Ένα από το θέματα που μπορεί να προβληματίσει ιδιαίτερα μία πολυμελή οικογένεια είναι αυτό της αγοράς ενός αυτοκινήτου. Οι ανάγκες μιας φαμίλιας με τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά είναι μεγάλες και ειδικά σε θέματα χώρων.

Το καλό είναι ότι οι εταιρείες προνοούν και σχεδιάζουν αυτοκίνητα με επιπλέον θέσεις και χώρους, βασισμένα πολλές φορές στα κλασσικά πενταθέσια μοντέλα τους. H Spotawheel συγκέντρωσε -για εσάς τους οικογενειάρχες- τις επτά καλύτερες επιλογές σε μεταχειρισμένα επταθέσια (ή και παραπάνω θέσεων) με ιστορικό 3 έως 9 ετών και σας τις παρουσιάζει.

Renault Grand Scenic diesel


Η αγάπη της Renault για τα επταθέσια είναι λίγο πολύ γνωστή. Το γαλλικό MPV, χωρίς να αλλοιώνει το σχεδιαστικό του χαρακτήρα, εξοπλίζεται με δύο επιπλέον κρυφές θέσεις στο δάπεδο του χώρου αποσκευών και όταν χρειαστεί μετατρέπεται με μια κίνηση σε επταθέσιο.

Το πορτμπαγκάζ διαθέτει 646 λίτρα στην πενταθέσια διάταξη καθισμάτων, ενώ οι χώροι για τους επιβάτες είναι ικανοποιητικοί, ακόμη και αν χρειαστεί στην τρίτη σειρά καθισμάτων να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις.

Η περίπτωση που ξεχωρίσαμε αφορά το Grand Scenic του 2013 με πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρου και απόδοση 110 ίππους. Η κατανάλωση του κυμαίνεται κοντά στα 4 λίτρα/100 χλμ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 153€ και η τιμή αγοράς για ένα ελεγμένο μοντέλο με πιστοποιημένο ιστορικό είναι 11.700€.

Δείτε Renault Grand Scenic

 

Citroen C4 Grand Picasso

Tο γαλλικό πολυχρηστικό αποτελεί ένα από τα best sellers της κατηγορίας. Όπως και το Grand Scenic, διαθέτει δύο επιπλέον καθίσματα στο πορτμπαγκάζ, που το μετατρέπουν άμεσα σε επταθέσιο. Με αυτή τη διάταξη, ο υπολειπόμενος χώρος αποσκευών είναι 310 λίτρα.

Επιλέξαμε να ξεχωρίσουμε το Citroen C4 Grand Picasso του 2012, που ενδεικτικά στην περίπτωση μας εφοδιάζεται με κινητήρα diesel 1.6 με 110 ίππους και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (κατανάλωση 5,9 λίτρα/100χλμ.). Με λίγο περισσότερα από 100.000 χλμ. το κόστος είναι κοντά στα 10.000€, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας του δεν ξεπερνούν τα 286€/έτος.

Δείτε Citroen C4 Grand Picasso

 

Nissan Qashqai+2


To δημοφιλές ιαπωνικό SUV δεν θα μπορούσε να μην έχει την δική του πολυτεκνική εκδοχή. Η έκδοση «+2» υποδηλώνει αυτό ακριβώς που μαρτυρά και το όνομα της, ότι είναι σε θέση να φιλοξενήσει άλλους δύο επιβάτες όταν χρειαστεί. Στην πενταθέσια εκδοχή του πάντως διαθέτει 411 λίτρα στο χώρο αποσκευών.

Μία ενδεικτική επιλογή κινητήρα είναι ο 1.600άρης βενζίνης με 117 ίππους και κατανάλωση 6,2 λίτρων/100χλμ. Το επταθέσιο Qashqai κινείται με ευελιξία στο δρόμο και εμφανίζει όλες τις αρετές του πενταθέσιου «αδελφού» του, προσθέτοντας επιπλέον την χρηστικότητα. Με ημερομηνία γέννησης το 2011 και 110.000 χλμ. θα χρειαστεί να ξοδέψετε 11.500€, ενώ τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας του είναι 266€.

Δείτε Nissan Qashqai

 

Volvo XC90


Το SUV της Volvo αποτελεί την premium επιλογή τόσο για το αφιέρωμα μας όσο και για έναν οικογενειάρχη που θέλει να μετακινείται με στυλ. Διαθέτει δίλιτρο D5 πετρελαιοκινητήρα με απόδοση 224 ίππους και αυτόματο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων.

Παρά την ισχύ του, χρειάζεται μόλις 5,8 λίτρα καυσίμου για να διανύσει 100 χλμ., ενώ το τετρακίνητο μοντέλο ζητάει 281€ τέλη κυκλοφορίας/έτος. Ο χώρος αποσκευών είναι κάτι παραπάνω από αρκετός, ακόμη και για μία μεγάλη οικογένεια, καθώς διαθέτει 671 λίτρα χωρίς την τρίτη σειρά καθισμάτων.

Επιλέξαμε ένα XC90 με υπερπλήρη εξοπλισμό, του 2016 και με 61.000 χλμ., το οποίο κοστίζει ενδεικτικά 58.900€.

Δείτε Volvo XC90

 

Ford Tourneo


Δεν είναι λίγοι πάντως και εκείνοι που δεν αρκούνται απλά σε μία επιπλέον σειρά καθισμάτων. Είτε έχουν περισσότερα από 4-5 παιδιά, είτε απλά μετακινούνται συχνά με αρκετές αποσκευές και χρειάζονται το κάτι παραπάνω σε θέματα χώρων.

Σε αυτή την περίπτωση γλυκοκοιτάζουμε τα 8θέσια Van όπως το Tourneo της Ford. Η ανωτερότητα της έκδοσης Custom σε θέματα πρακτικότητας δε χωράει καμία συζήτηση (1.150 λίτρα χώρος αποσκευών), ενώ ο δίλιτρος diesel κινητήρας του αποδίδει 136 ίππους με κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 6,3 λίτρα /100 χλμ.

Η επιλογή μας έχει να κάνει με μοντέλο του 2016 με 95.000 χλμ. και κόστος απόκτησης 25.000€ για ελεγμένο (σε 200 σημεία) και αξιόπιστο αυτοκίνητο. Τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας για το Ford Tourneo Custom είναι 294€.

Δείτε Ford Tourneo

 

Mercedes-Benz Vito Tourer


Τα επιβατικά Van έχουν και αυτά την premium εκδοχή τους, με το Vito Tourer να αποτελεί την κορυφαία ίσως επιλογή ανάμεσα τους. Η ποιότητα του τόσο σε θέματα κατασκευής όσο και στο δρόμο είναι εξαιρετική, καθώς πίσω από το τιμόνι θυμίζει περισσότερο E-Class και λιγότερο Van (2.800 λίτρα για αποσκευές).

O κινητήρας diesel χωρητικότητας 1.600 κ.εκ. αποδίδει 114 ίππους και χρειάζεται 6,2 λίτρα/100χλμ., ενώ και οι απαιτήσεις του στο θέμα των τελών κυκλοφορίας δεν είναι υψηλές (400€ το έτος). Το πολυτελές Van κοστίζει 34.500€ σε περίπτωση που έχει διανύσει μόλις 23.000 χλμ. και είναι 2-3 ετών.

Δείτε Mercedes-Benz Vito Tourer

 

Volkswagen Touran


To γερμανικό πολυχρηστικό έχει μεγάλη δημοτικότητα τόσο στη χώρα μας όσο και στους βορειοευρωπαίους οικογενειάρχες. Είναι επταθέσιο και, παρά το ύψος του και το επιπλέον όγκο του, καταφέρνει να διατηρεί την ποιότητα κύλισης που έχουν και τα μικρότερα επιβατικά της VW. Ως πενταθέσιο διαθέτει πορτμπαγκάζ 633 λίτρων και σε επταθέσια διάταξη παραχωρεί 137 λίτρα για αποσκευές.

Θα επιλέγαμε να το συνδυάσουμε με πετρελαιοκινητήρα (TDI) 105 ίππων και αυτόματο κιβώτιο DSG διπλού συμπλέκτη (κατανάλωση 5,5 λίτρα/100χλμ.). Με βάση τα παραπάνω και ενδεικτική πρώτη κυκλοφορία το 2012, το VW Touran κοστίζει περίπου 13.500€ και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας του μόλις 158€.

Δείτε Volkswagen

Όπως κάθε αγοραστής μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έτσι και κάποιος με πολυμελή οικογένεια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή του. Ο χρόνος είναι ελάχιστος και για αυτό το λόγο η Spotawheel είναι δίπλα σας με επιλογές απόλυτα ελεγμένες και φυσικά με 5 χρόνια εγγύηση.