Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

  • μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από τη Spotawheel πήραμε – check
  • ξενοδοχείο κλείσαμε – check
  • παρέα συντονίστηκε – check
  • αποσκευές ετοιμάστηκαν – check
  • σκύλος έφαγε – check
  • λουλούδια ποτίστηκαν – check
  • θερμοσίφωνας – check
  • λεφτά – check
  • κλειδιά – check
  • κινητό. – check

Tι άλλο έχουμε να τσεκάρουμε πριν ξεκινήσουμε το συναρπαστικό ταξίδι μας με αυτοκίνητο;

Μα φυσικά το ίδιο το αυτοκίνητο!

Και δεν εννοούμε αν είναι καθαρό ή όχι. Εννοούμε ότι πρέπει να ελέγξουμε μερικά βασικά πράγματα που θα επιτρέψουν στον καλύτερο φίλο μας σε αυτό το ταξίδι να είναι στην καλύτερή του φόρμα.

 

Δείτε τα tips σε περίπου 1 λεπτό ή διαβάστε περαιτέρω πιο κάτω!

 

 

1. Για να μη μας «βγει» το λάδι στην οδήγηση…

ελέγχουμε το επίπεδο του λαδιού στον κινητήρα και συμπληρώνουμε ή ακόμα και το αλλάζουμε αν είμαστε κοντά στο όριο των προβλεπόμενων χιλιομέτρων αλλαγής. Μαζί με αυτό ελέγχουμε τα υγρά φρένων, του υδραυλικού τιμονιού και εκείνα του ψυγείου.

 

2. Υαλοκαθαριστήρες και νερό

Τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων καλό είναι να τα αλλάζουμε μία φορά τον χρόνο. Με ένα μαλακό και βρεγμένο ύφασμα καθαρίζουμε τα λάστιχα γιατί σε περίπτωση βροχής αυτά θα μας δείχνουν τον δρόμο. Το ντεπόζιτο πρέπει να είναι πάντα γεμάτο με το ειδικό υγρό.

 

3. Ελαστικά

Μετράμε την πίεση και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ένα άλλο κόλπο είναι να αλλάξουμε τα μπροστινά λάστιχα με τα πίσω, αλλά αυτό είναι προαιρετικό και όχι απαραίτητο.

 

4. Κλιματισμός

To καλοκαίρι το τελευταίο που θέλουμε είναι να κάνουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα με το παράθυρο ανοικτό. Για αυτό αφήνουμε τον τεχνικό να ελέγξει το σύστημα κλιματισμού και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και δροσερό.

 

5. Ρεζέρβα

Κανένας δεν θέλει να τη χρησιμοποιήσει, αλλά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τη χρειαστεί. Φροντίζουμε λοιπόν να είναι σε καλή κατάσταση και να έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία αλλαγής μαζί μας.

 

6. Τροχαία

Επειδή υπάρχει πιθανότητα να τη συναντήσουμε κάποια στιγμή στον δρόμο μας, οφείλουμε να έχουμε πάντα μαζί μας δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, ασφάλιση αυτοκινήτου και ΚΤΕΟ. Τα χαρτιά αυτά θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε εκεί που σχεδιάσαμε και όχι στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

 

7. Η κλήση σας προωθείται

Όσοι από εμάς συνηθίζουμε να τηλεφωνούμε ή να στέλνουμε μηνύματα όσο οδηγούμε, έχουμε 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουμε ατύχημα. Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε ότι το να χρησιμοποιούμε το κινητό ενώ οδηγούμε, μας αποσπάει την προσοχή και αυτό μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Έτσι σε κάθε κλήση είτε δεν απαντάμε, είτε βρίσκουμε έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσουμε με την ησυχία μας.

 

8. Μπαμπά μην τρέχεις…

Το ταξίδι αναψυχής δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Για αυτό τηρούμε τα όρια ταχύτητας που αναγράφουν οι πινακίδες στους αυτοκινητόδρομους. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και μειώνουμε πολύ τη πιθανότητα να συμβεί κάτι απρόβλεπτο. Ακόμα όμως και αν συμβεί, με τη σωστή ταχύτητα θα το αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα.

Στη Spotawheel η ασφάλεια είναι προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση!

 

9. 2 δευτερόλεπτα που σώζουν ζωές

Την περίοδο του κορονοϊού δεν πλησιάζαμε γνωστούς και αγνώστους για να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανότητα να αρρωστήσουμε. Η ίδια λογική ισχύει και για τις αποστάσεις μεταξύ των αυτοκινήτων. Ένα απότομο φρενάρισμα του μπροστινού, ένας κακός χειρισμός μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό αν π.χ. κινούμαστε με 100 χλμ/ ώρα η σωστή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα είναι περίπου 60 μέτρα ή αλλιώς τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα σε χρόνο αντίδρασης.

10. Η ζώνη ασφαλείας είναι για να τη φοράμε

Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι αν όλοι χρησιμοποιούσαμε ζώνη ασφαλείας θα είχαμε περίπου 300 νεκρούς λιγότερους κάθε χρόνο. Επιπλέον, ο επιβάτης που φοράει τη ζώνη του έχει 40% πιθανότητες να κρατήσει τις αισθήσεις του μετά από ατύχημα και να προλάβει να απομακρυνθεί από το όχημά του.

Επομένως με το που καθόμαστε στο αυτοκίνητο το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να φορέσουμε τη ζώνη ασφαλείας και μετά να ξεκινήσουμε.

 

11. “Φλας ρεεε…!”

Κακά τα ψέματα, κάποια στιγμή στη ζωή μας ακούσαμε αυτή τη φράση από κάποιον άλλο, καθώς στρίψαμε χωρίς να ειδοποιήσουμε.

Το φλας το χρησιμοποιούμε εγκαίρως αρκετά πριν φτάσουμε στο σημείο που θα στρίψουμε, αλλιώς ρισκάρουμε να πέσουν επάνω μας με μεγάλη ταχύτητα όσοι ακολουθούν. Αυτό ισχύει φυσικά και για να προσπεράσουμε ένα άλλο όχημα στον αυτοκινητόδρομο!

12. Η ξεκούραση είναι η μισή αρχοντιά

Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με το αυτοκίνητο φροντίζουμε να είμαστε φρέσκοι και ξεκούραστοι, δηλαδή να έχουμε κοιμηθεί αρκετά και όταν νιώσουμε έτοιμοι τότε να ξεκινήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι αισθήσεις μας είναι πάντα σε εγρήγορση και η συγκέντρωσή μας βρίσκεται στο μέγιστο της απόδοσής της.

Ξεκούραση λοιπόν σημαίνει ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και ένα ταξίδι σαν πραγματικοί άρχοντες.

 

13. Λ.Ε.Α. σημαίνει Λωρίδα ΕΚΤΑΚΤΗΣ Ανάγκης

Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει σχεδιαστεί. Για να κινούνται ασθενοφόρα, περιπολικά και πυροσβεστικά οχήματα καθώς και εκείνα που έχουν ως αρμοδιότητά τους τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου. Αν λοιπόν δεν οδηγούμε κάτι από τα παραπάνω ΔΕΝ χρησιμοποιούμε τη ΛΕΑ, ούτε για προσπέραση, ούτε φυσικά για προσωρινή στάθμευση.

 

14. Διάλειμμα για τέντωμα… 200 χιλιομέτρων

Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι καλύψαμε τα πρώτα 200χλμ της διαδρομής μας, είναι η καλύτερη στιγμή να παρκάρουμε κάπου με ασφάλεια και να βγούμε από το αυτοκίνητο. Τα μικρά διαλείμματα για λίγη ξεκούραση είναι απαραίτητα σε μακρινούς προορισμούς. Μας τονώνουν και μας δίνουν ενέργεια για να συνεχίσουμε.

 

15. Αέραααα!!!

Ναι μιλάμε κυριολεκτικά! Μπορεί ο κλιματισμός να λειτουργεί άψογα αλλά δεν παύει να μας στερεί από τον φρέσκο αέρα που χρειαζόμαστε.

Έτσι λοιπόν δεν παραλείπουμε, ανά κάποια διαστήματα, να ανοίγουμε το παράθυρο και να δίνουμε νέα πνοή στην ατμόσφαιρα του αυτοκινήτου.

 

16. Τα φώτα δείχνουν την πορεία μας

Για να είμαστε ακριβείς δεν είναι τόσο για να δείχνουν τη δική μας πορεία όσο για να δείχνουν στους άλλους πού ακριβώς είμαστε. Δεν τα χρησιμοποιούμε σε κατοικημένες περιοχές αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου είναι απαραίτητα για να μπορούμε να βλέπουμε σε απόσταση κάθε λεπτομέρεια του δρόμου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να χρησιμοποιούμε τους προβολείς μόνο εκεί που επιτρέπεται και συγκεκριμένα (σύμφωνα με τον νόμο): σε περιπτώσεις oμίχλης, χιoνόπτωσης, ραγδαίων βρoχών, νεφών, καπνoύ ή κoνιoρτoύ.

 

17. Ο καθρέφτης της οδηγικής μας συμπεριφοράς

Δεν είναι τυχαίο που κάθε αυτοκίνητο έχει τουλάχιστον 3 καθρέφτες. Ο εσωτερικός καθρέφτης μας επιτρέπει να έχουμε ορατότητα πίσω μας και να ελέγχουμε την κατάσταση. Οι εξωτερικοί καθρέφτες κάνουν την ίδια δουλειά για τις πλευρές μας.

Προσοχή στη λεγόμενη “νεκρή” γωνία. Και κάτι ακόμα..

Τους καθρέφτες τους ρυθμίζουμε πάντα πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας και όχι κατά τη διάρκεια.

 

18. Από μέσα άνεση και απ’ έξω εμφάνιση

Ένα ταξίδι με αυτοκίνητο έχει και στιλιστικές προδιαγραφές. Όχι τόσο στο χρώμα και στη ραφή, αλλά στην άνεση που μας δίνουν τα ρούχα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή μας. Άνετα ρούχα λοιπόν, ευάερα και είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε μέχρι την άκρη της γης, με αφετηρία πάντα τη Spotawheel 🙂

Καλό ταξίδι!