Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές. Ψάχνοντας ένα αυτοκίνητο και κοιτάζοντας για το μοντέλο ή την έκδοσή του πέφτεις πάνω στον ίδιο όρο: Facelift. Και το συναντάς σε αυτοκίνητα ανεξαρτήτως μάρκας, τύπου ή χώρας παραγωγής. Τι ακριβώς είναι, όμως, το Facelift και πώς θα εξοικονομήσεις χρήματα μέσα από αυτό;

Αρχικά, το Facelift είναι ένας όρος που δεν συναντάται μόνο στα αυτοκίνητα. Για την ακρίβεια, δεν ξεκίνησε καν από εκεί, αλλά δανείστηκε την ορολογία του από την ιατρική. Και συγκεκριμένα την πλαστική χειρουργική. Τι είναι, λοιπόν, το Facelift; Το γνωστό σε όλους μας μποτοξ ή λιφτινγκ προσώπου. Δηλαδή, μία συνηθισμένη επέμβαση στην πλαστική χειρουργική που σχετίζεται με τη διατήρηση της νεότητας σε ένα πρόσωπο που τείνει να “γεράσει”. Πώς μπορεί να συνδέεται αυτό με το αυτοκίνητο;

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: το Facelift αφορά μία πάγια τακτική που εφαρμόζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε ένα ήδη υπάρχον μοντέλο, ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά με σκοπό να παραμένει σύγχρονο και μοντέρνο χωρίς να αναγκάζεται να προχωρήσει σε κάποια καινούργια γενιά ή μοντέλο. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο που κυκλοφορεί εδώ και μία πενταετία μπορεί να δεχτεί αλλαγές που θα το ανανεώσουν και θα το αναβαθμίσουν, παρατείνοντας τον χρόνο για την έλευση της νέας γενιάς για ακόμα λίγα χρόνια.

Facelift (αριστερά), Pre-Facelift (δεξιά)

Πρόκειται δηλαδή για την ενσωμάτωση ενός μοντέλου, που κυκλοφορεί ήδη κάποια χρόνια στην αγορά, στη σύγχρονη πραγματικότητα χωρίς ολικές διαφορές και εκ νέου δημιουργία από την αρχή. Μικρές πινελιές – κυρίως εμφανισιακής – ανανέωσης.

Τι περιλαμβάνει το Facelift;

Το Facelift περιλαμβάνει κυρίως αλλαγές που συνδέονται με την εμφάνιση του οχήματος. Για παράδειγμα, ανανεωμένους προφυλακτήρες, αλλαγή ζαντών ή αλλαγές και αναβαθμίσεις στα φωτιστικά σώματα. Πρόκειται, δηλαδή, για μικρές πινελιές που θα δώσουν στο υπάρχον μοντέλο τον τόνο της φρεσκάδας που χρειάζεται. Και έτσι θα παραταθεί η διάρκεια ζωής του και θα έρθει αργότερα η έλευση της νέας γενιάς.

Πρόκειται για μία στρατηγική που το εφαρμόζουν όλες οι εταιρείες σε πολλά μοντέλα τους, κυρίως τα δημοφιλέστερα. Οι περισσότερες το ονομάζουν με τον όρο που έχει επικρατήσει, ενώ άλλες δίνουν συγκεκριμένες ονομασίες. Όπως η BMW με τον όρο LCI. Το οποίο αφορά τον όρο Life Cycle Impulse και πρόκειται κυριολεκτικά για “τόνωση του κύκλου ζωής” του αυτοκινήτου.

Είτε το συναντήσει ως Facelift, είτε ως LCI, είτε με οποιαδήποτε άλλη εμπορική επωνυμία μπορεί να χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία, η ουσία είναι μία. Το Facelift πρόκειται για μία πρακτική “τόνωσης” και ανανέωσης ενός μοντέλου με αναβαθμισμένα και πιο μοντέρνα εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Κι εδώ είναι που γεννάται το πιο σημαντικό ερώτημα:

Είναι μόνο εμφανισιακές οι αλλαγές ενός Facelift;

Ένα Facelift αυτοκίνητο εκτός από τις κατεξοχήν εμφανισιακές αλλαγές, ενσωματώνει και μία σειρά μηχανικών αλλαγών. Κάτι που το καθιστά περισσότερο αξιόπιστο και ως εκ τούτου πιο οικονομικό. Οι μηχανικές αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν τυχόν αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί σε ένα μοντέλο, με αναβαθμισμένα μηχανικά μέρη έως και εντελώς διαφορετικούς κινητήρες.

Μία Facelift επιλογή είναι ως επί το πλείστον και περισσότερο αξιόπιστη. Για παράδειγμα, μηχανικά μέρη που μπορεί να είχαν αστοχίες έχουν βελτιωθεί, τυχόν ανακλήσεις έχουν επιλυθεί, ενώ ενσωματώνουν πιο σύγχρονες τεχνολογίες με την αποδοτικότητα και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου που αυτό συνεπάγεται.

Πώς θα ξεχωρίσω εάν πρόκειται για Facelift μοντέλο;

«αλλαγές περιλαμβάνουν οι προφυλακτήρες, τα φώτα και οι ζάντες»

Στις μέρες μας, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτιμούν μια σειρά από μικρές αλλαγές. Κάτι που συμβαίνει ακόμα και από τη μία γενιά ενός μοντέλου στην άλλη, πόσω μάλλον μεταξύ ενός Facelift. Έτσι, οι διαφορές ενός μοντέλου μπορεί να μην είναι εύκολα αντιληπτές. Συνήθως, περιλαμβάνουν ανανεωμένους προφυλακτήρες, φώτα, ζάντες αλλά και κωδικούς χρωμάτων. Για παράδειγμα, η καινούργια Mercedes E-Class πριν και μετά το facelift:

Στο εσωτερικό ενός οχήματος, οι αλλαγές συνήθως είναι ακόμα μικρότερες. Μερικές νέες επιλογές καθισμάτων, αυξημένη εργονομία ή μικρές λεπτομέρειες όπως οι αεραγωγοί και το τιμόνι είναι μερικές από αυτές. Πλέον, σε ένα Facelift μοντέλο οι αλλαγές μπορεί να επεκτείνονται και στο Infotainment σύστημα με αναβαθμισμένους χάρτες, εύκολη λειτουργία και γρηγορότερη απόκριση.

Τέλος, στο Facelift περιλαμβάνονται αναβαθμίσεις και σε μηχανικά μέρη όπως κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων, συστήματα ελέγχου, ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι κ.α. Κάτι που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αναβαθμισμένη ασφάλεια και αξιοπιστία ενός οχήματος.

Πώς θα εξοικονομήσω χρήματα με ένα Facelift αυτοκίνητο;

Αρχικά, ένα μεταχειρισμένο Facelift αυτοκίνητο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το συναντήσεις ακριβότερο από το αντίστοιχο pre-Facelift. Κι αυτό, γιατί εκτός από το ότι είναι νεότερο στη χρονολογία παραγωγής, ενσωματώνει μία σειρά επιπλέον προσθηκών, τα οποία αφορούν είτε εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά (νέοι κινητήρες, extra όπως gps, lane keeping assist κτλ), είτε αποτελούν αναβαθμίσεις των ήδη υπαρχόντων.

Αυτό έχει ως συνέπεια η τιμή τους να αυξάνεται ακόμα και κατά την αγορά τους ως καινούργιο. Ωστόσο, ακριβώς επειδή ενσωματώνουν την τελευταία τεχνολογία που επικρατεί, διαθέτουν και τα αντίστοιχα οφέλη. Για παράδειγμα, η κατανάλωση είναι αισθητά χαμηλότερη, οι επιδόσεις είναι αναβαθμισμένες, ενώ ακόμη και οι ρύποι μπορεί να είναι χαμηλότεροι με αποτέλεσμα λιγότερα Τέλη Κυκλοφορίας και λοιπά πάγια έξοδα.

Να περιμένω να βγει το επόμενο μοντέλο ή να επιλέξω το Facelift;

Ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο αξίζει η αγορά ενός Facelift μοντέλου, αφού αυτό λειτουργεί ως προθάλαμος της επόμενης γενιάς του. Ένα μέσο αυτοκίνητο βγαίνει στην παραγωγή για περίπου 6-8 χρόνια, μέχρι να βγει η επόμενη γενιά του. Γι αυτό και υπάρχει εξαρχής η ανάγκη για το Facelift, ώστε να καλύψει σε αυτό το μεγάλο χάσμα τις τεχνολογικές εξελίξεις, χωρίς να μένει δραματικά πίσω η μία γενιά από την άλλη.

Καθώς όμως το Facelift γίνεται κάπου στη μέση προς το τέλος του κύκλου παραγωγής ενός μοντέλου, μπορεί να αναρωτιέσαι γιατί να το αγοράσεις και να μην περιμένεις λίγα ακόμα χρόνια ώστε να βγει το επόμενο.

Η απάντηση είναι απλή και καθαρά υποκειμενική. Αρχικά, κανείς δεν εγγυάται ότι θα υπάρξει ένα Facelift και μετά θα βγει το επόμενο μοντέλο. Μπορεί να υπάρχουν 2 ή και 3 Facelift πριν την έλευση της νέας γενιάς. Ή ακόμα περισσότερο, μπορεί η νέα αυτή γενιά να μην έρθει ποτέ, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία μπορεί να σταματήσει την παραγωγή του. Έτσι μπορεί να ξοδέψεις χρόνο περιμένοντας κάτι που δεν θα έρθει.

Τέλος, ένα facelift μοντέλο εφαρμόζει όλες τις αλλαγές πάνω σε ένα ήδη υπάρχον μοντέλο. Σε αντίθεση με την εξολοκλήρου αλλαγή μίας γενιάς, που μπορεί να αλλάζει τελείως το αυτοκίνητο και ως εκ τούτου να μην καλύπτει πια τις απαιτήσεις σου. Με λίγα λόγια, το Facelift αποτελεί την πιο αξιόπιστη και ολοκληρωμένη λύση ενός αυτοκινήτου, ανανεώνοντάς το και προσθέτοντας περισσότερα χρόνια ζωής σε ένα αυτοκίνητο.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!