Για δεκαετίες, η BMW παραμένει μία από τις πιο επιθυμητές μάρκες αυτοκινήτων στον κόσμο και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Ακόμη και σε χώρες που προτιμούν τα πιο οικονομικά αυτοκίνητα, η BMW εξακολουθεί να είναι ισχυρή στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων. Σήμερα, το ερώτημα που εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο είναι εάν όλα τα μοντέλα BMW διατηρούν καλά την αξία τους με την πάροδο του χρόνου.

Έρευνα που διεξήχθη από την carVertical, μια εταιρεία που παρακολουθεί το ιστορικό των οχημάτων, αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ των μοντέλων BMW και δείχνει ποια διατηρούν καλά την αξία τους και ποια όχι.

Τα SUV διατηρούν πολύ υψηλά την αξία τους

Την τελευταία δεκαετία, τα SUV γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα και τα SUV της BMW δεν αποτελούν εξαίρεση. Η Σειρά X διατηρεί την μεγαλύτερη αξία μεταξύ όλων των μοντέλων της μάρκας, ξεπερνώντας γνωστά μοντέλα όπως η Σειρά 3 ή η Σειρά 5.

Μια BMW X1 3 ετών χάνει σχεδόν το 38% της αρχικής τιμής πώλησής της. Μετά από 5 χρόνια, η αξία της πέφτει στο 48,8% και μετά από 10 χρόνια στο 24,5%. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα SUV BMW διατηρούν την υψηλότερη αξία με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τα άλλα μοντέλα SUV.

Φυσικά, ακόμη και τα μοντέλα της σειράς X δεν είναι αθάνατα. Για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, η αξία τους μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Ένα X6 10 ετών έχει αξία μόνο το 21,7% της αρχικής, το X1 θα διατηρήσει μόνο το 24,5%, το X3 το 28,4% και το X5 το 20,3% μετά από μια δεκαετία. Με άλλα λόγια, ενώ το X6 είναι ένα από τα πιο ακριβά SUV της αγοράς, μετά από 10 χρόνια χάνει σχεδόν όλη την αξία του.

Οι αγοραστές νέων μοντέλων BMW επιθυμούν να απολαύσουν όλη την πολυτέλεια και τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες. Ωστόσο, αυτό είναι λιγότερο σημαντικό στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου οι αγοραστές προτιμούν πιο οικονομικά οχήματα.

Ορισμένα μοντέλα χάνουν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους σε μόλις 3 χρόνια

Η Σειρά 7 είναι ένα από τα πιο ακριβά μοντέλα της BMW. Ωστόσο, η αξία του πέφτει εξαιρετικά γρήγορα σχεδόν αμέσως μετά την έξοδο από την αντιπροσωπεία. Μια 3χρονη Σειρά 7 διατηρεί μόνο το 40,5% της αρχικής της αξίας, η οποία μειώνεται περαιτέρω στο 14,4% αφού το μοντέλο φτάσει τα 10 χρόνια ζωής.

Η BMW Σειρά 7 έχει κατασκευαστεί για ένα κοινό που εκτιμά την πολυτέλεια και έχει υψηλή κοινωνική θέση. Ωστόσο, η πολύπλοκη και δαπανηρή συντήρησή του το καθιστά λιγότερο ελκυστικό στην αγορά μεταχειρισμένων. Οι άνθρωποι που αναζητούν ένα μεταχειρισμένο όχημα συνήθως θέλουν να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα για επισκευές και μια παλιά BMW σειρά 7 δεν είναι αξιόπιστη από αυτή την άποψη.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των SUV έχει πάρει σημαντικό μέρος του μεριδίου αγοράς των sedan, επηρεάζοντας την αξία τους. Η BMW Σειρά 3 και Σειρά 5 χάνουν τη μισή αξία τους τα πρώτα 3 χρόνια. Μετά από 10 χρόνια, η Σειρά 3 έχει αξία 18%, ενώ η Σειρά 5 – 19,3%, χαμηλότερη από οποιοδήποτε άλλο όχημα της Σειράς Χ.

Τα σπορ κουπέ μοντέλα μπορεί να είναι μια καλή επένδυση, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα

Ενώ τα μοντέλα της Σειρά 6 διατηρούν υψηλά την αξία τους μετά από 3 χρόνια (90,9%), η αξία αυτή αρχίζει να μειώνεται γρήγορα από τον τέταρτο χρόνο και μετά. Μετά από 5 χρόνια, μια Σειρά 6 διατηρεί μόνο το 56,2% της αρχικής της αξίας, μια σημαντική πτώση σε μόλις δύο χρόνια.

Μετά από 5 χρόνια λήγει η εγγύηση του κατασκευαστή, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος συντήρησης του μοντέλου. Η Σειρά 6 είναι ένα πολυτελές μοντέλο που συνοδεύεται από υψηλό κόστος συντήρησης, μια ευθύνη που δεν θέλουν πολλοί να αναλάβουν, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του στην αγορά.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι πολλά μεταχειρισμένα οχήματα πωλούνται με κρυφές ζημιές που είναι δαπανηρή η επισκευή τους αργότερα. Τα πολυτελή αυτοκίνητα, όπως η BMW Σειρά 6, είναι από τις αγαπημένες επιλογές για τέτοιες απάτες, επειδή οι πωλητές έχουν πολλά να κερδίσουν κρύβοντας την αλήθεια. Επομένως, η αγορά ακριβών κουπέ – ακόμα και μετά την απόσβεσή τους μέχρι τον πέμπτο χρόνο – συνιστάται μόνο μετά από διεξοδικό έλεγχο και έλεγχο του ιστορικού του οχήματος.

Το ίδιο ισχύει και για τα σπορ μοντέλα BMW όπως τα M2, M3 ή M5, τα οποία διατηρούν υψηλά την αξία τους με τα χρόνια. Μερικές παλαιότερες γενιές Μ μπορεί να είναι ακόμα πιο ακριβές από ό,τι ήταν πριν από 10-20 χρόνια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση της αξίας τους έγκειται στο ότι είναι περιζήτητα από συλλέκτες και λάτρεις αυτοκινήτων.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!

Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παρέχουμε δυνατότητα για Test Drive ή σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!