Η συντήρηση του αυτοκινήτου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του. Έχει, άλλωστε αποδειχθεί, ότι όσο πιο συχνά κάνεις service τόσο το καλύτερο για το αυτοκίνητο – αλλά και την τσέπη σου. Κι αν για τα service του αυτοκινήτου σου υπάρχουν πολλά συνεργεία – τόσο εξουσιοδοτημένα όσο και ανεξάρτητα – υπάρχουν και κάποιες εργασίες service που μπορείς να αναλάβεις να κάνεις μόνος σου.

Αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα, ώστε να το κάνεις με ασφάλεια χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο το αυτοκίνητό σου. Και να θυμάσαι, να κρατάς πάντοτε αρχείο με τις αλλαγές και τα service που χρειάζονται. Εκτός από το ότι ανεβάζει τη μεταπωλητική του αξία, βοηθάει τόσο εσένα όσο και το συνεργείο σου να γνωρίζετε ακριβώς τι χρειάζεται το αυτοκίνητο και πότε.

Ποια service μπορείς να αναλάβεις μόνος σου και πώς θα τα κάνεις βήμα – βήμα;

1. Έλεγχος / αλλαγή υαλοκαθαριστήρων

Τους χρησιμοποιείς κατά βάση τους χειμερινούς μήνες, όμως λίγο μετά το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίπτωση να τους αλλάξεις. Ο λόγος για τους υαλοκαθαριστήρες, οι οποίοι έχουν την τάση να ξεραίνονται από τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Όμως, εκτός από τη φυσιολογική φθορά, πολλές φορές οι υαλοκαθαριστήρες μπορεί να χρήζουν αλλαγής για διάφορους λόγους. Από ένα πιασμένο πετραδάκι μέχρι ένα σκισμένο λάστιχο του υαλοκαθαριστήρα.

Πώς θα το ελέγξεις

Ενεργοποίησε τους υαλοκαθαριστήρες ακόμα και τους θερινούς μήνες ή σε περιόδους ανομβρίας. Ρίξε λίγο νερό στα τζάμια και δες πως θα καθαρίσουν. Εάν μείνουν υπολείμματα στα τζάμια – ή ακόμα χειρότερα οι υαλοκαθαριστήρες κάνουν περισσότερη ζημιά από ό,τι πριν, ξέρεις πως έχει έρθει η περίοδος να τους αλλάξεις.

Πώς θα τους αλλάξεις

Για την αλλαγή, αρκεί να προμηθευτείς το λάστιχο των υαλοκαθαριστήρων. Πρόκειται για ένα ειδικό λεπτό λάστιχο, το οποίο θα το συναντήσεις σε καταστήματα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αλλά και online. Σημείωσε, ότι το λάστιχο αυτό ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το αυτοκίνητό σου.
1. Μέτρησε το μήκος των υαλοκαθαριστήρων, ώστε να προμηθευτείς το σωστό λάστιχο. Φρόντισε να μετρήσεις το μήκος κάθε υαλοκαθαριστήρα ξεχωριστά, καθώς ενδέχεται να διαφέρει δεξιά/αριστερά.
2. Σήκωσε τον υαλοκαθαριστήρα και φέρτον προς το μέρος σου.
3. Βρες τη μεταλλική λαβή που συνδέει το λάστιχο με τον υαλοκαθαριστήρα και πίεσέ το, τραβώντας το προς τα έξω.


4. Τοποθέτησε το καινούργιο λάστιχο και επανάλαβε αντίστοιχα στον άλλον υαλοκαθαριστήρα.

Προσοχή! Εάν η αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων δεν κάνει διαφορά στην απόδοσή τους και εξακολουθείς να παρατηρείς προβλήματα στον καθαρισμό των τζαμιών, ενδέχεται να οφείλεται αλλού το πρόβλημα και να μην αρκεί η αλλαγή (π.χ. ζημιά στο μοτεράκι). Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να απευθυνθείς στο συνεργείο σου.

[Διάβασε περισσότερα: Συνεργείο αυτοκινήτου: Εξουσιοδοτημένο ή Ανεξάρτητο;]

2. Αλλαγή φίλτρου αέρα

Το φίλτρα αέρα είναι από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του αυτοκινήτου. Καθώς, είναι αυτό που φροντίζει να κρατάει τον κινητήρα καθαρό, μακριά από σκόνη, έντομα και μικροσωματίδια. Λειτουργεί, κατά κάποιον τρόπο, σαν φίλτρο, ώστε να μη μαζεύει ο κινητήρας σκουπίδια που επηρεάζουν την απόδοση. Αλλά και τη μακροζωία του.

Πώς θα το αλλάξεις

Το φίλτρο αέρος είναι ένα αρκετά οικονομικό εξάρτημα, το οποίο μπορείς να αλλάξεις εύκολα και – σχετικά – απλά μόνος σου. Ακολουθώντας τα εξής βήματα:
1. Άνοιξε το καπό και βρες το φίλτρο αέρα – συνήθως καλύπτεται από ένα καπάκι και βρίσκεται δίπλα στον κινητήρα. Κάνε μία έρευνα online ή σε κάποιο μαγαζί με ανταλλακτικά, ώστε να βρεις ακριβώς τον τύπο που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σου.
2. Άνοιξε το καπάκι και αφαίρεσε το φίλτρο. Ανάλογα με το αυτοκίνητο, ενδέχεται να χρειάζεται να ξεβιδώσεις, ή απλά να πιέσεις λίγο περισσότερο στις γωνίες.

3. Βγάλε το φίλτρο και καθάρισέ το χρησιμοποιώντας κάποιο πιεστικό αέρα, ή απλά μία σκούπα.
4. Τοποθέτησε το καινούργιο φίλτρο. Φρόντισε να τοποθετηθεί από τη σωστή μεριά (όπως το παλιό) και κλείσε το καπάκι. Σιγουρέψου ότι το φίλτρο έχει τοποθετηθεί σωστά και δε χρειάζεται κάποια επιπλέον ενέργεια.

Κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή το φίλτρο αέρα;

Το φίλτρο αέρα επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του κινητήρα. Ως εκ τούτου, η αλλαγή του διαφέρει ανάλογα με τη χρήση και τις εξωτερικές συνθήκες. Συνήθως, μία ενδεδειγμένη αλλαγή ορίζεται κάθε 40.000 χιλιόμετρα ή μία φορά τον χρόνο. Σιγουρέψου ότι ο κινητήρας λειτουργεί σωστά. Εάν νιώθεις ότι χάνει σε απόδοση ή αμεσότητα, η αλλαγή του φίλτρου αέρα είναι μία πιθανή και – οικονομική – λύση.

3. Λάδι κιβωτίου ταχυτήτων

Ακούς περίεργους ήχους από το αυτοκίνητό σου στις υψηλές ταχύτητες; Αισθάνεσαι το κιβώτιο να “σκαλώνει” στις αλλαγές ταχυτήτων; Το πιθανότερο είναι ότι το διαφορικό και τα υγρά κιβωτίου ταχυτήτων πρέπει να αντικατασταθούν.

Δεδομένου ότι το διαφορικό και το κιβώτιο ταχυτήτων δεν φαίνονται, πολλοί οδηγοί ξεχνούν να τηρούν τα τακτικά σέρβις και τις αλλαγές στα υγρά. Ανάλογα με τη θέση του κιβωτίου ταχυτήτων ή του διαφορικού, μπορεί να χρειαστείς μια αντλία υγρού για πρόσβαση στα βύσματα. Αυτή η εργασία απαιτεί λίγη προσοχή και μερικές φορές ένα ή δύο ειδικά εργαλεία, αλλά σε περίπτωση που διαθέτεις κάποια εμπειρία ως μηχανικός ή έχεις ασχοληθεί εκτενώς με DIY κατασκευές δεν θα δυσκολευτείς.

Να θυμάσαι ότι κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, επομένως θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι το εγχειρίδιο χρήσης ή έναν επαγγελματία μηχανικό. Ακόμη, για το λάδι κιβωτίου ταχυτήτων ενδεχομένως να χρειαστεί να σηκώσεις το αυτοκίνητο με κάποιον γρύλο. Επομένως, βεβαιώσου ότι είναι ασφαλισμένο στις βάσεις του γρύλου.

4. Αλλαγή λαμπτήρων / φώτων


Τα φώτα του αυτοκινήτου σου οφείλουν να είναι πλήρως λειτουργικά και σε άριστη κατάσταση. Αφού, σε αντίθετη περίπτωση, εκτός από επικίνδυνο είναι και παράνομο. Η αλήθεια είναι, ότι σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου δε διαθέτει φώτα αλογόνου, αλλά φώτα καινούργιας τεχνολογίας (xenon, led, laser) η αντικατάστασή τους γίνεται αποκλειστικά σε συνεργείο. Αφού σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται αλλαγή ολόκληρο το φανάρι και όχι η λάμπα.

Εάν παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο σου διαθέτει τα κλασικά φώτα (αλογόνου), η αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει εύκολα και οικονομικά. Απλά ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1. Άνοιξε το καπό και βρες το πίσω μέρος που ενώνει τη λάμπα με το φανάρι.
2. Αφαίρεσε τα προστατευτικά καλύμματα (ενδέχεται να χρειαστεί ξεβίδωμα) κι εντόπισε τον καμμένο λαμπτήρα. Θα χρειαστεί να στρίψεις τη φίσα και να αποσυνδέσεις τη λάμπα από τους συνδέσμους.

3. Αφαίρεσε τη λάμπα και τοποθέτησε με τον ίδιο τρόπο την καινούργια. Προσοχή: Φρόντισε να φοράς γάντια και να μην αγγίξεις τη λάμπα με γυμνό δέρμα. Καθώς, τυχόν υγρά θα προκαλέσουν ζημιά στο φανάρι όταν πας να το ανάψεις.
4. Βεβαιώσου ότι η καινούργια λάμπα έχει τοποθετηθεί σωστά, τόσο στο φανάρι όσο και στους συνδέσμους. Κλείσε καλά το προστατευτικό καπάκι και βίδωσε οπου χρειάζεται.

Πώς θα ελέγξεις τα φώτα;

Για τον έλεγχο των φώτων αρκεί ένας περιμετρικός έλεγχος τη νύχτα. Προτού ξεκινήσεις, άναψε όλα τα φώτα του αυτοκινήτου και σιγουρέψου ότι λειτουργούν. Ειδικότερα, πριν από ένα ταξίδι θα πρέπει πάντα να ελέγχεις τα φώτα σου, τόσο τα φώτα θέσης/πορείας, όσο και τα φλας/αλάρμ αλλά και το stop.

Συνοψίζοντας

Η συντήρηση του αυτοκινήτου δε μπορεί να είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση. Για τα service υπάρχουν τα συνεργεία, τα οποία παρέχουν εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανικούς που μπορούν να αναλάβουν οτιδήποτε προκύψει. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πιο απλά service και καλό είναι να ξέρεις πώς να τα πραγματοποιείς εάν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, πρόσεχε το αυτοκίνητό σου και φρόντιζε για την καλή συντήρησή του. Θα σε ανταμείψει.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου! Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παρέχουμε δυνατότητα για Test Drive (είτε στο Car Showcenter στην Παλλήνη είτε κατευθείαν στην πόρτα σου) ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!