Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, γι αυτό κι έχουμε συγκεντρώσει εδώ τον πιο πλήρη οδηγό που θα συναντήσεις σχετικά με αυτά. Τα υπέρ και κατά του κάθε μοντέλου, η ιστορική αναδρομή στην ηλεκτροκίνηση αλλά και οι πιο συνηθισμένες απορίες που μπορεί να έχεις. Για όλα αυτά θα βρεις την απάντηση στον παραπάνω οδηγό για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στο παρόν άρθρο, ξεχωρίσαμε και συγκεντρώσαμε τα 10 καλύτερα μοντέλα για όποιον ενδιαφέρεται να κινηθεί… ηλεκτρικά!

Φυσικά για το καθένα, αναφέρουμε τα βασικά χαρακτηριστικά καθώς και την τιμή πώλησης!

Μικρή πληροφορία (που μπορεί ήδη να γνωρίζεις διαβάζοντας το άρθρο): Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για λόγους συντομίας καλούνται “EV” που είναι τα αρχικά της φράσης “Electric Vehicle”.

 

#10 Nissan Leaf

Το ιαπωνικό hatchback έκλεισε δέκα χρόνια ζωής και η Nissan βρήκε την ευκαιρία να φέρει στην παραγωγή τη δεύτερη γενιά του πετυχημένου μοντέλου.

Με στοχευμένες βελτιώσεις, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 40 kWh (10 επιπλέον σε σχέση με την πρώτη γενιά), ενώ η αυτονομία -που ήταν από τα μειονεκτήματα του προηγούμενου Leaf- αγγίζει τα 380 χλμ. Βελτιωμένο είναι και το σύστημα φόρτισης καθώς υπόσχεται πλέον ταχύτερη λειτουργία.

Το πενταθέσιο EV θεωρείται ως ένα από τα πιο οικονομικά αυτοκίνητα στην καθημερινότητα και τη συντήρηση του. Μάλιστα έχει κατακτήσει και αντίστοιχο βραβείο στις Η.Π.Α. για το κόστος σε βάθος πενταετίας. Στην Ελλάδα η τιμή πώλησης του εκτιμάται ότι θα ξεκινάει από 34.000€.

 

#9 Ford Mustang Mach-E

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Ford δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο και να μην κάνει τη διαφορά. Έτσι, οι Αμερικάνοι έφεραν στην παραγωγή τη Mustang Mach-E, με το όνομά της να παραπέμπει στο θρυλικό κουπέ της εταιρείας.

Το Mach-E αν και φέρει ένα βαρύ όνομα του παρελθόντος, είναι φτιαγμένο σα να έχει έρθει μόλις από το μέλλον. Εξοπλίζεται με ένα υπερσύγχρονο εσωτερικό, στο οποίο θα συναντήσεις όλα τα τελευταία συστήματα. Eίναι πισωκίνητο αλλά συναντάται και ως τετρακίνητο (διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 75 ή 98kWh ανάλογα την έκδοση) και φθάνει τα 100χλμ./ώρα σε μόλις 3,7’’ στην έκδοση GT.

Το ηλεκτρικό SUV αποδίδει από 269 έως 351 ίππους, ενώ η αυτονομία του είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, αφού μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 610 χλμ. Ανάλογα με την έκδοση, μπορεί να γίνει δικό σου με ένα ποσό που ξεκινάει από τα 51.587€.

 

#8 Volkswagen ID.3

Ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας, αφού συμμετέχει και στη συμφωνία της Volkswagen με την Ελλάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα, το ID.3 θα το συναντήσεις στην Αστυπάλαια ακόμα και ως όχημα της αστυνομίας. Η Volkswagen, είναι η εταιρεία που φιλοδοξεί να κάνει την ηλεκτροκίνηση προσιτή στην καθημερινότητα.

To ID.3 είναι πισωκίνητο, με συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου, και αποδίδει 204 ίππους.

Η αυτονομία του μπορεί να φθάσει τα 425 χλμ. με μία φόρτιση, ενώ στην έκδοση Performance S αγγίζει τα 100χλμ./ώρα από στάση σε λίγο πάνω από 7.3’’.

Μεγάλο του όπλο είναι η τιμή αγοράς καθώς αυτή υπολογίζεται στα 28.100€, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης.

 

#7 Renault Zoe

H κατηγορία των μικρών EV’s αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν να τους δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και ουσιαστικό μερίδιο του budget.

Ο ανταγωνισμός των Mini Electric και Peugeot e-208, έφερε την αναγέννηση του γαλλικού μικρού που πλέον διαθέτει καλύτερη ποιότητα υλικών στο εσωτερικό του, μεγαλύτερη αυτονομία (αγγίζει τα 400χλμ.) και μεγαλύτερη ισχύ (52 kWh έναντι 41 kWh της προηγούμενης γενιάς).

To Zoe διαθέτει λειτουργία ταχείας φόρτισης έτσι ώστε με μισή ώρα στην πρίζα να μπορεί να διανύσει 150 χλμ. Η τιμή πώλησης για το mini EV της Renault αναμένεται γύρω στα 25.000€.

 

#6 BMW i3

Ίσως το ηλεκτροκίνητο που συναντάμε πιο συχνά σε σχέση με τα υπόλοιπα στους ελληνικούς δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έκαναν σωστά οι Γερμανοί της BMW με το premium μικρό EV.

Αν και πέρασε από λίφτινγκ το 2018, το ανανεωμένο i3 είναι χαμηλότερο, φαρδύτερο και με τροχούς 20’’. Αποδίδει 170 ίππους με ηλεκτροκινητήρα χωρητικότητας 33 kWh, τα 0-100 χλμ./ώρα είναι υπόθεση 7,3’’, ενώ η αυτονομία του με συνετή οδήγηση μπορεί να φθάσει τα 300 χλμ.

H τιμή πώλησης ξεκινά από 41.300€ για την έκδοση με 170 ίππους, ενώ το i3S (η sport εκδοχή του μικρού της BMW) αποδίδει 14 επιπλέον ίππους, κάτι που “κοστίζει” στην ήδη μικρή αυτονομία του αλλά και στην τιμή αγοράς του (45.000€).

 

#5 Audi e-tron

Το αντίπαλο δέος του Tesla Model X βασίζεται στην αναγνωρισιμότητα της εταιρείας και στους φίλους του γερμανικού brand.

Με διαστάσεις που παραπέμπουν στο Q7, το ηλεκτροκίνητο SUV έχει κρατήσει τη σχεδιαστική του ταυτότητα από τότε που συστήθηκε για πρώτη φορά ως concept car.

Στην κορυφαία εκδοχή του διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν για κάθε άξονα) συνολικής χωρητικότητας 95 kWh και απόδοσης 402 ίππων (0-100χλμ./ώρα σε 5,7’’). Το πιο “γήινο” e-tron αποδίδει 313 ίππους και χρειάζεται ένα επιπλέον δευτερόλεπτο για να φθάσει τα 0-100χλμ./ώρα.

Η τιμή του ηλεκτροκίνητου coupe-SUV, ανάλογα τον εξοπλισμό και την έκδοση του ηλεκτροκινητήρα, κυμαίνεται στα 70.000€-80.000€.

 

#4 Hyundai Kona Electric


To κορεατικό EV αναμένεται να γίνει ο ορισμός του value for money ηλεκτροκίνητου SUV της αγοράς.

Ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μία πιο προσιτή έκδοση με ηλεκτροκινητήρα χωρητικότητας 39,2 kWh, απόδοση 136 ίππους και αυτονομία 300 χλμ., και στην πιο premium με απόδοση 204 ίππων και αυτονομία 480 χλμ.

Μία πλήρη φόρτιση του Kona Electric σε οικιακή πρίζα διαρκεί 9,5 ώρες, όμως υπάρχει και η δυνατότητα ταχείας φόρτισης διάρκειας 54’, χρόνος ικανός για να φορτίσει το 80% της συστοιχίας μπαταριών.

Το εντυπωσιακό SUV χρειάζεται μόλις 7,6’’ για τα 0-100 χλμ./ώρα, ενώ ο προσιτός του χαρακτήρας αποτυπώνεται στην τιμή πώλησης που υπολογίζεται στα 25.000€-30.000€.

 

#3 Tesla Model S

Μιάμιση δεκαετία έχει περάσει από τότε που συστήθηκε ο Elon Musk από την Καλιφόρνια και από τότε έχουν αλλάξει πολλά στην αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Τόσα που την κατατάσσουν ως την κορυφαία ίσως εταιρεία στον τομέα της με ηλεκτρικά supercars, όπως το Model S.

To πενταθέσιο κουπέ που συγκρίνεται άνετα -σε επιδόσεις- με Ferrari και Lamborghini, διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες χωρητικότητας έκαστος 75 ή 100 kWh (ανάλογα με την έκδοση). Το PD 75 χρειάζεται 4,2’’ για να φθάσει τα 0-100 χλμ./ώρα, ενώ το κορυφαίο PD 100 απαιτεί λιγότερα από 2,5’’ για την ίδια διαδικασία.

Το τετρακίνητο θηρίο θεωρητικά μπορεί να διανύσει 487 χλμ. με πλήρη φόρτιση, ενώ στην περίπτωση του PD 100 η απόσταση αυτή μπορεί να ξεπεράσει τα 600 χλμ.

Σε περίπτωση που το γλυκοκοιτάζετε, θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού η τιμή πώλησης για το εντυπωσιακό κουπέ κυμαίνεται από 90-130.000€.

 

#2 Jaguar I-Pace

Μία από τις πλέον ηχηρές κινήσεις στο χώρο των premium ηλεκτροκίνητων έγινε από τη Jaguar. Και κατά πολλούς ένα από τα πιο όμορφα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής.

Το Ι-Pace μπορεί να σταθεί απέναντι στο Model S PD 75 της Tesla, καθώς έχει εξίσου δυναμική σχεδίαση, είναι τετρακίνητο, πενταθέσιο και οι επιδόσεις του είναι εφάμιλλες.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό supercar διαθέτει ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) χωρητικότητας 90 kWh με απόδοση σχεδόν 400 ίππους. Η συστοιχία μπαταριών έχει τοποθετηθεί κάτω από το δάπεδο της Jaguar I-Pace, ενώ η φόρτιση τους σε ποσοστό 80% απαιτεί 10 ώρες σε οικιακή πρίζα και μόλις 45’ σε ταχυφορτιστή.

Τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 4,5’’ και η αυτονομία του ηλεκτροκίνητου μοντέλου μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 450 χιλιόμετρα στο πεντάλ του γκαζιού.

Όπως και το Tesla Model S PD 75, μπορεί να γίνει δικό σας σε τιμή άνω των 80.000€.

 

#1 Tesla Model 3

Στην κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε παρά να φιγουράρει ακόμη ένα μοντέλο του αμερικανικού κολοσσού της ηλεκτροκίνησης.

Το Model 3 αποτελεί το πλέον προσιτό μοντέλο της εταιρείας και την απόδειξη ότι ο ιδρυτής της θέλει να φέρει τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα όλο και πιο κοντά στον μέσο οδηγό.

Μικρότερο σε διαστάσεις σε σχέση με τα Model S και X, δανείζεται τον ηλεκτροκινητήρα της έκδοσης PD 75 (με χωρητικότητα 75 kWh και απόδοση 240 ίππους) όπου στην βασική έκδοση δίνει κίνηση στον πίσω άξονα χαρίζοντας αξιόλογες επιδόσεις (0-100χλμ./ώρα σε 5,6’’).

Στην έκδοση Performance, το Model 3 εφοδιάζεται με ακόμη έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα, γεγονός που μετατρέπει το αμερικανικό μοντέλο σε τετρακίνητο που φθάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,3’’.

Η αυτονομία του στην πρώτη περίπτωση ξεπερνάει μόλις τα 400 χλμ., ενώ η κατά 10.000€ ακριβότερη εκδοχή του μπορεί να διανύσει άλλα 100 χλμ. με πλήρη φόρτιση.

Η διάθεση του στη χώρα μας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, και είναι άγνωστο πότε θα συμβεί αυτό. Πάντως, η αρχική τιμή πώλησης αναμένεται να ξεπερνά για λίγο τις 40.000€, ανάλογα βέβαια και με τις φοροελαφρύνσεις που σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων.

Με λίγη υπομονή θα το βρείτε στο άμεσο μέλλον ανάμεσα στα εκατοντάδες εξαιρετικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της Spotawheel.

Τα συν και τα πλην

Ρίχνοντας μία σύντομη ματιά στα κορυφαία ηλεκτρικά αυτοκίνητα του 2020, μπορεί κανείς να καταλάβει αρκετούς λόγους για να στραφεί κάποιος στην ηλεκτροκίνηση.

Είναι γρήγορα, έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης άρα μικρό κόστος μετακινήσεων, ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν προχωρημένο design που ξεχωρίζει. Προσθέστε σε αυτά την αθόρυβη λειτουργία και φυσικά την μη εκπομπή ρύπων, που είναι θετικό για τον πλανήτη μας.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη πιο προφανείς είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν ακόμη κατακλύσει την αγορά αυτοκινήτου. Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένουν υψηλές σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η αυτονομία είναι αρκετή μόνο για καθημερινές αστικές μετακινήσεις, ενώ ακόμη οι σταθμοί ταχείας φόρτισης είναι ελάχιστοι.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα παραπάνω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Διαβάστε εδώ για ό,τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!