Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις οικογενειακό αυτοκίνητο, τότε το πιο πιθανό είναι ότι γλυκοκοιτάζεις κάποιο SUV ή Crossover… Ένα “τζιπάκι” -όπως συνηθίζουμε να λέμε- που αντί για δυνατότητες off-road, στόχο έχει να καλύψει τις βασικές ανάγκες μιας σύγχρονης αστικής οικογένειας, δηλαδή την εύκολη πρόσβαση, τους χώρους και την οικονομία στο καύσιμο.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα Crossover, μια σχετικά νέα κατηγορία αυτοκινήτων που τα τελευταία 10 χρόνια έχει σημειώσει την ταχύτερη εμπορική ανάπτυξη παγκοσμίως!

Τι είναι αυτό που ξεχώρισε τα Crossover στα μάτια του αγοραστικού κοινού;

Καταρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής:

Ποια η διαφορά μεταξύ SUV και Crossover;

Το ακρώνυμο SUV προέρχεται από την έννοια «Sport Utility Vehicle» και χαρακτηρίζει ένα μεγάλο, οικογενειακό, κυρίως 4×4 αυτοκίνητο που έχει τη δυνατότητα να κινείται με άνεση σε τραχύ έδαφος και παράλληλα να έχει κορυφαίες επιδόσεις στην άσφαλτο.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως, αλλά και τις οικονομικές συγκυρίες, οι ανάγκες των καταναλωτών σταδιακά άλλαξαν. Από τη μια ήθελαν να κρατήσουν την άνεση και την πρακτικότητα των μεγάλων SUV, από την άλλη όμως ζητούσαν μεγαλύτερη οικονομία και μικρότερες διαστάσεις για ευελιξία στην πόλη.

Έτσι λοιπόν, σιγά-σιγά είδαμε να κάνουν την εμφάνισή τους τα μεσαίου μεγέθους SUV, τύπου Audi Q5, και στη συνέχεια, τα Crossover. Αυτοκίνητα δηλαδή, που στην Ελλάδα της κρίσης (και όχι μόνο) αποτελούν μια άκρως ολοκληρωμένη λύση για ένα σύγχρονο σπιτικό.

Ούτε τετρακίνηση, ούτε premium τιμή, ούτε απαραίτητα μεγάλος όγκος όπως προϋποθέτουν παραδοσιακά τα SUV.

Τι είναι λοιπόν το Crossover;

Τα Crossover στην ουσία είναι υπερυψωμένα compact αυτοκίνητα που προσφέρουν:

  1. εύκολη πρόσβαση για τους επιβάτες
  2. καλύτερη ορατότητα
  3. σχετικά ελαφρύ αμάξωμα
  4. συμπαγείς διαστάσεις
  5. οικονομικούς κινητήρες
  6. καλούς χώρους αποσκευών (δες τα 15 μικρομεσαία SUV με το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών)
  7. τιμή όχι υψηλότερη από ένα αντίστοιχο μικρο-μεσαίο hatchback.

Παρ’όλο που τα Crossover μοιάζουν πληθωρικά σε σχέση με τα μικρο-μεσαία hatchback, στην πραγματικότητα δεν καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στο δρόμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαιτέρως εύχρηστα για την καθημερινή χρήση εντός πόλεως.

Ανάμεσά τους θα βρεις αυτοκίνητα που να καλύπτουν με χαρακτηριστική άνεση τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας, αλλά και μικρότερα σε μέγεθος για εσένα που αναζητάς περισσότερη ευελιξία.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα.

Οικογενειακά Crossovers

Nissan Qashqai

Seat Ateca

Peugeot 3008

Volkswagen Tiguan

KIA Sportage

BMW X1

Audi Q2

Mercedes-Benz GLA

Μικρά Crossovers

Nissan Juke

Renault Captur

Opel Mokka

Citroen C3 Cactus

SEAT Arona

Mini Countryman

Jeep Renegade

FIAT 500X

Εκδόσεις για όλα τα γούστα

Τα περισσότερα Crossover κατά κύριο λόγο βγαίνουν σε προσθιοκίνητες εκδόσεις, στην κορυφή της γκάμας του μοντέλου όμως θα βρεις και 4×4, με το αντίστοιχο τίμημα βέβαια.

Αλήθεια, έχεις αποφασίσει αν σου χρειάζεται ένα 4×4 ή βρίσκεσαι ακόμα σε δίλημμα; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε διάβασε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τετρακίνησης και θα βρεις τη λύση.

Όσον αφορά τους κινητήρες των Crossover, οι επιλογές είναι τόσο πολλές που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Πετρέλαιο ή βενζίνη, γρήγορα και λιγότερο γρήγορα, όποιο και να επιλέξεις το σίγουρο είναι ότι δεν θα σου λείψει η δύναμη.

Οι σύγχρονοι κινητήρες βενζίνης είναι τόσο εξελιγμένοι πλέον που ακόμα και ένα “1000αράκι” έχει αρκετό τράβηγμα για να κάνεις μια προσπέραση με ασφάλεια. Επιπλέον, προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, αντίστοιχη εκείνης των diesel αυτοκινήτων.

Αν επίσης δεν νιώθεις σίγουρος για το ποιος κινητήρας σου ταιριάζει, τότε στο άρθρο diesel vs βενζίνη που έχουμε γράψει θα βρεις πολλές από τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Ξεκίνα το ταξίδι από εδώ!

Από την άλλη, αν ξέρεις τι θέλεις, δες τα επιλεγμένα μεταχειρισμένα crossover που έχουμε διαλέξει εμείς για σένα και δώσε τέλος σε όποια ανησυχία μπορεί να έχεις για την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Καλοτάξιδο!