Η πρόληψη, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, σώζει. Αυτό είναι γνωστό και φυσικά, το ίδιο ισχύει και στο δρόμο, σε εκείνο το αφιλόξενο περιβάλλον δηλαδή (βλέπε δρόμους της Ελλάδας), όπου καθημερινά εσύ, οι φίλοι σου και η οικογένειά σου κυκλοφορείτε ανάμεσα σε αυτοκινητιστές αμφίβολης ποιότητας…

Πως μπορείς όμως να εκμηδενίσεις τις πιθανότητες να σου συμβεί κάποιο ατύχημα (νοκ νοκ); Πως θα αυξήσεις την αξιοπιστία του αυτοκινήτου σου ώστε να αποφύγεις κάθε είδους πολυέξοδη επισκευή;

Είναι απλό: με την καλή προετοιμασία ή αλλιώς, την πρόληψη!

Ακολουθούν 5 απλοί τρόποι για να κάνεις το αυτοκίνητό σου ασφαλέστερο!

#1. Παρακολούθησε τακτικά τα ελαστικά

Κάτι που θα πρέπει να επιδιώκεις διαρκώς είναι η άψογη κατάσταση των ελαστικών σου! Έτσι μπορείς να εκμηδενίσεις τις πιθανότητες να “μείνεις” από λάστιχο αλλά και να σου συμβεί κάποιο ατύχημα εξαιτίας της μειωμένης πρόσφυσης που, πέραν των “χειρότερων”, μπορεί να σου επιφέρει και μια πολυέξοδη επισκευή.

Εκτός και αν έχεις αυτοκίνητο με αισθητήρα πίεσης ελαστικών που σε ενημερώνει μόνο του σε περίπτωση απώλειας πίεσης, καλό είναι να κάνεις ένα γενικό έλεγχο στα ελαστικά σου μια φορά το μήνα.

Το “πέλμα” των ελαστικών πρέπει να είναι “φρέσκο” και σε άριστη κατάσταση, και οι αυλακώσεις να είναι βαθιές ώστε να απομακρύνουν το νερό από το βρεγμένο οδόστρωμα. Σε περίπτωση που το λάστιχο είναι φθαρμένο, είναι προφανές ότι σε βρεγμένες συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

[Διάβασε: Πως να ελέγξεις μόνος σου τα ελαστικά]

#2. Ακολούθησε πιστά τα service!

Αν θέλεις να αυξήσεις το προσδόκιμο ζωής του αυτοκινήτου σου και να αποφύγεις τις κοστοβόρες επισκευές, πρέπει να είσαι συνεπής στα service. H αλλαγή λαδιών, η αντικατάσταση των φίλτρων και η συμπλήρωση των υπόλοιπων υγρών από τα οποία εξαρτάται ο κινητήρας σου, πρέπει να γίνονται στα χρονικά διαστήματα που προτείνει ο κατασκευαστής (συνήθως κάθε 15.000 χλμ)!

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις το ρίσκο να προκαλέσεις κάποια σοβαρή βλάβη λόγω αμέλειας, ενώ παράλληλα έχεις ένα χρονικό και οικονομικό πλάνο για τις μελλοντικές, βασικές ανάγκες του κινητήρα. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται όλες οι εργασίες στο βιβλίο service, κυρίως για τη δική σου διευκόλυνση αλλά και για να μπορείς να αποδείξεις μελλοντικά σε κάποιον ενδιαφερόμενο αγοραστή ότι ήσουν ένας σοβαρός και υπεύθυνος ιδιοκτήτης.

#3. Βάλε κάμερα οπισθοπορείας

Με μια κάμερα και μια οθόνη μπορείς να βλέπεις τι συμβαίνει πίσω και κάτω από το αυτοκίνητό σου καθώς βγαίνεις από το γκαράζ ή από μια θέση πάρκινγκ που δεν έχεις καλή ορατότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εκμηδενίσεις τις πιθανότητες να χτυπήσεις κάποιο ζώο, κάποιο παιδί ή κάποιο αντικείμενο που δεν θα πρόσεχες σε άλλη περίπτωση.

Κανονικά, οι κάμερες στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές από το νόμο.

#4. DON’T TEXT AND DRIVE

Το σύνθημα πλέον είναι διεθνές…

Το να γράφεις μηνύματα ή να μιλάς στο κινητό την ώρα που οδηγείς είναι από τις πιο επικίνδυνες ενέργειες που θα μπορούσες να κάνεις ενώ βρίσκεσαι στο τιμόνι. Αν θέλεις να μειώσεις το ρίσκο ενός ατυχήματος αλλά δεν θέλεις να αποχωριστείς το κινητό σου, τουλάχιστον πάρε κάποια μέτρα!

Χρησιμοποίησε για παράδειγμα hands-free ακουστικά για να μιλήσεις στο τηλέφωνο ή κατέβασε κάποια εφαρμογή στο κινητό σου που επιτρέπει τη φωνητική πληκτρολόγηση μηνύματος. Έτσι μπορείς να μειώσεις κατά πολύ τις πιθανότητες να προκαλέσεις κάποιο ατύχημα.

Δεν χρειάζεται να την “πάθεις” για να μάθεις, μετά μπορεί να είναι πολύ αργά.

Ακολουθεί βίντεο με σκληρές εικόνες.

#5. Κιτ ασφαλείας

Δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα σου σκάσει το λάστιχο ή πότε θα μείνεις από συμπλέκτη μες τη μέση του δρόμου. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να είσαι προετοιμασμένος έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να παραμείνεις ασφαλής.

Άρα καλό είναι να έχεις στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σου ένα κιτ με τα απαραίτητα, όπως έναν πυροσβεστήρα, ένα προειδοποιητικό τρίγωνο σε περίπτωση που μείνεις στο δρόμο, καλώδια επαναφόρτισης μπαταρίας, κιτ επισκευής ελαστικού, φακό, κιτ πρώτων βοηθειών κλπ. Έτσι, θα είσαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο και ό,τι και να σου συμβεί, θα μπορείς να το αντιμετωπίσεις με ασφάλεια!

Δώσε το καλό παράδειγμα!

Φρόντισε το αυτοκίνητό σου όπως φροντίζει ο καπετάνιος το καράβι ή ο πιλότος το αεροπλάνο. Δεν νοείται να φεύγεις κάθε φορά από το σπίτι και να μην έχεις πλήρη επίγνωση της κατάστασης του κινητήρα, των ελαστικών, των φρένων.

Εφοδιάσου με όλα τα απαραίτητα έτσι ώστε να μη βρεθείς ποτέ απροετοίμαστος και τήρησε μια υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο. Μόνο έτσι θα αποφύγεις τις αχρείαστες επισκευές αλλά πολύ περισσότερο θα μπορέσεις να επηρεάσεις το περιβάλλον σου.

Πως;

Δίνοντας το καλό παράδειγμα!