Παρουσιάστηκε το 2006, το Nissan Qashqai χωρίς να είναι πολύ καιρό στην αγορά, κέρδισε γρήγορα τις καρδιές των αγοραστών σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη. Με την συγκρατημένη κομψή σχεδίαση, τους αξιοπρεπείς κινητήρες και τον καλό εξοπλισμό, έγινε το compact SUV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη και το πιο επιτυχημένο μοντέλο της Nissan που υπήρξε ποτέ.

Διάβασε παρακάτω την κριτική μας για το μεταχειρισμένο Nissan Qashqai δεύτερης γενιάς (2014-2020) και μάθε όλα όσα χρειάζεσαι.

Από που προήλθε το όνομα;

Όπως και στην περίπτωση της Ιουλιέτας, η οποία δεν νοιάστηκε που το πραγματικό όνομα του Ρωμαίο ήταν Μοντέγος, έτσι και οι αγοραστές δεν ενδιαφέρθηκαν που το όνομα του συγκεκριμένου Nissan ήταν Qashqai. Στην αρχή υπήρχε μπέρδεμα όταν κάποιος προσπαθούσε να προφέρει το όνομά του, ωστόσο πλέον το έχουμε συνηθίσει όλοι. Το όνομα προέρχεται από τις φυλές Qashqai του Ιράν και η Nissan το επέλεξε γιατί πίστευε ότι θα ενέπνεε κάτι νομαδικό και περιπετειώδες. Άσχετα με το αν αυτό δούλεψε ή όχι, το όνομά του είναι σίγουρα μοναδικό και δεν το ξεχνάς εύκολα. Δύσκολο να το γράψεις, βέβαια. Α, παρεμπιπτόντως… στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία λεγόταν Dualis, ενώ στην Αμερική λέγεται Rogue Sport.

Κινητήρες

Υπάρχουν πολλές επιλογές στη γκάμα κινητήρων της δεύτερης γενιάς του Qashqai, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι εκδόσεις βενζίνης που διατίθενται στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο στα προσθιοκίνητα μοντέλα. Αυτό σημαίνει ότι, εάν θέλεις οπωσδήποτε να έχεις βενζινοκινητήρα και δεν σε ενδιαφέρει η κίνηση και στους 4 τροχούς, η Nissan βελτίωσε τους κινητήρες βενζίνης με το λανσάρισμα του facelift το 2018, οπότε διάλεξε τον πιο σύγχρονο. Παρακάτω ακολουθεί η πλήρης λίστα των διαθέσιμων κινητήρων της δεύτερης γενιάς, σε όλες τις αγορές:

  • – 1.2i DIG-T (βενζίνη, 115 ίπποι)
  • – 1.3i DIG-T (βενζίνη, 160 ίπποι, από το 2018)
  • – 1.6i DIG-T (βενζίνη, 163 ίπποι)
  • – 2.0 (βενζίνη, 147 ίπποι)
  • – 1.5 dCi (πετρέλαιο, 110 ίπποι)
  • – 1.6 dCi (πετρέλαιο, 130 ίπποι)
  • – 1.7 dCi (πετρέλαιο, 150 ίπποι, 2019 και 2020 μόνο)

 
Οι περισσότεροι κινητήρες εξελίσσονται από τη Nissan με τη Renault, εκτός από τον 1.5 dCi, ο οποίος είναι καθαρά κινητήρας Renault. Τόσο η σειρά βενζίνης όσο και η πετρελαίου περιλαμβάνουν επιλογές χειροκίνητου και αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Όπως έχεις ήδη παρατηρήσει, δεν προσφέρονται υβριδικές εκδόσεις.

Πλεονεκτήματα

To Qashqai της δεύτερης γενιάς δεν υπερέχει σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι τρομερά αξιόπιστο, δεν χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο fun to drive αυτοκίνητο, δεν είναι ιδιαίτερα όμορφο ή πολυτελές, ούτε καν πολύ ευρύχωρο. Αλλά συνολικά σαν πακέτο, είναι αρκετά καλό. Σου προσφέρει λίγο από όλα σε πολύ καλή τιμή.

Γενικά μιλώντας, το Nissan Qashqai είναι ένα άνετο αυτοκίνητο και φαίνεται ότι είναι φτιαγμένο για να οδηγείται αβίαστα και με ασφάλεια από οποιονδήποτε, απευθυνόμενο στη μάζα. Κάνει ακριβώς αυτό που περιμένεις να κάνει, συμπεριφέρεται ακριβώς όπως περιμένεις να συμπεριφερθεί.

Μειονεκτήματα

Ας ξεκινήσουμε ακριβώς από εκεί που σταματήσαμε: το Nissan Qashqai είναι αρκετά decent. Δεν ενθουσιάζει, απλώς ευχαριστεί. Είναι σαν το Volkswagen Polo του κόσμου των SUV. Ναι, οκ καταλαβαίνω έχουμε αναστατώσει σίγουρα ορισμένους οπαδούς του Polo τώρα, καθώς και ορισμένους οπαδούς του Qashqai. Πιθανόν δηλαδή..

Ο χώρος αποσκευών είναι επίσης μικρός για την κατηγορία των compact SUV, μόλις 430 λίτρα, πολύ πιο κάτω από αυτό που προσφέρουν οι κύριοι ανταγωνιστές του.

Ωστόσο παρά τον συγκρατημένο χαρακτήρα του και το μικρό πορτμπαγκάζ, το κύριο ζήτημα έγκειται στην αξιοπιστία. Έχουν αναφερθεί πολλά γνωστά μηχανικά προβλήματα, επομένως βεβαιώσου ότι το Qashqai που αγόρασες έχει συντηρηθεί σωστά και ότι τα προβλήματα έχουν επιδιορθωθεί. Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που πρέπει να προσέξεις:

    1. 1. νερό συγκεντρώνεται στους αισθητήρες στάθμευσης και οδηγεί στο να μην λειτουργούν σωστά ή να καταστρέφονται τελείως

 

    1. 2. το ραδιόφωνο δεν λειτουργεί σωστά σε ορισμένα μοντέλα, οπότε βεβαιώσου ότι αποθηκεύει σταθμούς και δεν κόβεται ο ήχος

 

    1. 3. στα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013 και Μαΐου 2016 έχει διαπιστωθεί ένα επικίνδυνο πρόβλημα, συγκεκριμένα ο πλαστικός θόλος του πίσω δεξιού τροχού μπορεί να παραμορφωθεί με τέτοιο τρόπο και να καταστρέψει τον σωλήνα του φρένου

 

  1. 4. επίσης στα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2018 έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές οι πίσω παιδικές κλειδαριές ασφαλείας δεν λειτουργούν σωστά και αποτυγχάνουν να κλειδώσουν

 
Όπως με κάθε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, συνιστούμε να αγοράζεις πάντα από έναν αξιόπιστο αντιπρόσωπο και να ελέγχεις το ιστορικό του σέρβις.

Ποιο Nissan Qashqai πρέπει να αγοράσω;

Πρώτα απ’ όλα, απέφυγε το Visia, επειδή ο εξοπλισμός σε αυτό είναι φτωχός. Για μια καλή σχέση ποιότητας-τιμής, επένδυσε καλύτερα στην έκδοση N-Connecta ή Tekna, κατά προτίμηση μετά το facelift (έτος 2018), καθώς η Nissan αναβάθμισε τον εξοπλισμό τότε. Σαν επιλογή προτείνουμε τον 1.5 dCi κινητήρα. Σίγουρα, είναι ο λιγότερο ισχυρός κινητήρας και δεν συνοδεύεται από αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ή κίνηση στους 4 τροχούς, αλλά είναι ο πιο αξιόπιστος στη σειρά και ο πιο οικονομικός, με δηλωμένη κατανάλωση καυσίμου μόλις 3,8 λίτρα τα 100 χλμ.

Τιμή

Έχοντας κατά νου να αποφύγεις το βασικό μοντέλο Visia και να επιλέξεις το καλύτερο αυτοκίνητο που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός σου (αυτό που έχει συντηρηθεί σωστά και έχει κάνει όλα τα σέρβις στην ώρα τους), θα βρεις ένα αξιόπιστο μεταχειρισμένο Nissan Qashqai από 12.950€ και άνω.

Δες Επιλεγμένα Nissan Qashqai

Ποιες είναι οι εναλλακτικές;

Η καλύτερη εναλλακτική και αναμφισβήτητα το καλύτερο compact SUV που μπορείς να αγοράσεις, από άποψη value-for-money, είναι το KIA Sportage. Είναι πιο αξιόπιστο, πιο όμορφο (υποκειμενικά πάντα) και πιο ευρύχωρο. Το Renault Kadjar, κατασκευασμένο στο ίδιο μοτίβο και με τους ίδιους κινητήρες, είναι μια λιγότερο δαπανηρή επιλογή, ειδικά αν προτιμάς το στυλ του γαλλικού μοντέλου. Ένα άλλο μοντέλο που μπορείς να έχεις υπόψη είναι το Peugeot 3008.