Το 2022 ήταν μια χρονιά προκλήσεων τόσο για την αγορά των καινούργιων όσο και για την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ολόκληρος ο κλάδος εξακολουθεί να μην είναι στον κανονικό του ρυθμό και δεν φαίνεται ακόμα να έχει επιστρέψει στο σημείο που ήταν πριν από την πανδημία. Ωστόσο, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συνέβησαν τον προηγούμενο χρόνο.

Η carVertical, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ελέγχει το ιστορικό αυτοκινήτων, έχει συγκεντρώσει δεδομένα από αναζητήσεις χρηστών και παρακάτω θα βρεις τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η πιο ακριβή ζημιά το 2022 ήταν σε μια Ferrari

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, τα αυτοκίνητα της Ferrari είναι, κατά μέσο όρο, τα πιο ακριβά αυτοκίνητα για επισκευή, με βάση τα δεδομένα της carVertical. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι το 2022, ο μεγαλύτερος λογαριασμός για επισκευή που ανακαλύφθηκε ήταν για μια Ferrari.

Ένα 812 Superfast υπέστη ζημιές συνολικού ύψους 300.000 ευρώ. Περιέργως, αυτό είναι σχεδόν το ποσό το οποίο κόστιζε το αυτοκίνητο όταν ήταν ολοκαίνουργιο, το 2020. Ωστόσο, αυτές τις μέρες, ένα μοντέλο όπως αυτό αξίζει περίπου 400.000 ευρώ, καθώς στα πολύ ακριβά και σπάνια αυτοκίνητα η αξία τους αυξάνεται με τα χρόνια, αντί να μειώνεται όπως στα κανονικά αυτοκίνητα.

Η συνολική αξία των ζημιών αυτοκινήτων το 2022, όπως αναφέρει η carVertical, φτάνει σχεδόν τα 5,1 δισ. ευρώ. Η μάρκα με τις περισσότερες ζημιές ήταν η Buick, μια αμερικανική μάρκα που είναι λιγότερο γνωστή στην Ευρώπη και ανήκει στη General Motors. Το 78,1% των Buicks που ελέγχθηκαν στην πλατφόρμα αναφέρθηκε ότι υπέστησαν ζημιές.

Η Mercedes-Benz είναι η μάρκα που είναι πιο πιθανό να κλαπεί

Πάνω από 1100 οχήματα βρέθηκαν να έχουν κλαπεί κατά τον έλεγχο της carVertical πέρσι, αλλά δεδομένου ότι τα περισσότερα κλεμμένα αυτοκίνητα συνήθως διακινούνται στη μαύρη αγορά, η πραγματική έκταση της κλοπής είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανίζονται κλεμμένα αυτοκίνητα σε επίσημα website αγγελιών αυτοκινήτων, αλλά ο αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρονται από τη carVertical αποδεικνύει ότι είναι όντως δυνατό να συναντήσεις ένα κλεμμένο όχημα ακόμη και σε κανονικές αγγελίες, όχι μόνο στη μαύρη αγορά.

Πάνω από το 50% των κλεμμένων αυτοκινήτων που ανακαλύφθηκαν από την πλατφόρμα κατασκευάστηκαν μεταξύ 2014 και 2019. Τα πιο «ελκυστικά» για τους κλέφτες, το 2022, ήταν τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν το 2017 (9,7% όλων των οχημάτων που ανακαλύφθηκαν). Και οι πιο ελκυστικές μάρκες ήταν η Mercedes-Benz (14,7% όλων των οχημάτων που ανακαλύφθηκαν), μετά ακολουθεί η BMW (14,4%), η Audi (1,4%), η Ford (7,8%) και η Volkswagen (6,8%).

Το 15,2% των ελεγμένων αυτοκινήτων είχαν γυρισμένα χιλιόμετρα

Το 2022, η carVertical ανακάλυψε ότι το 15,2% όλων των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν από την πλατφόρμα της είχαν γυρισμένα χιλιόμετρα, κάτι που επιβεβαιώνει ότι αυτό εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα που είχαν παραβιάσει τον χιλιομετρητή τους ήταν αυτά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2010 και 2013. Το 9,2% του συνόλου των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκε το 2011 βρέθηκε με γυρισμένα χιλιόμετρα.

Με βάση το παραπάνω καταλαβαίνεις πλέον πόσο σημαντικό είναι να βεβαιωθείς ότι αγοράζεις το επόμενο σου αυτοκίνητο από μια όντως αξιόπιστη πηγή, όπως η Spotawheel, όπου ελέγχουμε το ιστορικό των αυτοκινήτων και προσφέρουμε πιστοποίηση πραγματικών χιλιομέτρων.

Ο συνολικός αριθμός των χιλιομέτρων που γυρίστηκαν το 2022 ήταν 7,4 δισεκατομμύρια. Είναι τόσα πολλά τα χιλιόμετρα, που ένα αυτοκίνητο θα χρειαζόταν 8,5 χρόνια χωρίς στάση και με 100 χλμ/ώρα για να φτάσει τα 7,4 δισεκατομμύρια.

Αγαπημένα αυτοκίνητα το 2022: BMW Σειρά 3, Volkswagen Golf, BMW Σειρά 5

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πέντε πιο δημοφιλείς μάρκες για το 2022, με βάση τους ελέγχους που έγιναν από τη carVertical, ήταν η BMW (15,8%), η Volkswagen (14,5%), η Audi (12,3%), η Mercedes-Benz (8,6%) και η Ford (5%).

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η BMW βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς είναι μια πολύ ποθητή μάρκα, ειδικά για τους νεότερους οδηγούς. Όσον αφορά τα μοντέλα με τις περισσότερες αναζητήσεις, αυτά ήταν BMW Σειρά 3, Volkswagen Golf, BMW Σειρά 5, Volkswagen Passat και Audi A4.

Το πιο δημοφιλές χρώμα μεταξύ των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν στην πλατφόρμα ήταν το μαύρο (24,6%). Ακολούθησαν το γκρι (20,3%), το λευκό (14,2%) και το μπλε (10,3%).

Για αυτή την μελέτη, η carVertical εξέτασε πληροφορίες από 27 χώρες παγκοσμίως.