Στην προηγούμενη ζωή μου, ως δημοσιογράφος αυτοκινήτων, πραγματοποίησα εκατοντάδες test drives! Όταν οι κατασκευαστές παρουσίαζαν κάποιο νέο μοντέλο, εγώ ταξίδευα ακόμα και μέχρι την άλλη άκρη της Γης (με τα έξοδα μου πληρωμένα φυσικά) για να το οδηγήσω. Συνήθως, η δοκιμή αυτή διαρκούσε ένα διήμερο και όχι 10 λεπτά!

Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, τα οποία να σημειωθεί ότι λάμβαναν χώρα σε φανταστικές διαδρομές ανά την υφήλιο, οδηγούσαμε σε επαρχιακό δίκτυο, στην πόλη και πολύ συχνά και σε πίστα… Στη συνέχεια έπρεπε να αποτυπώσω την άποψή μου στο χαρτί, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Νόμιζα ότι ήμουν ακριβής, ότι η άποψη που είχα διαμορφώσει για το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών ήταν και η σωστή. Στο κάτω-κάτω, πως θα μπορούσα να μην έχω ολοκληρωμένη άποψη μετά από μια τόσο μεγάλη δοκιμή;

bmw_i8

Αργότερα, για πολλά από αυτά, θα έκανα αυτό που λέμε “long term review” (ναι… ήταν πολύ δύσκολη η ζωή μου)! Αυτό το τεστ συνήθως διαρκούσε μία εβδομάδα ή ακόμα και ένα μήνα! Ο σκοπός αυτής της έξτρα δοκιμής ήταν να μάθω περισσότερα πράγματα σχετικά με το αυτοκίνητο και αντί για τις φανταστικές διαδρομές της Μαγιόρκα ή των Άλπεων, ήταν πιο στοχευμένο: Nα δω αν με εξυπηρετεί στην καθημερινότητά μου, να ζήσω για λίγο μαζί του, να το νιώσω σαν δικό μου.

Οδηγούσα λοιπόν το αυτοκίνητο για να πάω στη δουλειά μου, έβαζα τους φίλους μου μέσα για να τους το δείξω. Μια φορά έτυχε να πάω τον σκύλο μου στον κτηνίατρο… Με λίγα λόγια, αυτό ήταν το πραγματικό τεστ! Υπό τέτοιες συνθήκες λοιπόν, όλα όσα νόμιζα για το αμάξι, συχνά έβγαιναν λάθος. Και αυτό με έβαλε σε σκέψεις.

Αν εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω τον χαρακτήρα ενός αυτοκινήτου μετά από συνεχή και εξονυχιστικά test drives ημερών, τι πιθανότητες έχει ο υποψήφιος αγοραστής ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου να το αξιολογήσει σωστά μετά από ένα 5-λεπτο test drive;

Εξ ορισμού λοιπόν, αυτού του είδους το test drive αποδεικνύεται σχεδόν άχρηστο!

porsche-boxster_gts

Όσο έμπειρος κι αν είσαι, με ένα 10 λεπτο test drive, δεν μπορείς να καταλάβεις αν το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που βρήκες είναι ικανό να ανταποκριθεί στις καθημερινές σου ανάγκες. Και ιδιαίτερα όταν έχεις τον πωλητή στο διπλανό σου κάθισμα να σου λέει συνέχεια πόσο “αστέρι” είναι το αυτοκίνητο που οδηγείς!

Δεν μπορείς να ξέρεις αν το παιδικό καθισματάκι θα ταιριάξει στα πίσω καθίσματα, ούτε αν το αυτοκίνητο είναι εύκολο στο παρκάρισμα. Αν η απόδοση της ανάρτησης είναι άνετη κατά τη διάρκεια μιας μακρινής διαδρομής, ή αν ο ήχος του κινητήρα σε εκνευρίζει μετά από μια γεμάτη ημέρα στο γραφείο.

Για να καταλάβεις πραγματικά το αυτοκίνητο πρέπει να ζήσεις μαζί του. Αυτό είναι νόμος! Πρέπει να οδηγήσεις στη δουλειά σου, να επιστρέψεις με αυτό στο σπίτι σου, να πας τα παιδιά στο σχολείο, να πας βόλτα με τους φίλους σου και να δυναμώσεις το ηχοσύστημα στο τέρμα! Αυτό έμαθα εκείνα τα ωραία χρόνια που δούλευα αποκλειστικά ως δημοσιογράφος αυτοκινήτων.

Γι’αυτό στη Spotawheel είμαστε περήφανοι που εκτός από το κλασικό test drive, σου δίνουμε και 7 ημέρες δικαίωμα επιστροφής! Γιατί θέλουμε να έχεις την ευκαιρία να ζήσεις με το αυτοκίνητο που επέλεξες και να μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία για αυτό!

Δοκίμασε το κι εσύ σε ένα από τα κορυφαία μας μεταχειρισμένα!