Είναι γεγονός ότι τον χειμώνα αυξάνονται οι βλάβες των αυτοκινήτων.. Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις πριν ξεκινήσουν τα κρύα, είναι να προβείς σε κάποιες προληπτικές ενέργειες ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Με ποιούς τρόπους λοιπόν μπορείς να προστετεύσεις το αυτοκίνητό σου από το χειμώνα;

Δες 7 απλούς τρόπους που θα σου εξηγήσουμε αμέσως τώρα, βήμα-βήμα!

1. Μέτρησε τη μπαταρία (και αν χρειαστεί, αντικατάστησέ την)

Σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, μια καλή μπαταρία θα χάσει τη δύναμή της και μια εξασθενημένη θα “πεθάνει” τελείως. Για να μην σε “αφήσει” λοιπόν στη μέση του πουθενά, σύνδεσε στη μπαταρία ένα βολτόμετρο και έλεγξε τα βολτς σε 2 φάσεις:

  • – Την ώρα που γυρνάει η μίζα (τα Volts πρέπει να είναι πάνω από 10)
  • – Όταν ο κινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία (τα Volts πρέπει να είναι πάνω από 12)

Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν δεις μικρότερα νούμερα στις μετρήσεις σου καλό είναι να αντικαταστήσεις άμεσα τη μπαταρία γιατί είναι πολύ πιθανό να σε αφήσει κατά μεσής του χειμώνα.

2. Έλεγξε τα υγρά του κινητήρα (και αν χρειαστεί, συμπλήρωσε)

Αν δεν νιώθεις έτοιμος για DIY έλεγχο, τότε με κάποιον ειδικό έλεγξε όλα τα υγρά του αυτοκινήτου:

  • – Τη στάθμη λαδιού του κινητήρα. Αν ζεις σε περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θυμήσου ότι το ιδανικό λάδι για τον κινητήρα σου είναι αυτό που περιέχει χαμηλό ιξώδες, αυτό που με λίγα λόγια είναι πιο “λεπτό”.
  • – Τη στάθμη του αντιψυκτικού υγρού. Πρέπει να βρίσκεται μεταξύ του σημείου min και max. Για το είδος του αντιψυκτικού, συμβουλεύσου το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο. Δεν είναι όλα τα αντιψυκτικά ίδια.
  • – Το υγρό για το παρμπρίζ. Πρόσθεσε στο δοχείο το ειδικό αντιψυκτικό καθαριστικό για το παρμπρίζ -και όχι νερό. Φυσικά, μην παραλείψεις να ελέγξεις μαζί τα “πιτσιλιστήρια” και τα μάκτρα των γυαλοκαθαριστήρων.
  • – Τα υγρά φρένων, συμπλέκτη και οποιοδήποτε άλλο δοχείο περιέχει υγρό.

Pro tip! Καλό είναι να μην αφήνεις τη βενζίνη να αδειάζει τελείως από το τεπόζιτο αλλά να διατηρείς τη στάθμη του καυσίμου σε ένα μέσο επίπεδο.

Αυτή είναι μια συμβουλή που θα πρέπει να θυμάσαι πάντοτε, αλλά ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα! Μάθε περισσότερα στο άρθρο που έχουμε γράψει για τις 6 κακές συνήθειες που καταστρέφουν το αυτοκίνητό μας.

3. Έλεγξε τα ελαστικά

Από τα ελαστικά εξαρτάται η ασφάλειά σου γι’αυτό σε αυτό το σημείο πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή!

Αρχικά έλεγξε την ημερομηνία κατασκευής τους. Είναι αρκετά φρέσκα ή έχουν ξεραθεί; Πόσα χιλιόμετρα έχουν διανύσει; Αν έχεις διανύσει πάνω από 30.000 χιλιόμετρα ή τα έχεις πάνω από 3-4 χρόνια, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσεις με νέα!

Έλεγξε περιμετρικά το κάθε λάστιχο ξεχωριστά για τυχόν φθορές, σκισίματα, εξογκώματα και άλλα σημάδια αλλοίωσης από το χρόνο και τη χρήση.

Αξιολόγησε την κατάσταση του πέλματος και το βάθος των αυλακώσεων. Αυτό μπορείς να το κάνεις εμπειρικά και μόνος σου με ένα κέρμα (οι Αμερικάνοι το λένε penny check), είτε με κάποιον ειδικό που θα σου δώσει μια υπεύθυνη απάντηση. Γενικά, όταν η επιφάνεια του ελαστικού έχει φθαρεί και το βάθος των αυλακώσεων είναι μικρότερο των 1.6 χιλιοστών, τότε πρέπει να αντικατασταθεί. Ένα καινούριο ελαστικό έχει βάθος αυλακώσεων 7 χιλιοστά.

Χειμερινά ελαστικά: το “κλειδί” στην ασφαλή μετακίνηση το χειμώνα.

Αν οδηγείς συχνά σε παγωμένες συνθήκες, όπου το χιόνι, ο πάγος και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός είναι συχνά φαινόμενα, τότε αξίζει να αγοράσεις ένα σετ χειμερινών ελαστικών!

Τα χειμερινά ελαστικά είναι σχεδιασμένα για να αποδίδουν στο μέγιστο όταν οι θερμοκρασία του δρόμου είναι στους -7 βαθμούς Κελσίου, προσφέρουν εξαιρετική πρόσφυση ακόμα και όταν το αυτοκίνητο δεν είναι τετρακίνητο και μπορούν πραγματικά να σε σώσουν από δυσάρεστες καταστάσεις.

Η επένδυση στα χειμερινά ελαστικά είναι κάτι που συνηθίζεται από τους οδηγούς τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι αγοράζουν μια τετράδα μαζί με μεταχειρισμένες ζάντες και τα τοποθετούν κάθε χρόνο όταν αρχίζουν τα κρύα.

Έτσι δεν φθείρουν άσκοπα τα θερινά τους ελαστικά και πάνω από όλα μετακινούνται με ασφάλεια.

4. Επιθεώρησε τα φρένα και τα φώτα

Βεβαιώσου πως τα τακάκια έχουν ακόμα αρκετή πάστα για να βγάλεις το χειμώνα, πως οι δισκόπλακες είναι ίσιες και σε καλή κατάσταση και πως τα υγρά φρένων βρίσκονται στη σωστή στάθμη.

Έλεγξε τα όλα και αν χρειαστεί να αντικαταστήσεις κάτι κάνε το άμεσα! Μιλάμε για την ασφάλειά σου!

Επίσης, όσο σημαντικό είναι να βλέπεις καθαρά και με διαύγεια όταν οδηγείς τη νύχτα, άλλο τόσο σημαντικό είναι να σε βλέπουν το ίδιο καθαρά και οι γύρω σου.

Σιγουρέψου λοιπόν ότι όλες οι λάμπες – προβολείς, φώτα των φρένων, προβολείς ομίχλης, φλας, αλάρμ- λειτουργούν άψογα και οι φανοί είναι καθαροί!

5. Φτιάξε ένα κιτ επιβίωσης

Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά ένα σακίδιο με τα απαραίτητα θα σε βοηθήσει να νιώθεις -αλλά και να είσαι- πιο ασφαλής!

Το κιτ επιβίωσης πρέπει να περιέχει οτιδήποτε μπορεί να σου φανεί χρήσιμο την ύστατη εκείνη ώρα που θα κολλήσεις ή θα “μείνεις” αβοήθητος στα χιόνια και την παγωνιά. Για αρχή, ξεκινάμε με:

  • – Ένα κιτ πρώτων βοηθειών, το οποίο πρέπει πάντοτε να υπάρχει στο αυτοκίνητο
  • – Αλυσίδες για τα χιόνια
  • – Γάντια, μπότες και ένα πτυσσόμενο φτυάρι σε περίπτωση που χρειαστεί να σκάψεις στα χιόνια
  • – Φορτιστή για το κινητό σου τηλέφωνο
  • – Διπλό ιμάντα σε περίπτωση που χρειαστεί να σε ρυμουλκήσει κάποιος με το αυτοκίνητό του
  • – Καλώδια εκκίνησης ανάγκης
  • – Ένα προειδοποιητικό τρίγωνο και ένα φωσφοριζέ γιλέκο για να είσαι ορατός
  • – Ένα φακό και έξτρα μπαταρίες
  • – Μια ξύστρα για να αφαιρείς τον πάγο από τα τζάμια
  • – Κουβέρτα σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνεις για ώρα στο αυτοκίνητο με σβηστή τη μηχανή
  • – Νερό, ξηρά τροφή και σπίρτα

Ανάλογα με τις προσωπικές σου ανάγκες ή προτιμήσεις μπορείς να προσθέσεις ακόμα περισσότερα πράγματα.

Κάνε μια λίστα με τα αντικείμενα που θεωρείς ότι είναι απαραίτητα, βάλε τα σε ένα σακίδιο και άστα στο πορτ-μπαγκάζ σου για όλο το χειμώνα. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα σου χρειαστούν…

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένος!

6. Πλύσιμο και κέρωμα

Ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις την αξία του αυτοκινήτου σου στο χρόνο είναι να το πλένεις τακτικά (μέσα έξω) και να το “κερώνεις” 2 φορές το χρόνο.

Με το πλύσιμο απομακρύνονται τα άλατα και οι βρομιές που διαβρώνουν τα μεταλλικά μέρη, εξαφανίζονται τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία στην καμπίνα, ενώ με το κερί προστατεύεται το χρώμα από τον ήλιο, το χιόνι και όποιο άλλο σωματίδιο κυκλοφορεί ελεύθερο στο περιβάλλον.

Τώρα είναι η καλύτερη εποχή!

Ξεκίνα με ένα καλό πλύσιμο, απομάκρυνε όλες τις βρομιές από το εσωτερικό και συνέχισε με το κερί για να προστατεύσεις το αυτοκίνητό σου από τη βαρυχειμωνιά, τον πάγο και ό,τι άλλο μπορεί να χαλάσει το ωραίο χρώμα του αυτοκινήτου σου. Είναι must, δοκίμασέ το!

[Διάβασε: Πως να επαναφέρεις την εργοστασιακή μυρωδιά του αυτοκινήτου σου]

7. Έλεγξε το σύστημα θέρμανσης

Τι θα έκανες αν δεν είχες θέρμανση στο αυτοκίνητο;

Θα ξεπάγιαζες ή θα φορούσες χοντρά ρούχα που θα σε εμπόδιζαν στην οδήγηση.

Κανείς δεν πρέπει να οδηγεί σε τέτοιες συνθήκες. Όταν βρίσκεσαι στο τιμόνι του αυτοκινήτου σου πρέπει να νιώθεις άνετα και να επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στο δρόμο μπροστά σου. Χωρίς θέρμανση, η οδήγηση μέσα στη βαρυχειμωνιά, είναι δύσκολη.

Έλεγξε λοιπόν το σύστημα θέρμανσης και το σύστημα εξαερισμού, για να βεβαιωθείς ότι το χειμώνα η καμπίνα θα είναι ζεστή και ο εξαερισμός αποτελεσματικός για να ξεθαμπώνουν τα τζάμια εύκολα.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!

Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παράλληλα, για μέγιστη ευελιξία σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!