Ψάχνεις τις αιτίες που σβήνει το αυτοκίνητο και θες άμεσα μία απάντηση στο γιατί δεν παίρνει μπρος; Ίσως εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε! Όμως, πώς ξεκίνησαν όλα;

Είναι η μέρα που ξυπνάς και το νιώθεις.. κάτι δε θα πάει καλά. Έχεις ετοιμαστεί, έχεις μπει στο αυτοκίνητο και πας στον προορισμό σου. Καθώς οδηγείς, αρχίζεις να αισθάνεσαι πως κάτι έχει αλλάξει. Αν δεν αναρωτηθείς γιατί το όχημα σου φέρεται κάπως διαφορετικά, τότε απλά θα μάθεις άκομψα τι θα πει να σου σβήνει το αυτοκίνητο μέσα στην κίνηση!

Και εκεί είναι που θα παρακαλούσες για το καλό σενάριο. Να μην έπαιρνε μπρος το αυτοκίνητο ποτέ! Για αυτό πάμε να δούμε τι έκανε το αυτοκίνητό σου να σβήσει έτσι ξαφνικά, για ποιο λόγο δεν παίρνει μπρος και τι μπορείς να κάνεις! Ακόμα, γιατί το όχημα σου δυσκολεύεται στις ανηφόρες;

⚙️ 3 συχνές αιτίες που σβήνει το αυτοκίνητό σου

#1 Έμεινες χωρίς καύσιμα

Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Είδες να ανάβει το λαμπάκι της χαμηλής στάθμης καυσίμων; Τότε δεν χρειάζεται να σκεφτείς και πολλά, έμεινες από καύσιμα!

#2 Θέματα στον εναλλάκτη

Για τι είναι υπεύθυνος ο εναλλάκτης;

 1. Για τη φόρτιση της μπαταρίας και
 2. Για πολλές βασικές λειτουργίες της μηχανής του οχήματός σου

Τι συμβαίνει όταν σταματήσει ο εναλλάκτης;

Σταματά και το αυτοκίνητο! Οπότε, δεν προλαβαίνεις να κάνεις κάτι και είναι πια αργά, έχεις μείνει. Εκτός και αν, πριν συμβεί αυτό, έχεις κλείσει ασφάλεια αυτοκινήτου με τις κατάλληλες καλύψεις (π.χ. οδική βοήθεια) ή έστω έχεις δει αυτά τα σημάδια🧐:

 • Αδύναμα – χαμηλά φώτα
 • Η μπαταρία δεν φορτίζει

#3 Κάτι δεν πάει καλά με την αντλία καυσίμου

Η αντλία καυσίμου μπορεί:

 • Να σταματήσει ή
 • Να μη λειτουργεί σωστά

Οπότε, ο κινητήρας σταματά, εφόσον δεν πάρει το καύσιμο που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

⚙️ 7 συχνές αιτίες που το αυτοκίνητό σου δεν παίρνει μπρος

#1 Έμεινες από μπαταρία

Γιατί δεν παίρνει μπρος το αυτοκίνητο; Ένα από τα πιο συχνά αίτια είναι να τελειώσει η μπαταρία. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δεις με έναν ελεγκτή μπαταρίας αν είναι αδύναμη ή να χρησιμοποιήσεις καλώδια εκκίνησης μπαταρίας.

Αλλά το καλύτερο είναι να έχεις οδική βοήθεια στο ασφαλιστήριό σου. Έτσι, θα αναλάβουν οι ειδικοί να σε βοηθήσουν.

#2 Διάβρωση μπαταρίας

Έλεγξε και καθάρισε τους πόλους της μπαταρίας με σωστά προϊόντα και ακολουθώντας τα βήματα που θα σου δώσει ειδικός, ώστε η μπαταρία να είναι καθαρή και σωστά συνδεδεμένη. Μετά δοκίμασε να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητό σου.

#3 Κατεστραμμένη μίζα

Η μίζα ή αλλιώς εκκινητής ανήκει στο σύστημα εκκίνησης του κινητήρα και τροφοδοτείται από την μπαταρία του οχήματος. Αν τελικά η μίζα έχει χαλάσει, θα χρειαστείς νέα.

#4 Πρόβλημα στον ιμάντα χρονισμού

Ένας ελλαττωματικός ιμάντας χρονισμού μπορεί να προκαλέσει καταστροφική ζημιά στον κινητήρα που να οδηγήσει έως και σε αντικατάστασή του.

Οπότε, τι εξασφαλίζει ο ιμάντας χρονισμού;

Οι βαλβίδες του κινητήρα ανοίγουν και κλείνουν με το κατάλληλο διάστημα, ώστε να μην έρχονται ποτέ σε επαφή με τα έμβολα (πιστόνια).

Η αλλαγή του ιμάντα ορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Γενικά ισχύει πως είναι καλό να το αλλάζεις κάθε 100.000 χιλιόμετρα ή μετά από 5 χρόνια, ανάλογα τι θα συμβεί πρώτα.

#5 Σπασμένο ή ραγισμένο καπάκι διανομέα

Ο διανομέας διοχετεύει την τάση από το πηνίο ανάφλεξης στα μπουζί. Εάν η υγρασία περάσει κάτω από το καπάκι, τότε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αυτοκίνητο. Για αυτό, καθάρισε το με ένα καθαρό στεγνό πανί πριν βάλεις ξανά το καπάκι και φρόντισε να το αντικαταστήσεις.

#6 Θέματα με το πηνίο ανάφλεξης

Το πηνίο ανάφλεξης είναι εξαρτήματα του συστήματος ανάφλεξης τα οποία με τη μορφή σπινθήρα, δίνουν την υψηλής τάσης ενέργεια στο μπουζί, ώστε να εκκινήσουν τον κινητήρα. Οπότε, αυτό που θα χρειαστείς είναι ένα εργαλείο για τη μέτρηση της τάσης για να δεις την ισχύ του ρεύματος που διέρχεται από το πηνίο.

#7 Βουλωμένο φίλτρο καυσίμου

Θα χρειαστείς την αντικατάστασή του, γιατί το βουλωμένο φίλτρο καυσίμου αποτρέπει την παροχή αρκετού καυσίμου στον κινητήρα.

🔧 Πώς να μην σου σβήνει το αυτοκίνητο;

Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε το αυτοκίνητό σου να μην σβήνει είναι:

 • Να ελέγχεις τις λυχνίες στο καντράν του αυτοκινήτου σου, όπως την λυχνία βλάβης κινητήρα check.
 • Να παρατηρείς προσεκτικά θορύβους ή οποιαδήποτε αλλαγή.
 • Να βρεις τι μπορεί να φταίει.
 • Να προχωρήσεις άμεσα στην επίλυση του προβλήματος.
 • Να κάνεις όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις!

⚙️ Γιατί δεν τραβάει στην ανηφόρα;

Οι συνηθέστεροι λόγοι που το όχημά σου δεν τραβάει στην ανηφόρα είναι οι εξής:

#1 Κακό φίλτρο καυσίμου

Ο κινητήρας δεν μπορεί να λειτουργεί καλά, όταν η βενζίνη που ρέει δεν είναι καθαρή. Χωρίς ένα καλό φίλτρο καυσίμου που να αποτρέπει τις ακαθαρσίες από το να εισέρχονται στον κινητήρα, τα σωματίδια και τα ιζήματα από τη δεξαμενή αερίου θα συσσωρευτούν και θα φράξουν το φίλτρο.

Έτσι, θα περιορίσουν τη ροή του καυσίμου. Εάν η ροή περιοριστεί, τότε δεν θα φτάσει αρκετό καύσιμο στα μπεκ ψεκασμού και αυτό θα περιορίσει τη δύναμη του αυτοκινήτου.

#2 Βουλωμένα μπεκ ψεκασμού καυσίμου

Είναι το τελευταίο μέρος του συστήματος πριν το θάλαμο καυσίμου. Αυτό που μπορεί να τα κάνει να χαλάσουν ενώ είναι φτιαγμένα να αντέχουν πολύ είναι:

 1. Τα πολλά χρόνια
 2. Η κακή ποιότητα καυσίμου

Αν χαλάσουν ή φράξουν τελείως και σταματήσουν να λειτουργούν, τότε το καύσιμο δεν θα φτάσει καν στο θάλαμο καύσης.

#3 Βουλωμένο φίλτρο αέρα

Όπως χρειάζεται καθαρό καύσιμο, έτσι χρειάζεται και καθαρό αέρα για να αναμιχθούν μαζί και να διατηρήσουν τον κινητήρα ισχυρό. Επομένως, αν το φίλτρο αέρα είναι φραγμένο, τότε οι ακαθαρσίες θα εισχωρήσουν στον θάλαμο εσωτερικής καύσης και θα καταστρέψουν τον κινητήρα.

Ένα καθαρό φίλτρο αέρα θα βοηθήσει να περάσει ο αέρας στο θάλαμο χωρίς υπολείμματα. Διαφορετικά, η μηχανή δεν θα είναι ποτέ αρκετά δυνατή.

Τι να κάνεις όταν δεν τραβάει το αυτοκίνητο στην ανηφόρα;

 • Απόφυγε τις μεγάλες ανηφόρες μέχρι να επισκεφθείς ένα συνεργείο.
 • Μην πατάς απότομα και πιο έντονα το γκάζι για να καταφέρεις να ανέβεις την ανηφόρα γιατί αν υπάρχει πράγματι πρόβλημα, απλά θα πιέσεις πολύ το αυτοκίνητό σου.

Τι να κάνεις αν το αυτοκίνητό σου έσβησε και δεν παίρνει μπρος;

 1. Κατεύθυνε το αυτοκίνητο σου προς την άκρη του δρόμου – Προσπάθησε να μην πανικοβληθείς και εκμεταλλεύσου την κίνηση του αυτοκινήτου. Χρησιμοποίησε το χειρόφρενο με προσοχή και άφησε το όχημα σε σημείο που να μην εμποδίζει τους άλλους οδηγούς.
 2. Προσπάθησε ξανά να το βάλεις μπροστά.
 3. Μην ξεχάσεις να ανάψεις τα φώτα έκτακτης ανάγκης – Η ασφάλεια όλων είναι προτεραιότητα.
 4. Κάλεσε βοήθεια – Αν έχεις προσθέσει στην ασφάλεια αυτοκινήτου και οδική βοήθεια, τότε μην ανησυχείς για τίποτα!

👉 Όλα εξαρτώνται από το πόσο καιρό θα αφήσεις ένα πρόβλημα ή μία ένδειξη να υπάρχει και σιγά σιγά να καταστρέψει το όχημα. Προσπάθησε να είσαι ένα βήμα μπροστά για να αποφεύγεις κάθε απρόοπτη έκπληξη.

Πηγή: Insurance Market Blog

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!