Θα έχεις σίγουρα ακούσει για την Ώρα της Γης. Την ημέρα στα μέσα Μαρτίου, δηλαδή, που για μία ώρα σβήνουμε τα φώτα συμβολικά προς την ανάγκη για προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Αντίστοιχες δράσεις υπάρχουν πολλές, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου. Ανεξαρτήτως ονόματος και δράσης, ημέρας ή ώρας, όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ως βασικό σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Τι κοινό μπορεί να έχει το περιβάλλον με το αυτοκίνητο; Πολλά, αφού οι εξελίξεις στο ένα επηρεάζουν την πρόοδο του άλλου. Ήδη κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες εναλλακτικές πράσινου καυσίμου, όπως είναι οι υβριδικές τεχνολογίες ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εμείς με τη σειρά μας συγκεντρώσαμε όλους τους τρόπους ώστε να υιοθετήσεις μία οδήγηση περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, ανεξαρτήτως αυτοκινήτου που οδηγείς. Ας δούμε τους 6 σημαντικότερους:

1.Ξεφορτώσου τη σαβούρα που έχεις στο πορτμπαγκάζ

Ανεξαρτήτως τύπου καυσίμου, το αυτοκίνητό σου καταναλώνει καύσιμο προκειμένου να κινηθεί. Όσο περισσότερο βάρος έχει το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερο καύσιμο θα χρειαστεί ώστε να κινηθεί. Κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια, κι επομένως περισσότερους ρύπους.

Πολλές φορές μπορούμε να ξεφορτωθούμε περιττό βάρος εφαρμόζοντας απλές μεθόδους, όπως το άδειασμα και την τακτοποίηση του πορτμπαγκάζ. Αφού σε αυτό υπάρχουν ξεχασμένα πράγματα που μπορεί να μη χρειάζονται στην καθημερινότητά μας.

Με αυτό τον τρόπο, εκτός από τους λιγότερους ρύπους και ενέργεια θα μειώσεις αρκετά και την κατανάλωση καυσίμου. Έτσι, μαζί με την περιβαλλοντική συνείδηση, θα κάνεις οικονομία στο πορτοφόλι σου. Σύμφωνα με το Environmental Protection Agency (EPA), κάθε 100 κιλά πρόσθετου βάρους στο αυτοκίνητό σου, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου τουλάχιστον κατά 2%.

2.Έλεγξε τα ελαστικά σου

Η σωστή συντήρηση των ελαστικών είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου. Ο ευκολότερος τρόπος για να είσαι σίγουρος ότι χρησιμοποιείς τα σωστά ελαστικά είναι να ελέγξεις το πέλμα τους για τυχόν φθορές. Ένα φθαρμένο ελαστικό, εκτός από την αυξημένη κατανάλωση, ζορίζει το αυτοκίνητο στην κίνησή του με τέτοιον τρόπο ώστε να χρειάζεται και περισσότερη ενέργεια για να κινηθεί.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, “εάν η πίεση των ελαστικών είναι πεσμένη κατά 2 psi, -πράγμα πολύ σύνηθες- η αντίσταση κύλισης των ελαστικών αυξάνεται κατά 5% και άρα αυξάνεται η ενέργεια που απαιτείται από τον κινητήρα για να κινηθεί το αυτοκίνητο”.

Αυτό σημαίνει ότι ένα φθαρμένο ελαστικό εκτός από επικύνδυνο στην οδήγηση και τη μειωμένη ασφάλεια που προσφέρει, θα ζορίσει το αυτοκίνητό σου και θα αυξήσει την κατανάλωσή του. Έτσι, η έγκαιρη αλλαγή των ελαστικών είναι από τα βασικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο αυτοκίνητό σου, κάτι που οδηγεί ακόμα και στη βελτίωση της οδικής του συμπεριφοράς.

3.Επίλεξε τη σωστή ταχύτητα

Η νευρική οδήγηση εκτός από το ότι ταλαιπωρεί τους επιβάτες αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς στον δρόμο, αυξάνει κατά πολύ την ενέργεια που καταναλώνει το αυτοκίνητό σου. Ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από απότομες αλλαγές και αυξομειώσεις στην ταχύτητα.

Η διατήρηση μιας σταθερής ταχύτητας βοηθάει στην εξοικονόμηση της ενέργειας και του καυσίμου που χρειάζεται το αυτοκίνητο ώστε να κινηθεί. Μάλιστα, εάν αυτό εφαρμοζόταν από όλους θα είχε ως συνέπεια και τη μείωση της κίνησης στους δρόμους. Κάτι που θα σήμαινε ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα οφέλη για το περιβάλλον και τη μείωση της ρύπανσης.

4.Φρόντισε το όχημά σου

Μια συμβουλή που θα προστατεύσει το περιβάλλον και θα σου εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα είναι η τακτική συντήρηση του οχήματος. Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο κινείται πολύ πιο ομαλά και αποτελεσματικά από ένα παραμελημένο αυτοκίνητο. Ως εκ τούτου, οι ρύποι είναι μειωμένοι και το αυτοκίνητο παραμένει όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Εκτός από το βασικό service, θα πρέπει να ελέγχεις τακτικά και την Κάρτα Καυσαερίων σου αλλά και το ΚΤΕΟ, προκειμένου να διαπιστώσεις εάν πλησιάζει ή χρειάζεται ανανέωση. Έτσι, εκτός από μία περιβαλλοντικά φιλική οδήγηση, θα γλυτώσεις και τυχόν πρόστιμα που επιφέρουν η λήξη των παραπάνω.

5.Χρησιμοποίησε το σωστό λάδι

Κάποια αυτοκίνητα “τσιμπάνε” λίγο περισσότερο λάδι, άλλα λιγότερο. Το σίγουρο είναι ότι με τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες και το downsizing να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας ο έλεγχος των λαδιών μοιάζει επιβεβλημένος. Καθώς οι κινητήρες turbo ενδέχεται να καταναλώσουν περισσότερο λάδι και ως εκ τούτου εάν μείνουν καιρό κάτω από το προβλεπόμενο όριο να προκληθεί ζημιά στον κινητήρα.

Έτσι, κάνοντας έναν έλεγχο συχνότερα (μία φορά τον μήνα) θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις εάν και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η στάθμη του λαδιού. Εξίσου σημαντικό είναι όταν έρθει η ώρα της αλλαγής ή της συμπλήρωσης του λαδιού, να χρησιμοποιήσεις τον κατάλληλο τύπο λαδιού. Κάνοντας οικονομία σε μία τέτοια διαδικασία, μπορεί να αποβεί αρκετά επιζήμια για το αυτοκίνητό σου.

Εκτός από το κοστοβόρο σκέλος μίας τέτοιας επιλογής, όταν το αυτοκίνητο καίει λάθος τύπο λαδιού γίνεται ιδιαίτερα τοξικό κι επικίνδυνο για το περιβάλλον.

6.Μην επενδύεις σε αχρείαστες μετατροπές

Οι μετατροπές στο αυτοκίνητό σου εκτός ότι μειώνουν τη μεταπωλητική του αξία, τις περισσότερες φορές το καθιστούν εχθρικό προς το περιβάλλον. Ειδικά όταν αυτές γίνονται με απομιμήσεις και όχι με γνήσια ανταλλακτικά κι εξαρτήματα.

Το ίδιο ισχύει και σε πολλά εξαρτήματα που έχουν να κάνουν με το service του αυτοκινήτου. Όπως και με την επιλογή λαδιού, η επιλογή ενός εξαρτήματος μακριά από τα πρότυπα του κατασκευαστή επηρεάζει την αποδοτικότητα και τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία του αυτοκινήτου.

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε πιο “σημαντικά” ανταλλακτικά, όπως είναι η εξάτμιση ή ο καταλύτης και διάφορα μέρη του κινητήρα και του αυτοκινήτου όπως είναι το φίλτρο αέρος και η αντλία καυσίμου.

Μία οδήγηση φιλική προς το περιβάλλον εκτός από τα οφέλη προς τη φύση και τους συνανθρώπους μας, εξοικονομεί χρήματα, αφού συμβάλλει στη μείωση καυσίμου. Άλλωστε, καύσιμο και ενέργεια είναι έννοιες απόλυτα συνυφασμένες και ως εκ τούτου η μείωση του ενός συνδυάζεται με εξοικονόμηση του άλλου. Υιοθέτησε, λοιπόν, έναν πιο “πράσινο” τρόπο οδήγησης και δες διαφορές αρχίζοντας από το πορτοφόλι σου.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου! Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παρέχουμε δυνατότητα για Test Drive (είτε στο Car Showcenter στην Παλλήνη είτε κατευθείαν στην πόρτα σου) ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!