Στην εποχή του “sharing economy”, πολλά αγαθά μεταβάλλουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε κάτι που μοιράζεται. Σπίτια, κινητά τηλέφωνα, καταλύματα και κάθε λογής αντικείμενα αποκτούν την έννοια της “ενοικίασης” εναντι της ιδιοκτησίας, κυρίως λόγω της έλλειψης αρχικών πόρων. Κατά πόσο το αυτοκίνητο είναι κάτι που μπορεί να μοιραστεί και να ενοικιαστεί μακροπρόθεσμα; Και τελικά πως λειτουργεί το leasing, τι ακριβώς είναι και πότε συμφέρει το leasing και πότε ή αγορά αυτοκινήτου;

Ορισμός Leasing

Αρχικά, για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, θα πρέπει να δώσουμε έναν ορισμό στο leasing. Ως leasing εννοείται η χρησιμοποίηση ενός αυτοκινήτου για ένα ορισμένο διάστημα, καταβάλλοντας ένα (σταθερό) μηνιαίο μίσθωμα. Η διαδικασία έχει ως εξής: Επιλέγεις το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει, καταβάλεις μία προκαταβολή (είτε όχι, ανάλογα τα οικονομικά σου ή τα διαθέσιμα προγράμματα) και με βάση το συμβόλαιο που υπογράφεις χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο για το προσυμφωνημένο διάστημα έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου μισθώματος. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και ευέλικτα προγράμματα leasing χωρίς κάποια συγκεκριμένη χρονική δέσμευση.

Επειδή το leasing αφορά στην ουσία μία μορφή ενοικίασης αυτοκινήτου, δεν έχεις τα αντίστοιχα προνόμια της ιδιοκτησίας. Δηλαδή, το αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένα χιλιόμετρα κάθε μήνα, να το οδηγάει μόνο αυτός που έχει δηλωθεί εξαρχής στο μισθωτήριο και δε μπορείς να κάνεις καμία μετατροπή πάνω σε αυτό, αφού δεν είσαι εσύ ο ιδιοκτήτης αλλά η εκάστοτε εταιρεία. Το αυτοκίνητο, επομένως, δε μεταβιβάζεται στον εκάστοτε οδηγό αλλά παραμένει στο όνομα της εταιρείας.

Παροχές Leasing

Οι περισσότερες εταιρείες leasing προσφέρουν στον οδηγό διάφορα προνόμια. Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν αλλαγή ελαστικών, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, service, KTEO, οδική βοήθεια & αντικατάσταση αυτοκινήτου σε περίπτωση ανάγκης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για παροχές που συμπεριλαμβάνονται στο μηνιαίο μίσθωμα και θα καταβάλλονταν ούτως ή άλλως από τον ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη όπως ο φόρος ακινήτων πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Έτσι, στην περίπτωση που κάποιος νοικιάζει ένα ακίνητο δεν πληρώνει τους φόρους που αναλογούν στον ιδιοκτήτη, αλλά στην ουσία επιβαρύνεται με αυτό αφού όλα συμπεριλαμβάνονται στο μηνιαίο μίσθωμα.

Leasing για Επιχειρήσεις

Όταν εισήλθε στην οικονομική ζωή της χώρας μας το leasing το 1986 με τον νόμο 1665/86, ξεκίνησε αποκλειστικά ως μία παροχή προσφερόμενη σε επιχειρήσεις. Άλλωστε, το leasing εκτός από αυτοκίνητα, μπορεί να αφορά ΜΜΜ, λεωφορεία, αλλά και εξοπλισμό όπως εργοστάσια και μηχανήματα παραγωγής.

Ως επαγγελματικό εργαλείο το leasing μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις που χρειάζονται ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο ή ολόκληρο στόλο για τις ανάγκες του προσωπικού τους και παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα για αυτούς (όπως φορολογικά οφέλη, βελτιστοποίηση κόστους κτλ).

Αγορά Αυτοκινήτου

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα αγοράς:

– Πλήρης έννοια της ιδιοκτησίας
– Απεριόριστη χρήση του οχήματος ανεξαρτήτως οδηγού
– Καμία δέσμευση
– Πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο
– Χρειάζεται το ποσό εξ’ ολοκλήρου (εκτός και εάν επιλέξει κάποιος αγορά με χρηματοδότηση)
– Το αυτοκίνητο είναι δικό σου οπότε επιβαρύνεσαι και τα έξοδα (service, τέλη, ελαστικά κτλ.)

Η αγορά ενός αυτοκινήτου περιλαμβάνει την πλήρη έννοια της ιδιοκτησίας, καθώς το αυτοκίνητο γίνεται αυτόματα δικό σου, ενώ αποτελεί κι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο το οποίο μπορείς να πουλήσεις οποιαδήποτε στιγμή θέλεις.

Φυσικά, η αγορά ενός αυτοκινήτου μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε προεξοφλώντας κατευθείαν όλο το ποσό, είτε με τη μορφή χρηματοδότησης. Σε αυτή την περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει την προκαταβολή που θέλει (εάν θέλει) και να συμφωνήσει σε ένα μηνιαίο ποσό, και με τη δυνατότητα να προεξοφλήσει άτοκα οποιαδήποτε στιγμή όλο το υπολοιπόμενο ποσό.

[Διάβασε αναλυτικά: Πως Να Πάρεις Δάνειο Αυτοκινήτου Βήμα-Βήμα]

Τελικά τι με συμφέρει;

Πότε συμφέρει το leasing

Εάν δε διαθέτεις ένα κεφάλαιο και μία οικονομική σταθερότητα στη ζωή σου που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα δάνειο, τότε το leasing είναι μια καλή λύση αφού απολαμβάνεις ένα καλύτερο αυτοκίνητο που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσες να δικαιολογήσεις. Παράλληλα, τα περισσότερα έξοδα συμπεριλαμβάνονται στο μηνιαίο μίσθωμα οπότε δεν θα χρειαστείς κάποιο κεφάλαιο όσον αφορά το αυτοκίνητό σου. Το leasing είναι επίσης μία συμφέρουσα λύση για κάποιον επιχειρηματία που αναζητάει ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο.

Δες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για Leasing

Πότε συμφέρει η αγορά

Εάν θέλεις κάτι δικό σου, τότε η Αγορά είναι αυτή που σου ταιριάζει. Έχεις εξαρχής το δικό σου αυτοκίνητο, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς όποτε θέλεις, όπως θέλεις και για όσο διάστημα εσύ επιθυμείς χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Τα έξοδα επιβαρύνουν αποκλειστικά εσένα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να τα ρυθμίσεις και να τα προγραμματίσεις με τον τρόπο που πιστεύεις. Άλλωστε, έχεις στην κατοχή σου ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορείς να πουλήσεις οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσεις.

Για έναν ιδιώτη που διαθέτει όλο το κεφάλαιο, η αγορά είναι ο καλύτερος και πιο συμφέρον τρόπος να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο. Ακόμα και εάν δεν το διαθέτεις, όμως, ή δεν θέλεις να δεσμευτείς εξαρχής με ένα ποσό, μπορείς να επιλέξεις τη χρηματοδότηση αυτοκινήτου, αρχίζοντας ακόμα και από 0€ προκαταβολή.

Δες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για Αγορά

Συμπέρασμα

Ουσιαστικά δεν υπάρχει λανθασμένη ή σωστή επιλογή στον τρόπο απόκτησης ενός αυτοκινήτου. Όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία που τα βλέπει κάποιος. Ο τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις κάθε οδηγού πρεσβεύουν διαφορετικές ανάγκες και η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση αυτά τα στοιχεία. Στη Spotawheel θα βρεις οικονομικές λύσεις και ευέλικτα προγράμματα που ταιριάζουν σε κάθε ανάγκη, ώστε να μπορέσεις να οδηγήσεις το αυτοκίνητο που πραγματικά ονειρεύεσαι!