Το σύστημα ISOFIX είναι το πλέον ασφαλές, εύκολο και σύγχρονο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά ενός παιδιού με το αυτοκίνητο!

Ειδικά αν περιμένεις το πρώτο σου παιδί, θα πρέπει να είσαι ενήμερος και κατάλληλα προετοιμασμένος για όλες τις σωστές πρακτικές ασφαλούς μεταφοράς του νέου μέλους και μία από αυτές είναι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και τα συστήματα ISOFIX!

Μπορεί πρακτικά να σημαίνει ότι το πρώην σου αυτοκίνητό θα πρέπει:

– είτε να μετατραπεί σε ένα ασφαλές οικογενειακό μέσο

– είτε να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο, ιδανικό για οικογενειακή χρήση.

Εμείς είμαστε εδώ για να σε ενημερώσουμε παρακάτω για:

-> Τι είναι το σύστημα ISOFIX

-> Γιατί το ISOFIX είναι τόσο ασφαλές για την μετακίνηση του παιδιού

-> Ποια αυτοκίνητα έχουν ISOFIX

-> Πως θα καταλάβεις αν το αυτοκίνητό σου έχει ISOFIX

-> Πως να εγκαταστήσεις ένα παιδικό κάθισμα με ISOFIX

-> Τη διαφορά του ISOFIX με το ISOFIT

Τι είναι το ISOFIX;

Το ISO 13216 είναι ένα πρότυπο ασφάλειας που καθιερώθηκε στα αυτοκίνητα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και προβλέπει την ασφαλέστερη τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων με τη χρήση βάσεων στήριξης ISOFIX (International Standards Organisation FIX).

Πιο συγκεκριμένα, τα ISOFIX είναι μεταλλικές υποδοχές (συνήθως δύο, πιο σπάνια τρεις) οι οποίες  είναι βιδωμένες, απευθείας, στο πλαίσιο του αυτοκινήτου και βρίσκονται κάτω από την πίσω σειρά των καθισμάτων.

Οι υποδοχές ISOFIX δεν προεξέχουν από τα καθίσματα και συνήθως δεν είναι ορατές. Υπάρχουν στα περισσότερα αυτοκίνητα χρονολογίας από το 2007 και μετά ενώ τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν διακριτικά ταμπελάκια ή πλαστικούς οδηγούς που υποδηλώνουν την ύπαρξη ISOFIX.

Γιατί το ISOFIX είναι τόσο ασφαλές για την μετακίνηση του παιδιού!

Αναμφισβήτητα, τα συστήματα συγκράτησης στο αυτοκίνητο βοήθησαν σημαντικά στην ασφαλή μεταφορά των παιδιών.

Ωστόσο, οι συμβατικές μέθοδοι πρόσδεσης των παιδικών καθισμάτων, δηλαδή μέσω των κλασικών ζωνών ασφαλείας 3 σημείων και όχι μέσω των σημείων στήριξης ISOFIX, σύμφωνα με έρευνα, γίνεται από τους γονείς κατά 70% με λάθος τρόπο!

3 στους 10 γονείς με αυτοκίνητα χωρίς ISOFIX δένουν λάθος τη ζώνη ασφαλείας στο παιδικό καθισματάκι, μεταφέροντας έτσι το παιδιο με μη ασφαλή τρόπο.

Το πρόβλημα της λανθασμένης πρόσδεσης του καθίσματος μέσω της ζώνης, ήρθε να λύσει το ISOFIX, μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα λάθους.

Παρόλο που δεν προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί σε σχέση με τη χρήση ζώνης, το ποσοστό επιτυχούς πρόσδεσης του παιδικού καθίσματος μέσω των σημείων ISOFIX έχει εκτοξευθεί στο 96%.

Αυτός και μόνο ο λόγος, είναι αρκετός για να κάνει τα παιδικά καθίσματα ISOFIX απαραίτητα στη μεταφορά ενός παιδιού, από τη γέννησή του μέχρι και τα πρώτα του 12 έτη.

Ποια αυτοκίνητα έχουν ISOFIX;

Aπό το 2007 και μετά, οι μεταλλικές υποδοχές ISOFIX έγιναν υποχρεωτικές στον standard εξοπλισμό κάθε αυτοκινήτου που πωλείται στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, το πρώτο αυτοκίνητο με σύστημα ISOFIX κατασκευάστηκε το 1997, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετά αυτοκίνητα, ακόμα και πριν το 2007, διέθεταν στον εξοπλισμό τις μεταλλικές υποδοχές ISOFIX!

Εδώ θα βρεις μια λίστα, (σχετικά παλιά όμως) με όλα τα αυτοκίνητα που έχουν ISOFIX.

Αν και λίγα, υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν υποδοχές ISOFIX για 3 παιδικά καθίσματα!

Πως θα καταλάβεις αν το αυτοκίνητό σου έχει ISOFIX;

Για να καταλάβεις αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει υποδοχείς ISOFIX μπορείς να κάνεις τα εξής:

1. Κοίταξε στα πίσω καθίσματα για σημάνσεις, όπως ταμπελάκια ή πλαστικές υποδοχές με την επιγραφή ISOFIX

2. Άνοιξε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου ή επικοινώνησε με την επίσημη αντιπροσωπεία,  δίνοντας τον αριθμό πλαισίου που βρίσκεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

3. Αν δεν βρεις τις πλαστικές υποδοχές ISOFIX δεν σημαίνει ότι δεν έχει ISOFIX! Βάλε το χέρι σου στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το κάτω μέρος των πίσω καθισμάτων. Αν πιάσεις κάποιους μεταλλικούς υποδοχείς που προεξέχουν προς τα έξω (χωρίς να φαίνοντα) τότε το αυτοκίνητό σου έχει ISOFIX.

Τι να κάνεις αν το αυτοκίνητό σου δεν έχει ISOFIX;

Αν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείς δεν έχει υποδοχείς ISOFIX, τότε απευθύνσου σε μια επίσημη αντιπροσωπεία και ρώτησε αν μπορεί να γίνει εγκατάσταση.

Αυτό που συνήθως κάνουν οι αντιπροσωπείες είναι να εγκαθιστούν μια μεταλλική μπάρα όπου πάνω τους είναι τοποθετημένες οι βάσεις του ISOFIX.

Παρόλα αυτά, η εγκατάσταση εκ των υστέρων δεν είναι πάντοτε εφικτή. Αξίζει όμως να δοκιμάσεις!

Αν παρά την προσπάθεια, δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ISOFIX, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ζώνη ασφαλείας των επιβατών για να ασφαλίσεις το παιδικό κάθισμα.

Είναι όμως πολύ σημαντικό, να μάθεις τον τρόπο και να τον μάθεις σωστά!

Αν το κάνεις σωστά, η ασφάλεια πρόσδεσης του παιδιού θα είναι ίδια, όπως στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είχε ISOFIX.

Αν παρόλα αυτά δεν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις τη συμβατική μέθοδο στήριξης μέσω της ζώνης ασφαλείας, μπορείς να ανταλλάξεις το όχημά σου και να αποκτήσεις ένα κορυφαίο σε ασφάλεια αυτοκίνητο το οποίο θα διαθέτει και βάσεις στήριξης ISOFIX.

Στη Spotawheel θα βρεις αυστηρά ελεγμένα αυτοκίνητα, τα οποία πρέπει να πληρούν όλες μας τις προδιαγραφές ασφαλείας. Μάθε πως επιλέγουμε τα αυτοκίνητά μας και απόκτησε το δικό σου με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Πως θα επιλέξεις το κατάλληλο παιδικό κάθισμα;

Αρχικά, πριν αγοράσεις οποιοδήποτε παιδικό κάθισμα, είναι πολύ σημαντικό να πας με το αυτοκίνητό σου και να το δοκιμάσεις εκείνη τη στιγμή!

Επιπλέον, κάτι που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν ταιριάζουν όλα τα ISOFIX καθίσματα, σε όλα τα αυτοκίνητα με ISOFIX υποδοχές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων.

Κατηγορίες παιδικών καθισμάτων ISOFIX

Όταν ψάχνεις online, είναι καλό να ξέρεις ότι η κατηγορία του καθίσματος που κοιτάζεις (Group 0, Group 1 κλπ) ταιριάζει και στον τύπο των καθισμάτων, δηλαδή σε αυτά που είναι σχεδιασμένα για να κοιτάζει το παιδί μπροστά ή σε αυτά που κοιτάζουν προς την αντίθετη φορά της κατεύθυνσης του αυτοκινήτου, όπως αναλύσαμε και πιο πάνω.

Τα καθίσματα ISOFIX λοιπόν χωρίζονται σε 5 groups ανάλογα με το βάρος του παιδιού:

– Group 0: 0-10 κιλά (από τη γέννηση μέχρι 6-9 μηνών)

– Group 0+: 0-13 κιλά (από τη γέννηση μέχρι 12-15 μηνών)

– Group 1: 9-18 κιλά (από 9 μηνών μέχρι 4 ετών)

– Group 2: 15 – 25 κιλά (από 4ετών μέχρι 6 ετών)

– Group 3: 22 – 36 κιλά (από 6 ετών μέχρι 11 ετών)

Καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω

Όλα τα μωράκια μέχρι ηλικίας 15 μηνών θα πρέπει να κάθονται σε παιδικά καθίσματα που να κοιτάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Ο λόγος είναι επειδή ακόμα ο αυχένας τους δεν είναι αρκετά δυνατός για να αντέξει την πίεση σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των νέων κανονισμών R 129 ή “i-Size” και ισχύει ήδη από το 2014. Οι κατηγορίες καθισμάτων 0 και 0+ αντιστοιχούν σε εκείνα που έχουν την πλάτη στραμμένη προς την αντίθετη φορά του αυτοκινήτου.

Καθίσματα στραμμένα προς τα εμπρός

Όταν το παιδί σου ξεπεράσει την ηλικία των 15 μηνών, η πιο ασφαλής επιλογή καθίσματος είναι αυτή του Group 1, με το κάθισμα να “κοιτάει” προς τα εμπρός.

Πλέον, ο αυχένας του έχει ενδυναμωθεί και σε περίπτωση μιας σύγκρουσης δεν θα διατρέχει κίνδυνο τραυματισμού.

Πως θα εγκαταστήσεις ένα παιδικό κάθισμα με ISOFIX;

Η διαδικασία για να εγκαταστήσεις ένα παιδικό κάθισμα με σύστημα συγκράτησης ISOFIX είναι η εξής:

Βήμα 1

Έλεγξε ότι το κάθισμα ISOFIX ταιριάζει στο αυτοκίνητό σου. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν κάνουν όλα τα καθίσματα ISOFIX σε όλα τα αυτοκίνητα που διαθέτουν βάσεις στήριξης ISOFIX. Μάθε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο κάθισμα, μέσα από το εγχειρίδιο χρήσης του.

Βήμα 2

Όπως και σε πολλά νέα αντικείμενα που αγοράζεις, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.

Βήμα 3 

Οι υποδοχές ISOFIX σε ένα αυτοκίνητο βρίσκονται στην πίσω σειρά των καθισμάτων, στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη του καθίσματος και στο κάτω μέρος που καθόμαστε.

Κάποια αυτοκίνητα έχουν και ένα τρίτο σημείο στήριξης το οποίο βρίσκεται πίσω από την πλάτη των πίσω καθισμάτων και εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Βήμα 4

Βρες τα σημεία ISOFIX στο αυτοκίνητό σου, είτε διαβάζοντας το manual του αυτοκινήτου, είτε από τα ταμπελάκια που βρίσκονται στα καθίσματα με την ένδειξη ISOFIX.

Βήμα 5

Εντόπισε τις συνδέσεις ISOFIX του καθίσματος στις βάσεις του καθίσματος.
Με το κίτρινο χρώμα είναι οι συνδέσεις ISOFIX του παιδικού καθίσματος. Αυτές κλειδώνουν πάνω στο σημείο στήριξης και κρατάνε το κάθισμα σταθερό και ασφαλές.

Βήμα 6 

Τοποθέτησε τις συνδέσεις ISOFIX του καθίσματος στις υποδοχές ISOFIX του αυτοκινήτου. Μόλις κλειδώσει στις βάσεις στήριξης θα ακούσεις ένα χαρακτηριστικό “κλικ” ή/και ένα οπτικό σημάδι το οποίο γίνεται από κόκκινο, πράσινο. για να σου δείξει ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί με ασφάλεια.

 

Βήμα 7

Αν χρησιμοποιείς παιδικό κάθισμα με ιμάντα πρόσδεσης, αγκίστρωσέ τον στο σημείο στερέωσης που θα βρεις στο πίσω μέρος του καθίσματος του αυτοκινήτου.

  • Προσοχή! Μην το εφαρμόσεις σε κανένα άλλο σημείο, όπως στα προσκέφαλα των καθισμάτων!

Βήμα 8

Αν χρησιμοποιείς παιδικό κάθισμα με υποστηρικτικό “πόδι”, βεβαιώσου ότι αυτό είναι τεντωμένο αρκετά έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο κενό σε σχέση με το πάτωμα του αυτοκινήτου. Θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια.

Ποια είναι η διαφορά του ISOFIX με το ISOFIT;

Έχε υπόψιν σου ότι το ISOFIT και το ISOFIX είναι δύο διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων.

Τα καθίσματα με ISOFIT χρησιμοποιούν τις βάσεις στήριξης ISOFIX του αυτοκινήτου αλλά σε αντίθεση με τα ISOFIX, η στήριξη του παιδιού στο κάθισμα επιτυγχάνεται με τις ζώνες 3 σημείων του αυτοκινήτου.

Αντίθετα, τα ISOFIX καθίσματα διαθέτουν δικές τους, ανεξάρτητες ζώνες 5 σημείων που είναι προσαρμοσμένες πάνω σε αυτά.

Μια άλλη διαφορά είναι στην κατηγοριοποίηση των καθισμάτων. Στα ISOFIX χρησιμοποιείται η περιγραφή Group 0+, 1 κλπ, ενώ στα ISOFIT, η περιγραφή γίνεται σε κλάσματα, π.χ 2/3

“i-Size”: O νέος, αυστηρότερος, νόμος για τα παιδικά καθίσματα

Εδώ και περίπου μία δεκαετία – από τις 9 Ιουλίου 2013 – έχει ψηφιστεί μία ενιαία Ευρωπαϊκή τροπολογία, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερες διατάξεις σχετικά με το χρονικό διάστημα που το παιδί θα πρέπει να κάθεται στο κάθισμα έχοντας την αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά που κινείται το αυτοκίνητο.

Ο κανονισμός αυτός ονομάζεται UN R 129 ή πιο απλά “i-Size” και σταδιακά πρόκειται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα κανονισμό ECE R44 04. Προς το παρόν, οι δύο νομοθεσίες εφαρμόζονται παράλληλα.

Ο σημαντικότερος όρος του i-Size είναι:

Tα μωρά μέχρι 15 μηνών, πρέπει να κάθονται σε κάθισμα με την πλάτη στραμμένη προς την αντίθετη φορά της κίνησης του αυτοκινήτου.

To i-Size λοιπόν θέτει ότι οι κατασκευαστές παιδικών καθισμάτων οφείλουν να προσφέρουν καθίσματα που να καθιστούν εφικτή τη μετακίνηση των παιδιών μέχρι 15 μηνών, με την πλάτη στραμμένη αντίθετα από την κατεύθυνση του αυτοκινήτου.

Κι αυτό διότι τα καθίσματα της κατηγορίας 0+ (βλέπε πιο κάτω για τις κατηγορίες των καθισμάτων ISOFIX) δεν επαρκούν σε μέγεθος για τα παιδιά που έχουν πρόωρη ανάπτυξη μέχρι τους πρώτους 15 μήνες.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, οι κατασκευαστές καθισμάτων πρέπει να προσφέρουν μαζί με την κατηγορία 0+ επιπλέον μεγαλύτερα καθίσματα, ή να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα του group 0+ με καθίσματα που να μπορούν να βολέψουν τα ψηλότερα παιδιά. Κύριο μέλημα: να είναι στραμμένα πάντα, προς την αντίθετη φορά που κατευθύνεται το αυτοκίνητο.

Επομένως, το παιδικό κάθισμα δεν θα πρέπει να ταξινομείται ανάλογα με το βάρος του παιδιού, αλλά με το ύψος!

Συνοπτικά: Τι αλλάζει με τον νόμο i-Size και γιατί είναι πιο ασφαλής για τα παιδιά;

1. Βελτιωμένη προστασία σε πλευρικές και μετωπικές συγκρούσεις με αποτέλεσμα να προστατεύεται περισσότερο ο αυχένας και το κεφάλι

2. Υποχρεωτική η χρήση καθισμάτων που κοιτάνε προς την αντίθετη φορά της κατεύθυνσης του αυτοκινήτου για παιδιά από 0 μέχρι 15 μηνών

3. O νόμος i-Size προωθεί τη χρήση καθισμάτων ISOFIX γιατί υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν λάθος

4. Τα παιδικά καθίσματα i-Size θα εφαρμόζουν σε όλα τα αυτοκίνητα που έχουν ISOFIX

5. Η κατηγοριοποίηση των καθισμάτων θα γίνεται με βάση το ύψος του παιδιού και όχι το βάρος

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου! Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παρέχουμε δυνατότητα για Test Drive (είτε στο Car Showcenter στην Παλλήνη είτε κατευθείαν στην πόρτα σου) ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!