Αυτή είναι η BMW X1 δεύτερης γενιάς!

Με αυτό το μοντέλο, η άνθρωποι της BMW διόρθωσαν τα όποια προβλήματα της X1 πρώτης γενιάς, και δημιούργησαν ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν είναι μόνο εξαιρετικά ποθητό, αλλά μάλλον, λέω μάλλον, κάνει τα υπόλοιπα μοντέλα της Σειράς Χ… να μοιάζουν κάπως περιττά.   

Εξωτερικό

Η νέα Χ1 επιτέλους μοιάζει με πραγματικό SUV, διότι η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο μοντέλο δεν έμοιαζε και τόσο.

Πιο ψηλή, πιο ογκώδης και πιο φαρδια σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο, η νέα Χ1 κάνει ξεκάθαρο από την πρώτη ματιά πως πρόκειται για ένα μοντέλο της σειράς X.

Στην ουσία, η X1 βασίζεται στην πλατφόρμα της BMW που χρησιμοποιούν πολλά μοντέλα του ομίλου, όπως το νέο MINI, η BMW Σειρά 2 Active Tourer και η νέα BMW X2.

Η νέα αυτή πλατφόρμα επιτρέπει στη BMW να αυξήσει το χώρο στο εσωτερικό της Χ1, τόσο στην καμπίνα όσο και στο πορτ μπαγκαζ.

Εσωτερικό

Στα πίσω καθίσματα ο χώρος για τα πόδια των επιβατών όσο και πάνω από το κεφάλι είναι σίγουρα μεγαλύτερος από μια Mercedes GLA αλλά και από το Audi Q3.

Στα πόδια, σύμφωνα με τη BMW, ο χώρος έχει αυξηθεί κατά 33 χιλιοστά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ αν το αυτοκίνητο έχει έξτρα εξοπλισμό του συρόμενα πίσω καθίσματα, μπορεί να ξεπεράσει τα 66 χιλιοστά.

Τα συρόμενα καθίσματα σου επιτρέπουν είτε να αυξήσεις το χώρο εμπρός από τα πόδια σου, είτε να αυξήσεις το χώρο στο πορτ μπαγκάζ.

Επιπλέον, αν θες να βολευτείς καλύτερα μπορείς ρυθμίσεις και την πλάτη στην κλίση που σε βολεύει.

Στο μεσαίο κάθισμα υπάρχει και ένα ανακλινόμενο υποβραχιόνιο με δύο ποτηροθήκες. Αν και το μεσαίο κάθισμα δεν είναι το πιο φαρδύ που θα βρεις στην κατηγορία, είναι αρκετό για να βολέψει 3 άτομα στα πίσω καθίσματα της X1.

Και στο πάτωμα, αν και υπάρχει το τούνελ μετάδοσης, δεν ενοχλεί τόσο στα πόδια.

Στα πίσω καθίσματα υπάρχει και ένας ιμάντας που μπορείς να ρίξεις το μεσαίο κάθισμα για να περνούν π.χ τα πέδιλα του σκι.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα πολύ πρακτικό αυτοκίνητο

Προχωράμε στο πορτ μπαγκαζ!

Χώρος αποσκευών

Η BMW X1 διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πορτ μπαγκάζ στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV, με χωρητικότητα τα 505 λίτρα.   

Eίναι τεράστιο, πραγματικά.

Έχει τετραγωνισμένο άνοιγμα για να φορτώνεις τις αποσκευές σου και επιπλέον στην άκρη δεν υπάρχει κάποιο χείλος που να σε εμποδίζει να φορτώσεις ή να ξεφορτώσεις μεγάλες και βαριές βαλίτσες.

Επιπλέον, δεξιά και αριστερά θα βρεις δύο βαθιές θήκες για να αποθηκεύσεις κάποια μικροαντικείμενα, μια πρίζα 12 βολτ, ενώ κάτω από το πάτωμα υπάρχει και άλλος χώρος για να τοποθετήσεις βαλίτσες μικρομεσαίου μεγέθους.

Τέλος, αν θέλεις να ρίξεις τα πίσω καθίσματα για να εξοικονομήσεις περισσότερο χώρο για τις αποσκευές σου, μπορείς να το κάνεις εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού χωρίς να χρειαζεται να τεντωθείς για να φτάσεις τα καθίσματα.

Όταν τα καθίσματα πέσουν, ο χώρος αποσκευών αυξάνεται στα 1.550 λίτρα.

Χώρος Οδηγού-Συνοδηγού

Η νέα Χ1 δεν είναι μόνο πιο πρακτική σε σχέση με το παλιό μοντέλο, αλλά και πιο πολυτελής στο εσωτερικό

Η ποιότητα στην καμπίνα είναι μακράν καλύτερη, τα πλαστικά στην κεντρική κονσόλα είναι μαλακά σε υφή ενώ όλα τριγύρω μοιάζουν περιποιημένα και όμορφα.

Η κεντρική κονσόλα είναι σχεδιασμένη όμορφα και δεν υπάρχουν πολλά κουμπιά και πολλές πληροφορίες που να αποσπούν την προσοχή του οδηγού.

Στον βασικό εξοπλισμό θα βρεις air condition, ηχοσύστημα με θύρες usb και auxiliary, αλλά και το περίφημο idrive που πηγαίνει πακέτο με μια οθόνη 6,5 ιντσών.

Το idrive θεωρείται από πολλούς το ευκολότερο σύστημα για να χρησιμοποιεί κανείς και νομίζω πως έτσι ειναι.

Πρακτικότητα

Κάτι άλλο που θα σου αρέσει στην καμπίνα της X1 είναι η πληθώρα αποθηκευτικών θηκών.

Υπάρχουν μεγάλες ποτηροθήκες για να τοποθετήσεις τον καφέ σου, μεγάλοι χώροι στις πόρτες που χωράνε άνετα μπουκάλι 1,5 λίτρο νερού, αλλά και 2 επίπεδα χώρων κάτω από το υποβραχιόνιο όπου κρύβονται και οι θύρες USB και Auxiliary. 

Τέλος, αποθηκευτικό χώρο θα βρεις φυσικά στο ντουλαπάκι αλλά και κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Το εσωτερικό της Χ1 είναι έξυπνο και πολύ πρακτικό. Είμαι σίγουρος ότι θα το ευχαριστηθείς.

Αξιοπιστία/Ασφάλεια

Όσον αφορά την αξιοπιστία, η X1 έχει καλό ιστορικό όπως επίσης έχει και την απόλυτη βαθμολογία στα τεστ πρόσκρουσης, με 5 στα 5 αστέρια.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα απόλυτα ασφαλές αυτοκίνητο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. .

Στο δρόμο

Η νέα Χ1 όπως είπαμε είναι μεγαλύτερη και ψηλότερη σε σχέση με την παλιά Χ1 που σημαίνει ότι το κέντρο βάρους είναι και ελαφρώς μετατοπισμένο.

Ωστόσο αυτό που έχουν κάνει οι μηχανικοί της BMW για να ισοφαρίσουν το χαμένο κέντρο βάρους είναι να φαρδύνουν τα μετατρόχια και να αυξήσουν το μεταξόνιο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να έχει πραγματικά καλά κρατήματα

Συγκρίνοντας την Χ1 με άλλα μικρομεσαία SUV της ίδιας κατηγορίας, αυτό θα το βρεις κάπως πιο σπορτίβικο.

Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση επικοινωνίας με το αυτοκίνητο, πολύ μεγαλύτερη θα έλεγα από εκείνην που θα σου δώσει ένα Audi Q3 για παράδειγμα.

Σε αυτό εδώ, το τιμόνι θα το νιώσεις πιο ζωντανό και πιο άμεσο στις εντολές που του δίνεις.

Η ΒMW Χ1 επίσης έχει καλά κρατήματα και μπορεί να ελιχθεί με άνεση τόσο σε μια επαρχιακή διαδρομή όσο και στην πόλη.

Τέλος, το αυτοκίνητο διαθέτει το σύστημα Driving Experience Control της BMW και σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε 3 οδηγικά στυλ: το comfort, το sport και το Ecopro ανάλογα με το πόσο άνετη, σπορ ή οικολογική θέλεις να είναι η ρύθμιση του αυτοκινήτου.

Με το πάτημα ενός κουμπιού, προσαρμόζονται ταυτόχρονα η απόκριση του γκαζιού, το τιμόνι, το αυτόματο κιβώτιο και οι αναρτήσεις, εφόσον το αυτοκίνητο έχει ρυθμιζόμενες αναρτήσεις στον προαιρετικό εξοπλισμό του.

Άλλο ένα στοιχείο που θα σε κάνει να απολαύσεις το ραφιναρισμένο χαρακτήρα της X1 είναι το αυτόματο κιβώτιο Steptronic, διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων.

Οι αλλαγές γίνονται πολύ ομαλά και όμορφα. Δεν θα το πιάσεις ποτέ να δυσανασχετεί με τις σχέσεις των ταχυτήτων, έχεις την εντύπωση ότι γνωρίζει πάντα τις συνθήκες οδήγησης και επιλέγει για εσένα την κατάλληλη σχέση για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά σου.  

Το αυτόματο κιβώτιο πραγματικά πιστεύω πως αξίζει το έξτρα κόστος σε σχέση με το χειροκίνητο.

Κινητήρες     

Σχετικά με τους κινητήρες, η γκάμα της Χ1 περιλαμβάνει 3-κύλινδρους και 4-κύλινδρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Στη δοκιμή που κάναμε, ο συγκεκριμένος βενζινοκινητήρας sDrive18i είναι 3-κύλινδρος,1.500 κ.εκ όπου με την βοήθεια υπετροφοδότησης (ή αλλιώς τούρμπο) αποδίδει 136 ίππους.

Μπορεί να μην βάζει φωτιά στο δρόμο αλλά αν νομίζεις ότι οι 3 κύλνδροι κάτω από το καπό δεν είναι ικανοί για να σε κάνουν να νιώσεις την απαραίτητη ζωηράδα, νομίζω πρέπει να αναθεωρήσεις… ή απλά να κάνεις ένα test drive!

Για να μιλήσουμε  με νούμερα, ο κινητήρας αυτής της X1 παράγει 220 Nm ροπής, επιταχύνει το αμάξωμα από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 9,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ/ώρα.

Η κίνηση στο συγκεκριμένο μοντέλο μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, πράγμα που άλλωστε μπορεί να το καταλάβει κανείς βλέποντας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τον κωδικό sDrive. Αν ήταν τετρακίνητο, αντί για s θα υπήρχε ένα x.

Οικονομία

Η μέση κατανάλωση της συγκεκριμένης Χ1 σύμφωνα με τη BMW είναι 5,5 λίτρα/100 χλμ, πράγμα που όπως συνηθίζεται με τις εργοστασιακές μετρήσεις, δεν είναι απολύτως αληθείς.

Χωρίς να έχουμε το νου μας για να πετύχουμε τη μέγιστη οικονομία, στη δοκιμή που κάναμε ο υπολογιστής ταξιδιού της Χ1 έδειξε ως μέση κατανάλωση 9,2 λίτρα/100χλμ.

Ορατότητα

Η ορατότητα είναι εξαιρετική, ιδιαίτερα μπροστά. Το παρμπρίζ μπροστά μου είναι τεράστιο και γενικά δεν υπάρχουν πολλά τυφλά σημεία.

Το μόνο πρόβλημα είναι στις πίσω κολόνες που περιορίζουν λίγο την ορατότητα.

Ηχομόνωση

Η ηχομόνωση είναι επίσης καλή. Όχι άριστη και αυτό οφείλεται στο θόρυβο της κύλισης των τροχών που εισέρχεται στην καμπίνα, κυρίως όταν η επιφάνεια της ασφάλτου δεν είναι λεία. 

Εν κατακλείδι

Συνολικά, η νέα X1 είναι θεαματικά βελτιωμένη σε σχέση με το παλιό μοντέλο. Και αυτό λέει πολλά γιατί παρόλο που η απερχόμενη Χ1 ήταν κάτι σαν το μαύρο πρόβατο στην οικογένεια των Χ μοντέλων, παρέμενε και παραμένει ένα καθώς πρέπει αυτοκίνητο.

Το νέο μοντέλο όμως είναι μακράν καλύτερο από όλες τις απόψεις.

Είναι χορταστικό στο μάτι, με καλύτερη κύλιση στο δρόμο, πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, πιο σύγχρονους κινητήρες και εν τέλει είναι πιο ικανό, τόσο εντός δρόμου όσο και εκτός.

H νέα Χ1 είναι τόσο καλή που τελικά σε κάνει να σκέφτεσαι αν αξίζει να δώσεις παραπάνω χρήματα για να αποκτήσεις τη μεγαλύτερη Χ3.

Κάνε Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube!