Στην αναζήτησή ενός αυτοκινήτου ένα από τα πιο συχνά διλήμματα είναι το εξής: καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

Η κάθε κατηγορία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, με το καινούργιο να φαντάζει με μία πρόχειρη ανάγνωση ως η περισσότερο αξιόπιστη επιλογή και το μεταχειρισμένο ως η πιο συμφέρουσα. Κατά πόσο ανταποκρίνεται στην αλήθεια κάτι τέτοιο και ποια επιλογή είναι η κατάλληλη για εσένα;

Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία της κάθε επιλογής ώστε να είσαι σε θέση να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο.

Ας ξεκινήσουμε!

1. Κόστος

Ένα από τα βασικά κεφάλαια κατά την αγορά ενός αυτοκινήτου (μεταχειρισμένου ή καινούργιου) είναι το κόστος. Εδώ, βέβαια, πρέπει να κάνουμε έναν απαραίτητο διαχωρισμό: αφενός στο κόστος απόκτησης του οχήματος και αφετέρου στην αξία που προσφέρει το αυτοκίνητο ως περιουσιακό στοιχείο. Αφού και στις δύο περιπτώσεις αναφερόμαστε σε αγορά και όχι σε leasing.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το κόστος απόκτησης ενός αυτοκινήτου είναι και ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει και τον τρόπο αγοράς του. Κι εδώ είναι που γίνεται και το μεγαλύτερο μπέρδεμα. Καθώς πολλοί ταυτίζουν την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου με ένα ευέλικτο και μεγαλύτερο budget. Και αντίστοιχα το μεταχειρισμένο με ένα περισσότερο περιορισμένο κεφάλαιο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Αρχικά, εν μέρει αυτό μπορεί να ισχύει όμως δεν είναι απόλυτα ακριβές. Καθώς, όπως έχουμε ξαναγράψει, στην αξία ενός καινούργιου αυτοκινήτου πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την υποτίμηση της αξίας του. Αφού είναι πολλαπλάσια σε σχέση με κάποιο μεταχειρισμένο. Συγκεκριμένα, ένα καινούργιο αυτοκίνητο χάνει κατά μέσο όρο 15-35% της αρχικής του αξίας στον πρώτο χρόνο, νούμερο που μπορεί να εκτοξευτεί έως 50% στα τρία πρώτα χρόνια της αγοράς του από την αντιπροσωπεία.

Έτσι, η επιλογή ενός μεταχειρισμένου γίνεται αυτομάτως πιο συμφέρουσα, αφού ανεξαρτήτως της χρονολογίας του οχήματος, το αυτοκίνητο έχει χάσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του. “Χασούρα” που επιβαρύνεται ο πρώτος ιδιοκτήτης και όχι ο άμεσα ενδιαφερόμενος.

2. Εξατομίκευση ή… Full Extra;

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα για την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι η εξατομίκευση που προσφέρει. Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρέχουν ολοένα και περισσότερα extra, γίνεται όλο και πιο ελκυστική η εξατομίκευση του δικού σου αυτοκινήτου. Από το χρώμα, το κιβώτιο ταχυτήτων, τα σύγχρονα συστήματα αλλά και τα οπτικά πακέτα, μπορείς να επιλέξεις να διαμορφώσεις το αυτοκίνητό σου όπως εσύ θέλεις.

Αυτός ο πρόσθετος εξοπλισμός κοστίζει αρκετά σε ένα αυτοκίνητο και μπορεί να εκτοξεύσει κατά πολύ το αρχικό ποσό αγοράς του. Κι ενώ αυτή η δυνατότητα δεν προσφέρεται σε ένα μεταχειρισμένο, ακριβώς αυτό το μετατρέπει σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αφού, μπορείς να επιλέξεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με επιπρόσθετο εξοπλισμό, χωρίς να διαθέσεις παραπάνω χρήματα.

Φυσικά, ένα full extra μεταχειρισμένο αυτοκίνητο κρατάει τη μεταπωλητική του αξία σε μεγαλύτερο επίπεδο από ό,τι κάποιο αντίστοιχο μοντέλο με τον βασικό εξοπλισμό. Ωστόσο, οι αποκλίσεις μεταξύ τους δεν θα είναι σε καμία περίπτωση σε αντίστοιχο επίπεδο με ένα καινούργιο. Έτσι, με την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, απολαμβάνεις τα περισσότερα extra του δωρεάν.

3. Χρόνος παράδοσης

Εάν κάτι ανέδειξαν τα τελευταία χρόνια είναι η ταχύτητα του διαδικτύου και των online αγορών. Σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή βιομηχανία και το εμπόριο. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το δίλημμα καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

Μα φυσικά τους χρόνους παράδοσης!

Ένα καινούργιο αυτοκίνητο κάνει πλέον από 6 έως 12 μήνες να παραδοθεί. Από χαρτούρα και γραφειοκρατία, την επιλογή και πλήρη διαμόρφωση του αυτοκινήτου έως τις καθυστερήσεις στην μεταφορά του, η αγορά ενός καινούργιου οχήματος αποτελεί μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Στον αντίποδα, ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι ετοιμοπαράδοτο και χρειάζεται λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Φυσικά, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει σωστά και όχι με μεθόδους που απειλούν ή δεν εγγυώνται την ποιότητα στον καταναλωτή. Εκτός από τους χρόνους παράδοσης, ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αποτελεί μία ευέλικτη και εύκολη διαδικασία, αφού όλα μπορούν να γίνουν ακόμα και ανέπαφα και από την άνεση του σπιτιού σου.

Δες πιστοποιημένα αυτοκίνητα online!

 

4. Εγγύηση και Αξιοπιστία

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου από μία επίσημη αντιπροσωπεία αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή. Κάτι που συνδυάζεται και από αντίστοιχες εγγυήσεις.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο χωρίς να θυσιάσεις την αξιοπιστία και τις παροχές ενός καινούργιου;

Επειδή στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα συναντήσεις πολλές “ευκαιρίες” και θολές εγγυήσεις, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να είσαι διαβασμένος και απόλυτα σίγουρος για το τι ισχύει με την εγγύηση στα μεταχειρισμένα. Αφού θα δεις πολλούς να τη διαφημίζουν, αλλά όταν τη χρειαστείς τα πράγματα ενδέχεται να είναι διαφορετικά. Η Spotawheel είναι η μόνη εμπορία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη που παρέχει δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια και πιστοποίηση πραγματικών χιλιομέτρων!

[Διάβασε επίσης: Τι Ισχύει με την Εγγύηση στα Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα;]

5. Τρόποι χρηματοδότησης

Ένα καινούργιο αυτοκίνητο προσφέρει μεγάλη ευελιξία σχετικά με τους τρόπους αγοράς και χρηματοδότησης. Ένας τομέας που παλαιότερα υστερούσε το μεταχειρισμένο. Πλέον, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και μπορείς να αγοράσεις με δάνειο οποιοδήποτε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Αρκεί να μην ανήκει σε ιδιώτη και η ηλικία του να μην ξεπερνάει τα 12 χρόνια.

Ο δανεισμός και η χρηματοδότηση έρχεται να κοντράρει στα ίσα – αν όχι με καλύτερους όρους – το καινούργιο αυτοκίνητο, λύνοντας τα χέρια σου. Αρκεί, κάτι τέτοιο να γίνεται με σύνεση και αφού έχεις υπολογίσει σωστά το ιδανικό ποσό δόσης για το αυτοκίνητό σου.

Η χρηματοδότηση σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει ανατρέψει τους όρους του παιχνιδιού, ωφελώντας ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή. Αφού εδώ υπάρχει μία βασική διαφορά σε σχέση με το καινούργιο. Πλέον, δεν απαιτείται να βρεις πρώτα το αυτοκίνητο και μετά να αναζητήσεις την προκαταβολή και δόση που θέλεις. Τώρα πια αρκεί να ορίσεις το μηνιαίο ποσό που θέλεις (και εάν θες προκαταβολή) και να αναζητήσεις αυτοκίνητα βάσει των χρηματοδοτικών σου αναγκών. Απλά και εύκολα βλέπεις αυτοκίνητα που ταιριάζουν αποκλειστικά στα ποσά που ο ίδιος έχεις θέσει.

[Διάβασε περισσότερα για το: Πως Να Πάρεις Δάνειο Αυτοκινήτου Βήμα-Βήμα]

Συμπέρασμα

Η επιλογή μεταξύ καινούργιου αυτοκινήτου ή μεταχειρισμένου είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Το δίλημμα αξιοπιστία vs οικονομία δεν υφίσταται πια, αφού έχει αλλάξει ο τρόπος που οι δύο αγορές λειτουργούν. Έχοντας την επιλογή να συνδυάσεις τις παροχές και εγγυήσεις ενός καινούργιου με την τιμή και τον εξοπλισμό ενός μεταχειρισμένου, η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου παύει να είναι ανάγκη αλλά γίνεται η πιο συνειδητή και έξυπνη επιλογή από ποτέ.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παράλληλα, για μέγιστη ευελιξία σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!