Έχουμε δώσει απάντηση στο δίλημμα Βενζίνη ή πετρέλαιο. Έχουμε αναλύσει διεξοδικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του 2022, πόσο θα σου στοιχίσουν, πώς θα τα φορτίσεις. Έχουμε αναφερθεί στα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο και κατά πόσο αξίζει η αγορά τους.

Με λίγα λόγια, έχουμε καλύψει κάθε κατηγορία και τύπο καυσίμου που θα βρεις διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στην αγορά των αυτοκινήτων. Και αφού παρουσιάσαμε το υβριδικό αυτοκίνητο και όλα όσα πρέπει να ξέρεις, ήρθε η ώρα να δούμε τα καλύτερα υβριδικά αυτοκίνητα.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν τη φήμη ότι αποτελούν από τις πιο ακριβές επιλογές στην αγορά. Και όχι άδικα, αφού ενσωματώνουν την τελευταία τεχνολογία στον χώρο της αυτοκίνησης. Ενώ, εξοικονομούν μεγάλα κόστη από το καύσιμο και τις χαμηλές καταναλώσεις που προσφέρουν.

Εμείς αναζητήσαμε και συγκεντρώσαμε τα 6 καλύτερα υβριδικά αυτοκίνητα που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά κάτω από 15.000 ευρώ. Ποια είναι η μέση κατανάλωση του καθενός, σε τι τιμή θα τα βρείς και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους; Δες αναλυτικά τη λίστα.

 

1.Toyota Yaris (2013-2019)

+Εσωτερικό
+Κιβώτιο ταχυτήτων
+Κατανάλωση
-Άνεση σε ταξίδια

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο στη λίστα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το αυτοκίνητο που θα συναντήσεις σε κάθε λίστα είτε το θέμα αφορά την οικονομία είτε την πρακτικότητα. Για το Toyota Yaris έχουμε αναφερθεί και συγκρίνει αναλυτικά τις 3 διαφορετικές κατηγορίες καυσίμου που προσφέρεται. Βενζίνη, πετρέλαιο και – φυσικά – υβριδικό.

Η υβριδική του έκδοση αφορά και την ακριβότερη που θα συναντήσεις το ιαπωνικό supermini. Και αυτό γιατί πετυχαίνει εξαιρετικά τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, το χαμηλό κόστος συντήρησης, την όμορφη σχεδίαση και την ευελιξία στην πόλη. Μάλιστα διαθέτει και το στρατηγικό πλεονέκτημα να προσφέρεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Σε αντίθεση με την αμέσα συγκρινόμενη πετρελαιοκίνητη έκδοση που διατίθεται αποκλειστικά με χειροκίνητο.

Όσον αφορά στον κινητήρα, συναντάμε έναν βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1.497 κ.εκ. Ο οποίος σε συνεργασία με τον ηλεκτροκινητήρα, αποδίδουν συνολικά 100 ίππους. Οι επιδόσεις του θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την απλή βενζινοκίνητη έκδοση (0-100 χλμ./ώρα σε 11,8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 166 χλμ./ώρα), με το επιπλέον βάρος των μπαταριών να μην αποτελεί πρόβλημα στην κίνηση του Yaris Hybrid.

Όπως και σε όλα τα υβριδικά, έτσι και στο Yaris το δυνατό του όπλο είναι η κατανάλωση καυσίμου. Τα 3 λίτρα/100 χλμ. είναι ένας εξαιρετικός αριθμός που κάνει το ιαπωνικό μοντέλο ένα εργαλείο μετακινήσεων και χαμηλού κόστους. Για 15.000 χλμ. θα χρειαστεί κάποιος να ξοδέψει 585€/χρόνο σε βενζίνη.

Το κόστος για ένα ετήσιο service δεν διαφέρει από το βενζινοκίνητο μοντέλο, εκτός και αν σε βάθος χρόνου και μετά το πέρας της εγγύησης των μπαταριών, προκύψει κάτι από το υβριδικό σύστημα.

Ένα μεταχειρισμένο υβριδικό Toyota Yaris θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή τα 14.210€.

 

2.Honda Jazz (2011-2015)

+Τιμή
+Οικονομία
+Συντήρηση
-Χώροι

Το Honda Jazz πρόκειται και για ένα από τα οικονομικότερα μοντέλα που θα συναντήσεις στη λίστα. Οικονομικό, όχι μόνο στην τιμή αγοράς και κατανάλωση καυσίμου, αλλά και στα γενικότερα κόστη χρήσης του.

Με μία μέση τιμή στα 10.6300€ ως μεταχειρισμένο, δύσκολα θα βρεις κάτι αντίστοιχο στην κατηγορία του. Το Jazz χρησιμοποιεί έναν κινητήρα i-VTEC 1.300 κυβικών και απόδοσης 102 αλόγων. Συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης (CVT). Θα χρειαστεί περίπου 12 δευτερόλεπτα για τα 100 χιλιόμετρα, ωστόσο θα σε ανταμείψει με την κατανάλωση των 4,6 lt/100km.

Το μεγάλο ατού του Honda Jazz είναι το μέγεθος, η πρακτικότητα και η ευκολία που προσφέρει στην καθημερινότητα. Οι χώροι αν και φαίνονται περιορισμένοι επαρκούν όταν η οδήγηση δεν είναι εστιασμένη στα ταξίδια και τις μεγάλες αποστάσεις.

Το Jazz προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πακέτο και αποτελεί μία από τις οικονομικότερες επιλογές που θα συναντήσεις.

 

3.Mazda 2 Mild Hybrid (2020-σήμερα)

+Σύγχρονο
+Τιμή
+Τεχνολογία
-Κατανάλωση

Το Mazda 2 αποτελεί το μοναδικό που θα βρεις ως καινούργιο με αρχική τιμή ανάμεσα στα 15.000 – 20.000 ευρώ (αναλόγως τον εξοπλισμό), και ως εκ τούτου και το πιο σύγχρονο υβριδικό που θα συναντήσεις σε αυτό το budget. Εξωτερικά είναι ανανεωμένο, με μία επιθετική και σπορ εμφάνιση που προδιαθέτει για κάτι φρέσκο και καινούργιο.

Εσωτερικά, η εργονομία είναι καλή, ενώ διαθέτει μια infotainment οθόνη αφής επτά ιντσών, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη από το τιμόνι και τα χειριστήρια του. Τα υλικά που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό του παίρνουν άριστα και είναι ανάλογα με τη συνολικότερη ποιότητα κατασκευής.

Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια η Mazda κλείνει το μάτι στις πολυτελείς αυτοκινητοβιομηχανίες, ερχόμενη όλο και πιο κοντά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Mazda 2 θα το βρεις με έναν 1.500άρη κινητήρα. Το Skyactiv-G μοτέρ διαθέτει κιβώτιο έξι ταχυτήτων, ηλεκτρική υποβοήθηση υπό τη μορφή ενός mild-hybrid συστήματος με γεννήτρια/μίζα και μπαταρία χωρητικότητας 0,012 kWh. Στην ουσία πρόκειται για κάτι ενδιάμεσο μεταξύ ενός υβριδικού και ενός βενζινοκίνητου. Και όχι ένα αμιγώς υβριδικό όπως τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της λίστας.

Διαθέτει μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ για τα πρώτα 100 χιλιόμετρα θα χρειαστεί 9.8 δευτερόλεπτα. Η κατανάλωση του κυμαίνεται στα 5,5 λίτρα / 100 χιλιόμετρα.

Θα το συναντήσεις ως μεταχειρισμένο γύρω στα 15.000€ .

 

4.Toyota Auris (2013-2019)

+Χώροι
+Επιδόσεις
+Τεχνολογία
-Οδική αίσθηση

Ξανασυναντάμε την Toyota, αυτή τη φορά με το Auris, και όχι τυχαία. Αφού η ιαπωνική εταιρεία πρωτοπόρησε και ανέδειξε την υβριδική τεχνολογία με το Prius ήδη από το 2003. Έκτοτε, επενδύει σε υβριδικούς κινητήρες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Μάλιστα, ο πρέοδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Akio Toyoda, πρόσφατα δήλωσε ότι δεν πιστεύει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως τη μελλοντική επικρατούσα τεχνολογία, αλλά στα υβριδικά.

Το Auris, λύνει όλα τα “προβλήματα” που θα συναντήσεις στο Yaris. Περιορισμένοι χώροι, λίγα κυβικά και υψηλή μεταπωλητική τιμή. Με έναν υβριδικό βενζινοκινητήρα 1.800 κυβικών, το Auris δείχνει ότι αποτελεί επάξια το μεγαλύτερο αδελφάκι του Yaris. Αποδίδει 136 άλογα και συνδυάζεται και αυτό με αυτόματο κιβώτιο CVT.

Όλα αυτά συνδυαστικά, οδηγούν σε μία μέση κατανάλωση της τάξης των 3.9 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα. Για τα τέλη κυκλοφορίας του θα χρειαστείς περίπου 81€ τον χρόνο.

Ως μεταχειρισμένο θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή της τάξης των 14.290 ευρώ.

 

5.Lexus RX400h

+Πολυτέλεια
+Άνεση
+Επιδόσεις
-Ακριβή συντήρηση

Συνώνυμο της πολυτέλειας και της άνεσης, το Lexus αποτελεί το μοναδικό SUV της λίστας. Αντίστοιχα, αποτελεί και ένα από τα περισσότερο καλά εξοπλισμένα, αφού σε ένα μεταχειρισμένο RX400h θα βρεις σχεδόν τα πάντα: multimedia οθόνη, χάρτες, αυτόματο κιβώτιο, δερμάτινα καθίσματα, κάμερα οπισθοπορείας και άλλα πολλά.

Η χαμηλή τιμή που το συναντάς ως μεταχειρισμένο δεν πρέπει να σε ξεγελά για τα υπόλοιπα κόστη συντήρησης. Καθώς πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που ως καινούργιο η αρχική του τιμή ήταν κοντά στις 10 φορές παραπάνω από αυτή που το βρίσκεις τώρα. Έτσι και τα service του κυμαίνονται σε αυτή την κατηγορία, αν και γενικά πρόκειται για μία πολύ αξιόπιστη επιλογή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις μπαταρίες και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αφού αποτελούν και το πιο ακριβό και κοστοβόρο εξάρτημα.

Κάτω από το καπό, θα συναντήσεις έναν 6κύλινδρο κινητήρα σε V διάταξη 3.300 κυβικών. Για να πιάσει τα πρώτα 100 χιλιόμετρα χρειάζεται μόλις 7.4 δευτερόλεπτα. Ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία, τα τέλη κυκλοφορίας του διαμορφώνονται στο μισό παρά τα κυβικά του, λόγω της υβριδικής τεχνολογίας που διαθέτει.

Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 7.6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Ενώ ένα μεταχειρισμένο θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή τα 9.280 ευρώ!

 

6.Honda Civic (2008-2011)

+Ευρύχωρο
+Κατανάλωση
+Τιμή
-Μέγεθος

Από τους πρωτοπόρους της υβριδικής τεχνολογίας υπήρξε και η Honda με το Civic. Συγκεκριμένα, το διάσημο ιαπωνικό μοντέλο στη sedan εκδοχή του αποτελεί από τα πρώτα οικογενειακά αυτοκίνητα που υιοθέτησαν την υβριδική τεχνολογία προτού καλά καλά αυτή γνωρίσει τις δόξες της.

Κάτω από το καπό του θα συναντήσεις έναν κινητήρα 1.340 κυβικών που αποδίδει 115 ίππους. Χάρει στο συνδυασμό του βενζινοκινητήρα αλλά και του ηλεκτροκινητήρα – ο οποίος φορτίζει καθώς το όχημα κινείται – το Honda Civic διαθέτει ζωντάνια και ικανοποιητικές επιδόσεις.

Όσον αφορά στο κιβώτιο ταχυτήτων, το Civic θα το συναντήσεις αποκλειστικά ως αυτόματο. Και αυτό χρησιμοποιεί την CVT τεχνολογία. Καθώς είναι εστιασμένο στην εξοικονόμηση καυσίμου, την άνεση αλλά και την πρακτικότητα.

Το Civic είναι ιδιαίτερα άνετο τόσο εντός πόλης όσο και έξω από αυτή. Η προοδευτική επιτάχυνση αλλά και η έλλειψη θορύβων το καθιστούν ικανό για ταξίδια και αποδράσεις σε εθνικές οδούς. Σε αυτό συμβάλλει και η μέση κατανάλωση των 4,8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Το Honda Civic Hybrid θα το βρεις ως μεταχειρισμένο με μία μέση τιμή στα 7.340€. Κάτι που το κάνει από τα πιο φθηνά και ανταγωνιστικά της λίστας. Με ιδιαίτερη προσοχή να πρέπει να δοθεί στις μπαταρίες του, λόγω της παλαιότητας του.

Συμπερασματικά

Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι από τις πιο ακριβές επιλογές καυσίμου που μπορεί να κάνεις κατά την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει, καθώς υιοθετούν τις τελευταίες τεχνολογίες που υπάρχουν στον χώρο της αυτοκίνησης. Τα οφέλη από αυτή την τεχνολογία μεταφράζονται σε χαμηλά κόστη συντήρησης, καυσίμου και σε πρακτικότητα και ευκολία. Κάτι που κάνει την απόσβεση φαινομενικά εύκολη και άμεση.

Παρόλα αυτά, κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου υβριδικού αυτοκινήτου θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατάστασή του. Συγκεκριμένα, στις μπαταρίες του και τα συστήματα φόρτισης, ειδικά όταν αφορά ένα παλαιότερο σε χρονολογία όχημα.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου! Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παρέχουμε δυνατότητα για Test Drive (είτε στο Car Showcenter στην Παλλήνη είτε κατευθείαν στην πόρτα σου) ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!