Χειμώνας. Μέσα σε ένα κρύο σκηνικό ξυπνάς το πρωί να ξεκινήσεις για τις δουλειές σου. Μπαίνεις στο αυτοκίνητο, βάζεις μπροστά, όμως τα τζάμια είναι θολά και θαμπωμένα από την υγρασία. Πόσες και πόσες φορές έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό το σκηνικό τους κρύους μήνες του χρόνου;

Πώς θα ξεθαμπώσεις σωστά τα τζάμια του αυτοκινήτου γρήγορα και αποτελεσματικά και τι πρέπει να προσέξεις ώστε να μην προκαλέσεις ζημιά;

Η βιασύνη σε αυτές τις περιπτώσεις – σε συνδυασμό με τον κρύο καιρό – μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Όταν έρθει η ώρα να ξεπαγώσεις το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου, φρόντισε να λάβεις υπόψη τα παρακάτω βήματα ώστε να μην προκαλέσεις ζημιά στο αυτοκίνητό σου.

Τι προκαλεί το θάμπωμα στα τζάμια;

Το θάμπωμα στα τζάμια προκαλείται από τη διαφορά θερμοκρασίας εντός κι εκτός του αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μία στρώση πάγου, η οποία πολλές φορές δε φαίνεται και φεύγει δύσκολα. Το παρμπρίζ μπορεί να παγώσει ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της νύχτας καθώς η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή από ό,τι τη μέρα.

Το “θόλωμα” στο παρμπρίζ και τα παράθυρα προκύπτει από τη συμπύκνωση υγρασίας πάνω τους. Μπορεί να είναι τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά του γυαλιού. Οι υδρατμοί στον αέρα προσκολλώνται σε οποιαδήποτε κρύα επιφάνεια. Όταν αυτό συμβαίνει στο παρμπρίζ, το αποτέλεσμα είναι μια “ομίχλη πάγου” που θολώνει την όραση του οδηγού.

Τι πρέπει να κάνεις:

#1 Άναψε τη θέρμανση για το παρμπρίζ


Πρόκειται για το πιο εύκολο και κοινό βήμα. Πόσο αποτελεσματικό είναι όμως; Όταν το αυτοκίνητο είναι κρύο και οι περιβάλλουσες θερμοκρασίες χαμηλές, το να ανάψεις τη θέρμανση για το παρμπρίζ – όσο αποτελεσματικό κι αν είναι – είναι αρκετά χρονοβόρο. Καθώς, πρόκειται για μία λύση που λειτουργεί όταν το αυτοκίνητο είναι ήδη ζεστό. Δηλαδή, όταν κινείται.

Εάν υπάρχει πάγος στο παρμπρίζ κι επιχειρήσεις να το αντιμετωπίσεις με το σύστημα κλιματισμού, αυτό μπορεί να χρειαστεί από 5 έως 15 λεπτά προκειμένου να ξεθαμπώσει. Κάτι που εκτός από χρονοβόρο, απαιτεί και κόστος, αφού ένα αυτοκίνητο στο ρελαντί με τη θέρμανση ανοιχτή για 10 λεπτά καταναλώνει κανονικά καύσιμο.

#2 Χρησιμοποίησε αντιπαγωτικό σπρέι


Πρόκειται για την πιο άμεση λύση, αφού ένα τέτοιο σπρέι ξεθαμπώνει τα τζάμια του αυτοκινήτου γρήγορα και αποτελεσματικά. Τα αντιπαγωτικά σπρέι θα τα συναντήσεις στα περισσότερα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου, online, ενώ μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου. Πώς θα το κάνεις;

Υπάρχουν δύο λύσεις. Στην πρώτη χρησιμοποιείται αλατόνερο, ενώ στη δεύτερη νερό και οινόπνευμα. Για την πρώτη περίπτωση, τοποθέτησε μερικές κουταλιές του γλυκού αλάτι σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Γέμισε με λίγο νερό και ανακάτεψέ τα. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις το σπρέι με φειδώ, καθώς το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο παρμπρίζ.

Στη δεύτερη περίπτωση, γέμισε το ⅓ του μπουκαλιού με νερό βρύσης και πρόσθεσε ίση ποσότητα αλκοόλης σε αυτό (π.χ. ισοπροπυλική αλκοόλη). Ανακίνησε καλά το μείγμα και ψέκασε το στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Προσοχή: Σε αυτή την περίπτωση, το αλκοόλ δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 70%. Είτε χρησιμοποιήσεις το διάλυμα με το αλκοόλ, είτε το αλατόνερο, μόλις ψεκάσεις το παρμπρίζ ο πάγος θα αρχίσει να λιώνει. Σε αυτό το σημείο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία ξύστρα πάγου για να αφαιρέσεις ό,τι έχει απομείνει στο παρμπρίζ σου.

#3 Αφαίρεσε τον πάγο με πλαστική ξύστρα


Μία μικρή ξύστρα πάγου είναι μία ιδανική λύση για την αφαίρεσή του. Για καλύτερα αποτελέσματα η ξύστρα που θα επιλέξεις να διαθέτει μια μαλακή βούρτσα στη μία άκρη και να να είναι κατασκευασμένη από πλαστικό και όχι από μέταλλο. Μπορείς να αφαιρέσεις το μεγαλύτερο μέρος του πάγου με την άκρη της βούρτσας και, στη συνέχεια, να συνεχίσεις με τα παχύτερα κομμάτια πάγου με την ξύστρα.

Προσοχή: Η ξύστρα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από πλαστικό κι όχι από μέταλλο. Καθώς στη δεύτερη περίπτωση, ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά και γρατζουνιές στο παρμπρίζ.

#4 Άνοιξε τη θέρμανση για τα πίσω τζάμια


Σε αντίθεση με το παρμπρίζ, τα πίσω τζάμια των αυτοκινήτων χρησιμοποιούν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ξεθαμπώματος. Μόλις ανάψεις το σύστημα απόψυξης του πίσω παρμπρίζ, ένα ρεύμα διέρχεται από τα καλώδια στο τζάμι. Το ρεύμα προκαλεί τη θέρμανση των καλωδίων, τα οποία θερμαίνουν με τη σειρά τους τα πίσω τζάμια. Αυτή η ζέστη είναι που τα ξεπαγώνει, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο.

Τι να ΜΗΝ κάνεις:

#1 Μη ρίξεις καυτό νερό στο παρμπρίζ


Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από το παγωμένο παρμπρίζ στο καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σπάσιμο του παρμπρίζ. Επιπλέον, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το ζεστό νερό που ρίχνεται στον αέρα μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε σκόνη όταν έρθει σε επαφή με τον παγωμένο αέρα.

#2 Μην αφαιρέσεις τον πάγο με μεταλλικό αντικείμενο

Εάν δεν έχεις πλαστική ξύστρα πάγου, θα πρέπει να αποφύγεις οποιαδήποτε μεταλλική εναλλακτική, όπως σπάτουλα, κλειδί αυτοκινήτου ή ακόμα και μεταλλική ξύστρα. Χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό αντικείμενο, μπορεί εύκολα να χαράξεις το παρμπρίζ ή να καταστρέψεις τη βαφή του αυτοκινήτου σου.

#3 Μη χρησιμοποιείς πιστολάκι για μαλλιά ή θερμάστρα


Γενικότερα ο κανόνας είναι ο εξής: Οποιαδήποτε αλλαγή της θερμοκρασίας του παγωμένου παρμπρίζ, θα πρέπει να γίνεται μόνο με τα μέσα του ίδιου του αυτοκινήτου (π.χ. κλιματισμός). Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική, όπως πιστολάκι για τα μαλλιά, θερμάστρα, ή ακόμα και το καυτό νερό μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Καθώς, η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, μπορεί να σπάσει το παγωμένο παρμπρίζ.

#4 Μη χρησιμοποιείς τους υαλοκαθαριστήρες


Όταν υπάρχει πάγος στο παρμπρίζ, το να ανοίξεις τους υαλοκαθαριστήρες θα χειροτερέψει την κατάσταση. Καθώς, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να απλώσουν τον πάγο σε ολόκληρο το τζάμι, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ορατότητα. Γι αυτό, και είναι σημαντικό προτού ξεκινήσεις κι ενεργοποιήσεις τους υαλοκαθαριστήρες να σιγουρευτείς ότι το θάμπωμα στο τζάμι δεν έχει προκληθεί από πάγο.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!