Η πρακτικότητα και η καθημερινή άνετη μετακίνηση στην πόλη έχουν ως συνώνυμο τα SUV. Ή ακόμα καλύτερα τα Crossover. Αφού, η δημοφιλής κατηγορία που γνωρίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα, αφορά SUV μικρά σε διαστάσεις και με τις ικανότητές τους να επικεντρώνονται καθαρά σε κίνηση στον δρόμο.

Έτσι, στην κατηγορία αυτή θα συναντήσεις όλα όσα χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου: οικονομία καυσίμου, πρακτικότητα, χώροι, συμβατικές διαστάσεις αλλά και χαμηλά κόστη συντήρησης. Όλα αυτά συνοδευόμενα από όλα τα πλεονεκτήματα ενός “υψηλού” αυτοκινήτου, όπως η ασφάλεια, η καλύτερη όραση και η υψηλή θέση οδήγησης.

Στην κατηγορία των Crossover θα βρεις πολλές επιλογές. Κυρίως γιατί είναι μία από τις πιο περιζήτητες. Έτσι, η ποικιλία έχει την πρωτοκαθεδρία. Εμείς, συγκεντρώσαμε τις 3 οικονομικότερες και value for money επιλογές στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV: Citroen C4 Cactus, Renault Captur και Ford EcoSport.

Τι κοινό έχουν αυτά τα τρία και σε τι διαφέρουν; Ποιο είναι πιο οικονομικό και ποιο θα ευχαριστηθείς να οδηγάς; Και τελικά πώς θα επιλέξεις το σωστό με βάση αυτά που εσύ θέλεις;

Citroen C4 Cactus (2014 – σήμερα)

Εμφάνιση
Ποιότητα εσωτερικού
AirBumps
Πίσω παράθυρα
Επιδόσεις

Το Citroen C4 Cactus πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 και αμέσως έκανε τη διαφορά, αφού η εμφάνισή του παρέπεμπε σε κάτι ενδιάμεσο σε Crossover και hatchback. Και η αλήθεια βρίσκεται εκεί στη μέση. Αφού, το C4 Cactus μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των Compact SUV, ωστόσο η Citroen μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα και πλαίσιο που χρησιμοποιεί το C3.

Βασική διαφορά; Το ψηλότερο και λίγο μεγαλύτερο αμάξωμα. Αλλά και φυσικά το φούσκωμα του πλαισίου. Με χαρακτηριστικό παράγοντα αυτού, τα AirBumps στο πλάι.

Τα AirBumps είναι που του δίνουν και αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό που το κάνουν να ξεχωρίζει. Η ύπαρξή τους, ωστόσο, δεν είναι καθόλου επιφανειακή. Αφού βρίσκονται εκεί στο πλάι του αμαξώματος, προκειμένου να το προστατεύουν από μικροχτυπήματα και φθορές. Πόσες φορές, άλλωστε, έχεις ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου χωρίς να προσέξεις με αποτέλεσμα να βρεις σε ένα κολωνάκι που δεν φαινόταν; Ή ακόμα χειρότερα να σε “χτυπήσει” κάποια πόρτα ενός διπλανού αυτοκινήτου έπειτα από ένα απρόσεκτο άνοιγμα.

Τα AirBumps του C4 Cactus

Έτσι, αυτό το καινοτόμο και ταυτόχρονα πρωτοποριακό χαρακτηριστικό βρίσκεται εκεί για να φανερώσει και τον πραγματικό σκοπό που προορίζεται το C4 Cactus: την πρακτικότητα και ασφάλεια στην καθημερινή μετακίνηση στην πόλη!

Εσωτερικό

Το εσωτερικό του C4 Cactus είναι αρκετά σύγχρονο και προσιδιάζει σε αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε πρόσφατα και βγαίνει ακόμα στην παραγωγή. Διαθέτει όλα τα συστήματα που θα συναντήσεις σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Η ποιότητα του εσωτερικού του είναι αρκετά καλή και το σύστημα infotainment εύκολο στη χρήση.

Στα αρνητικά του C4 Cactus θα συναντήσεις τα πίσω παράθυρα. Αφού αυτά δεν ανοίγουν προς τα κάτω με τον γνωστό τρόπο, αλλά με μία ανορθόδοξη κίνηση, στο πλάι. Κάτι που πρέπει να έχεις στα υπόψιν, ειδικά εάν κατευθύνεσαι προς μία αγορά.

Πόσο καίει;

Το Citroen C4 Cactus θα το συναντήσεις με αρκετές επιλογές ως προς το καύσιμο και τον κινητήρα. Οι σημαντικότερες εξ αυτών αφορούν την πετρελαιοκίνητη έκδοση των 1.600 κυβικών και τη βενζινοκίνητη έκδοση των 1.200 κυβικών. Στην πρώτη περίπτωση, συναντάται με τη χαμηλότερη κατανάλωση από όλες. Με μία μέση κατανάλωση να αγγίζει τα 3.4 λίτρα πετρελαίου ανά 100 χιλιόμετρα.

Στην βενζινοκίνητη έκδοση των 1.200 κυβικών, η κατανάλωση κυμαίνεται στα 4.6 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Αυτή η επιλογή κινητήρα αφορά και την οικονομικότερη, αφού η κατανάλωση μπορεί να είναι οριακά αυξημένη, δε συνοδεύεται όμως από την ιδιαίτερη φροντίδα και τα παραπάνω κόστη συντήρησης ενός diesel κινητήρα.

Στον δρόμο

Το ελαφρύ του αμάξωμα των μόλις 965 κιλών, καθιστά το C4 Cactus ένα ιδιαίτερα σβέλτο και ευκολοδήγητο Crossover. Το στρίψιμό του γίνεται εύκολα και άμεσα, ενώ η ανάρτησή του είναι υποδειγματική. Άλλωστε, η ανάρτηση είναι ο τομέας που φημίζεται και δίνει ιδιαίτερη έμφαση η κατασκευάστριά του εταιρία.

Έτσι, απορροφά εύκολα τυχόν κραδασμούς και προσφέρει σταθερά κρατήματα και ασφαλή και φιλική συμπεριφορά. Το C4 Cactus, ωστόσο, δεν ενδείκνυται για σπορ διαθέσεις. Είναι ένα εξαιρετικό Crossover για εύκολη κίνηση στην πόλη και άνετα ταξίδια.

Ένα μεταχειρισμένο C4 Cactus θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή στα 12.500€.

Δες πιστοποιημένα C4 Cactus!

Renault Captur (2013 – 2020)

Ευκολία στην οδήγηση
Χώροι στο εσωτερικό
Κινητήρες
Κιβώτιο ταχυτήτων
Ανάρτηση

Το Renault Captur είναι ένα μικρομεσαίο Crossover με ιδιαίτερη εμφάνιση και σταθερή απόδοση στον χρόνο. Αφού από το 2013 που έκανε την εμφάνιση του, έχει καταφέρει να γνωρίσει φανατικό κοινό που το προτιμάει, διατηρώντας τη μεταπωλητική του αξία σε πολύ καλά επίπεδα.

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έχει παίξει τόσο η ευκολία και ο πρακτικός του χαρακτήρας, όσο και η ποικιλία στις επιλογές του κινητήρα. Το Captur είναι μία ασφαλής λύση για κάποιον που αναζητά ένα μικρομεσαίο Crossover για μετακίνηση στην πόλη.

Εσωτερικό

Το Renault Captur διαθέτει ένα αναβαθμισμένο εσωτερικό, με καλή ποιότητα υλικών και πλούσιο εξοπλισμό. Θα το συναντήσεις με την κλασική multimedia οθόνη της Renault, η οποία ανάλογα το πακέτο του εξοπλισμού διαθέτει τα πάντα, από χάρτες, γραφικά, κάμερα κτλ.

Στο Captur θα συναντήσεις μεγάλους χώρους αποθήκευσης που συμβάλλουν στον πρακτικό του χαρακτήρα. Το πορτ μπαγκάζ του είναι χωρητικότητας 377 λίτρων, ενώ εάν μετακινήσεις τα καθίσματα μπροστά εξοικονομείς άλλα 455 λίτρα. Ενώ εάν χρειαστείς επιπλέον χώρο, ρίχνοντας τα πίσω καθίσματα απελευθερώνεις συνολικά 1.235 λίτρα αποθηκευτικού χώρου.

Κινητήρες

Ένας από τους βασικούς λόγους που καθιστούν το Captur δημοφιλές, είναι η πληθώρα των κινητήρων του. Σε αυτούς, θα συναντήσεις στην πιο μικρή του έκδοση τον βενζινοκίνητο των 900 κυβικών. Με απόδοση 90 αλόγων και μέση κατανάλωση 5.1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, το Captur στην έκδοση των 900 κυβικών αποτελεί και την πιο οικονομική επιλογή.

Ως βενζινοκίνητο θα το συναντήσεις και στα 1.200 κυβικά. Εκεί, ο υπερτροφοδοτούμενος 4κύλινδρος αποδίδει 120 άλογα και 190 Nm ροπής. Σε αυτή την έκδοση, η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 5.4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Η δημοφιλέστερη έκδοση με τη μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου συναντάται με τον πετρελαιοκίνητο 1.5 dCi κινητήρα. Πρόκειται για έναν diesel κινητήρα που αναπτύσσεται από τη Renault συναντάται σε πολλά ακόμη μοντέλα τόσο της εταιρείας, όσο και άλλων εταιρειών ακόμη και πιο premium. Στην έκδοση αυτή, το Captur διαθέτει 90 άλογα και 220 Nm ροπής, ενώ για 100 χιλιόμετρα θα κάψει περίπου 3.9 λίτρα.

Στον δρόμο

Το Renault Captur διαθέτει μία άνετη και στιβαρή ποιότητα κύλισης στον δρόμο. Οι συμβατικές του διαστάσεις με μήκος 4.12 μέτρων το κάνουν εύκολο στην οδήγηση και πρακτικό στην καθημερινότητα. Η ανάρτησή του είναι ελαφρώς πιο σκληρή από όσο θα περίμενε κανείς σε ένα μικρομεσαίο Crossover. Αυτό βέβαια το κάνει πιο σταθερό στον δρόμο με ασφαλή κρατήματα.

Για ένα μεταχειρισμένο Renault Captur θα χρειαστεί να διαθέσεις ένα ποσό των 13.100€ κατά μέσο όρο.

Δες πιστοποιημένα Renault Captur!

Ford Ecosport (2012 – σήμερα)

Ποιότητα κατασκευής
Κινητήρες
Οδική αίσθηση
Εσωτερικό
Τιμή

Στην κατηγορία των μικρομεσαίων Crossover η Ford δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη χωρίς κάποια υποψηφιότητα. Η αμερικανική – εν τη γενέσει της – εταιρεία διαθέτει, άλλωστε, μία μακρά ιστορία και παράδοση στην κατηγορία των SUV. Έτσι, οι ανάγκες της εποχής και η σύγχρονη καθημερινότητα, οδήγησαν τη Ford στην ανάπτυξη του δικού της Crossover, που δεν είναι άλλο από το Ford Ecosport.

Το Ford Ecosport είναι και το παλαιότερο μοντέλο της σύγκρισης, αφού πρωτοεμφανίστηκε το 2002. Φυσικά, στο παρόν συγκριτικό αναφερόμαστε στη δεύτερη γενιά του, η οποία έκανε την εμφάνισή της το 2012 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Με ένα ενδιάμεσο Facelift, το 2018.

Κινητήρες & Μηχανικά μέρη

Το Ford Ecosport θα συναντήσει κανείς κατά βάση με δύο επιλογές: βενζίνη ή πετρέλαιο. Στη βενζινοκίνητη έκδοση, ο δημοφιλέστερος κινητήρας είναι μόλις 1.000 κυβικά. Βέβαια, όταν αυτά φέρουν την υπογραφή της Ecoboost, συνοδεύονται από την αξιοπιστία και αποδοτικότητα που συνοδεύει η πολυβραβευμένη επωνυμία των συγκεκριμένων κινητήρων της Ford.

Οι 125 ίπποι είναι ικανοί να το κινήσουν με ασφάλεια και ευκολία, ενώ με μία μέση κατανάλωση στα 5.3/100 χιλιόμετρα αποτελεί μία οικονομική επιλογή.

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και ο πετρελαιοκινητήρας των 1.500 κυβικών. Ο κινητήρας αυτός εξοπλίζεται παραλλαγμένος και στο μεγαλύτερο αδερφάκι του, Ford Kuga. Στην επιλογή του πετρελαίου, το Ecosport θα κάψει κατά μέσο όρο 4.6 λίτρα καυσίμου για μία διαδρομή 100 χιλιομέτρων.

Οδική συμπεριφορά

Αν και εσωτερικά το Ford Ecosport δείχνει τα χρόνια του σε σχέση με τα άλλα δύο (ειδικά στα pre-facelift μοντέλα), η οδική συμπεριφορά αποζημιώνει. Στον δρόμο το Ecosport είναι το καλύτερο από τη σύγκριση. Η σκληρή ανάρτηση το καθιστά οδηγικά εστιασμένο, ενώ στις υψηλές ταχύτητες είναι σταθερό και προσδίδει σιγουριά.

Ένα μεταχειρισμένο Ford Ecosport θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή στα 14.850€.

Βρες πιστοποιημένα Ford Ecosport!

Συμπερασματικά

Το Ford Ecosport προσφέρεται για κάποιον που αποζητά ένα μικρομεσαίο Crossover που να μη θυσιάζει την οδική αίσθηση και συμπεριφορά. Θα παραμείνει σταθερό σε μεγάλες ταχύτητες, κάνοντας τα ταξίδια άνετα και εύκολα.

Εάν αναζητάς ένα Crossover για την καθημερινή σου μετακίνηση, το C4 Cactus είναι μάλλον εκεί που πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου. Αφού, το γαλλικό μοντέλο διαθέτει τις πιο συμβατικές διαστάσεις. Ενώ οι επιπλέον προσθήκες και πινελιές – όπως τα AirBumps – θα σε κάνουν να ξεγνοιάσεις από άγχη, όπως γρατζουνιές και μικροχτυπήματα της καθημερινότητας.

Εάν, πάλι, αυτό που αποζητάς είναι μία μέση λύση που να ακροβατεί σε αυτά τα 2, τότε το Renault Captur αποτελεί τον συνδετικό κρίκο. Το γαλλικό Crossover συνδυάζει την άνεση της πόλης με την οδική συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο που η μετακίνηση γίνεται παιχνιδάκι. Επίσης, ειδικά στην πετρελαιοκίνητη έκδοση θα το συναντήσεις με μία από τις χαμηλότερες καταναλώσεις, για να προσθέσει ένα βασικό πλεονέκτημα της καθημερινότητας: η οικονομία καυσίμου.
 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!