Με την πρακτικότητα και την ευκολία να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην αγορά ενός SUV. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στην αναζήτηση ενός άνετου αυτοκινήτου με χώρους και ασφάλεια ένα SUV δεν έχει πολλούς αντιπάλους.

Χαρακτηριστικό της δημοφιλίας τους αποτελεί το γεγονός ότι ένα στα τρία από τα καινούργια Ι.Χ. που πωλούνται αυτή τη στιγμή είναι SUV. Για κάποιον που αναζητά ένα μεσαίο SUV που να ισορροπεί μεταξύ ενός Crossover και ενός μεγαλύτερου σε διαστάσεις, οι επιλογές είναι αρκετές. Υπάρχει λόγος, όμως, που η πλειονότητα των αγοραστών στρέφεται σε 2 συγκεκριμένα SUV: το Nissan Qashqai και το Peugeot 3008

Ειδικότερα, το Nissan Qashqai αποτελεί το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα – στην κατηγορία του – για το 2019. Και αν στη δεύτερη θέση έρχεται το μικρότερο σε διαστάσεις Toyota CH-R, την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο άμεσος ανταγωνιστής του, Peugeot 3008. Τα δύο αυτά μεσαία SUV προτιμώνται τόσο ως καινούργια αλλά και ως μεταχειρισμένα, αφού και στις δύο λίστες των best selling cars φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν το Nissan Qashqai και το Peugeot 3008 τόσο δημοφιλή; Και ποιο από τα δύο βγαίνει ο νικητής στη μάχη για το καλύτερο μεσαίο SUV;

Nissan Qashqai

Το Nissan Qashqai μας πρωτοσυστήθηκε το 2006. Η πρώτη γενιά, εξοπλιζόταν με οικονομικούς κινητήρες και διέθετε συμβατικές διαστάσεις. Ήταν, επομένως φυσικό να γνωρίσει την επιτυχία που προμήνυαν αυτά τα χαρακτηριστικά και να φτάσει στο σημείο να ξεπεράσει το φράγμα των 1.000.000+ μονάδων που θα έχουν βγουν από το εργοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό που είναι σίγουρο πως δεν περίμεναν οι άνθρωποι της Nissan ήταν η επιτυχία που θα ακολουθούσε με τη δεύτερη γενιά Qashqai. Βασιζόμενο σε μία ολοκαίνουργια πλατφόρμα, την οποία χρησιμοποιούν και άλλα SUV της φίρμας (X-Trail) αλλά και το Renaul Captur – μεταξύ άλλων, το Nissan Qashqai κατόρθωσε να αναθεωρήσει την ύπαρξη του, δημιουργώντας στην ουσία ένα εξολοκλήρου νέο μοντέλο.

Κινητήρες

Εξοπλισμένο αυτή τη φορά με ακόμα πιο οικονομικούς κινητήρες, το Nissan Qashqai διαθέτει μία πληθώρα επιλογών, ικανή να καλύψει διαφορετικά γούστα και ανάγκες. Ξεκινώντας από έναν τουρμπάτο βενζινοκίνητο κινητήρα 1.200 κυβικών, απόδοσης 115 αλόγων. Πρόκειται για έναν σύγχρονο κινητήρα, τον μικρότερο που συναντάται στο Nissan Qashqai.

Άλλες εκδόσεις του βενζινοκίνητου Qashqai αποτελούν το 1.3 με τα 160 άλογα και ο πιο σπάνιος δίλιτρος κινητήρας απόδοσης 150 αλόγων.

Αναμφίβολα, οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις του Qashqai είναι και οι πιο δημοφιλείς. Συγκεκριμένα, οι πολυβραβευμένοι dCi 1.500 και 1.600 κυβικών είναι αυτοί που έχουν εκτινάξει το ιαπωνικό SUV στην κορυφή των πωλήσεων. Πρόκειται για κινητήρες που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Renault και έχουν διατεθεί και σε άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Mercedes A-Class. Ο πρώτος αποδίδει 115 άλογα, ενώ ο δεύτερος των 1.600 κυβικών 130 άλογα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Qashqai διατίθεται και σε τετρακίνητη έκδοση. Αυτή, ωστόσο, συναντάται ως έξτρα μόνο στην πετρελαιοκίνητη έκδοση των 1.600 κυβικών. Όλες οι άλλες εκδόσεις του Nissan Qashqai είναι προσθιοκίνητες.

Οδική συμπεριφορά

Το Nissan Qashqai διαθέτει μια εντυπωσιακή ποιότητα κύλισης που δίνει την αίσθηση ενός μεγαλύτερου και ακριβότερου SUV. Η θέση οδήγησης είναι στο κατάλληλο σημείο, απολαμβάνοντας τα οφέλη ενός SUV αλλά και δίνοντας παράλληλα την αίσθηση ενός κανονικού επιβατικού οχήματος.

Η τετρακίνηση δουλεύει άριστα, ενώ προσφέρει και μία παραπάνω αίσθηση ασφάλειας λόγω των πολλαπλών πίσω συνδέσμων. Οι δικίνητες εκδόσεις του Qashqai είναι αισθητά ελαφρύτερες, κάτι που μεταφράζεται σε πιο άμεση οδική συμπεριφορά αλλά και κατανάλωση καυσίμου.

Κιβώτιο

Το Nissan Qashqai εξοπλίζεται με ένα 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο. Είναι σχετικά κοντό και άμεσο στην αίσθηση. Παράλληλα, υπάρχει και η επιλογή αυτόματου κιβωτίου συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης CVT. Η αυτόματη έκδοση συναντάται σε όλες τις εκδόσεις εκτός από αυτή με τον βενζινοκίνητο κινητήρα 1.200 κυβικών.

Δες επιλεγμένα Nissan Qashqai!

Peugeot 3008

Το Peugeot 3008 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2008 με μία μορφή που δε θυμίζει σε τίποτα αυτή που έχει σήμερα. Ακροβατώντας αρχικά μεταξύ MPV και Crossover, το 3008 αποτελούσε μία ασφαλή επιλογή για οικογένειες και για κάποιον που αναζητούσε ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο παρά κάποιον που έψαχνε για το επόμενο SUV.

Όλα αυτά άλλαξαν το 2016, όταν και αποκαλύφθηκε από την Peugeot η επόμενη γενιά 3008. Αυτή τη φορά όντας ξεκάθαρα ένα επιβλητικό και σύγχρονο SUV, το 3008 κέρδισε από την πρώτη στιγμή το αγοραστικό κοινό με την εμφάνιση και τις επιβλητικές γραμμές του.

Κινητήρες

Το 3008 εξοπλίζεται με σύγχρονους turbo κινητήρες τόσο στις βενζινοκίνητες όσο και στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις του. Ξεκινώντας από τον τρικύλινδρο βενζινοκίνητο κινητήρα 1.200 κυβικών και απόδοσης 130 αλόγων. Ακόμα και από τα χαμηλότερα κυβικά, το 3008 ανταπεξέρχεται ιδανικά, αφού παρά τον όγκο του τα 230Nm ροπής είναι ικανά να το κινήσουν παραπάνω από ικανοποιητικά, παρέχοντας του και αξιόλογες επιδόσεις.

Φυσικά, υπάρχει και ο τετρακίλυνδρος 1.600άρης κινητήρας που αποδίδει 165 και 180 άλογα, ανάλογα την έκδοση.

Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις του 3008 αποτελούν και τις πιο δημοφιλείς, αφού συνδυάζουν την οικονομία και την απόδοση. Τρεις κινητήρες 1.500, 1.600 και 2.000 κυβικών προσφέρονται και τα άλογα διαμορφώνονται αρχίζοντας από 100 και φτάνοντας τα 180 στη GT έκδοση. Όλες προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις και ποικίλα χαρακτηριστικά ώστε να καλύπτουν και να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.

Οδική συμπεριφορά

Το 3008 χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα EMP2 της Peugeot. Αυτό επιτρέπει στο γαλλικό SUV να είναι μεγαλύτερο αλλά και ελαφρύτερο από την προηγούμενη γενιά του, γεγονός που συνεπάγεται οφέλη στην οδική συμπεριφορά και καθημερινή μετακίνηση. Το 3008 είναι εστιασμένο στην άνεση, κάτι που αποτυπώνεται από την ποιότητα κύλισης. Οι κινητήρες της Peugeot του παρέχουν σβελτάδα και αμεσότητα, ήδη από τις χαμηλές επιταχύνσεις.

Το 3008 – όπως και όλα τα καινούργια Peugeot – εφοδιάζεται με ένα μικρότερο από τα συνηθισμένα τιμόνι. Τι σημαίνει αυτο;
Στην πράξη πρόκειται για ένα τιμόνι με μικρότερη διάμετρο, το οποίο στην αρχή μπορεί να φαντάζει λίγο περίεργο στην αίσθηση. Γρήγορα, όμως, το συνηθίζει κανείς και αποτελεί ένα ιδανικό καθημερινό “εργαλείο” που σε κάνει να μη θέλεις να το αποχωριστείς.

Η απουσία της τετρακίνησης καλύπτεται από το σύστημα Advanced Grip Control. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα με διαφορετικά προγράμματα (Normal, Snow, Mud, Sand και απενεργοποίηση ESP) που χαρίζουν στο Peugeot βασικές εκτός δρόμου ικανότητες. Χάρη στη νέα πλατφόρμα του, το 3008 διαθέτει τα καλύτερα κρατήματα στην κατηγορία.

Κιβώτιο

Το 3008 διατίθεται τόσο με χειροκίνητο όσο και με αυτόματο κιβώτιο. Το χειροκίνητο κιβώτιο συναντάται σε όλες τις εκδόσεις – εκτός από την έκδοση GT.

Στα αυτόματα μοντέλα του, το 3008 διαθέτει ένα αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής. Πρόκειται για ένα 6τάχυτο κιβώτιο που μπορεί κανείς να το συναντήσει στις περισσότερες εκδόσεις του. Ξεχωρίζει η έξυπνη λειτουργία της Peugeot, η οποία σε συνδυασμό με τα paddles στο τιμόνι κάνουν τις αλλαγές πολύ άμεσες και ήρεμες.

Βρες επιλεγμένα Peugeot 3008!

Συμπέρασμα

Το Nissan Qashqai μαζί με το Peugeot 3008 αποτελούν τα μεσαία SUV με τις περισσότερες πωλήσεις. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού συνδυάζουν την ασφάλεια, πρακτικότητα αλλά και ποιότητα κύλισης που αποζητάει κανείς σε αυτή την κατηγορία.

Το Peugeot 3008 με ένα αισθητά μεγαλύτερο χώρο αποσκευών αλλά και διαστάσεις εν γένει, αποτελεί μία επιλογή που εξισορροπεί ανάμεσα στην καθημερινή μετακίνηση αλλά και τις εξορμήσεις του σαββατοκύριακου.

Το Nissan Qashqai όντας λίγο μικρότερο αλλά και αρκετά ελαφρύτερο αποτελεί μία πιο value επιλογή για κάποιον που αναζητά ένα καθημερινό όχημα με όλα τα πλεονεκτήματα ενός SUV.

Στο τέλος της ημέρας η επιλογή είναι δική σου. Το σίγουρο είναι ότι και τα 2 αυτοκίνητα αποτελούν ιδανικές προτάσεις στην κατηγορία τους και αντιστοιχούν σε μερικές από τις πιο αξιόπιστες επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς για SUV αλλά και όχι μόνο.

 

Το Επόμενό σου Αυτοκίνητο, Ας Είναι Από τα Καλύτερα!

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Δες Κορυφαία Αυτοκίνητα!