Όλοι μας έχουμε ένα αγαπημένο χρώμα, αυτό που όταν κάποιος μας ρωτάει ποιο είναι εμείς απαντάμε χωρίς δισταγμό. Αντίστοιχα, υπάρχουν και εκείνα τα χρώματα που δεν θα κοιτούσαμε ή απλά θα αποφεύγαμε σε ένα αυτοκίνητο.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το χρώμα ενός αυτοκινήτου εκτός από την εμφάνιση και μία υποκειμενική επιλογή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η μεταπώληση του.

Σύμφωνα με μία έρευνα της Nissan, το 86% των ανθρώπων οδηγούν αυτοκίνητο με λάθος χρώμα! Και αυτό, γιατί εκτός από μία αισθητική επιλογή, το χρώμα υποδηλώνει αρκετά στοιχεία για την προσωπικότητα του ίδιου του οδηγού.

Έτσι, η έρευνα που συμμετείχαν 5.000 άτομα με επικεφαλής την ψυχολόγο Karen Haller, έδειξε το αναμενόμενο. Οι περισσότεροι διαλέγουν ένα παραδοσιακό χρώμα για το αυτοκίνητο τους (ασημί, γκρι κτλ) αντί για κάποιο περισσότερο έντονο και ξεχωριστό που ενδεχομένως τους ταιριάζει καλύτερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένας στους τρεις ερωτηθέντες να έχει επιλέξει τελικά το λάθος χρώμα και αργότερα να το μετανιώνει.

Εσύ ποιο χρώμα έχεις επιλέξει για το αυτοκίνητο σου και αντικατοπτρίζει αυτό εσένα και τον χαρακτήρα σου;

1.Ασημί

Για πολλές δεκαετίες (και σίγουρα μέχρι και την προηγούμενη) το ασημί ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα χρώματα. Αποτελεί μία ασφαλή και σίγουρη επιλογή με διαχρονικότητα αλλά και υψηλή μεταπώληση. Ακόμη, προτιμάται από πολλούς καθώς “κρύβει” εύκολα βρωμιές, σκόνη αλλά και γρατζουνιές.

Το ασημί χρώμα υποδηλώνει σιγουριά και αποτελεί μία παραδοσιακή επιλογή. Υποδηλώνει κομψότητα, ενώ φανερώνει έναν οδηγό με αυτοπεποίθηση αλλά και ηρεμία. Συναντάται από πολύ ακριβά αυτοκίνητα έως καθημερινά οχήματα πόλης.

2.Άσπρο

Σύμφωνα με μία έρευνα, το 39% των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν στον κόσμο το 2019 είναι άσπρα! Σε αυτό το, ομολογουμένως, πολύ μεγάλο ποσοστό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι το άσπρο στα περισσότερα μοντέλα συναντάται στον βασικό εξοπλισμό, κι επομένως δεν έχει κάποια επιπλέον χρέωση στην αγορά.

Το άσπρο ανέκαθεν συμβολίζει την απλότητα και την αγνότητα. Ένα άσπρο αυτοκίνητο συμβολίζει το μοντέρνο και το φρέσκο, αλλά και κάποιον που του αρέσει η απλότητα στη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το λευκό στο λογότυπό τους είναι συνυφασμένες με τη νεανικότητα και την καινοτομία (π.χ. Apple).

Επίσης το άσπρο επιλέγεται από αρκετούς ως το χρώμα για το πρώτο αυτοκίνητο, καθώς υποδηλώνει φρεσκάδα αλλά και αγνότητα.

3.Γκρι

Το γκρι αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ του μαύρου και του άσπρου συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα από το κάθε χρώμα.

Αν και μοιάζει με το ασημί διακρίνεται από αυτό, αφού είναι λιγότερο φανταχτερό και περισσότερο χαρακτηριστικό.

Το γκρι αποτελεί την πιο ασφαλή και πρακτική επιλογή για ένα αυτοκίνητο και φανερώνει έναν χαρακτήρα συντηρητικό αλλά και σίγουρο που δεν επιθυμεί να ξεχωρίζει με κάτι εκκεντρικό και κραυγαλέο. Παράλληλα, το γκρι φανερώνει πολυτέλεια, αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή μεταξύ των πολυτελών αυτοκινήτων.

4.Μαύρο

Το μαύρο αποτελεί ακόμα μία κλασική αλλά και ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή. Αν και στην ουσία αποτελεί απουσία χρώματος – και όχι χρώμα – το μαύρο συναντάται παντού!

Είναι συνώνυμο της κομψότητας και της φινέτσας. Παρόλα αυτά, έχει την ικανότητα να κρύβει πολλές φορές τις γραμμές ενός αυτοκινήτου. Παράλληλα φανερώνει ευκολότερα τη βρωμιά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να το διατηρείς συχνά καθαρό και να μη σκονίζεται. Παρότι, λοιπόν, αποτελεί ένα “δύσκολο” χρώμα, προτιμάται από πολλούς και έχει την καλύτερη μεταπώληση.

Ένα μαύρο αυτοκίνητο εκπέμπει αυτοπεποίθηση και, ενδεχομένως, σεβασμό. Αν και παλαιότερα επιλεγόταν κυρίως σε πολυτελή αυτοκίνητα, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει τη θέση του σε πάσης φύσεως μεγάλα ή σπορ οχήματα . Προτιμάται από πιο παραδοσιακά άτομα ενώ φανερώνει έναν οδηγό που δείχνει – ή θέλει να δείξει – δύναμη και επιβλητικότητα.

5.Κόκκινο

Οι περισσότεροι όταν σκεφτόμαστε το κόκκινο έρχεται στο μυαλό μας το χρώμα του πάθους ή και του έρωτα. Όταν μιλάμε για ένα κόκκινο αυτοκίνητο, όμως, ο νους όλων πηγαίνει σε κάτι σπορ και γρήγορο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ολόκληρη αυτοκινητοβιομηχανία σπορ αυτοκινήτων, η Ferrari, έχει χαρακτηριστεί από το κόκκινο χρώμα.

Το κόκκινο χρώμα φανερώνει έναν άνθρωπο εξωστρεφή και κοινωνικό με πάθος για την αυτοκίνηση και την περιπέτεια. Κάποιος που επιλέγει ένα κόκκινο αυτοκίνητο λέει στον κόσμο ότι έχει κάτι “εντυπωσιακό” να δείξει.

6.Κίτρινο

Έχεις αναρωτηθεί άραγε γιατί στις περισσότερες μεγαλουπόλεις – συμπεριλαμβανομένων και της Αθήνας – τα ταξί είναι κίτρινα;
Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι κάποτε το κίτρινο χρώμα αποτελούσε μία από τις λιγότερο δημοφιλείς επιλογές. Έτσι στην προσπάθεια τους να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, επιλέχθηκε το κίτρινο χρώμα ώστε να είναι πιο ευδιάκριτο από τους δυνητικούς πελάτες.

Φυσικά, κάτι τέτοιο ανήκει σε άλλες δεκαετίες και εποχές, με το κίτρινο χρώμα να έχει δώσει τη θέση του σε κάτι νεανικό και φρέσκο. Προτιμάται ολοένα και περισσότερο, ειδικά σε μικρά αυτοκίνητα πόλης ή hatchback.

Το κίτρινο θεωρείται ως ένα χαρούμενο χρώμα και υποδηλώνει μία ξέγνοιαστη προσωπικότητα που δεν φοβάται να ξεχωρίσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Παράλληλα, φανερώνει ένα άτομο διασκεδαστικό και κοινωνικό, αλλά και κάποιες φορές παρορμητικό.

7.Μπλε

Το μπλε είναι ένα χρώμα που σε διάφορες αποχρώσεις του συναντάται σε ειδικές εκδόσεις κάποιων μοντέλων και αυτοκινήτων (π.χ. Opel OPC, Subaru STi, Audi RS).

Παρόλα αυτά αφορά και μία διαχρονική επιλογή με φανατικούς υποστηρικτές. Μαζί με το μαύρο, το μπλε είναι από τα χρώματα που προτιμώνται από άτομα που είναι ήδη κάτοχοι αυτής της χρωματικής επιλογής.

Αποτελεί μια σταθερή και ασφαλή επιλογή για κάποιον που επιθυμεί να ξεχωρίζει από τη μονοτονία των χρωμάτων στους δρόμους της καθημερινότητας. Παράλληλα, χωρίς να γίνεται υπερβολικό και κραυγαλέο ένα μπλε αυτοκίνητο αποτελεί μία φιλική και αξιόπιστη επιλογή.

8.Πορτοκαλί

Εάν κάποιο χρώμα “φωνάζει” εκκεντρικότητα και προσοχή αυτό είναι το πορτοκαλί. Ένα χρώμα που ενδεχομένως κάποιες δεκαετίες πριν δεν θα συναντούσαμε σε μία τέτοια λίστα, έχει αποκτήσει τους δικούς του υποστηρικτές.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τις δόξες του με ολοένα και περισσότερες αποχρώσεις και κωδικούς χρωμάτων να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δημοφιλών μοντέλων!

Το πορτοκαλί φανερώνει έναν χαρακτήρα ιδιαίτερα εκκεντρικό και εξωστρεφή που επιδεικνύει την προσοχή και θέλει ολοένα και περισσότερα βλέμματα στραμμένα πάνω του. Ο οδηγός ενός πορτοκαλί αυτοκινήτου είναι συνήθως αυθόρμητος και αισιόδοξος, ενώ απολαμβάνει την παρέα και τη συντροφιά.

Ανεξαρτήτως του χρώματος που διαλέγει κανείς, το αυτοκίνητο είναι το μέσο εκείνο που περνάς μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής σου. Και αυτό γιατί σε συντροφεύει και σε μεταφέρει σε μερικά από τα μεγαλύτερα ταξίδια σου, ενώ αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου. Για αυτό και οι περισσότεροι θέλουμε να έχουμε ένα αυτοκίνητο που μας χαρακτηρίζει και μας αντικατοπτρίζει. Γιατί, λοιπόν, να μην αποτελεί και το χρώμα του οχήματος σου μία επιλογή που θα αντιπροσωπεύει εσένα και τον χαρακτήρα σου;

 

Το Επόμενό σου Αυτοκίνητο, Ας Είναι Από τα Καλύτερα!

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Δες Κορυφαία Αυτοκίνητα!