Με την παγκοσμιοποίηση να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, θα ήταν ουτοπικό – εάν όχι ρομαντικό – να πιστεύουμε ότι το αυτοκίνητο που οδηγούμε έχει παραχθεί στη χώρα την οποία σχεδιάστηκε.

Είναι, όμως, τόσο «μοιρασμένα» τα πράγματα ή συγκεκριμένες χώρες πρωταγωνιστούν και στην παραγωγή αυτοκινήτων;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της OICA, από τα 67.1 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν το 2019, το 60% παράχθηκε σε μόλις 5 χώρες! Πιο συγκεκριμένα, τα 41.6 εκατομμύρια παρασκευάστηκαν στις εξής χώρες: Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Ινδία και Νότια Κορέα.

Εάν, λοιπόν, θέλεις να δεις κι εσύ που κατασκευάζεται το αυτοκίνητο σου δεν έχεις παρά να δεις την παρακάτω λίστα, όπου αναλύουμε το μέρος που κατασκευάζονται τα 10 αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα!

1.Toyota Yaris

Η 3η γενιά του διάσημου ιαπωνικού mini το βρίσκει στην κορυφή των πωλήσεων στην Ελλάδα για το έτος 2019. Τι κι αν ρέει ιαπωνικό αίμα στις φλέβες του, το Toyota Yaris δεν παράγεται στην Ιαπωνία αλλά στα εργοστάσια της εταιρείας στη Valenciennes της Γαλλίας.

Το μεγαλύτερο του αδερφάκι, Auris, παράγεται στο Burnaston του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το best-selling Crossover της Ιαπωνικής εταιρείας, Toyota CH-R κατασκευάζεται στη γειτονική Τουρκία, και συγκεκριμένα στο Sakarya!

2.Opel Corsa

Το Opel Corsa 4ης και 5ης γενιάς (2006-2018) παραγόταν σε 2 χώρες: Ισπανία (Σαραγόσα) και Γερμανία (Eisenach). Η τελευταία γενιά του δημοφιλούς mini που παρουσιάστηκε πρόσφατα, θα παράγεται αποκλειστικά στο εργοστάσιο της Σαραγόσα στην Ισπανία.

3.Citroen C3

Στην 3η θέση των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις για το 2019 στη χώρα μας συναντάμε το Citroen C3. Το γαλλικό supermini κατασκευάζεται στη Σλοβακία και συγκεκριμένα στην πόλη Trnava.

Το μεγαλύτερο αδερφάκι του, Citroen C4, κατασκευάζεται κυρίως στην Αργεντινή. Στη λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, συναρμολογείται και το Citroen C4 Cactus σε συνδυασμό με το εργοστάσιο της Citroen στα περίχωρα της Μαδρίτης, στην Ισπανία.

4.Volkswagen Polo

Το Volkswagen Polo πρόκειται για το πιο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο της λίστας. Η κύρια κατασκευή του γίνεται στην Ισπανία, ενώ η παραγωγή του μοιράζεται και σε εργοστάσια με έδρα τη Ρωσία, τη Νότιο Αφρική αλλά και τη Μαλαισία!

Από την άλλη, το VW Golf είναι το πιο αυτόχθονο της λίστας. Η παραγωγή του λαμβάνει χώρα στα κεντρικά εργοστάσια της Volkswagen στο Wolfsburg της Γερμανίας.

5.Fiat Panda

Η κατασκευή του Fiat Panda έως και το 2012 γινόταν αποκλειστικά στην Πολωνία. Ωστόσο, από το 2013 και έπειτα το Fiat Panda επέστρεψε στις Ιταλικές του ρίζες και την παραγωγή του ανέλαβε το εργοστάσιο της εταιρείας στη νότια Ιταλία.

6.Peugeot 208

Οι πρώτες εκδόσεις της νέας γενιάς του Peugeot 208 κατασκευάζονταν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σλοβακία. Από το 2012 και μετά, το 208 επέστρεψε και αυτό στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Mulhouse και στο Poissy.

Την κατασκευή του Peugeot 3008 αναλαμβάνει εξολοκλήρου η χώρα σχεδίασης του, η Γαλλία. Μάλιστα το 3008 αποτελεί το αυτοκίνητο που έχει παραχθεί περισσότερο στη Γαλλία, με δεύτερο να έρχεται το Toyota Yaris! Μόνο το 2019, κατασκευάστηκαν 245.932 μοντέλα του γαλλικού SUV.

7.Nissan Qashqai

Το ιαπωνικό SUV με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα μας κατασκευάζεται εξολοκλήρου στη Μεγάλη Βρετανία, και συγκεκριμένα στο Sunderland.

Η τελευταία γενιά του Ιαπωνικού μικρού, Nissan Micra, κατασκευάζεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Renault, στο Flins-sur-Seine. Κάτι τέτοιο επισφραγίζει και στην πράξη τη στρατηγική συνεργασία της Renault με τη Nissan!

8.Renault Clio

Το Renault Clio κατασκευαζόταν μέχρι και το 2018 στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Flins-sur-Seine.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία αποφάσισε να εντατικοποιήσει την παραγωγή της στην Τουρκία, και έτσι η τελευταία γενιά (2019) κατασκευάζεται στην τούρκικη πόλη Bursa.

9.Hyundai i20

Ένα ακόμα όχημα που παράγεται στη γείτονα χώρα Τουρκία είναι και το Hyundai i20 που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Το ίδιο συμβαίνει και για το Hyundai i10, ενώ το μεγαλύτερο σε διαστάσεις i30 παράγεται στο εργοστάσιο της Hyundai στην Τσεχία.

10.Mercedes A-Class

Τη δεκάδα με τα best selling αυτοκίνητα της χώρας μας κλείνει η Mercedes A-Class! Το γερμανικό hatchback παραγόταν μέχρι και το 2017 στο εργοστάσιο της εταιρείας, στο Rastatt της Γερμανίας.

Η τελευταία γενιά του γερμανικού μοντέλου (2018 έως σήμερα) μοιράζει την παραγωγή της μεταξύ Γερμανίας αλλά και Ουγγαρίας!

Κλείνοντας, παρατηρούμε ότι πολλά ευρωπαϊκά μοντέλα κατασκευάζονται στη χώρα προέλευσης τους, σε αντίθεση με αρκετά Ιαπωνικά. Φυσικά, με την παγκοσμιοποίηση να έχει μπει στη ζωή μας αλλά και στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε, θα ήταν πρακτικά αδύνατο η κατασκευή των αυτοκινήτων να λαμβάνει χώρα στο μέρος όπου σχεδιάζονται.

Κάτι τέτοιο εξοικονομεί στις εταιρείες κόστος και έξοδα, ενώ τονώνει τις τοπικές κοινωνίες όπου βρίσκονται τα εκάστοτε εργοστάσια και γλυτώνουν τελικώς τον καταναλωτή από περιττά έξοδα!

Εάν θέλεις να δεις πόσο καλά ενημερωμένος είσαι για τη χώρα παραγωγής των δημοφιλέστερων αυτοκινήτων, δεν έχεις παρά να κάνεις το τεστ εδώ:

Ξεκίνα το Quiz!

 

Το Επόμενό σου Αυτοκίνητο, Ας Είναι Από τα Καλύτερα!

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Δες Κορυφαία Αυτοκίνητα!