Ήρθε η ώρα να αγοράσεις το επόμενo αυτοκίνητο και είσαι πολύ ενθουσιασμένος!

Ίσως να βρήκες κάτι μεγαλύτερο, πιο σύγχρονο ή ένα πιο οικονομικό αυτοκίνητο απ’ ότι ήταν το παλιό σου.

Όπως και να έχει, για να αγοράσεις το νέο σου αυτοκίνητο, το πιθανότερο είναι ότι πρέπει πρώτα να πουλήσεις αυτό που ήδη έχεις!

Πως όμως θα καταφέρεις να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου γρήγορα και να κερδίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα;

Δώσε προσοχή στις παρακάτω 7 συμβουλές και μάθε τον τρόπο!

Ξεκινάμε αμέσως!

1. Κοστολόγησέ το σωστά!

Για να κοστολογήσεις σωστά το αυτοκίνητό σου πρέπει να λάβεις υπόψιν 4 βασικά στοιχεία:

  1. τη χρονολογία κατασκευής
  2. τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει
  3. το καύσιμο του κινητήρα
  4. τον έξτρα εξοπλισμό (π.χ ηλιοροφή, δερμάτινα καθίσματα)

“Μπες” online στα sites αγγελιών και δες τις τιμές των αυτοκινήτων σαν το δικό σου που έχουν και τα ίδια χαρακτηριστικά, π.χ τα ίδια χιλιόμετρα και καύσιμο.

Βέβαια, η μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου σου εξαρτάται από πολλούς ακόμα παράγοντες, τους οποίους αναλύουμε εκτενώς στο άρθρο “14 λόγοι που επηρεάζουν τη μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου“.

2. Επίλεξε με ποιον τρόπο θέλεις να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου

woman-thinking

Το επόμενο βήμα που έχεις να κάνεις είναι να αποφασίσεις με ποιον τρόπο θέλεις να πουλήσεις το μεταχειρισμένο σου αυτοκίνητο.

Έχεις τρεις επιλογές:

Τρόπος #1: Να το πουλήσεις μόνος σου σε ιδιώτη

Αν θέλεις να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου σε ιδιώτη, τότε ενδεχομένως να πάρεις την καλύτερη τιμή, ιδιαίτερα αν πουλάς κάποιο μοντέλο 10-15 ετών.

Παρόλα αυτά θα χρειαστεί υπομονή!

Το μειονέκτημα πουλώντας σε κάποιον ιδιώτη είναι ότι θα πρέπει να έρχεσαι συνεχώς σε επικοινωνία με άγνωστους ανθρώπους, να κάνεις παζάρια, να κλείνεις ραντεβού για επίδειξη του αυτοκινήτου σε συνεργεία και γενικά να αφιερώνεις χρόνο από την προσωπική σου ζωή.

Τρόπος #2: Να το πουλήσεις σε “παραδοσιακό” έμπορο

Είναι μια εύκολη επιλογή για να πουλήσεις το αυτοκίνητο γρήγορα, αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι περιμένεις! Ειδικά αν δεις ταμπέλα “Αγοράζουμε το αυτοκίνητό σου τοις μετρητοίς και άμεσα”, τότε μπορείς να πουλήσεις ακόμα και ένα πραγματικά “κακό” αυτοκίνητο.

Το δυσάρεστο σε αυτή την περίπτωση είναι το εξής:

Αν διαθέτεις ένα αυτοκίνητο το οποίο έχεις συντηρήσει σωστά και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι σε έναν παραδοσιακό έμπορο θα το πουλήσεις σε αντίστοιχη τιμή με ένα που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από το δικό σου.

Με άλλα λόγια, τα έξοδα και ο χρόνος που αφιέρωσες για να διατηρήσεις την αξία του αυτοκινήτου σου υψηλή, πάνε χαμένα.

Τρόπος #3: Να το πουλήσεις με τη Spotawheel

Aν έχεις ένα καλό αυτοκίνητο, είναι η ιδανικότερη επιλογή, διότι θα πάρεις την καλύτερη τιμή, ίδια με εκείνη που θα έπαιρνες από έναν ιδιώτη μετά από τη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, γλιτώνεις άβολες καταστάσεις, ανούσια ραντεβού και γραφειοκρατία.

3. Καθάρισε το αυτοκίνητό σου!

wash

Ένα βρόμικο και δύσοσμο αυτοκίνητο με σκουπίδια στο εσωτερικό του είναι αποκρουστικό για έναν αγοραστή.

Δώσε έμφαση στο πλύσιμο του αυτοκινήτου σου και κυρίως στις λεπτομέρειες! Καθάρισε την μηχανή, την καμπίνα και το εξωτερικό χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου!

Με ένα μικρό κόστος, θα μπορείς να δώσεις στο αυτοκίνητό σου τη χαμένη του λάμψη και να το κάνεις να μοιάζει πάλι σαν καινούριο!

Το αποτέλεσμα θα σε συναρπάσει και το πιθανότερο είναι να καταφέρεις να το πουλήσεις σε πολύ καλύτερη τιμή από ότι υπολόγιζες!

Δοκίμασέ το!

4. Βγάλε τις σωστές φωτογραφίες!

Έχουμε γράψει ολόκληρο οδηγό φωτογράφισης για αυτό το θέμα!

Πλύνε το αυτοκίνητο, πήγαινε σε ένα ωραίο και απομονωμένο μέρος και τράβηξε πολλές και καλές φωτογραφίες!

Καλό είναι να μην υπάρχουν κρυφά σημεία και να συμπεριλαμβάνονται όλα τα μέρη του, πχ μηχανή, πορτ-μπαγκάζ, ζάντες, λάστιχα κλπ. Το πιθανότερο είναι ότι ο επόμενος που θα σε καλέσει για να δει το αυτοκίνητο από κοντά, θα ξέρει τι να περιμένει και λογικά, θα σκέφτεται σοβαρά να το αγοράσει.

5. Δώσε έμφαση στην περιγραφή του αυτοκινήτου

typing

Όταν περιγράφεις το αυτοκίνητό σου, ανάδειξέ το, μην το “χαντακώνεις”! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεις ψέματα, το αντίθετο, πρέπει να είσαι ειλικρινής!

Ωστόσο φρόντισε να δώσεις έμφαση στα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα, π.χ ο extra εξοπλισμός.

Μην ξεχάσεις να πεις λίγα λόγια γιατί το πουλάς και πως το συντηρούσες!

6. Δείξε το ιστορικό του!

service

Πολύς κόσμος δεν συνειδητοποιεί την αξία του βιβλίου service που βρίσκεται στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου τους.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, ένα αυτοκίνητο με πλήρες ιστορικό service αξίζει έως και 20% περισσότερο από ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μην έχει καθόλου.

Αν έχεις ενημερωμένο βιβλίο service, έχε το έτοιμο προς επίδειξη! Αμέσως θα εκτοξεύσεις την αξιοπιστία σου στα μάτια του αγοραστή και θα μπορείς πλέον, με αποδείξεις, να τον διαβεβαιώσεις ότι το αμάξι σου είναι καλά συντηρημένο και αξίζει τα λεφτά που ζητάς.

7. Πούλα την κατάλληλη εποχή!

defendrer

Kάποια αυτοκίνητα κρατάνε την μεταπωλητική τους αξία όλες τις εποχές του χρόνου. Κάποια άλλα όμως όχι, γι’αυτό και υπάρχουν καλές και κακές εποχές για να πουλήσεις ένα αυτοκίνητο.

Πάρε για παράδειγμα τα cabrio! Αν πουλάς cabrio κάνε το την άνοιξη, όταν ο καιρός αρχίζει και γίνεται “γλυκός” και πολύς κόσμος σκέφτεται πόσο ωραίο είναι να οδηγεί με την οροφή ανοιχτή. Φυσικά, οι τιμές στα cabrio την εποχή εκείνη ανεβαίνουν.

Αντίστοιχα, η καλύτερη εποχή για να πουλήσεις ένα SUV είναι το φθινόπωρο, λίγο πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι βροχές και οι κακές καιρικές συνθήκες.