Στην Ελλάδα, μικρο-μεσαία αυτοκίνητα που εκτελούν χρέη οικογενειακού, όπως Volkswagen Golf, Ford Focus, Opel Astra, Audi A3, θα τα συναντήσεις με 3 διαφορετικές ονομασίες: ως “μικρο-μεσαίο”, ως “hatchback” ή ως “κόμπακτ αυτοκίνητο”.

Ο όρος “κόμπακτ αυτοκίνητο”, αν και δημοφιλής στη χώρα μας, πολλές φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα από το ευρύ κοινό, γι’αυτό και οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς σημαίνει και πως ακριβώς χρησιμοποιείται. Η ζωή σου πρέπει να γίνεται εύκολη κατά την αναζήτηση του επόμενού σου αυτοκίνητου, και όχι “αχταρμάς”!

Ο όρος “compact car” λοιπόν, προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και χρησιμοποιείται για να διακρίνει τα “subcompact” αυτοκίνητα, τα γνωστά μας mini ή “μικρά”, από τα μεσαία sedan. Το μέτρο σύγκρισης είναι το μέγεθος, οι διαστάσεις του οχήματος δηλαδή και ο λόγος χρήσης του αυτοκινήτου.

Όπως καταλαβαίνει κανείς από την αγγλική λέξη “compact” (= συμπαγές), η κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει τα αυτοκίνητα που έχουν χαρακτηριστικά μεγαλύτερων, οικογενειακών, αυτοκινήτων, προσαρμοσμένα όμως σε ένα πιο συμπαγές “σουλούπι”.

Στην Ευρώπη, η αντίστοιχη ονομασία αυτής της κατηγορίας λέγεται “C-segment” και υποδηλώνει, αφηρημένα, την έννοια ενός μεσαίου αυτοκινήτου. Πιο συχνά όμως θα τα ακούσεις ως “hatchbacks”, όρος που έχει επικρατήσει και χαρακτηρίζει τον τύπο του αμαξώματος και όχι την κατηγορία στην οποία υπάγεται το αυτοκίνητο.

Παραδείγματα αυτοκινήτων της κατηγορίας “Compact” ή “C-segment”

To Mercedes-Benz A Class ανήκει είναι ένα κόμπακτ αυτοκίνητο

Audi A3

Volkswagen Golf

Mercedes-Benz A-Class

Opel Astra

Toyota Auris

Ford Focus

Alfa Romeo Giulietta

BMW Σειρά 1

Volvo V40

Renault Megane

και πολλά άλλα, αλλά πρέπει να προσέχεις…

Τι να προσέξεις αναζητώντας ένα κόμπακτ αυτοκίνητο

Αναζητώντας ένα κόμπακτ αυτοκίνητο, πολλές φορές μπορεί να μπερδευτείς, και όχι άδικα. Γιατί πολύ απλά ο όρος compact αυτοκίνητο που μόλις εξηγήσαμε, δεν χρησιμοποιείται σωστά από τα διάφορα site αγγελιών.

Το λάθος έγκειται στο γεγονός ότι στην κατηγορία compact σε αυτά τα sites περιλαμβάνονται:

– τα μικροσκοπικά “micro cars”, όπως το SMART και το Toyota IQ
– τα “mini” ή supermini, όπως το Volkswagen Polo, το FIAT 500, το Ford Fiesta
– και φυσικά, τα “hatchbacks όπως το Volkswagen Golf, το Audi A3, Opel Astra

Οι συνέπειες αυτού του λάθους είναι πρώτον η σύγχυσή σου, και δεύτερον η διαιώνιση του λάθους, μιας και οι σωστές κατηγορίες των αυτοκινήτων λείπουν και οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να τα καταχωρούν λανθασμένα. Κατά συνέπεια, τα μαθαίνουν και λανθασμένα…

Δίνω ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι πουλάω ένα ΜINI Cooper και θέλω να το καταχωρήσω σε γνωστό site. Δεν έχω διαβάσει το blog της Spotawheel και δεν ξέρω τι σημαίνει κόμπακτ αυτοκίνητο. Κάπου στην διαδικασία υπάρχει ένα υποχρεωτικό πεδίο που μου ζητάει να βάλω το αυτοκίνητό μου στη σωστή κατηγορία.

Τι θα κάνω λοιπόν; Θα χρησιμοποιήσω τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής, δηλαδή θα πω: “τζιπ δεν είναι, αγωνιστικό δεν είναι, κάμπριο δεν είναι, κάραβαν δεν είναι, τι μένει;; Κόμπακτ!”. Και να που τα κατάφερα! Από εδώ και στο εξής, το MINI Cooper θα το λέω κόμπακτ!

Σωστός; Μμμ δεν νομίζω…

Με τέτοια κατηγοριοποίηση, όχι μόνο μπερδεύεσαι για να καταχωρήσεις μια αγγελία αν θέλεις να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου, αλλά αισθάνεσαι και παντελώς απεγνωσμένος όταν ψάχνεις να βρεις το αυτοκίνητο που θα ταίριαζε ιδανικά στις ανάγκες σου!

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα κομπακτ αυτοκίνητο

Αυτό που πρέπει να έχεις στο νου σου είναι απλό: Όταν ψάχνεις για ένα κόμπακτ αυτοκίνητο στη χώρα μας, είναι σαν να ψάχνεις για καγκουρό στην Αυστραλία. Είναι πάρα πολύ δημοφιλή και γι’αυτό οι πιθανότητες να πέσεις σε ένα μεταχειρισμένο με πολλά προβλήματα αυξάνονται σημαντικά με τόσες επιλογές εκεί έξω.

Συγκεκριμένα μόλις ένα στα 20 αυτοκίνητα της κομπακτ κατηγορίας πληρούν τα δικά μας κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε αυτοκίνητα για το site μας! Ναι καλά ακούσατε, 1 στα 20 κομπακτ αυτοκίνητα περνάει τους ελέγχους μας και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά από αυτά είναι αυτοκίνητα leasing, με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ τους, τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τη συνέπεια που ορίζει ο κάθε κατασκευαστής και που γενικά δεν ξέρεις τι προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι συνήθως βρίσκονται απλώς, σε λάθος “χέρια”! Όπως είναι λογικό, πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους είναι άτομα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για την σωστή συντήρηση ενός αυτοκινήτου και συχνά παραβλέπουν κάποιο πρόβλημα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα.

Συνοψίζοντας

Για να συνοψίσουμε λοιπόν, τα compact αυτοκίνητα (τα hatchbacks δηλαδή στην πλειονότητα τους) μπορούν άνετα να μετακινήσουν μια οικογένεια, είναι ασφαλή και… κάποιες φορές με τις επιδόσεις τους, μπορούν να χαρίσουν έντονες συγκινήσεις στον οδηγό. Η ικανότητά τους να καλύπτουν πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, είναι και η αιτία που τα hatchbacks ή κόμπακτ, είναι τόσο δημοφιλή στις μέρες μας!

Θυμίζουμε ότι στα site αγγελιών αυτοκινήτων θα συναντήσεις ως κόμπακτ αυτοκίνητα τα πολύ μικρά (όπως SMART), τα mini (όπως Volkswagen Polo ή Toyota Yaris) αλλά και hatchback αυτοκίνητα (όπως το δημοφιλές Opel Astra και το Volkswagen Golf)!

Ξεκίνα την αναζήτηση με ένα υπέροχο hatchback και αν χρειάζεσαι συμβουλές αγοράς, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!