Το Renault Captur είναι ένα από τα μοντέλα που βοήθησαν στη διάδοση της κατηγορίας των μικρών crossover και γρήγορα έγινε το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: είναι όμορφο, έχει καλό εξοπλισμό και είναι μια εξαιρετική πρόταση για οικογένειες. Συνέχισε να διαβάζεις την κριτική μας για το Renault Captur και θα μάθεις περισσότερα..

Πρώτη Γενιά Renault Captur (J87)

Το Captur που κυκλοφόρησε στο Motor Show της Γενεύης το 2013 και βγήκε στην παραγωγή την ίδια χρονιά, ήταν μέρος της νέας σχεδιαστικής πλατφόρμας της Renault που εισήγαγε ο λαμπρός σχεδιαστής Laurens van den Acker.

Ως αποτέλεσμα, το μικρό crossover φαινόταν πολύ νεανικό και ιδιαίτερο. Αλλά πλέον ο καμπυλωτός σχηματισμός του φαίνεται λίγο ξεπερασμένος, καθώς τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν πιο έντονες και αυστηρές γραμμές.

Κινητήρες Renault Captur

Οι κινητήρες που προσφέρονται με το Renault Captur πρώτης γενιάς είναι ένα από τα κύρια θετικά στοιχεία του μοντέλου. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, ούτε είναι πανίσχυροι, αλλά έχουν πολύ καλή οικονομία καυσίμου και επαρκούν για ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο. Ας μην ξεχνάμε ότι το Captur βασίζεται στην πλατφόρμα Clio IV και ζυγίζει λιγότερο από 1.300 κιλά, επομένως δεν χρειάζεστε πραγματικά δυνατούς κινητήρες για να μετακινηθεί.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα όλων των διαθέσιμων κινητήρων της πρώτης γενιάς:

  • – TCe 90 (0.9 l βενζίνη, 90 ίπποι)
  • – TCe 120 (1.2 l βενζίνη, 118 ίπποι)
  • – TCe 150 (1.33 l βενζίνη, 156 ίπποι)
  • – dCi 90 (1.5 l πετρέλαιο, 90 ίπποι)
  • – dCi 110 (1.5 l πετρέλαιο, 110 ίπποι)

Ο 1.5 diesel κινητήρας είναι ο βασικός κινητήρας που χρησιμοποιεί η Renault και βρίσκεται σε πολλά μοντέλα. Τα μοντέλα Dacia και Nissan χρησιμοποιούν επίσης αυτόν τον δοκιμασμένο στο χρόνο κινητήρα, ο οποίος είναι εξαιρετικός για ταξίδια σε αυτοκινητόδρομο, αλλά όχι τόσο καλός για την πόλη. Η έκδοση των 110 ίππων είναι πιο οικονομική, καθώς είναι νεότερης γενιάς ο κινητήρας και καταναλώνει μόλις 3,8 λίτρα τα 100 χλμ. Υπάρχουν επίσης επιλογές αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων τόσο για βενζινοκίνητες όσο και για πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

Τα θετικά του Renault Captur

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, ο καλός εξοπλισμός και οι καλές τιμές είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του Renault Captur πρώτης γενιάς. Αυτό το crossover είναι σαν ένα συμπαγές hatchback, χάρη στην κοινή πλατφόρμα που έχει με το Clio, ενώ παρέχει καλύτερη θέση οδήγησης και καλύτερη ορατότητα από τον μικρότερο αδελφό του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις του, τον εσωτερικό χώρο, τον εξοπλισμό και την κατανάλωση καυσίμου, το Renault Captur είναι ένα πολύ πρακτικό αυτοκίνητο και μια εξαιρετική επιλογή για νέες οικογένειες. Αν και θα ήταν καλύτερο να είχε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ από τα 377 λίτρα που διαθέτει. Αλλά είναι ένα μικρό crossover, δεν μπορούμε να ζητάμε πολλά περισσότερα.

Ένα άλλο πρακτικό στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί ως θετικό είναι ότι τα καλύμματα των καθισμάτων αφαιρούνται, επιτρέποντάς σου να τα καθαρίζεις εύκολα στο πλυντήριο.

Τα αρνητικά του Renault Captur

Σχεδιαστικά το εσωτερικό φαίνεται καλό, αλλά ποιοτικά… όχι τόσο! Είναι γεμάτο με φθηνά σκληρά πλαστικά που δεν δίνουν πολύ ωραία αίσθηση. Επίσης, υπάρχουν πολλές γυαλιστερές επιφάνειες που προσελκύουν τη σκόνη και τα δακτυλικά αποτυπώματα φαίνονται αρκετά, αλλά τουλάχιστον είναι ανθεκτικές.

Όπως συμβαίνει με πολλά μοντέλα της Renault, τα ηλεκτρικά μπορεί να αρχίσουν να υπολειτουργούν μετά από μια ορισμένη ηλικία, επομένως φρόντισε να ελέγξεις ότι τα συστήματα πλοήγησης και κλιματισμού λειτουργούν όπως πρέπει. Σε ορισμένα μοντέλα αναφέρθηκαν επίσης προβλήματα με τα φώτα πορείας τα οποία δεν φώτιζαν σωστά το δρόμο λόγω ενός ελαττωματικού αισθητήρα.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, επειδή πρόκειται για ένα μικρό crossover κατασκευασμένο κυρίως για τους δρόμους της πόλης, δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές τετρακίνησης.

Ποιο Renault Captur να επιλέξω;

Αν και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα σε όλους τους diesel κινητήρες, θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσεις να αποφύγεις τον αρχικό diesel κινητήρα που υπήρχε όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Renault Captur. Καλύτερα διάλεξε την πιο σύγχρονη έκδοση των 110 ίππων, αν θέλεις πραγματικά diesel. Την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση καυσίμου και το κόστος συντήρησης, την έχει ο κινητήρας TCe 90 στην έκδοση Dynamique.

Το facelift του 2017 δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες αναβαθμίσεις που θα έπρεπε να έχει το μοντέλο, επομένως δεν είναι τόσο σημαντικό να αναζητήσεις ένα αυτοκίνητο αυτής της χρονολογίας.

Τιμές μεταχειρισμένου Renault Captur

Έχοντας κατά νου τη γενική σύστασή μας να επιλέγεις πάντα το καλύτερο αυτοκίνητο που μπορεί να αντέξει η τσέπη σου (ένα που να έχει συντηρηθεί καλά και να έχει κάνει όλα τα σέρβις στην ώρα τους), οι τιμές για ένα αξιόπιστο μεταχειρισμένο Renault Captur πρώτης γενιάς κυμαίνονται από 11.850€.

Δες Επιλεγμένα Renault Captur

Τι εναλλακτικές έχω;

Η κατηγορία των crossover είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν πολλές επιλογές! Ωστόσο, οι πραγματικοί αντίπαλοι του Renault Captur είναι ελάχιστοι, δεδομένου της εξαιρετικής σχέσης ποιότητας/τιμής και του συνολικού πακέτου που προσφέρει η Γαλλική εταιρεία. Η πιο καλή εναλλακτική ίσως θα ήταν το Suzuki Vitara, το οποίο βγαίνει και σε τετρακίνητη έκδοση. Το Nissan Juke και το Volkswagen T-Cross είναι επίσης παρόμοιου τύπου crossover που μπορείς να ρίξεις μια ματιά.