Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, η BMW και η Audi ήταν οι μόνες premium εταιρίες που ανταγωνίζονταν στο χώρο των μικρομεσαίων οικογενειακών αυτοκινήτων.

Η μεν με τη Σειρά 1 και η δε με το Α3.

Μετέπειτα μπήκαν στο παιχνίδι και εταιρίες όπως η Volvo με το V40 και η Lexus με το CT, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το θέμα είναι ότι μια συγκεκριμένη εταιρία ήταν αυτή που απουσίαζε πραγματικά από αυτό το παιχνίδι.

Και αυτή η εταιρία δεν είναι άλλη από τη Mercedes-Benz.

Το 2012 λοιπόν, η Mercedes κάλυψε αυτό το κενό με την A Class.

H νέα A Class τρίτης γενιάς, ένα νεανικό, πανέμορφο αυτοκίνητο που άλλαξε τη σχεδιαστική φιλοσοφία, όχι μόνο του συγκεκριμένου μοντέλου αλλά και ολόκληρης της φίρμας.

Η νέα A Class, βραβεύτηκε ως το πιο όμορφο αυτοκίνητο το 2012, ανέβασε το επίπεδο στη μικρομεσαία κατηγορία και έγινε best seller επί σειρά ετών, αποτελώντας πλέον το πιο προσιτό μοντέλο στην οικογένεια της Mercedes.

Σήμερα λοιπόν δοκιμάζουμε τη Mercedes Benz Α 180d τρίτης γενιάς.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι μοντέλο του 2017 και αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται facelift έκδοση της A class τρίτης γενιάς, μια αισθητική ανανέωση που υπέστη το 2016.

H διαφορές με το προ-facelift μοντέλο είναι ανεπαίσθητες και εντοπίζονται κυρίως στη μάσκα που αντί για παράλληλες γρίλιες υπάρχει αυτή η διαμαντέ μάσκα, ενώ και οι αεραγωγοί στο πλαϊνό μέρος της μάσκας είναι πιο κάθετοι σε σχέση με το οβάλ σχήμα που είχαν τα προ-facelift μοντέλα.  

Όπως και να έχει, αυτό το αυτοκίνητο ξεχωρίζει με το ντιζάιν του και φυσικά όλα όσα πρεσβεύει το τριάκτινο αστέρι στο καπό της.

Πάμε να δούμε τι ακριβώς αγοράζεις ξεκινώντας από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Πίσω καθίσματα

Μπορεί η Α class να είναι πανέμορφη εξωτερικά, δεν είναι όμως και το πιο πρακτικό αυτοκίνητο που θα βρεις σε αυτή την κατηγορία.

Ένας άνθρωπος ύψους 187 εκατοστά δεν θα νιώσει άνετα στο πίσω κάθισμα καθώς τα γόνατά του “βρίσκουν” στα εμπρός καθίσματα.

Επιπλέον νιώθεις και λίγο κλειστοφοβικά εκεί πίσω γιατί το παράθυρο είναι μικρό και η οροφή κεκλιμένη για να δώσει αυτό το σπορτι look στο αυτοκίνητο.

Η κεκλιμένη οροφή επίσης περιορίζει και το χώρο πάνω από το κεφάλι. 

Γενικά δεν ειναι το πιο ευρύχωρο, παρόλα αυτά αν έχεις παιδιά και είναι ακόμα μικρά, θα βολευτούν σίγουρα.

Ακόμα καλύτερα, αν είσαι εργένης, τότε ποιος νοιάζεται για τα πίσω καθίσματα όταν αγοράζεις ένα τόσο όμορφο αυτοκίνητο    

Επίσης αν έχεις παιδιά υπάρχουν δύο εκτεθειμένες βάσεις στήριξης ISOFIX για παιδικά καθίσματα

Τέλος, το μεσαίο κάθισμα είναι ανεκτό, και στα πόδια το τούνελ μετάδοσης που περνάει δεν είναι τόσο μεγάλο. 

Πορτ μπαγκάζ

Ο χώρος αποσκευών της A class είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με το AUDI A3 και τη BMW Σειρά 1.

Με 340 λίτρα διαθέσιμα σε περιορίζει στον αριθμό των αποσκευών που μπορείς να χωρέσεις εκεί μέσα. Όπως και το γεγονός ότι το άνοιγμα στο πορτ μπαγκαζ είναι αρκετά στενό που θα σε δυσκολέψει να τοποθετήσεις φαρδιά αντικείμενα

Παρόλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που κάπως σώζουν την κατάσταση, όπως ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από το πάτωμα.

Το κατώφλι, του πορτ μπαγκαζ δεν είναι πολύ ψηλό, υπάρχει ένα πορτάκι στο μεσαίο κάθισμα για να περάσεις τα πέδιλα του σκι και τέλος, αν ρίξεις τα πίσω καθίσματα μπορείς να δημιουργήσεις μια επίπεδη επιφάνεια και χώρο για πλήρη φόρτωση (1.157 λίτρα.)  

Όχι και άσχημα.

Εμπρός καθίσματα

Τώρα όταν μπεις στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου και κάτσεις σε αυτά τα πολυ ωραία σπορ, ημι-bucket καθίσματα θα αισθανθείς ότι βρίσκεσαι σε ένα πολυτελές περιβάλλον

Το ντιζάιν είναι ωραίο και παραπέμπει σε ένα σπορ αυτοκίνητο, παρόλο που κάτω από το καπό έχω έναν diesel κινητήρα 109 ίππων. Αλλά θα σας πω στη συνέχεια για αυτά.

Συνολικά η ποιότητα είναι αρκετά καλή, αν εξαιρέσουμε κάποια πλαστικά που μοιάζουν και εδώ που τα λέμε, είναι φθηνά.

Μπορείς όμως να το συγχωρέσεις γιατί η πρακτικότηα κινείται σε καλό επίπεδο, θα βρεις αρκετούς χώρους για να τοποθετήσεις τα πράγματα που συνήθως έχεις μέσα στο αυτοκίνητο.

Ο χώρος κάτω από το υποβραχιόνιο είναι βαθύς και ικανοποιητικός, υπάρχουνμεγάλες θήκες στις πόρτες  -μπροστά και πίσω- λογικό χώρο στο ντουλαπάκι και ο εξοπλισμός γενικά είναι ΟΚ.

Η οθόνη 8 ιντσών σε στυλ ταμπλετ προσωπικά δεν με ενθουσιάζει καθώς θα προτιμούσα να λειτουργεί όντως σαν τάμπλετ, να είναι δηλαδή αφης.

Ωστόσο το σύστημα infotainment των facelift εκδόσεων, όπως αυτής εδώ υποστηρίζει πλέον το Apple CarPlay και το Android Auto για να συνδέσεις το κινητό σου και να απολαμβάνεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία συνδεσιμότητας.

Πάμε να δούμε και πως συμπεριφέρεται και στο δρόμο.

Στο δρόμο

Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή αν και το κάθισμα δε ρυθμίζεται πολύ χαμηλά, το τιμόνι ρυθμίζεται τηλεσκοπικά και γενικότερα μπορεί ο οδηγός να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες οδήγησης.

Η ανάρτηση συνδυάζει σφιχτό κράτημα και άνετη κύλιση, χωρίς να κοπανάει με τις 16άρες ζάντες της δοκιμής.

Το τιμόνι είναι ακριβές, γρήγορο στις εντολές και σχετικά καλό σε αίσθηση

Το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο σταθερή αξία, ενώ το κράτημα του αυτοκινήτου είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου.

H κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς φυσικά, ενώ μπορείς να επιλέξεις και καποιο τετρακίνητο.

Κινητήρες

Τώρα σχετικά με τους κινητήρες, θα βρεις πολλές επιλογές, τόσο βενζινοκίνητες όσο και diesel.

Εμείς δοκιμάζουμε ίσως τον καλύτερο από άποψης οικονομίας diesel κινητήρα και μπορώ να πω πως με εκπλήσσει ευχάριστα. 

Η χωρητικότητα αυτού του κινητήρα είναι 1600 κ.εκ, αποδίδει 109 άλογα και είναι εξελιγμένος από τη renault.

Ναι από τη Renault

Παράγει 26 κιλά ροπής που είναι ότι πρέπει για την πόλη αλλά και είναι σουπερ οικονομικός. Η Μερκ, ανακοινώνει 4.1 λίτρα ενώ μέχρι στιγμής εγώ βλέπω γύρω στο 5,5λτ/100 χλμ.

Αν επιλέξεις την εκδοση blueEFFICIENCY, είναι ακόμα πιο οικονομικός.

Για να είμαστε και απολύτως αντικειμενικοί, ο κινητήρας της A-Class δεν είναι πολύ γρήγορος και όπως συνηθίζεται στα diesel, δεν έχει μεγάλο εύρος στροφών.

Ορατότητα

Η ορατότητα δεν είναι και το highlight του αυτοκινήτου.

Υπάρχουν τυφλά σημεία στις εμπρός και πίσω κολώνες, το πίσω παρμπρίζ είναι μικρό και γενικά η ορατότητα του οδηγού περιορισμένη. 

Παρόλα αυτά η Mercedes προσφέρει πολλά συστήματα ασφαλείας -ακόμα και standard στον εξοπλισμό- όπως για παράδειγμα το σύστημα προειδοποίησης τυφλών σημείων.

Συμπέρασμα

Τελικά ποιο είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή τη δοκιμή;

Η Mercedes A Class είναι ένα όμορφο hatchback που ξεχωρίζει απέναντι στον ανταγωνισμό, έχει εξαιρετικό ιστορικό αξιοπιστίας και κρατά υψηλά τη μεταπωλητική της αξία.

Με λιγότερους όμως χώρους και μειωμένη πρακτικότητα δύσκολα θα ικανοποιήσει μια οικογένεια, που με τα ίδια χρήματα -ίσως και λιγότερα- μπορεί να αποκτήσει το πιο εύρύχωρο Audi A3 ή την πιο ενδιαφέρουσα οδηγικά, BMW Σειρά 1.