Στη -λίγο παλαιότερη- ελληνική διάλεκτο, είναι γνωστά και ως “κολοβά”. Εδώ και κάποιες δεκαετίες τα ακούμε ως “κομπακτ” ή απλά ως μικρομεσαία.

Η διεθνής ορολογία τα ορίζει ως “hatchbacks”.

Τι είναι λοιπόν τα hatchbacks και γιατί αποτελούν το δημοφιλέστερο τύπο αμαξώματος που θα δεις στους ελληνικούς δρόμους;

Tι είναι το hatchback αυτοκίνητο;

Hatchback αυτοκίνητο είναι ένα όχημα του οποίου το πίσω μέρος ανοίγει ενιαία και δίνει πρόσβαση στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Δημοφιλή Hatchback αυτοκίνητα είναι το VW Golf, το Ford Focus, το Audi A3. Βρες πιστοποιημένα μεταχειρισμένα Hatchback ή συνέχισε να διαβάζεις για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα!

Με αυτή την έννοια, οτιδήποτε έχει πόρτα-πορτ μπαγκάζ που ανοίγει μαζί με το παρμπρίζ είναι hatchback. Αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζεται ως 3η ή 5η πόρτα, αναλόγως των αριθμό των πλαϊνών.

Η αγγλική ετυμολογία, εξάλλου, σημαίνει ακριβώς αυτό: hatch=καταπακτή/άνοιγμα, back=πλάτη/πίσω μέρος.

Βέβαια, αυτό το χαρακτηριστικό με την πίσω πόρτα θα το δεις και σε άλλους τύπους αμαξωμάτων, όπως στα SUV, τα MPV, τα station wagon, τα μικρά αυτοκίνητα πόλης κ.ο.κ.

Όμως, ο επικρατέστερος τύπος αυτοκινήτου που έχει συνυφαστεί με τον όρο hatchback είναι τα μικρά και μικρομεσαία αυτοκίνητα τύπου VW Golf.

Κοντολογίς, ως hatchback λογίζονται οι 3θυρες-5θυρες εκδόσεις μικρών, σουπερμίνι και μικρομεσαίων αυτοκινήτων.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα εξ αυτών:

Mικρά

  • Toyota Aygo
  • Kia Picanto
  • VW Up!
  • Skoda Citigo

Σουπερμίνι

  • Toyota Yaris
  • Opel Corsa
  • VW Polo
  • Ford Fiesta

Mικρομεσαία

  • Τοyota Auris
  • Opel Astra
  • VW Golf
  • Ford Focus
  • Audi A3
  • Peugeot 308

 

Τι είναι τα hot-hatches;

Ερχόμαστε και στο “πικάντικο” της υπόθεσης.

Τα hot-hatches είναι η ονομασία που χαρακτηρίζει την ευρύτερη κοινότητα των γρήγορων σουπερμίνι και μικρομεσαίων hatchbacks. Αυτοκίνητα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ελληνικό οδόστρωμα, όπως π.χ τα Opel Corsa OPC, Ford Focus ST, VW Golf GTi και λοιπά “γκαζοφίλ”.

Διάβασε: Pocket Rockets! Μικρά hot-hatches μέχρι 1600 κυβικά

Πλέον, ακόμα και εδώ υφίσταται επί μέρους διαχωρισμός, καθότι οι επιδόσεις στο υψηλότερο κλιμάκιο της κατηγορίας έχουν φτάσει να συναγωνίζονται supercars 15ετίας.

Κατ’ αυτό τον τρόπο το Ford Focus RS των 350 ίππων, των 4.6 δευτερολέπτων για το 0-100 και των 270 χλμ/ώρα τελικής ονομάζεται “mega hatch”. Ένα μεταχειρισμένο Focus ST των 225 ίππων, 6.9 δευτερολέπτων για το 0-100 και 245 χλμ/ώρα τελικής εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα hot hatches που μπορείς να αγοράσεις.

 

Πόσες πόρτες έχει ένα hatchback;

Το πορτ μπαγκαζ στα hatchbacks υπολογίζεται ως μια έξτρα πόρτα, διότι αν πραγματικά το προσπαθήσεις, μπορείς να σκαρφαλώσεις και να μπεις στην καμπίνα του αυτοκινήτου μέσα από εκεί.

Έτσι λοιπόν έχουμε τα 3-θυρα και τα 5-θυρα αυτοκίνητα.

Τι είναι τα 3-θυρα αυτοκίνητα;

Τα 3-θυρα είναι αυτοκίνητα με δύο πλαϊνές πόρτες και όπως είπαμε, το πορτ μπαγκάζ που υπολογίζεται ως μια έξτρα. Για να αποκτήσεις πρόσβαση στα πίσω καθίσματα θα πρέπει να διπλώσεις προς τα εμπρός το ένα από τα καθίσματα του οδηγού ή του συνοδηγού.

Τα 3-θυρα αυτοκίνητα αν και πιο συμπαγή σε μέγεθος και δυναμικά σε εμφάνιση, υστερούν σε πρακτικότητα σε σχέση με τα 5-θυρα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελούν την αγαπημένη επιλογή των νέων σε ηλικία οδηγών.

Βρες 3-θυρα Hatchback!

Τι είναι τα 5-θυρα αυτοκίνητα;

Ένα 5-θυρο αυτοκίνητο έχει τέσσερις πλαϊνές πόρτες, δύο για πρόσβαση στα εμπρός καθίσματα, δύο για τα πίσω καθίσμτα και μια έξτρα του πορτ μπαγκάζ.

Σχεδόν όλα τα hatchbacks έχουν 5-θυρες εκδόσεις και το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η πρακτικότητα, καθώς οι επιβάτες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στην καμπίνα.

Οι δύο έξτρα πόρτες για τα πίσω καθίσματα δίνουν στο αυτοκίνητο ένα πιο τετραγωνισμένο σχήμα σε σχέση με τα 3-θυρα, πράγμα που το κάνουν ιδανικό για μια οικογένεια.

Βρες 5-θυρα Hatchback!

 

Ποια η διαφορά μεταξύ: Μικρών/Μικρομεσαίων/MPV/SUV/Crossover/Station Wagon/Minivan;

Οι παραπάνω κατηγορίες υπάγονται όλες στην δικαιοδοσία των hatchbacks. Αμάξωμα ενός όγκου και πίσω πόρτα.

Τότε γιατί γίνεται αυτός ο μικρός χαμός με τις ονομασίες;

Όπως και η ροκ μουσική με τα παράγωγά της, έτσι και τα hatchbacks στο πέρασμα των ετών διαχωρίστηκαν αναλόγως της εμπορικής τοποθέτησης.

Για παράδειγμα:

  • Ένα Nissan Pulsar είναι hatchback.
  • Ένα Qashqai, που στην ουσία είναι υπερυψωμένο Pulsar, λέγεται Crossover. Τι σημαίνει Crossover αυτοκίνητο;
  • Ένα X-Trail, το οποίο είναι ένα μεγαλύτερο Qashqai με λίγο περισσότερη απόσταση από το έδαφος, κατατάσσεται στα SUVs.

Μπέρδεμα;

Ακόμα πιο δυσδιάκριτα είναι τα όρια στην γκάμα ίδιων μοντέλων. Δες ένα μεταχειρισμένο Opel Insignia, για παράδειγμα. Έχουμε το sedan, με το κλασικό σχήμα “κούρσας” και την ξεχωριστή πόρτα-παρμπρίζ. Μετά είναι και το Insignia 5d, (το 5-θυρο δηλαδή) με λιγότερη λαμαρίνα πίσω αλλά ενσωματωμένο το παρμπρίζ.

Θέλεις sedan; Δες τα καλύτερα μέχρι 15.000€

Και έχουμε και το station wagon, το οποίο στη θεωρία είναι και αυτό μιας μορφής hatchback, αλλά το μεγάλο τους μήκος και ο μεγαλύτερος χώρος αποσκευών το κατατάσσουν σε μια άλλη κατηγορία, η οποία απευθύνεται αντίστοιχα και σε άλλο αγοραστικό κοινό.

 

Ποιο να επιλέξεις;

Όπως βλέπεις, οι κατηγορίες των hatchbacks ταξινομούνται βάσει μεγέθους.

Ανάλογα τις ανάγκες σου, μπορείς να επιλέξεις το αυτοκίνητο που σου ταιριάζει.

Τα σημερινά σουπερμίνι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των αγοραστικών “θέλω”. Είναι αρκετά μεγάλα για να παρέχουν -αναλογικά- άνετους χώρους και μικρά σε μέγεθος, ιδανικά για τη μετακίνηση εντός πόλης.

Φυσικά αυτό ισχύει συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα, καθώς με τα παλαιότερα σε χρονολογία μοντέλα παρατηρείται μια τάση γιγαντισμού.

Η φωτογραφία τα λέει όλα…

Η ιστορία των γρήγορων εκδόσεων του Ford Fiesta σε μια φωτογραφία. Το μοντέλο της τελευταίας γενιάς μοιάζει σαν SUV μπροστά στο original…

Αντίστοιχα και τα μικρά αυτοκίνητα πόλης -όπως π.χ τα Kia Picanto, VW Up! κλπ- δεν κινούνται πλέον από αναιμικούς 1.000αρηδες κινητήρες, αλλά από υπερσύγχρονα ατμοσφαιρικά και υπερτροφοδοτούμενα μοτέρ ικανοποιητικών επιδόσεων.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κινείται ως επί το πλείστον στην πόλη, αλλά θέλει να κάνει και μια μικρή εξόρμιση το Σαββατοκύριακο, θα μπορέσει ικανοποιηθεί σχεδόν, στο έπακρο.

Τα σουπερμίνι πλεόν μπορούν να υποστηρίξουν την άνετη μετακίνηση μιας μικρής οικογένειας – με ένα βλαστάρι, ας πούμε- ενώ τα μικρομεσαία έχουν αναχθεί σε πλήρη οικογενειακά αυτοκίνητα.

Ανεξαρτήτως μεγέθους, επιλέγοντας ένα hatchback εξασφαλίζεις την πρακτικότητα της πίσω πόρτας και την απρόσκοπτη πρόσβαση στον χώρο αποσκευών μέσα από ένα μεγάλο άνοιγμα. Επίσης, η ορατότητα συγκαταλέγεται στα ατού ενός hatchback.

Συνήθως εκεί που τελειώνει το παρμπρίζ τελειώνει και το αυτοκίνητο, απαλλάσσοντάς σε από τον υπολογισμό του επιπλέον όγκου ενός sedan, για παράδειγμα.

Λέμε συνήθως, γιατί το τελευταίο Honda Civic φέρει ένα πίσω μέρος που “φουσκώνει” αρκετά πέραν του παρμπρίζ, κάνοντας απαραίτητη την κάμερα οπισθοπορείας στο παρκάρισμα…

 

Έτοιμος να Αγοράσεις ένα Κορυφαίο Hatchback;

Στο site μας θα βρεις αυτοκίνητα ιδιωτών που έχουν επιλεχθεί με τα πιο αυστηρά κριτήρια της αγοράς. Αυτοκίνητα που θα βάζαμε μέσα την ίδια μας την οικογένεια!

Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το αγαπημένο σου, να μάθεις τα πάντα για αυτό μέσα από γραπτές αναφορές, φωτογραφίες και βίντεο που σου παρέχουμε και… καλοτάξιδο!

Βρες ένα Κορυφαίο Hatchback!