Πίσω στη δεκαετία του 1930, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μόλις που είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζουν στα αυτοκίνητα το ηλεκτρικό καλοριφέρ.

Για να φανταστείς, μέχρι τότε, οδηγός και επιβάτες έπρεπε να ντύνονται “χοντρά” για να αντέξουν το κρύο του χειμώνα. Λίγα χρόνια μετά το καλοριφέρ, η Nash Motors εφάρμοσε ένα τρόπο για να περνάει φρέσκος αέρας στην καμπίνα.

Σήμερα, είναι πολύ σπάνιο να βρεις ένα αυτοκίνητο χωρίς air condition στον εξοπλισμό του. Και εάν αυτό συμβεί θα αφορά, συνήθως, την απολύτως βασική του έκδοση.

Ο κλιματισμός, θεωρείται η φυσική εξέλιξη του air condition, όπως το air condition ήταν η φυσική εξέλιξη του καλοριφέρ και του εξαερισμού.

Και εξηγούμαστε…

Θέρμανση και εξαερισμός

Πρόκειται για το πιο απλό σύστημα και θα το βρεις σε κάθε αυτοκίνητο. Μπορεί μόνο να φυσάει ζεστό αέρα στην καμπίνα ή να την αερίζει επιτρέποντας να περνάει αέρας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Άρα, αν οδηγείς τους καλοκαιρινούς μήνες στην χώρα μας και έχεις ενεργοποιημένο απλά τον εξαερισμό, όπως καταλαβαίνεις θα έχεις πρόβλημα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 35+ βαθμοί Κελσίου.

Φυσικά, αυτή η τεχνολογία είναι αρκετά παλιά και δεν θα τη συναντήσεις σε κάποιο αυτοκίνητο που πωλείται σήμερα, παρά μόνο εάν ανήκει σε προηγούμενες δεκαετίες. Ωστόσο, αποτελεί τον προκάτοχο των σύγχρονων συστημάτων, δηλαδή του aircondition και του κλιματισμού.

Air condition

Το air condition προσθέτει τη δυνατότητα να γίνει ψύξη του αέρα που έρχεται κατευθείαν από το εξωτερικό περιβάλλον.

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι να ανακυκλώνει ένα ψυκτικό υγρό (το γνωστό μας φρέον) χρησιμοποιώντας τον συμπιεστή και μέσα από έναν εξατμιστή να απορροφάει τη θερμότητα από τον αέρα που εισέρχεται στην καμπίνα.

Το A/C στα αυτοκίνητα συνήθως μπορεί να ρυθμιστεί σε μια θερμοκρασία. Οι επιβάτες απλώς μπορούν αν παρέμβουν και να ρυθμίσουν την ένταση και το βαθμό της ψύξης του αέρα που θα φυσάει στην καμπίνα.

Γενικά, μπορείς απλά να επιλέξεις αν θέλεις πολύ κρύο ή λιγότερο κρύο. Αλλά δεν μπορείς να επιλέξεις μια συγκεκριμένη θερμοκρασία με ακρίβεια.

Αυτό μπορείς να το κάνεις με το σύστημα κλιματισμού.

Σύστημα κλιματισμού

Το σύστημα κλιματισμού (ή clima) πάει ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας έξτρα αισθητήρες και υπολογιστή για να επιτρέπει στους επιβάτες να ελέγξουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία στην καμπίνα.

Αν το αυτοκίνητο έχει για παράδειγμα διζωνικό κλιματισμό, αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία μπορεί να είναι διαφορετική σε δύο ανεξάρτητα σημεία της καμπίνας, π.χ για τον οδηγό και συνοδηγό.

Ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία σε συγκεκριμένους βαθμούς, οι επιβάτες δεν χρειάζεται να σκεφτούν πόσο έντονη θέλουν να είναι η θέρμανση ή η ψύξη.

Αντιθέτως, αφήνουν τον υπολογιστή του κλιματισμού να σκέφτεται για αυτούς και όταν φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, σταματάει τη λειτουργία του για να τη διατηρήσει στο ιδανικό επίπεδο.

Ποιο να επιλέξεις;

Αυτό συνήθως καθορίζεται από το budget που διαθέτεις. Αλλά μιας και μιλάμε για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, πλέον είναι πολύ εύκολο να βρεις ένα αυτοκίνητο στην τιμή που το θέλεις. Και με εξτρα στον εξοπλισμό του π.χ διζωνικό κλιματισμό.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλιματισμός είναι μία πιο ολοκληρωμένη, και συνήθως καλύτερη, επιλογή διότι:

  1. Κάνει τη ζωή των επιβατών πιο εύκολη καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία που θέλουν
  2. Αυξάνει τη μεταπωλητική αξία στο αυτοκίνητο καθώς πρόκειται για ένα περιζήτητο έξτρα

Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι το A/C δεν αξίζει. Είναι συχνά πιο οικονομικό στην αγορά και κάνει τη δουλειά του αρκετά τίμια και απλά. Ειδικά για κάποιον που δεν θέλει να μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί πως ακριβώς επιθυμεί τη θερμοκρασία. Απλά θέλει να ελέγχει την ένταση.

Καλό όμως είναι όταν αγοράζεις ένα νέο αυτοκίνητο, να αναζητάς και αντίστοιχα νεότερο εξοπλισμό. Γιατί, από τη μία μεριά αναβαθμίζεις τη ζωή σου, αλλά από την άλλη μπορείς να το πουλήσεις εύκολα και γρήγορα.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!