Ένας άτυπος κανόνας της “ζωής” λέει:

O ενθουσιασμός και η βιασύνη πολλές φορές μπορούν να μας οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις που στο μέλλον θα μετανιώνουμε.

Το ίδιο ισχύει και για την αγορά ενός αυτοκινήτου, πόσο μάλλον ενός μεταχειρισμένου που η απόφασή μας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική τραγωδία…

Πέραν των απαραίτητων ελέγχων, λοιπόν, το δεύτερο σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνεις όταν θέλεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, είναι ένα σωστό test drive.

Τι συμβαίνει όμως με το test drive την περίοδο του κορωνοϊού και πως μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια για να είσαι σίγουρος ότι προστατεύεσαι και διαφυλάσσεις τον εαυτό σου και την υγεία σου;

Ζητήσαμε από Car Enthusiasts της Spotawheel και μηχανικούς της Spotmechanic – όπου οι μεν συμβουλεύουν υποψήφιους αγοραστές για να πάρουν τα μέγιστα από το test drive, και οι δε αξιολογούν ένα αυτοκίνητο μέσα από αυτό – και συνθέσαμε τους 5 + 1 χρυσούς κανόνες για να κάνεις σωστά ένα test drive!

Δεν μακρηγορούμε άλλο…

Δώσε προσοχή!

Κανόνας #1: Μελέτησε το αυτοκίνητο μόνος σου

Όταν αναζητάς το επόμενό σου αυτοκίνητο, τότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αφιερώσεις προσωπικό χρόνο και ενέργεια για να κάνεις μια αγορά που δε θα μετανιώσεις στο μέλλον.

Πριν το test drive, λοιπόν, οφείλεις να κάνεις μια μίνι έρευνα για το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει ως προϊόν, και στη συνέχεια να μάθεις συγκεκριμένα στοιχεία για το ιστορικό αυτού του μεταχειρισμένου που βρήκες, είτε από έμπορο, είτε από ιδιώτη, είτε από τη Spotawheel.

Ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος για να μάθεις πληροφορίες για ένα αυτοκίνητο είναι μέσα από το ίντερνετ. Διάβασε εξειδικευμένα sites, fora και δες video reviews στο Youtube.

1. Γενικές πληροφορίες για το μοντέλο.

«Μπες» online και μάθε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητήρα, τις διαστάσεις του αυτοκινήτου και τα έξοδα κίνησης και χρήσης.

Ξέρουμε πόσο δαιδαλώδης μπορεί να γίνει μια αναζήτηση στο Google… γι’ αυτό και κάτω από κάθε αυτοκίνητο της Spotawheel μπορείς να διαβάσεις όλα τα “νούμερα” και τα χαρακτηριστικά που αφορούν το συγκεκριμένο που διάλεξες. Πάντοτε από επιβεβαιωμένες πηγές και με υπευθυνότητα για τη σωστή πληροφόρηση.

2. Ειδικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. 

Πριν επιδιώξεις να κάνεις test drive σε ένα μεταχειρισμένο που βρήκες από κάποια αγγελία, σημαντικό είναι να μάθεις εκ των προτέρων 2 βασικά στοιχεία για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που θα επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για μια καλή περίπτωση:

  1. Αν διαθέτει ιστορικό συντήρησης από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας μέχρι “σήμερα” (book service) και
  2. την τεχνική του κατάσταση.

Μέσω αυτών μπορείς να μάθεις αν το αυτοκίνητο έχει συντηρηθεί σωστά, αν έχει τρακάρει ή αν έχει γυρισμένα χιλιόμετρα. Τρια δηλαδή κριτήρια που θα παίξουν ρόλο στην απόφασή σου.

Αν δεν πληροί αυτά τα 2 κριτήρια, μην μπεις στον κόπο να κάνεις test drive! Κανείς δεν θέλει να χάνει το χρόνο του σε αυτοκίνητα αμφίβολης ποιότητας.

Η Spotawheel μπορεί να σε απαλλάξει από αυτό το βήμα, κάνοντας τους πιο αυστηρούς ελέγχους για λογαριασμό σου και αποδεικνύοντας όλα τα ευρήματα γραπτώς.

Έτσι μπορείς να αφοσιωθείς μόνο στο πιο σημαντικό: αν δηλαδή το συγκεκριμένο μοντέλο ταιριάζει στην καθημερινότητά σου!

Κανόνας #2: Επίλεξε εσύ τη διαδρομή

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας για να κάνεις ένα πετυχημένο test drive είναι να προσομοιάσεις με ακρίβεια την καθημερινή σου μετακίνηση.

Δυστυχώς μια βόλτα για 5-10 λεπτά γύρω από το τετράγωνο δεν θα σου δώσει τις απαντήσεις που ψάχνεις, αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που δίνουμε δικαίωμα επιστροφής 7 ημερών σε κάθε αυτοκίνητο. Πρόκειται δηλαδή για ένα 7 ήμερο test drive χωρίς άγχος και το σημαντικότερο, χωρίς κάποιον επίμονο πωλητή στο διπλανό κάθισμα!

Ο σκοπός είναι να ακολουθήσεις τις διαδρομές που κινείσαι καθημερινά και να αξιολογήσεις κατά πόσο το αυτοκίνητο που έχεις επιλέξει, πληροί -με άνεση- τα κριτήριά σου.

Για να πάρεις τη σωστή απόφαση πρέπει…

  • να ζήσεις μαζί του
  • να ακολουθήσεις τη διαδρομή που κάνεις κάθε πρωί για το γραφείο ή για το σχολείο των παιδιών
  • να “πέσεις” πάνω σε εκείνες τις εκνευριστικές λακκούβες που συναντάς καθημερινά και να ελέγξεις την άνετη λειτουργία των αναρτήσεων.

Επιβάλλεται:

  • να βρεις τη σωστή θέση οδήγησης που θα σε βολέψει
  • να παρκάρεις στο γκαράζ, στην πιλοτή ή στο δρόμο του σπιτιού σου και να σιγουρευτείς ότι ο χώρος είναι αρκετός για να ανοίξεις εύκολα τις πόρτες ή να ξεφορτώσεις τα ψώνια από το super market.
  • Μπορείς ακόμα να πας και το σκύλο στον κτηνίατρο… ειδικά αν έχεις καιρό να το κάνεις, είναι μια ευκαιρία!

Με λίγα λόγια, για να αποκομίσεις τα μέγιστα από το test drive πρέπει να προσομοιάσεις την καθημερινή σου μετακίνηση στην πράξη και να μην αφήσεις κανέναν να σου πει ποια διαδρομή να ακολουθήσεις.

Κανόνας #3: Αξιολόγησέ το τεχνικά

Εντάξει μπορεί να μην είσαι ειδικός σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας όμως το test drive σωστά μπορείς να βγάλεις εύκολα “λαβράκι”.

Ζητήσαμε από τους μηχανικούς της Spotmechanic να μας δώσουν tips για το πως να ελέγξεις τις πιο βασικές λειτουργίες ενός αυτοκινήτου.

Ακολουθούν τεχνικές συμβουλές!

Πως θα ελέγξεις τον κινητήρα:

Κατά το test drive επιτάχυνε ώστε ο κινητήρας να καλύψει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων του. Η απόδοσή του πρέπει να είναι γραμμική και παντελώς απροβλημάτιστη.

Αν παρατηρήσεις “κομπιάσματα”, αρρυθμίες ή ακούσεις θορύβους κατά την επιτάχυνση, τότε θα πρέπει να το κοιτάξεις περαιτέρω σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο.

Πως θα ελέγξεις το κιβώτιο ταχυτήτων:

Ο επιλογέας ταχυτήτων πρέπει να “κουμπώνει” άνετα σε όλες τις σχέσεις (1η-2η-3η κλπ), χωρίς τριγμούς, χωρίς ασάφειες και χωρίς δυσκολίες. Παράλληλα δεν πρέπει να ακούς θόρυβο ή βουητό κατά την κύλιση του οχήματος. Στην περίπτωση του αυτόματου κιβωτίου, έλεγξε ότι διαβάζονται σωστά όλες οι ταχύτητες σε όλες τις automatic/manual θέσεις.

Πως θα ελέγξεις το πεντάλ του συμπλέκτη (δίσκος/πλατό): 

Ο συμπλέκτης είναι ένα από τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου που παρουσιάζει συχνά πρόβλημα, λόγω της φυσιολογικής φθοράς ή της κακής χρήσης.

Αν το πεντάλ του συμπλέκτη είναι σκληρό τότε πρέπει να σε παραπέμπει σε φθορά του δίσκου/πλατό, ενώ αν είναι πολύ μαλακό και εντοπίζεις «κενά» στη διαδρομή του, ενδέχεται να θέλει αντικατάσταση η τρόμπα του συμπλέκτη.

Πως θα ελέγξεις τη λειτουργία των αναρτήσεων: 

Ένα ταλαιπωρημένο αμορτισέρ δεν μπορεί να αποσβέσει την ταλάντωση του οχήματος σε μια λακκούβα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποσβένεται όλη η ταλάντωση από το ελατήριο και το όχημα σε αυτό το χρονικό διάστημα να «πλέει», πιθανώς αλλάζοντας και την πορεία του οχήματος κατά την οδήγηση. Επίσης, θα παρατηρήσεις κακή κύλιση και έντονα χτυπήματα σε κάθε ανωμαλία του δρόμου.

Πως θα ελέγξεις το τιμόνι (αντλία-κρεμαγιέρα):

Το σύστημα του τιμονιού πρέπει να γυρνάει από τη μια άκρη στην άλλη, άνετα και ομαλά. Αν παρατηρήσεις θόρυβο, τρίξιμο και δυσκολία στη λειτουργία του, τότε ενδεχομένως να ευθύνεται η υδραυλική αντλία.

Αν παρατηρήσεις “τζόγο” (κενά) ή νιώσεις ότι περιστρέφεται δύσκολα τότε θα πρέπει να ελεγχθεί η λειτουργία της κρεμαγιέρας.

Κανόνας #4: Σκέψου τους συνεπιβάτες σου!

Κατά τη διάρκεια του test drive, σιγουρέψου ότι θα βρεις το χρόνο για να δεις το αυτοκίνητο και από τη ματιά των υπόλοιπων επιβατών.

Κάτσε στη θέση του συνοδηγού και στα πίσω καθίσματα και δες κατά πόσο βολεύεσαι, αν έχεις αρκετό χώρο μπροστά από το γόνατά σου και πάνω από το κεφάλι.

Αν έχεις παιδιά ή κατοικίδια σιγουρέψου ότι οι χώροι του αυτοκινήτου είναι επαρκείς. Αν πρόκειται να μεγαλώσει η οικογένειά σου στο μέλλον, δες κατά πόσο μπορείς να βάλεις ένα παιδικό καθισματάκι στα πίσω καθίσματα χωρίς να σου “πέσει” η μέση.

Αν τα παιδιά σου βρίσκονται σε εφηβική ηλικία, δες αν χωράνε πίσω και αν ο χώρος είναι οριακός, υπολόγισε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα χωράνε στα σίγουρα.

Σκέψου τα όλα! Γι’ αυτό ένα 10-λεπτο test drive δεν είναι ποτέ αρκετό…

Κανόνας #5: Σκέψου μακροπρόθεσμα

Ενώ κάνεις test drive, χαμήλωσε τη μουσική και ό,τι άλλο μπορεί να σου αποσπά την προσοχή και σκέψου τη συμβίωση με το αυτοκίνητο σε βάθος χρόνου. Αναλογίσου τι είναι αυτό που θα μπορούσε να σε ενοχλεί στο μέλλον

Ορίστε κάποια παραδείγματα:

  • Μήπως ο μπάσος ήχος που βγαίνει από την εξάτμιση είναι ενοχλητικός για ένα πολύωρο ταξίδι;
  • Μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση σε όλα τα κουμπάκια που βρίσκονται στο ταμπλό ή αναγκάζεσαι να τεντωθείς για να τα φτάσεις;
  • Έχεις καλή ορατότητα στο δρόμο;
  • Βολεύεσαι στο κάθισμα ή μετά από 6 μήνες θα σε ενοχλήσει η μέση σου;
  • Σου αρέσει το έντονο χρώμα του αυτοκινήτου ή θα σε κουράσει να το βλέπεις καθημερινά;
  • Είναι άνετη η λειτουργία των αναρτήσεων σε συνδυασμό με τις μεγάλες ζάντες ή κοπανάει και θα σου σπάσει τα νεύρα μετά από λίγο καιρό;
  • Μπορείς να κάνεις μια πλήρη αναστροφή χωρίς μανούβρες ή είναι πολύ κοντή η κρεμαγιέρα;
  • Έχει αρκετές θήκες για μικροαντικείμενα, όπως τα κλειδιά, το κινητό ή ένα μπουκαλάκι νερό;

Όλες αυτές (και πολλές ακόμα) είναι κάποιες από τις σκέψεις που πρέπει να κάνεις ενώ δοκιμάζεις ένα αυτοκίνητο. Δυστυχώς, πολλοί αγοράζουν αυτοκίνητα επειδή τους το πρότεινε κάποιος φίλος ή συγγενής που εμπιστεύονται, αλλά μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι είναι σωστή…

Τα κριτήρια θα πρέπει να τα θέσεις εσύ ο ίδιος σύμφωνα με τις ανάγκες σου!

Κανόνας #6: Κάνε το με ασφάλεια

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταλαβαίνει κανείς τη σημασία και το ρόλο που παίζει το Test Drive στην αγορά ενός μεταχειρισμένου – και όχι μόνο – αυτοκινήτου.

Τι συμβαίνει όμως όταν στις ζωές μας έχει εισβάλλει ο κορωνοϊός κι έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε;

Στη Spotawheel, με κύριο γνώμονα τον πελάτη και την ασφάλεια του, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη διενέργεια του Test Drive, ενώ ταυτόχρονα μένεις ασφαλής και σίγουρος καθ’ όλη τη διαδικασία, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

    • Πλήρως απολυμασμένο αυτοκίνητο πριν και μετά τη δοκιμή. Το αυτοκίνητο καθαρίζεται και απολυμαίνεται επαγγελματικά με ειδικά σαπούνια και καθαριστικά ενώ συνοδεύεται και από πιστοποιητικό απολύμανσης!
    • Φοράμε μάσκα και γάντια: Τόσο εμείς όσο κι εσύ! Κατά τη διάρκεια του Test Drive σου παρέχουμε μάσκα και γάντια σύμφωνα με τις οδηγίες προφύλαξης και τηρώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, ενώ τοποθετούνται καλύμματα μιας χρήσης στο τιμόνι, στον λεβιέ ταχυτήτων, στο χειρόφρενο, στα καθίσματα και στο πάτωμα.
    • Κλείσε ραντεβού! Προκειμένου να προχωρήσεις στο Test Drive θα πρέπει να κανονίσεις ραντεβού στο οποίο οι επιβαίνοντες δεν θα ξεπερνούν τα 3 άτομα. Φυσικά, υπάρχει η επιλογή να μεταφέρουμε το αυτοκίνητο στο σημείο και το μέρος που σε εξυπηρετεί καλύτερα.

Η ερώτηση “του ενός εκατομμυρίου”…

Όταν κάνεις λοιπόν ένα test drive σε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, είναι σημαντικό να ρωτήσεις τον εαυτό σου το εξής:

“Είναι το αυτοκίνητο που θα ήμουν χαρούμενος να βλέπω, να κάθομαι στο κάθισμά του και να το οδηγώ καθημερινά για τα επόμενα 5 χρόνια;”

Μόλις ολοκληρώσεις το test drive, η πρώτη, ενστικτώδης απάντηση που θα σου έρθει στο μυαλό, συνήθως είναι και η πιο σωστή!

Το Επόμενό σου Αυτοκίνητο, Ας Είναι Από τα Καλύτερα!

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Δες Κορυφαία Αυτοκίνητα!