Ο όρος αυτονομία μπορεί να μπήκε στη ζωή μας με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (= διάρκεια μπαταρίας), η αλήθεια όμως είναι ότι προϋπήρχε στον χώρο της αυτοκίνησης. Εδώ και καιρό. Ουσιαστικά, με τον όρο αυτονομία χαρακτηρίζουμε τα χιλιόμετρα που μπορεί να “βγάλει” ένα αυτοκίνητο με τη βενζίνη/πετρέλαιο που διαθέτει στο ρεζερβουάρ.

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν trip computer, το οποίο μετράει διάφορα στοιχεία. Πόσο καύσιμο καταναλώνει τη δεδομένη στιγμή, ποια η μέση ταχύτητα κτλ. Εκτός από τα αυτά στοιχεία, το trip computer είναι ικανό να μετρήσει πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο με βάση το καύσιμο που έχει στο ντεπόζιτο τη δεδομένη στιγμή.

Η αυτονομία είναι γνωστή και ως “range”.

Η αυτονομία έρχεται σε άμεση συνάρτηση με την κατανάλωση αλλά και το μέγεθος του ρεζερβουάρ. Όσο μεγαλύτερη αυτονομία διαθέτει ένα αυτοκίνητο, τόσο λιγότερες οι επισκέψεις στο βενζινάδικο. Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε 7 αυτοκίνητα με τη μεγαλύτερη αυτονομία, ανεξαρτήτως καυσίμου. Με λίγα λόγια, τα αυτοκίνητα που κάνουν τα περισσότερα χιλιόμετρα με ένα γέμισμα!

Ας ξεκινήσουμε!

1. Honda Jazz

Το ιαπωνικό μικρό της Honda φημίζεται για τις πρακτικές του διαστάσεις και τους οικονομικούς κινητήρες. Κάτι που με τη σειρά του, συνεπάγεται οικονομία καυσίμου και χαμηλά κόστη συντήρησης. Αφού Honda και αξιοπιστία είναι συνώνυμες.

Το Honda Jazz όμως φημίζεται και για ακόμα ένα λόγο. Είναι από τα λίγα μικρά αυτοκίνητα πόλης που μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 1.000 χιλιομέτρων με ένα μόνο γέμισμα. Παρότι το ρεζερβουάρ του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο – στα 40 λίτρα – όταν αυτό συνδυάζεται με μία μέση κατανάλωση στα 3,6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, είναι ικανό να διανύσει περισσότερα από 1.111 χιλιόμετρα με μία μόνο επίσκεψη στο βενζινάδικο.

Ένα μεταχειρισμένο Honda Jazz στη diesel έκδοση των 1.500 κυβικών, θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή στα 10.700€.

Δες Πιστοποιημένα Honda Jazz!

2. Ford Ecosport

Το Ford Ecosport αποτελεί το πρώτο – και μοναδικό – SUV της λίστας. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, το πρώτο Crossover. Με μία μοντέρνα αλλά και κομψή εμφάνιση, το Ford Ecosport ξεχωρίζει χάρη στην οδική του συμπεριφορά αλλά και τον συνδυασμό οικονομίας και δύναμης· σε λογικά πάντα επίπεδα.

Στη diesel έκδοση των 1.500 κυβικών με τον βραβευμένο κινητήρα Ecoboost, το Ford Ecosport διαθέτει ένα ρεζερβουάρ συνολικής χωρητικότητας 52 λίτρων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση των μόλις 4.1 λίτρων / 100 χιλιόμετρα, επιτρέπει στο Ecosport να διανύσει μία απόσταση 1.268 χιλιομέτρων με ένα μόνο γέμισμα.

Το Ford Ecosport διαθέτει ένα αρκετά ολοκληρωμένο σύνολο, το οποίο συνδυάζει και μία οικονομική τιμή ως δεύτερο χέρι. Αφού, για ένα μεταχειρισμένο Ecosport θα χρειαστεί να διαθέσεις περί τα 14.200€.

Δες Πιστοποιημένα Ford Ecosport!

3. Hyundai i20

Το Hyundai i20 αποτελεί ένα από τα ελάχιστα βενζινοκίνητα της λίστας. Αφού η μεγάλη αυτονομία σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, συναντάται συνήθως σε diesel μοντέλα.

Κι όμως, το i20 στην έκδοση των 1.200 κυβικών βενζίνης, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ντεπόζιτα στην κατηγορία του. Με συνολική χωρητικότητα τα 50 λίτρα. Αυτό, σε συνδυασμό με μία μέση κατανάλωση στα 4,7 λίτρα, επιτρέπει στο i20 μία συνολική αυτονομία 1.063 χιλιομέτρων.

Εάν συνυπολογίσει κανείς τη μέση τιμή που συναντάται ως μεταχειρισμένο στα 10.400€, γίνονται αμέσως αντιληπτοί οι λόγοι που το κατατάσσουν ως ένα από τα καλύτερα value for money αυτοκίνητα.

Δες Ελεγμένα Hyundai i20!

4. Peugeot 508

Τα sedan προορίζονται για μεγάλα και ασφαλή αυτοκίνητα, γι’ αυτό και οφείλουν να συνδυάζουν άνετη ποιότητα κύλισης με μεγάλο ρεζερβουάρ. Η Peugeot το γνωρίζει καλά αυτό, και φρόντισε το 508 να το εξοπλίσει με ένα από τα μεγαλύτερα ρεζερβουάρ στην κατηγορία. Συνολικής χωρητικότητας 72 λίτρων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με μία μέση κατανάλωση στα 4.7 λίτρα (στη diesel έκδοση 1.600 κυβικών), το 508 είναι ικανό να διανύσει περισσότερα από 1.531 χιλιόμετρα. Καθόλου άσχημα εάν αναλογιστείς το βάρος του που ανέρχεται σε σχεδόν 1,5 τόνο.

Ένα μεταχειρισμένο Peugeot 508 θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή στα 12.900€.

Δες Πιστοποιημένα Peugeot 508!

5. Volvo S60

Το Volvo S60 είναι ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, από τα πιο ολοκληρωμένα στην κατηγορία του. Προσφέρει ιδιαίτερη σχεδίαση, σύγχρονο εσωτερικό σε συνδυασμό με ασφάλεια και πρακτικότητα.

Στην πετρελαιοκίνητη έκδοση των 1.500 κυβικών καταναλώνει μόλις 4,7 λίτρα / 100 χιλιόμετρα. Πράγμα που σημαίνει ότι με ένα γεμάτο ντεπόζιτο (συνολικής χωρητικότητας 67.5 λίτρων) το S60 είναι ικανό να διανύσει 1.436 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα, το S60 προσφέρεται και ως βενζινοκίνητο με έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.600 κυβικών και απόδοσης 180 ίππων. Σε αυτή την έκδοση, με ένα γεμάτο ντεπόζιτο μπορεί να διανύσει περισσότερα από 1.054 χιλιόμετρα.

Το Volvo S60 – αν και premium – αποτελεί μία οικονομική επιλογή, αφού ως μεταχειρισμένο θα το συναντήσεις με μέση τιμή στα 12.300€. 

Δες Πιστοποιημένα Volvo!

6. Volkswagen Passat 1.6 TDI

Το Volkswagen Passat είναι ένα από τα πιο δημοφιλή οικογενειακά αυτοκίνητα, το οποίο στην 7η γενιά του (2010 – 2015) συνδυάζει άνεση και οικονομία. Οι κινητήρες τεχνολογίας BlueMotion που το εξοπλίζουν, είναι ικανοί να παρέχουν αθόρυβη λειτουργία και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ευρύχωρο εσωτερικό και το μεγάλο πορτμπαγκάζ, το καθιστούν ένα ιδιαίτερα πρακτικό και λειτουργικό αυτοκίνητο. Στην 7η γενιά του, το Passat διαθέτει ένα μεγάλο ρεζερβουάρ συνολικής χωρητικότητας 70 λίτρων (ρεζερβουάρ που μειώθηκε αισθητά στην τελευταία γενιά, στα 59 λίτρα). Η χαμηλή κατανάλωση βενζίνης του 1.4 TSI, με μόλις 5 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, επιτρέπει στο Passat να διανύσει περισσότερα από 1.400 χιλιόμετρα με ένα μόνο γέμισμα!

Ένα μεταχειρισμένο Volkswagen Passat θα το συναντήσεις με μέση τιμή στα 11.900€.

Δες Ελεγμένα Volkswagen Passat!

7. Audi A3

Τη λίστα των αυτοκινήτων με μεγάλη αυτονομία καυσίμου κλείνει το Audi A3. Το γερμανικό hatchback είναι από τα ελάχιστα μικρομεσαία αυτοκίνητα που συνδυάζουν μεγάλο ρεζερβουάρ και χαμηλή κατανάλωση.

Το ρεζερβουάρ συνολικής χωρητικότητας 50 λίτρων σε συνδυασμό με μία μέση κατανάλωση στα 4 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, το A3 είναι ικανό να διανύσει περισσότερα από 1.250 χιλιόμετρα με μία επίσκεψη στο βενζινάδικο. Όλα αυτά βέβαια στη diesel έκδοση 1.6 TDI. Μία έκδοση ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας.

Το Audi A3 αποτελεί ένα από τα αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις στην κατηγορία του στην Ελλάδα. Γι αυτό και ως μεταχειρισμένο θα το συναντήσεις με πάρα πολλές επιλογές και σε ένα μεγάλο φάσμα εκδόσεων. Για την έκδοση 1.6 TDI θα χρειαστείς γύρω στα 17.200€.

Δες Αξιόπιστα Audi A3!

 

Συνοψίζοντας

Η αυτονομία καυσίμου σε ένα αυτοκίνητο προκύπτει σε συνάρτηση με την κατανάλωση καυσίμου και τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ. Φυσικά, τα ακριβή νούμερα εξαρτώνται από τον τρόπο οδήγησης και τις συνθήκες του δρόμου. Το σίγουρο είναι ότι τα παραπάνω αυτοκίνητα προσφέρουν μία εξαιρετική σχέση οικονομίας / χωρητικότητας καυσίμου, και σου επιτρέπουν να ξεχάσεις για λίγο το βενζινάδικο μετά από κάθε γέμισμα.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου! Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παρέχουμε δυνατότητα για Test Drive (είτε στο Car Showcenter στην Παλλήνη είτε κατευθείαν στην πόρτα σου) ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!