Τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, το ρόλο του οικογενειακού αυτοκινήτου έχουν αναλάβει τα μικρομεσαία οικογενειακά hatchbacks.

Αυτοκίνητα πρακτικά για τις καθημερινές μετακινήσεις, οικονομικά στην χρήση και με αρκετούς χώρους για να βολευτεί άνετα μια μικρή οικογένεια!

Όταν όμως μιλάμε για ένα “οικογενειακό” αυτοκίνητο, το πιο σημαντικό κριτήριο πέραν της ασφάλειας και του κινητήρα είναι η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ.

  • Πόσα λίτρα χωράει;
  • Αρκούν για τις αποσκευές 4 ατόμων;
  • Θα χωρέσει τα ψώνια του μήνα;
  • Το παιδικό καροτσάκι;
  • Το ποδήλατο του μικρού;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι πληροφορίες… λίγες και διάσπαρτες! 

Για να διευκολύνουμε την αναζήτησή σου, συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τα 8 μικρομεσαία οικογενειακά που διαθέτουν το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών!

Αν ψάχνεις για κάτι τέτοιο, τότε οι παρακάτω επιλογές είναι ιδανικές!

Ξεκινάμε τη λίστα μας με το πιο ευρύχωρο!

1. Honda Civic  (2012-2016) 

  • Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ: 476 λίτρα

Όταν το ζητούμενο είναι ο μεγάλος χώρος αποσκευών, τότε το Honda Civic είναι η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία του.

Διαθέτει ένα βαθύ πορτ μπαγκάζ χωρητικότητας 476 λίτρων καθώς και “μαγικά καθίσματα” (magic seats), όπως τα ονομάζει η εταιρία, τα οποία διπλώνουν ακόμα και κάθετα για να μπορείς να φορτώσεις εύκολα, μεγαλύτερου όγκου και ύψους αντικείμενα.

Η εντυπωσιακή σχεδίαση, η τεχνολογική υπεροχή και η περίφημη αξιοπιστία του Civic είναι από τα στοιχεία που το κάνουν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές οικογενειακό αυτοκίνητο.

Στα μείον του θα συγκαταλέγαμε την μέτρια ορατότητα του οδηγού προς τα πίσω και το περιορισμένο ύψος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το οποίο ενδεχομένως θα έκανε τους ψηλούς επιβάτες να νιώσουν κάπως άβολα. Κατά τα άλλα, η καμπίνα του είναι ιδιαιτέρως ποιοτική.

Βρες Ελεγμένα Honda Civic!

 

2. Peugeot 308 (2013-2020)

  • Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ: 419 λίτρα

Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα hatchbacks της αγοράς και το δεύτερο με τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών.

Το Peugeot 308 έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με τα προγενέστερα μοντέλα και αυτό μπορεί κανείς να το διακρίνει με το που ανοίξει την πόρτα του οδηγού και καθίσει αναπαυτικά στο κάθισμα. Η σχεδίαση στο εσωτερικό του είναι λιτή, ο standard εξοπλισμός ικανοποιητικός και η συναρμογή των πλαστικών υψηλού επιπέδου.

Με 419 λίτρα διαθέσιμα στο πορτ μπαγκάζ, διαθέτει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο χώρο αποσκευών της κατηγορίας του.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι χώροι για τους εμπρός και πίσω επιβάτες είναι άνετοι, με μόνη εξαίρεση τον περιορισμένο χώρο στα πόδια των πίσω επιβατών, ειδικά όταν αυτοί είναι ψηλού αναστήματος.

Στα αρνητικά του μοντέλου συγκαταλέγεται η όχι και τόσο καλή πρακτικότητα της καμπίνας καθώς και οι περιορισμένες θήκες, μιάς και το μόνο που έχει να επιδείξει το Peugeot 308 ως αποθηκευτικό χώρο είναι το ντουλαπάκι στα γόνατα του συνοδηγού.

Βρες Ελεγμένα Peugeot 308!

 

3. Citroen C4 (2010-2019)

  • Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ: 408 λίτρα

Το Citroen C4 είναι ένα πολύ πρακτικό και προσιτό hatchback, με “φρέσκο” παρουσιαστικό, οικονομικούς κινητήρες και μεγάλο πορτ μπαγκάζ. Για την ακρίβεια ο χώρος αποσκευών του C4 αγγίζει τα 408 λίτρα (χωρίς τη ρεζέρβα) και υπόσχεται να χωρέσει ακόμα και την τελευταία σακούλα του σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα, στα καθίσματά του θα βολευτούν άνετα 4 ενήλικες για ένα μεγάλο ταξίδι.

Ο μόνος περιορισμός στους χώρους εντοπίζεται πάνω από τα κεφάλια των πίσω επιβατών λόγω της επικλινούς οροφής. Στο εμπρός μέρος ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο άνετα με αποτέλεσμα το Citroen C4 να είναι πολύ ανταγωνιστικό στην κατηγορία των hatchbacks!

Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει ο όρος hatchback, η απάντηση είναι απλή: χαρακτηρίζει τον τύπο του αυτοκινήτου. Διάβασε πως να ξεχωρίζεις τους 10 τύπους αυτοκινήτων!

Βρες Ελεγμένα Citroen C4!

 

4. Nissan Pulsar (2014-σήμερα)

  • Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ: 385 λίτρα

Το Nissan Pulsar εξοπλίζεται με ένα γενναιόδωρο αριθμό λίτρων στο πορτ μπαγκάζ που αγγίζει τα 385 λίτρα που τον κάνουν να ξεχωρίσει από την τριάδα των γερμανικών hatchbacks που ακολουθούν σε αυτή τη λίστα.

Η 5η πόρτα έχει μεγάλο άνοιγμα και τετραγωνικό σχήμα για να μπορείς να τοποθετήσεις με άνεση μεγάλα κουτιά ή βαριές, τετράγωνες βαλίτσες.

Σχεδιαστικά μπορεί να μην ανταγωνίζεται το SEAT Leon για παράδειγμα, αλλά ο ευρύχωρος κορμός του προσφέρει άπλετο χώρο, ιδανικό για “αναπτυσσόμενες” οικογένειες. Συνολικά, η καμπίνα του Pulsar είναι ποιοτική, ενώ διαθέτει πολύ καλό εξοπλισμό ακόμα και στην πιο απλή έκδοση.

Ένα πολύ ασφαλές αυτοκίνητο που σκόραρε 5 στα 5 αστέρια στο τεστ πρόσκρουσης της Euro NCAP.

 

5. Volkswagen Golf (2012-2017) 

  • Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ: 380 λίτρα

Το Volkswagen Golf αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες το πιο καλοπουλημένο hatchback.

Το μοντέλο της τελευταίας γενιάς, διακρίνεται -ως συνήθως- για την εξαιρετική κατασκευή, τους οικονομικούς κινητήρες και το ευρύχωρο πορτ μπαγκάζ των 380 λίτρων.

Η καμπίνα αντίστοιχα διαθέτει υψηλής ποιότητας υλικά, αναπαυτικά καθίσματα για τους επιβάτες αλλά και πολύ καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν είναι μόνο οι χώροι που κάνουν το Golf μια πραγματικά καλή επιλογή για το επόμενό σου αυτοκίνητο, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα κύλισης, η κορυφαία ασφάλεια και φυσικά οι αποδοτικοί κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης.

Με λίγα λόγια, το Golf είναι ο βασιλιάς της κατηγορίας από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα. Όχι άδικα…

Βρες Ελεγμένα VW Golf!

 

6. SEAT Leon (2012-2019)

  • Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ: 380 λίτρα

Το SEAT Leon μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα και πολλά άλλα μέρη με το Volkswagen Golf πράγμα που σημαίνει ότι ο χώρος αποσκευών των δύο αυτοκινήτων είναι πανομοιότυπος. Tο εσωτερικό του είναι αντίστοιχα καλοφτιαγμένο και το μαλακό πλαστικό που καλύπτει όλες τις επιφάνειες είναι καλής ποιότητας.

Οι χώροι για τους επιβάτες είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς και κάποιος με ύψος 1,90 μπορεί να κάτσει με άνεση στα πίσω καθίσματα. Η αίσθηση της καμπίνας είναι σαφώς αναβαθμισμένη από εκείνη των προηγούμενων ετών, η λειτουργία των αναρτήσεων ήσυχη και λειτουργική και η γκάμα των κινητήρων επαρκής για να καλύψει όλα τα γούστα.

Το SEAT Leon εκτός από ένα μικρομεσαίο οικογενειακό hatchback, είναι και μια συναρπαστική μηχανή οδήγησης! Το καλύτερο δε, είναι η προσιτή τιμή του σε σχέση με εκείνης του αντίστοιχου Golf.

Βρες Ελεγμένα SEAT Leon!

 

7. Audi A3 Sportback (2012-2019)

  • Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ: 380 λίτρα

Το Audi A3 Sportback αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς συνδυασμούς κύρους και πρακτικότητας. Όντας και αυτό, όπως και το Leon, μέλος του Volkswagen Group, το Α3 βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το Golf.

Το Sportback όμως σε σχέση με την 3-θυρη έκδοση, εκτός ότι είναι μακρύτερο σε μήκος, έχει και μεγαλύτερο μεταξόνιο πράγμα που στην πράξη μεταφράζεται με περισσότερους χώρους!

Ξεκινώντας από το ζητούμενο, ο χώρος αποσκευών του A3 είναι ίδιος με τα VW Golf και SEAT Leon, χωρητικότητας δηλαδή 380 ικανοποιητικών λίτρων. Αν διπλώσουν δε οι πίσω θέσεις, τότε ο χώρος αυξάνεται στα 1.220 λίτρα για να μπορείς να φορτώσεις μεγαλύτερο όγκου και μήκους αντικείμενα.

Στο εσωτερικό του η αίσθηση είναι τυπική Audi και ξεχωρίζει από το premium “άρωμα” και την υψηλής ποιότητας κατασκευή. Παρομοίως, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κορυφαία, η εργονομία εντυπωσιακή και η συναρμογή… αψεγάδιαστη.

Φυσικά, όλα αυτά θα τα αποκτήσεις και με το ανάλογο τίμημα, μιάς και το Audi A3 είναι ένα premium αυτοκίνητο με αντίστοιχα… premium τιμή.

Βρες Ελεγμένα Audi A3!

 

8. Opel Astra (2015-2021)

  • Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ: 370 λίτρα

Το ανανεωμένο Astra είναι ένα πολύ ικανό hatchback, εξελιγμένο τεχνολογικά και αναβαθμισμένο ποιοτικά. Αν και το μήκος του αυτοκινήτου είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων γενεών, οι χώροι στο εσωτερικό του είναι σημαντικά αυξημένοι.

Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το πορτ μπαγκάζ, του οποίου ο χώρος παραμένει στα 370 λίτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας των hatchbacks με τους μεγαλύτερους χώρους στο πόρτ μπαγκάζ.

Το Opel Astra παρ’όλα αυτά θα φιλοξενήσει άνετα 4 ενήλικες στα καθίσματά του, θα τους κάνει να νιώσουν όμορφα στο ποιοτικό εσωτερικό του και θα τους διασκεδάσει με τα τεχνολογικά του χαρακτηριστικά. Διαθέτει εξαιρετικούς diesel κινητήρες, δυναμικό ντιζάιν και κορυφαία ασφάλεια!

Βρες Ελεγμένα Opel Astra!

 

Κάτι λείπει, κάτι λείπει…

Στην αναζήτηση ενός μικρομεσαίου οικογενειακού, τον πρώτο λόγο έχει ο μεγάλος χώρος αποσκευών, γι’αυτό και οι επιλογές στην κατηγορία των hatchbacks είναι μόνο 8.

“Που είναι η BMW Σειρά 1, το Ford Focus ή το εξαιρετικό Volvo V40” ίσως αναρωτηθείς.

Η απάντηση βρίσκεται στον αριθμό των λίτρων…

Για την ιστορία λοιπόν, το hatchback της BMW θα ήταν το αμέσως επόμενο της λίστας με 360 λίτρα στο χώρο αποσκευών, το Volvo V40 ακολουθεί με 335 λίτρα και τέλος, το Ford Focus με το μικρότερο πορτ μπαγκάζ της κατηγορίας, έχει χωρητικότητα μόνο 316 λίτρα.

Χώροι ικανοποιητικοί, όχι όμως όταν η προτεραιότητά σου είναι να φορτώνεις άνετα τις αποσκευές της οικογένειάς σου.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.
Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!
Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!