα αυτορυθμιζόμενη ανάρτηση της Koni (frequency selective damping). Μπορεί οι καιροί να άλλαξαν και το Renegade να μπήκε σε ορισμένα καλούπια, όμως ο εκτός δρόμου χαρακτήρας δεν θα μπορούσε παρά να μείνει αναλλοίωτος. Άλλωστε, αυτό το στοιχείο είναι που έκανε ευρέως διαδεδομένη την αμερικάνικη φίρμα.

Για αυτό και ο οδηγός, όταν βρεθεί πίσω από το τιμόνι του νέου Renegade, έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε 5 επιλογές οδήγησης: Auto, Snow, Sand, Mud και Rock για συνθήκες πόλης, χιονιού, άμμου, λάσπης και βραχώδους εδάφους αντίστοιχα. Η τελευταία επιλογή δίνεται μονάχα στην σκληροτράχηλη έκδοση Trailhawk που διαθέτει και κοντό κιβώτιο ταχυτήτων (σύστημα υποπολλαπλασιασμού σχέσεων 20:1).

Η νέα γενιά Renegade εφοδιάζεται με κινητήρες για όλα τα γούστα και δίνεται τόσο η δυνατότητα δικίνητης όσο και τετρακίνητης έκδοσης. Η πιο προσιτή έκδοση δεν είναι άλλη από αυτή με 1.000άρη turbo βενζινοκινητήρα απόδοσης 120 ίππων και κίνηση στους εμπρός τροχούς. Ακολουθεί ο επίσης υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1.300 κ.εκ. με απόδοση 150 ίππους στην δικίνητη έκδοση και 180 ίππους στην περίπτωση του AWD.

Αντίστοιχα, χωρίς την ύπαρξη τετρακίνησης ξεκινά και η μικρή έκδοση των diesel κινητήρων 1.6 με 120 ίππους. Ακολουθεί ο δίλιτρος με μόνιμη κίνηση στους τέσσερις τροχούς και απόδοση 140 ίππους, ενώ η κορυφαία Trailhawk διαθέτει δίλιτρο diesel κινητήρα 170 ίππων και σύστημα Low στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Στις περισσότερες από αυτές τις εκδόσεις, εκτός από μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει κανείς και το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων, δείγμα και αυτό της πληθώρας τεχνολογιών και νέων συστημάτων που διαθέτει το νέο Renegade.

Το να κατατάξεις το νέο SUV της Jeep σε μία κατηγορία απέναντι στον ανταγωνισμό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, το Renegade αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του. Φέρει βαρύ όνομα, έχει ταυτότητα και premium χαρακτήρα.

Αν έπρεπε πάντως να συγκριθεί οπωσδήποτε με άλλα SUV της αγοράς, τότε κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι το Nissan Qashqai, το Renault Kadjar, το Seat Ateca ή το Suzuki SX4 S-Cross. Τουλάχιστον κρίνοντας αυστηρά σε θέματα αριθμών και πρακτικότητας και όχι σε μη μετρίσιμα μεγέθη.

H διάθεση του στη χώρα μας έχει ξεκινήσει ήδη, με την τιμή αγοράς να ξεκινά από 18.900€ και να φθάνει λίγο πάνω από τα 30.000€ (στην περίπτωση του κορυφαίου Trailhawk). Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται ότι η αγορά του επιβλητικό SUV συνδυάζεται με 4 χρόνια εγγύηση ή 160.000 χλμ. εάν προηγηθούν.

Δείτε επιλεγμένα Jeep Renegade