Η αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου είναι μία εύκολη διαδικασία, εφόσον έχεις τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις. Για να καταλάβεις, η μπαταρία του αυτοκινήτου ή αλλιώς συσσωρευτής, είναι εκείνη που προμηθεύει με ρεύμα κάθε ηλεκτρικό κύκλωμα στο όχημά σου.

Πρακτικά, τροφοδοτεί τη μίζα όταν βάζεις μπροστά το αυτοκίνητο. Μόλις ξεκινήσει ο κινητήρας, τότε το έργο της τροφοδότησης το αναλαμβάνει ο εναλλακτήρας (ή δυναμό), ενώ παράλληλα αναπληρώνει στην μπαταρία την ενέργεια που αρχικά έχασε.

Ήξερες ότι το 70% των βλαβών οφείλεται στο ηλεκτρικό σύστημα αυτοκινήτου; Για αυτό λοιπόν είναι καλό να ξέρεις πώς δουλεύει η μπαταρία, πότε χρειάζεται αντικατάσταση ή επαναφόρτιση.

Πότε θέλει αλλαγή η μπαταρία αυτοκινήτου;

Υπάρχουν κάποια σημάδια από τα οποία καταλαβαίνεις πως η μπαταρία σιγά σιγά εξαντλείται. Με το που παρατηρήσεις κάτι από τα παρακάτω μην το αμελήσεις, γιατί μετά θα αναρωτιέσαι γιατί σου σβήνει το αυτοκίνητο;
Συγκεκριμένα, η μπαταρία αυτοκινήτου σου δείχνει ότι εξαντλείται:

– Με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία σε ενημερώνει για τη χαμηλή τάση της μπαταρίας. Είναι ένα λαμπάκι που θα το βρεις κυρίως σε νέας τεχνολογίας οχήματα.

– Διακρίνεις μία δυσκολία στον κινητήρα να πάρει μπρος.

– Ακούς ένα θόρυβο από τη μίζα, που σου θυμίζει χαλασμένο ρολόι.

– Ο φωτισμός του οχήματος δεν είναι δυνατός σε σχέση με πριν.

📌Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις άμεσα ένα σημείο service ή ένα ηλεκτρολογείο στο οποίο κάνουν αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου 24 ώρες το 24ωρο. Εκεί θα κοιτάξουν όχι μόνο αν έχει θέμα η μπαταρία, αλλά και την απόδοση του εναλλάκτη, που όπως είπαμε φροντίζει για τη φόρτισή της.

Αν τελικά δεν προλάβεις και μείνεις από μπαταρία, η κάλυψη οδικής βοήθειας στην ασφάλεια αυτοκινήτου αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη.

10 βήματα για αντικατάσταση μπαταρίας αυτοκινήτου

Η καλύτερη λύση είναι πάντα να εμπιστευτείς την αντικατάσταση μπαταρίας αυτοκινήτου στον ειδικό. Για έναν επαγγελματία η διαδικασία είναι απλούστατη, αλλά για έναν ερασιτέχνη έχει πολύ σοβαρό κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, τα συνήθη βήματα είναι τα εξής:

-> Φορώντας προστατευτικά γάντια και γυαλιά, αφαίρεσε πρώτα τον αρνητικό ακροδέκτη της μπαταρίας και μετά το θετικό.

-> Αποσύνδεσε τη μπαταρία και χαλάρωσε το σύστημα στήριξής της.

-> Επιθεώρησε για ρωγμές ή σπασίματα από όπου θα μπορούσε να διαρρεύσει ηλεκτρολύτης.

-> Αφαίρεσε τη μπαταρία από το αυτοκίνητο.

-> Έλεγξε με προσοχή τα καλώδια και τις άκρες, ώστε να βεβαιωθείς πως είναι καθαρά και πως δεν υπάρχει διάβρωση. Εάν υπάρχουν τις καθαρίζεις με ειδικό σπρέι.

-> Αν ακόμη η διάβρωση είναι μεγάλη, τότε θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις το καλώδιο.

-> Καθάρισε τη βάση του χώρου της μπαταρίας.

-> Εγκατέστησε τη καινούργια μπαταρία και σταθεροποίησε καλά.

-> Πρώτα συνδέεις το θετικό ακροδέκτη και μετά τον αρνητικό.

-> Τέλος, ψέκασε με ένα αντιδιαβρωτικό και προστατευτικό σπρέι.

📌 Θα πρέπει να πετάξεις την παλιά μπαταρία σε ένα σημείο ανακύκλωσης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς να επιβαρύνει με υγρά ή στέρεα απόβλητα το περιβάλλον.

Πώς γίνεται η αλλαγή μπαταρίας στο κλειδί του αυτοκινήτου;

Στα παλιότερα μοντέλα αυτοκινήτων, το κλειδί είχε μια ένδειξη που αναβόσβηνε και σε προειδοποιούσε πως η μπαταρία στο κλειδί του αυτοκινήτου τελειώνει. Πλέον, τα σύγχρονα μοντέλα εμφανίζουν στην οθόνη του αυτοκινήτου το αντίστοιχο μήνυμα.

Αρχικά ελέγχεις αν έχει κάπου βίδα, ώστε αν υπάρχει να την ξεβιδώσεις. Τα περισσότερα δεν έχουν άρα με ένα πλατύ ίσιο κατσαβίδι, ή με κάτι σε παρόμοιο σχήμα, πιέζεις ελαφριά στην εσοχή και ανοίγει. Αντικαθιστάς την καινούρια πάντα με τη σωστή φορά του θετικού και αρνητικού πόλου.

Αυτό ήταν! Δεν είναι δύσκολη διαδικασία και μπορείς να προμηθευτείς την ίδια μπαταρία μέσω καταστήματος ή διαδικτυακά, με τον κωδικό που γράφει στο πάνω μέρος της.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται στη μπαταρία αυτοκινήτου αλλαγή;

Εφόσον η μπαταρία έχει φτάσει στο τέλος της και δεν μπορεί να επαναφορτιστεί, είναι ανάγκη να την αλλάξεις. Συνήθως μία μπαταρία διαρκεί 4 με 6 χρόνια το πολύ.
Σημαντικό ρόλο για τη διάρκεια ζωής της παίζουν τα εξής:

– Η χρήση (π.χ. εάν ξεχνάς τα φώτα πολλή ώρα ανοιχτά)

– Η οδηγική συμπεριφορά και

– Τα ακραία φυσικά φαινόμενα (π.χ. παγετός).

 

Μπορεί να γίνει επαναφόρτιση της μπαταρίας και όχι αντικατάσταση;

Όταν η μπαταρία τελειώσει, δεν επαναφορτίζεται. Εάν έμεινες σε τοποθεσία που δεν μπορείς με κανένα τρόπο να την επαναφορτίσεις, τότε η οδική βοήθεια θα μπορέσει να μεταφέρει το όχημά σου σε σημείο που να επιτρέπει την επαναφόρτισή της.

Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της, είναι καλό να την επαναφορτίζεις όταν δεις ότι το χρειάζεται. Ο χώρος στον οποίο φορτίζεις τη μπαταρία, θα πρέπει να έχει καλό εξαερισμό.

Επίσης, πρόσεξε τα εξής:

-> Διάκοψε τη φόρτιση αν η μπαταρία ζεσταθεί ή αρχίσει να εκρέει οξύ.

-> Χρησιμοποίησε επώνυμους και κατάλληλους φορτιστές.

-> Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

-> Μην φορτίσεις τη μπαταρία παγωμένη ή άνω των 45 βαθμών Κελσίου.

-> Σύνδεσε το θετικό πόλο μπαταρίας με το θετικό πόλο φορτιστή.

-> Μετά σύνδεσε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας με τον αρνητικό πόλο του φορτιστή.

-> Έχεις συνδέσει τη μπαταρία, άρα μπορείς να ενεργοποιήσεις τη διαδικασία φόρτισης.

-> Απενεργοποίησε το φορτιστή, όταν φτάσει σε πλήρη φόρτιση.

Η αντικατάσταση της μπαταρίας αυτοκινήτου είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει από ειδικό, αλλά και από εσένα.

📌 Πιθανόν να σου αρέσει η ενασχόληση με τα μηχανολογικά του οχήματός σου ή να ψάχνεις μία λιγότερο δαπανηρή λύση για την αντικατάσταση της μπαταρίας, ώστε να αποφύγεις το service.

Ωστόσο, προέχει η ασφάλεια. Για αυτό μην δοκιμάσεις τίποτα που μπορεί να σε βλάψει άμεσα ή να προκαλέσει έμμεσα ένα νέο πρόβλημα στο αυτοκίνητο.

Πηγή: Insurance Market Blog

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου! Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παρέχουμε δυνατότητα για Test Drive (είτε στο Car Showcenter στην Παλλήνη είτε κατευθείαν στην πόρτα σου) ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!