Το να μάθεις να οδηγείς για πρώτη φορά είναι συναρπαστικό αλλά και αγχωτικό. Αφού πρόκειται για μία εντελώς καινούργια διαδικασία, η οποία συνοδεύεται από την ελευθερία της ενηλικίωσης.

Η πρώτη φορά που θα βρεθείς πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου, θα ξεκλειδώσει έναν καινούργιο κόσμο και θα σε δέσει με το αυτοκίνητο όσο τίποτα άλλο. Για αυτό, συγκεντρώσαμε μια λίστα με χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στις εξετάσεις οδήγησης και να μάθεις να οδηγείς όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά και με ασφάλεια.

Ας ξεκινήσουμε!

1. Κράτα (σωστά) το τιμόνι


Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί, είναι ο τρόπος που κάθονται και κρατάνε το τιμόνι. Ένα λάθος, που εάν ξεκινήσεις… στραβά δύσκολα θα μπορέσεις να το διορθώσεις στην πορεία.

Ο πιο εύκολος τρόπος να βρεις την σωστή απόσταση είναι τα χέρια. Οι αγκώνες ελαφρά λυγισμένοι και η γωνία πήχη-δικεφάλου στις 90 μοίρες ή ελαφρά παραπάνω. Η θέση των χεριών στο τιμόνι, η οποία οφείλει να αντικατοπτρίζει τους δείκτες του ρολογιού στις 9 και τέταρτο. Σε περίπτωση που πιάνεις το τιμόνι χαμηλά ακουμπώντας τα χέρια στα πόδια, έχε υπόψιν πως αντανακλαστικά “ξεκολλάει” η πλάτη σου από το κάθισμα.

Η λάθος θέση στην οδήγηση, εκτός από επικίνδυνη, μπορεί να επιφέρει και επιπλέον προβλήματα. Όπως κούραση και πόνους στη μέση.

2. Κράτα αποστάσεις


Η διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης μεταξύ του εαυτού σου και προπορευόμενου αυτοκινήτου είναι σημαντική ανεξάρτητα από την οδηγική εμπειρία. Ωστόσο, ως νέος οδηγός, οι χρόνοι αντίδρασεις είναι πιο αργοί – κι ως εκ τούτου μεγαλύτερη απόσταση ισούται με περισσότερη ασφάλεια.

Η τήρηση του «κανόνα των τριών δευτερολέπτων» είναι αρκετή. Βάλε ένα σταθερό σημείο στον δρόμο και μέτρα 3 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα το περάσει το μπροστινό σου αυτοκίνητο και στη συνέχεια εσύ. Ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων είναι απλός κι αρκετός. Αφού ισχύει ανεξαρτήτως ταχύτητας και οδικού δικτύου.

3. Φρόντισε να είσαι διαβασμένος


Η σωστή προετοιμασία κάνει τη διαφορά. Ισχύει από τη συντήρηση του αυτοκινήτου μεχρι όλους τους παράγοντες της οδήγησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλα τα μαθήματα οδήγησης ξεκινάνε από τη θεωρητική εκπαίδευση.

Βασικό μέρος αυτής, αποτελεί και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Τα σήματα που θα συναντήσεις, ο τρόπος συμπεριφοράς αλλά και ο,τι χρειάζεται να ξέρεις πριν κυκλοφορήσεις στον δρόμο θα τα συναντήσεις στον Κ.Ο.Κ. Φρόντισε να τον μελετήσεις καλά και να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου με τον καιρό.

Γι αυτό κι εμείς φροντίσαμε να ελέγξουμε πόσο καλά γνωρίζεις τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο παρακάτω Quiz:

Κάνε το Quiz!

4. Μάθε το αυτοκίνητο


Βασικός παράγοντας για την οδήγηση και την εκμάθησή της είναι το αυτοκίνητο. Εάν έχεις την πολυτέλεια να αγοράσεις ένα πρώτο αυτοκίνητο, φρόντισε να είναι κάτι ασφαλές. Εάν, πάλι, πρόκειται να ξεκινήσεις με το οικογενειακό ή κάποιο παλαιότερο αυτοκίνητο, φρόντισε να το μάθεις καλά.

Πέρνα χρόνο μαζί του, πήγαινε το για πλύσιμο, πειραματίσου με τη θέση οδήγησης και διάβασε το manual του. Όσο περισσότερο γνωρίζεις το αυτοκίνητο που (πρόκειται να) οδηγείς, τόσο καλύτερος οδηγός γίνεσαι.

Tip: Ένας έξυπνος τρόπος για να μάθεις το αυτοκίνητο εύκολα και γρήγορα είναι να το… πλύνεις. Καθώς το βρέχεις και το σκουπίζεις, θα ανακαλύψεις κάθε σπιθαμή του, από μικρογρατζουνιές και χτυπήματα έως το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του. Δοκίμασέ το.

5. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις σου


Τα μαθήματα οδήγησης διαρκούν ένα χρονικό διάστημα, όμως η γνώση δε σταματάει εκεί. Φρόντισε να παρατηρείς και να μαθαίνεις συνέχεια από την καθημερινότητα και την οδήγηση. Τόσο τη δική σου όσο και των υπολοίπων – όντας επιβάτης.

Θα αντιμετωπίζεις συνεχώς νέες καταστάσεις, όπως κίνηση, οδήγηση στο κέντρο της πόλης και στενά παρκαρίσματα. Επομένως, είναι σημαντικό να μην ξεχνάς όλα όσα έχεις ήδη μάθει και να προσεγγίζεις κάθε νέα κατάσταση με την ίδια προσεκτικότητα. Σα να οδηγείς κάθε φορά, πρώτη φορά.

6. Μάθε από τα λάθη σου


Η οδήγηση στην αρχή φαντάζει ως μία πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία, η οποία στη συνέχεια ανάγεται σε ρουτίνα. Όπως είναι λογικό, στην αρχή κάθε καινούργιας διαδικασίας και λάθη θα γίνουν και παραλείψεις θα υπάρξουν. Γι αυτό, προσπάθησε να μάθεις από αυτά.

Είτε πρόκειται για κάποιο απότομο φρενάρισμα είτε για λάθος ελιγμό, είναι σημαντικό να παραμένεις ήρεμος σε αυτές τις καταστάσεις. Το σημαντικό είναι να παραμένεις ψύχραιμος και νηφάλιος, ακολουθώντας όλους τους κανόνες για ασφαλή οδήγηση.

7. Άσε το κινητό στην άκρη


Η απόσπαση προσοχής που οφείλεται στα κινητά τηλέφωνα οδηγεί σε μη ασφαλή οδήγηση και αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.

Πριν ξεκινήσεις το αυτοκίνητο, φρόντισε να αφήσεις το κινητό σε μέρος που δεν θα έχεις άμεση οπτική επαφή μαζί του. Οι ήχοι, τα τηλέφωνα και τα μηνύματα αποσπούν την προσοχή σου και είναι επικίνδυνα για την οδήγηση. Σύμφωνα με έρευνες, η απόσπαση της προσοχής του κινητού τηλεφώνου είναι μια από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, καθώς ευθύνεται για περίπου 1 στα 4 ατυχήματα.

8. Έλεγχε πάντα τη νεκρή γωνία


Οι καθρέφτες του αυτοκινήτου είναι χρήσιμοι, καθώς μας δείχνουν ανα πάσα ώρα και στιγμή ποια αυτοκίνητα προπορευόμαστε. Ωστόσο, αυτό που δε μας δείχνουν, είναι τη γνωστή “νεκρή γωνία”, ή blind spot.

Πρόκειται για εκείνο το οπτικό πεδίο, που δεν καλύπτεται από τους καθρέπτες και θα πρέπει να γυρίσεις το κεφάλι σου για να το ελέγξεις. Είτε δεξιά είτε αριστερά. Αποτελεί μία ταυτόχρονη και γρήγορη διαδικασία που δεν πρέπει να παραλείψεις ποτέ, ειδικά όταν αλλάζεις λωρίδα σε μία λεωφόρο ή αυτοκινητόδρομο.

Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα, φέρουν στον πρόσθετο εξοπλισμό τους την προειδοποίηση τυφλής γωνίας. Με αποτέλεσμα να σε προειδοποιεί ο εκάστοτε πλαϊνός καθρέφτης για το οπτικό πεδίο που δεν έχεις επαφή, όταν θέλεις να αλλάξεις λωρίδα. Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο και να ελέγχεις πάντα με τα μάτια σου τα “νεκρά” σημεία.

Δες τη 3D αναπαράσταση της νεκρής γωνίας


 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!