Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με κάθε είδους τεχνολογία και πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αυτοκίνητα Tesla, τα οποία θεωρούνται ως κάποια από τα πιο προηγμένα οχήματα στην αγορά. Λοιπόν, θα εκπλαγείτε που, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της εταιρείας carVertical, σχεδόν τα 3 τέταρτα των αυτοκινήτων Tesla έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα!

Αρχικά, ας μιλήσουμε λίγο για την ίδια την έρευνα. Η carVertical είναι μια παγκόσμια εταιρεία που παρέχει αναφορές ιστορικού αυτοκινήτων βασισμένες σε δεδομένα από 900+ διεθνείς βάσεις δεδομένων, και η οποία εξέτασε δεδομένα ζημιών από 2 εκατομμύρια αναφορές που δημιουργήθηκαν στην πλατφόρμα της. Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να ανακαλύψει πόσο συχνές είναι οι ζημιές, με βάση τη μάρκα του αυτοκινήτου. Ωστόσο αναλύθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα δεδομένα, όπως η αξία των ζημιών και ο αριθμός των μικρών και μεγάλων ατυχημάτων.

Η Tesla ηγείται, αλλά όχι για καλό!


Εξετάζοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ζημιών που καταγράφηκαν στις συνολικές αναφορές για τη συγκεκριμένη μάρκα, η Tesla βγήκε πρώτη. Το 74,3% όλων των ιστορικών αναφορών που δημιουργήθηκαν για αυτοκίνητα Tesla περιείχαν αρχεία ζημιών. Τι σημαίνει αυτό σε απλή γλώσσα; Σημαίνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των Tesla έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα. Την Tesla ακολουθούν η Hyundai με 69,1% και η Subaru με 68,7%.

Στην άλλη άκρη του φάσματος, δηλαδή στον ελάχιστο αριθμό ατυχημάτων στη συνολικές αναφορές, βρίσκονται η Renault (40,8%), η Alfa Romeo (40%) και η Fiat (39,5%). Μια πιθανή εξήγηση για αυτό είναι ότι η Renault και η Fiat προσφέρουν απλά, καθημερινά αυτοκίνητα που προσελκύουν κυρίως οικογενειάρχες και τα οποία οδηγούνται υπό κανονικές συνθήκες.

«Ναι, αλλά και η Hyundai προσφέρει καθημερινά αυτοκίνητα, ωστόσο είναι δεύτερα στα ευρήματα της έρευνας», ακούμε να μας λες.. Λοιπόν, μην το πεις στη Renault ή στη Fiat (ειδικά στη Renault), αλλά ορισμένα αυτοκίνητα Hyundai είναι πιο ελκυστικά για νέους οδηγούς, που τους αρέσει η πιο σύγχρονη εμφάνιση. Και οι νέοι οδηγοί είναι άπειροι, επομένως είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ατυχήματα. Γιατί όμως η Tesla είναι πρώτη; Γιατί τόσα πολλά Tesla εμπλέκονται σε ατυχήματα;

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει ένα παράδοξο σχετικά με τα αυτοκίνητα Tesla, τα οποία έχουν ταυτόχρονα τα πιο προηγμένα συστήματα αυτοοδήγησης στον πλανήτη και ωστόσο καταγράφουν τα περισσότερα ατυχήματα. Ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατυχημάτων θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι οδηγοί είτε δεν είναι ακόμη συνηθισμένοι στην εξαιρετική επιτάχυνση των αυτοκινήτων Tesla είτε απλώς δεν είναι τόσο προσεκτικοί πίσω από το τιμόνι. Δεν είναι μυστικό ότι τα περισσότερα από τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα Tesla βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Η επισκευή των Ferrari και Lamborghini κοστίζει μια περιουσία


Εδώ είναι κάτι για το οποίο δεν θα εκπλαγεί κανείς: η υψηλότερη μέση τιμή ζημιών που καταγράφηκε είναι με οχήματα Ferrari. 94.149€ είναι το μέσο κόστος επισκευής για κατεστραμμένες Ferrari, σύμφωνα με τις αναφορές της έρευνας. Ουσιαστικά με το μέσο χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την επισκευή μιας Ferrari μπορείς να αγοράσεις μια ολοκαίνουργια BMW X7!

Οι Lamborghini είναι οι δεύτερες πιο ακριβές, με μέση αξία ζημιών 64.608€. Η γνώμη μας για το πολύ υψηλό μέσο κόστος επισκευής είναι ότι, εκτός από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα σπορ αυτοκίνητα έχουν πολύ ακριβά ανταλλακτικά, τα γρήγορα αυτοκίνητα τείνουν να τρακάρουν σε υψηλότερες ταχύτητες, οι υψηλότερες ταχύτητες σημαίνουν μεγαλύτερη ζημιά, η μεγαλύτερη ζημιά σημαίνει μεγαλύτερο κόστος. Επιπλέον, ενώ το αμάξωμά τους είναι εξαιρετικά ακριβό για επισκευή, είναι επίσης εξαιρετικά ελαφρύ και όχι πολύ στιβαρό.

Η επισκευή του Tesla κοστίζει 14.320€ κατά μέσο όρο, κάτι που δεν είναι πολύ σε σύγκριση με τις δύο παραπάνω μάρκες, αλλά σίγουρα δεν είναι και τόσο σπορ αυτοκίνητο το Tesla. Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι η μέση αξία για τη BMW είναι μόλις 3.994€, ενώ για μια πιο “κανονική” μάρκα, όπως η Volkswagen, είναι 3.539€. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από ότι βλέπεις.

Ποια είναι η «πιο κατεστραμμένη» μάρκα;

Αυτός ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Αυτό που εννοούμε είναι ποια είναι η μάρκα με τον μεγαλύτερο αριθμό ζημιών ανά αυτοκίνητο… και είναι η Porsche! Με 1,71 περιστατικά ανά αυτοκίνητο! Ακολουθούν η Tesla με 1,58 και η Hyundai με 1,52. Η Peugeot (0,75), η Renault (0,73) και η Fiat (0,7) έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο ζημιών ανά αυτοκίνητο.

Ως ένα τελευταίο ενδιαφέρον εύρημα στην έρευνα, το αυτοκίνητο με τις περισσότερες αναφορές ζημιών είναι και η Mercedes-Benz με τουλάχιστον 35 ξεχωριστά περιστατικά ζημιάς! Ένα αυτοκίνητο με τόσο μεγάλο αριθμό ζημιών μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλές για οδήγηση. Έτσι, όταν ψάχνετε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, επιλέξτε ένα ασφαλές, πιστοποιημένο αυτοκίνητο από τη Spotawheel.