Η μετάβαση στο νέο έτος μας βρίσκει όλους με καινούργια σχέδια και πλάνα. Κάποια από αυτά θα μείνουν στα χαρτιά, κάποια θα πραγματοποιηθούν και άλλα θα γίνουν διαφορετικά από ότι τα περιμέναμε. Εάν σχεδιάζεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο το 2024, λάβε υπόψη σου τις παρακάτω προβλέψεις και δες πώς μπορεί να σε επηρεάσουν.

SUV, τα μεταχειρισμένα με τις περισσότερες πωλήσεις το 2023

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που ταλαιπωρούν τον τομέα των αυτοκινήτων από την πανδημία άρχισαν επιτέλους να ηρεμούν. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων είναι σε άνοδο, υποδηλώνοντας υγιή κίνηση σε αυτή την αγορά.

Μια εκπληκτική τάση είναι ότι τα αστέρια αυτής της ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή αγορά είναι τα SUV. Οι πωλήσεις αυτών των οχημάτων εκτοξεύτηκαν το 2023 και τα SUV κατέχουν πλέον περισσότερο από το ήμισυ του μεριδίου αγοράς των πρόσφατα ταξινομημένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Τι να περιμένουμε το 2024 στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων;

Ένας έμπορος αυτοκινήτων και ένας έξυπνος καταναλωτής ξέρουν πώς να κοιτάζουν μπροστά για να προβλέψουν τις τάσεις και να αποφύγουν προβλήματα. Ας ρίξουμε μια ματιά και ας δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το 2024.

Ο πληθωρισμός θα μετριαστεί και οι τιμές θα μειωθούν

Το θέμα του πληθωρισμού έχει συζητηθεί έντονα φέτος και οι οικονομολόγοι είναι αρκετά πεπεισμένοι ότι έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες της κορύφωσης της αύξησης των τιμών. Οι τιμές της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων βρίσκονται ήδη σε πτώση και αυτή η τάση αναμένεται ότι θα συνεχίσει όλο το 2024.

Αυτή η απελευθέρωση από τις πληθωριστικές πιέσεις έρχεται ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως, που σημαίνει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αυτοκινήτων για την αγορά μεταχειρισμένων.

Δες μεταχειρισμένα σε έκπτωση

Η ΕΕ θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Όπως είναι γνωστό, η νομοθεσία της ΕΕ προωθεί την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι μετακινήσεις με τα οχήματα αποτελούν σημαντική κατεύθυνση των προσπαθειών της αυτών. Ένα από τα πιο δραστικά μέτρα είναι η πλήρης απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035. Μέχρι τότε, οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να απολαμβάνουν οικονομικά οφέλη για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αποφεύγοντας παράλληλα να επηρεάζονται από τις αυξανόμενες ποινές και περιορισμούς στην οδήγηση αυτοκινήτων με συμβατικά καύσιμα.

Αυτές οι προσπάθειες έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ θα είναι ηλεκτρικά οχήματα έως το 2025 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως ότου φτάσουν το εντυπωσιακό 70% το 2030.

Η πλήρη καταγραφή δεδομένων καθιστά τη διαδικασία πωλήσεων πιο αποτελεσματική και ελεγχόμενη

Η αποτύπωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ιστορία του αυτοκινήτου, τις επισκευές και τα οδικά συμβάντα στις βάσεις δεδομένων των φορέων ταξινόμησης αυτοκινήτων, καθιστά την αγοραπωλησία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πιο αυστηρή. Καταργεί τη δυνατότητα πώλησης οχημάτων με ψευδή χιλιόμετρα ή άγνωστο ιστορικό.

Ταυτόχρονα, η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων επεκτείνεται ραγδαία και στο διαδίκτυο, γεγονός που δίνει στους αγοραστές την ευκαιρία να συγκρίνουν και να εντοπίσουν τις καλύτερες τιμές και λύσεις αγοράς. Ο έντονος ανταγωνισμός στον τομέα αυτό οδηγεί σε αύξηση της ποιότητας των μεταχειρισμένων οχημάτων που διακινούνται.

Το 2023 δεν ήταν η πιο εύκολη χρονιά για τους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ο πληθωρισμός επιβράδυνε την λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις, η εμφάνιση ηλεκτρικών οχημάτων και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξουν σταδιακά την αγοραπωλησία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Υπήρξαν πολλά πράγματα στα οποία χρειάστηκε να προσαρμοστούν οι έμποροι, αλλά τα καλά νέα είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς το 2024.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παράλληλα, για μέγιστη ευελιξία σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!