Στην αναζήτηση για το ιδανικό οικογενειακό αυτοκίνητο δε μπορεί να απουσιάζει η πληρέστερη, ίσως, κατηγορία της αγοράς. Πρόκειται για τα MPV, γνωστά σε όλους μας και ως πολυμορφικά.

Είτε πρόκειται για κλασικά μεγάλα και τετραγωνισμένα πολυμορφικά, είτε για περισσότερο σύγχρονα που ενδεχομένως να παραπέμπουν και περισσότερο σε SUV, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα MPV μοιάζουν ως η επικρατέστερη λύση για ένα ιδανικό οικογενειακό αυτοκίνητο. Και αυτό, γιατί, οι διαστάσεις, η ευκολία στην οδήγηση αλλά κυρίως οι χώροι που προσφέρει αυτή η κατηγορία αυτοκινήτου είναι κάτι που δε συναντάει κανείς εύκολα σε άλλο είδος αυτοκινήτου.

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τρεις από τους καλύτερους εκπροσώπους των compact MPV της αγοράς: Citroen C3 Picasso, Ford C-Max και Opel Meriva. Εσύ ποιο θα προτιμούσες; Και τι είναι αυτό που κάνει το καθένα τόσο ξεχωριστό και ταυτόχρονα μοναδικό;

Citroen C3 Picasso

Οδική ευχαρίστηση
Πρακτικότητα
Μικρό

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Γάλλοι πρωταγωνίστησαν στα MPV προτού καν αυτά πάρουν τη μορφή που έχουν σήμερα. Συγκεκριμένα, οι μηχανικοί της Renault με το Scenic το μακρινό 1996 ήταν αυτοί που εγκαθίδρυσαν την κατηγορία των λεγόμενων και ως compact MPV. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους MPV με την πρακτικότητα και την καθημερινότητα που υστερούσαν τα μεγαλύτερα πολυμορφικά της κατηγορίας.

Έχοντας τη γαλλική τεχνογνωσία στο DNA του, το Citroen C3 Picasso έκανε την πρώτη εμφάνιση του το 2009. Πατώντας πάνω στο τρομερά επιτυχημένο εμπορικά – και στη χώρα μας – Xsara Picasso, το C3 έδωσε μία νέα ανάσα και πνοή στη γαλλική φίρμα. Χρησιμοποιεί μία νέα πλατφόρμα του PSA Group η οποία επιτρέπει άνετη κύλιση και εύκολη καθημερινή χρήση.

Το C3 Picasso πρόκειται για το μικρότερο από τα 3 της σύγκρισης. Αυτό του δίνει μία πρακτικότητα, διευκολύνοντας τομείς της καθημερινής μετακίνησης όπως το παρκάρισμα και η κίνηση.

Κινητήρες

Στην πλειονότητα των C3 Picasso που βρίσκονται στη χώρα μας συναντάει κανείς τον πετρελαιοκίνητο κινητήρα των 1560 κυβικών εκατοστών. Πρόκειται για ένα κινητήρα που αποδίδει από 92 έως και 117 άλογα. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων (2012 και έπειτα). Ενώ υπάρχει και η επιλογή για αυτόματο σειριακό σασμάν 6 ταχυτήτων.

Οδική συμπεριφορά

Οδηγώντας το C3 Picasso, καταλαβαίνει κανείς ότι παρότι ο κύριος στόχος του αυτοκινήτου είναι να μεταφέρει τους επιβάτες με ασφάλεια και άνεση, καταφέρνει να προσφέρει ικανοποιητικές οδηγικές συγκινήσεις. Πετυχαίνει εξαιρετικά την άνεση και την ευκολία στην οδήγηση, παραμένοντας σταθερό και ευχάριστο στην αίσθηση. Το τιμόνι είναι αρκετά ελαφρύ, ενώ το Citroen είναι αυτό που παίρνει τα πρωτεία στην οδηγική αίσθηση σε σχέση με τα άλλα 2.

Μία μέση τιμή για ένα μεταχειρισμένο Citroen C3 Picasso υπολογίζεται στα 8.400€.

Δες επιλεγμένα Citroen C3 Picasso!

Opel Meriva

Κατανάλωση
Τιμή
Εξοπλισμός (βασική έκδοση)

Το Opel Meriva πρόκειται για το μακροβιότερο της σύγκρισης, με την πρώτη γενιά του να παρουσιάζεται το 2003. Εμείς, θα αναλύσουμε τη δεύτερη γενιά του δημοφιλούς γερμανικού πολυμορφικού που κατασκευάστηκε μεταξύ του 2010-2017.

Στην ουσία, η Opel πήρε την επιτυχημένη συνταγή του best-selling μοντέλου της, Corsa και της έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλάζοντας τη γεωμετρία και φιλοσοφία του μοντέλου.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του, το Meriva χρησιμοποιεί αρκετά ποιοτικά υλικά για την κατηγορία του. Παρόλα αυτα, η Opel το έβγαζε στην παραγωγή ξεκινώντας με μία αρκετά “γυμνή” βασική έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι κανείς υποψιασμένος για τυχόν έξτρα που ενδεχομένως θεωρεί δεδομένα, αλλά ένα μεταχειρισμένο Meriva στη βασική του έκδοση μπορεί να μη διαθέτει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το aircondition που πολλά Meriva τα οποία είχαν αγοραστεί στη βασική τους έκδοση ενδέχεται να μη διαθέτουν.

Τα πίσω καθίσματα πέφτουν με αποτέλεσμα να ξεδιπλώνεται επιπλέον χώρος των 400 λίτρων αποθηκευτικού χώρου που διαθέτει.

Κινητήρες

Το Opel Meriva διαθέτει μία πληθώρα κινητήρων και επιλογών. Από τον βενζινοκίνητο 1.4 (απόδοσης 100, 120 και 140 αλόγων), έως τον πετρελαιοκίνητο 1.7 CDti με τα 100 άλογα ο οποίος συνδυαζόταν και με αυτόματο κιβώτιο. Αυτός αντικαταστάθηκε από το 2014 και μετά όπου έγινε το Facelift του Meriva, από τον πετρελαιοκίνητο CDti των 1.600 κυβικών. Πρόκειται για έναν βελτιωμένο και αποδοτικότερο κινητήρα τεχνολογίας Euro 6.

Στον δρόμο

Το Meriva αν και ξεγελάει με τον MPV χαρακτήρα του, μόνο αδιάφορο δε μπορείς να το πεις στον δρόμο. Αν και σε αυτό παίζει ρόλο και η επιλογή του κινητήρα, το πάτωμα που μοιράζεται τόσο με το Opel Corsa όσο και με το Fiat Punto του δίνουν μία αίσθηση οδήγησης που απουσιάζει από τα περισσότερα MPV. Σπιρτόζικο και με άμεσο τιμόνι, το Meriva αφήνει μία αίσθηση ασφάλειας που συνοδεύεται από σταθερά και ικανοποιητικά κρατήματα.

Το Opel Meriva συναντάται σε μία μέση τιμή της τάξης των 7.500€.

Βρες επιλεγμένα Opel Meriva!

Ford C-Max

Χώρος αποσκευών
Ποιότητα
Τιμή

Το Ford C-Max αποτελεί την πρόταση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Το compact MPV με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε στη δεύτερη του γενιά το διάστημα 2011-2019. Χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα της Ford που μοιράζεται και το αντίστοιχης γενιάς Focus.

Το Ford C-Max πρόκειται για το μεγαλύτερο MPV της σύγκρισης. Αυτό αποτυπώνεται από τους αισθητά περισσότερους χώρους αλλά και από το μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ. 433 λίτρα αποθηκευτικού χώρου σε σύγκριση με τα 400 του Γερμανού και τα 388 του Γάλλου ανταγωνιστή του.

Οδική συμπεριφορά

Η φήμη που θέλει τα Ford να είναι από τα πιο οδηγοκεντρικά στην κατηγορίας τους επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση. Χρησιμοποιώντας τη νέα πλατφόρμα της Ford, το C-Max είναι το πρώτο στην κατηγορία του που χρησιμοποιεί το σύστημα “ελέγχου και κατανομής της ροπής” (TVC). Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί σαν μπλοκέ διαφορικό κατανέμοντας και μοιράζοντας την ισχύ στους δύο εμπρόσθιους τροχούς. Ουσιαστικά φρενάρει ή δίνει περισσότερη ισχύ στον εσωτερικό ή εξωτερικό τροχό σε κλειστές στροφές για καλύτερο κράτημα.

Το C-Max είναι το πιο ελαφρύ σε σχέση με τα άλλα 2, κάτι που του επιτρέπει μία σβελτάδα και ένα “νεύρο” που συνήθως λείπει από τα MPV. Πρόκειται, ωστόσο, και για αυτό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση – πάντα σε σχέση με τα προαναφερθέντα. Σε αυτό βέβαια ρόλο παίζει και η εκάστοτε επιλογή του κινητήρα.

Τεχνικά

Το C-Max εξοπλίζεται με ένα μεγάλο εύρος κινητήρων, ξεκινώντας από έναν 1.000άρη Ecoboost και φτάνοντας και μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά. Στη χώρα μας πιο διαδεδομένες είναι οι Diesel εκδόσεις του μοντέλου, με πιο χαρακτηριστικές αυτές των 1.500 και 1.600 κυβικών.
Χρησιμοποιείται ένα 5τάχυτο ή 6τάχυτο κιβώτιο ανάλογα με την έκδοση του κινητήρα.

Παράλληλα, υπάρχει και η επιλογή για αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη – το μοναδικό στην κατηγορία. Από το Facelift του 2015 και ύστερα, προστέθηκαν στη γκάμα των κινητήρων οι τελευταίας γενιάς Ecoboost (1.6 και 1.0), εναρμονίζοντας το με αυτούς που προσφέρονται και στο Ford Focus.

Το Ford C-Max πρόκειται για το ακριβότερο της σύγκρισης, με μία μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου μοντέλου 2ης γενιάς να κυμαίνεται στα 10.900€.

Βρες Ford C-Max!

Συμπέρασμα

Η κατηγορία των MPV πρόκειται για την πιο ανερχόμενη στον χώρο των οικογενειακών αυτοκινήτων. Ειδικά τελευταία, που οι διαφορές μεταξύ των σύγχρονων MPV και των Crossovers εξομαλύνονται, κάνουν την επιλογή για ένα άνετο ασφαλές όχημα ακόμα πιο δύσκολη για έναν οικογενειάρχη.

Τα MPV, με βασικά όπλα την πρακτικότητα και τους χώρους που προσφέρουν, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο κόσμο που αποζητάει ένα οικογενειακό ασφαλές αυτοκίνητο.

Το Citroen C3 Picasso με την πρακτικότητα και τις συμβατικές του διαστάσεις αποτελεί ένα ιδανικό καθημερινό εργαλείο. Αντίστοιχα, Opel Meriva και Ford C-Max εξοπλίζονται με μεγάλο εύρος κινητήρων ενώ μοιάζουν σα μία ικανή λύση για μία οικογένεια που επιζητά μετακίνηση αλλά και εξορμήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημοφιλία τους έχει ανέβει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, που η ποικιλία τους αρκεί για να καλύψει κάθε ανάγκη!

 

Το Επόμενό σου Αυτοκίνητο, Ας Είναι Από τα Καλύτερα!

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Δες Κορυφαία Αυτοκίνητα!