Γιατί SUV; Επειδή από τα 3 κορυφαία αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο για το 2021, τα δύο ήταν SUV. Γιατί Ιαπωνικά; Επειδή και τα 6 κορυφαία αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2021 ήταν από ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ποιο Ιαπωνικό SUV πρέπει να διαλέξω;

Η αγορά των SUV αυτοκινήτων είναι πολύ μεγάλη. Μπορείς να βρεις μοντέλα σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, για αυτό και η λίστα μας έχει ποικιλία. Υπάρχει κάτι για τον καθένα, ανάλογα με τις ανάγκες, το γούστο και, φυσικά, τον προϋπολογισμό του. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα 7 πιο δημοφιλή μοντέλα που σου προτείνουμε παρακάτω.

1. Toyota RAV4

Το καλύτερο ιαπωνικό SUV – ή τουλάχιστον το ιαπωνικό SUV με τις περισσότερες πωλήσεις – είναι το Toyota RAV4 (επίσης είναι το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο για το 2021). Τώρα στην 5η γενιά του, το RAV4 έχει εξελιχθεί από ένα fun to drive αυτοκίνητο περιπέτειας σε ένα πιο σοβαρό συμπαγές SUV με πιο επιθετική εμφάνιση. Η τέταρτη γενιά προσφέρει μια ευρύτερη επιλογή κινητήρων, ωστόσο αν ψάχνεις για ένα SUV με κινητήρα diesel, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η πέμπτη γενιά του RAV4 (2018 και μετά) απέσυρε τελείως τους κινητήρες diesel από τη σειρά της.

Ενώ η τελευταία γενιά είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε διαστάσεις, η ευρυχωρία στο εσωτερικό είναι αυξημένη αμελητέα. Αυτό που δεν είναι καθόλου αμελητέο είναι ο χώρος των αποσκευών, καθώς η πέμπτη γενιά προσφέρει 580 λίτρα πορτμπαγκαζ, δηλαδή 79 λίτρα περισσότερα από την προηγούμενη γενιά.

Πόσο κοστίζει; Όσον αφορά την τιμή για να αποκτήσεις ένα μεταχειρισμένο Toyota RAV4, αυτή κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, οπότε θα πρέπει να διαθέσεις πάνω από 20.000€.

2. Honda CR-V

Το Honda CR-V είναι ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του Toyota RAV4 όσον αφορά τον τίτλο του καλύτερου ιαπωνικού SUV. Πείθει με τις εσωτερικές του διαστάσεις και τον άνετο χαρακτήρα του. Όπως και στο RAV4, θα βρεις περισσότερες επιλογές κινητήρων στη τέταρτη γενιά (2011-2016), ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν καθόλου υβριδικές εκδόσεις στην πέμπτη γενιά (2016-2022) πριν από το facelift του 2019.

Επίσης, η πέμπτη γενιά του Honda CR-V προσφέρει πολύ λιγότερο χώρο στο πορτμπαγκάζ, συγκεκριμένα 497 λίτρα, από τις προηγούμενες γενιές των 589 λίτρων.

Τιμές: Η τιμή ενός αξιόπιστου και πλήρως ελεγμένου μεταχειρισμένου Honda CR-V ξεκινάει από 17.950€.

3. Nissan Juke

Ήρθε η ώρα για μια είσοδο στη λίστα με τα καλύτερα ιαπωνικά SUV που προκάλεσε πολλές διαμάχες και εξακολουθεί να προκαλεί με το αμφιλεγόμενο σχέδιό του. Αναφερόμαστε φυσικά στο Nissan Juke, που βρίσκεται σε παραγωγή από το 2010. Αν και ο σχεδιασμός αυτού του μοντέλου στην αρχή έλαβε μόνο ακραίους σχολιασμούς (οι άνθρωποι είτε το λάτρεψαν είτε το μίσησαν), έχει αποδειχθεί ότι τελικά αντέχει πολύ καλά στην πάροδο του χρόνου.

Η πρώτη γενιά ήταν στην αγορά όχι λιγότερο από εννέα χρόνια, με μόνο ένα facelift κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η επιλογή κινητήρα δεν είναι κάτι το αξιοσημείωτο στο Juke. Ουσιαστικά μπορείς να επιλέξεις μόνο ανάμεσα σε διαφορετικές ισχύς του ίδιου 1.6 κινητήρα βενζίνης ή του ίδιου 1.5 κινητήρα diesel. Το facelift του 2014 παρουσίασε επίσης έναν 1.2 κινητήρα βενζίνης ο οποίος δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, αλλά τουλάχιστον έχει καλύτερη οικονομία καυσίμου. Ο χώρος αποσκευών είναι λίγο απογοητευτικός στα 354 λίτρα, αλλά ούτος σι άλλος, θεωρείται ένα μικρό crossover.

Τιμές: Θα πρέπει να διαθέσεις τουλάχιστον 10.500€ για ένα μεταχειρισμένο Nissan Juke σε καλή κατάσταση.

4. Honda HR-V

Η δεύτερη γενιά του Honda HR-V έκανε το ντεμπούτο της το 2013 και παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 2021. Ήταν αρκετά διαφορετική η εμφάνιση συγκριτικά με την πρώτη γενιά, αλλά και πάλι δεν ήταν από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν. Φυσικά, αυτό είναι θέμα γούστου!

Ένα ευρύχωρο εσωτερικό και ένα αρκετά αξιοπρεπές πορτμπαγκάζ (453 λίτρα), μια εξαιρετική ποιότητα κύλισης, με άνεση ακόμη και σε ανώμαλους δρόμους, και χωρίς μηχανολογικά προβλήματα είναι τα πλεονεκτήματα του Honda HR-V.

Ακόμη και οι λάτρεις του diesel θα βρουν κάτι στη γκάμα των κινητήρων του (1.6 i-DTEC με 120 ίππους), σε αντίθεση με το Toyota RAV4. Όπως και με το CR-V, η υβριδική έκδοση παρουσιάστηκε με το facelift του 2018.

Τιμές: Ένα μεταχειρισμένο Honda HR-V θα το βρεις από 22.950€.

5. Nissan Qashqai

Ένας άλλος εξαιρετικός διεκδικητής του τίτλου του καλύτερου ιαπωνικού SUV, το Qashqai είναι το compact SUV με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

Το περίεργο όνομα μάλλον δεν βοήθησε τις πωλήσεις, αλλά η συγκρατημένη κομψή σχεδίαση και η μεγάλη ποικιλία κινητήρων σίγουρα βοήθησαν. Ωστόσο, εάν σκοπεύεις να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον με την επιλογή του αυτοκινήτου σου, θα πρέπει να σημειώσεις ότι καμία υβριδική έκδοση του Qashqai δεν ήταν διαθέσιμη μέχρι την εισαγωγή της τρίτης γενιάς (2021). Και θα πρέπει επίσης να αποφύγεις τα μοντέλα diesel, καθώς έχει ανακαλυφθεί ότι έχουν προβλήματα στις εκπομπών ρύπων.

Τιμές: Στην αγορά των μεταχειρισμένων, θα πρέπει να διαθέσεις τουλάχιστον 12.950€ για ένα Nissan Qashqai που έχει συντηρηθεί με πλήρη επιμέλεια στο παρελθόν.

6. Suzuki Vitara

Το Suzuki Vitara είναι ένα πολύ γνωστό μοντέλο για τους λάτρεις του off-road παγκοσμίως. Αλλά με τον κόσμο να τρελαίνεται για τα SUV και τα crossover, η Suzuki άρχισε να απομακρύνεται στα τέλη της δεκαετίας του 2000 από τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του Vitara, μέχρι που τον εγκατέλειψε τελείως με την εισαγωγή της τέταρτης γενιάς το 2014.

Όπως και με το Toyota RAV4 και άλλα μοντέλα από άλλες μάρκες, η Suzuki σταμάτησε να προσφέρει diesel κινητήρες το 2018, με το λανσάρισμα του facelift και την εισαγωγή των υβριδικών επιλογών. Έτσι, αν ενδιαφέρεσαι για diesel, αναζήτησε Vitara πριν το 2018.

Τιμές: Ένα καλό μεταχειρισμένο Suzuki Vitara μπορείς να το αποκτήσεις από 14.550€.

7. Mazda CX-5

Το CX-3 είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο, αλλά δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για τόσο ευρύχωρο εσωτερικό. Αν σου αρέσει λοιπόν το στυλ της Mazda αλλά χρειάζεσαι περισσότερο χώρο, το CX-5 είναι ιδανικό για σένα. Το δυναμικό του στυλ εδώ συμβαδίζει με τον καλό οδηγικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, οι κινητήρες που είναι διαθέσιμοι στην αγορά μπορούν να δώσουν στο Mazda CX-5 καλές επιδόσεις. Εκτός από τον 2.0 κινητήρα με 160 ή 165 ίππους, είναι δυνατό να βρεις 2.5 κινητήρα με έως και 192 ίππους. Υπάρχουν επίσης και diesel κινητήρες, αν και δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη λόγω του μεγαλύτερου κυβισμού (2.2).

Ένα μεταχειρισμένο CX-5 θα το βρεις σίγουρα πάνω από 20.000€ στην αγορά.

Υπάρχουν και άλλα καλά μοντέλα εκεί έξω!

Όταν ψάχνεις για το καλύτερο ιαπωνικό SUV, αξίζει επίσης να λάβεις υπόψη το Nissan X-Trail, το Subaru Forester ή το Mitsubishi ASX. Είμαστε σίγουροι βέβαια ότι έχουμε ξεχάσει και κάποιες άλλες επιλογές που μπορεί να είναι οι αγαπημένες σου.

Ανεξάρτητα από το μοντέλο που τελικά θα επιλέξεις, θα πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις το καλύτερο δυνατό από θέμα μηχανικής κατάστασης. Και φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι να το αναζητήσεις στη Spotawheel!