Υπάρχουν αυτοκίνητα για vegan; Μπορεί πρακτικά ο όρος vegan αυτοκίνητο να ακούγεται… παράξενος ή ακόμα και να μην υφίσταται, ωστόσο υπάρχουν κάποια μοντέλα της αυτοκίνησης που είναι περισσότερο οικολογικά από τα υπόλοιπα. Από την επιλογή καυσίμου και το το εσωτερικό τους, έως τη μη ύπαρξη δερμάτινου σαλονιού και τις “πράσινες” γραμμές παραγωγής. Αν και σπάνια βλέπουμε ένα αυτοκίνητο να διατίθεται στην αγορά ως φιλικό προς τους vegan, υπάρχουν πολλά από αυτά εκεί έξω.

Μπορεί η εύκολη επιλογή να ήταν μία λίστα αποκλειστικά με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ωστόσο στο συγκεκριμένο άρθρο συγκεντρώσαμε τα καλύτερα vegan αυτοκίνητα – στην κατηγορία του καθενός. Τα υλικά που χρησιμοποιούν, ο πρόσθετος εξοπλισμός που προσφέρουν και η γενικότερη ύπαρξη τους έχει οικολογικό πρόσημο, ενώ για την παραγωγή τους δε χρησιμοποιείται κανένα ζωτικό στοιχείο. Αποδεικνύοντας ότι τελικά ακόμα κι ένα αυτοκίνητο μπορεί να είναι vegan υπόθεση!

Ας αρχίσουμε!

 

1. Toyota Prius

Το Toyota Prius ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που εισήγαγε τους υβριδικούς κινητήρες στη ζωή μας πριν από μία 20ετία. Με το πρωτοποριακό design του, την τεχνολογία και την εξέλιξη έφερε το μέλλον λίγο πιο κοντά και μας έδειξε μία πιο πράσινη οπτική. Με λίγα λόγια, ήταν η αφορμή για την υιοθέτηση μιας οικολογικής συνείδησης – πριν καλά καλά ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση γι αυτό.

Το Prius ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και ακόμα και σήμερα αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για ένα green αυτοκίνητο χωρίς να είναι ηλεκτρικό.

Στις περισσότερες εκδόσεις του συναντάται με υφασμάτινα καθίσματα, ενώ ακόμη και στις πιο πλούσιες εκδόσεις του δύσκολα θα συναντήσεις δέρμα. Με μόνη εξαίρεση τα μοντέλα Excel κορυφαίων προδιαγραφών που διαθέτουν αποκλειστικά δερμάτινα καθίσματα, ενώ όλα τα νέα μοντέλα εξοπλίζονται με δερμάτινο τιμόνι.

 

2. BMW i3

Περνάμε σε ένα αυτοκίνητο που είναι από τα πρώτα σε πωλήσεις στην κατηγορία του στη χώρα μας. Το BMW i3 είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιεί μερικά από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά στην αγορά αυτοκινήτων.

Είναι κατασκευασμένο σε μεγάλο βαθμό από ανθρακονήματα, αντί από χάλυβα. Ενώ τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι κατά 95% ανακυκλώσιμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της BMW.

Μέρος του ξύλου που χρησιμοποιείται στο ταμπλό προέρχεται από δέντρα που καλλιεργούνται την εποχή των μουσώνων, έτσι ώστε να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη των φυτών. Οι επιλογές εσωτερικού περιλαμβάνουν υφασμάτινη ταπετσαρία, καθώς και το τεχνητό δέρμα της BMW που ονομάζεται Sensatec. Δυστυχώς, αν και το δερμάτινο τιμόνι διατίθεται ως αποκλειστική επιλογή, το i3 εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο φιλικά προς τον πλανήτη και τα ζώα αυτοκίνητα.

 

3. Ford Mustang Mach-e

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Ford είναι και το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που δε χρησιμοποιεί κανένα στοιχείο ζωτικής προέλευσης στο εσωτερικό του. Γεγονός που έχει συμβάλλει στην αναγνώρισή του και από τον διεθνή Τύπο ως “vegan αυτοκίνητο”.

Τα καθίσματα διαθέτουν ύφασμα Sensico και διαφημίζονται ως «άνετα και υψηλής ποιότητας». Αν και φαινομενικά απέχει από τις θρυλικές Mustang – από τις οποίες δανείζεται το όνομα – η Mach-E είναι ένα γρήγορο, αθόρυβο και ολοκληρωμένο πρακτικό αυτοκίνητο επιδόσεων.

 

4. Nissan Leaf

Επιμένουμε ηλεκτρικά και περνάμε στο Nissan Leaf, ένα από τα πιο διαδεδομένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ευρύχωρο, με μεγάλη αυτονομία, ικανό να χρησιμοποιηθεί ως ένα ολοκληρωμένο οικογενειακό αυτοκίνητο.

Το Leaf διατίθεται χωρίς δέρμα στο σαλόνι, το τιμόνι και τον λεβιέ ταχυτήτων. Γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό σε κάποιον που σέβεται το περιβάλλον. Άλλωστε ολόκληρη η κατασκευή του γίνεται κάτω από κορυφαίες περιβαλλοντικές πρακτικές. Ενώ το ρεύμα που καταναλώνει δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με εκπομπές ρύπων.

Σημείωση: Η έκδοση Tekna προσφέρεται με δερμάτινα καθίσματα στον προαιρετικό εξοπλισμό.

 

5. Range Rover Velar

Αν και τα μεγάλα SUV θεωρούνται ως ιδιαίτερα ρυπογόνα και εχθρικά προς το περιβάλλον, η Range Rover με το Velar αποδεικνύει το αντίθετο. Είναι τετρακίνητο και ικανό για κίνηση εκτός δρόμου, ενώ το μέγεθος του τοποθετείται ανάμεσα στο Evoque και το Range Rover Sport.

Το Velar δείχνει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για ένα άνετο και πολυτελές εσωτερικό. Χωρίς δέρμα. Με την επιλογή υφάσματος Premium Textile η Range Rover φιλοδοξεί να εισάγει μία νέα εναλλακτική στα premium εσωτερικά.

Το Premium Textile Pack προσφέρει ένα μείγμα από τεχνητό μαλλί και πολυεστέρα στα καθίσματα, τεχνητό δέρμα στο ταμπλό και ένα τιμόνι από τεχνητό σουέτ, τα οποία συμβάλλουν στον vegan-friendly χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

 

6. Mercedes A-Class

Η τελευταία γενιά της A-Class είναι ένα από τα πιο ποθητά αυτοκίνητα στην κατηγορία του, ενώ χαίρει και ιδαίτερης εκτίμησης από τον vegan πληθυσμό. Στο εσωτερικό διαθέτει συστήματα τεχνολογίας που ανταγωνίζονται τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας.

Ενδεικτικά, στον πρόσθετο εξοπλισμό θα συναντήσεις δορυφορική πλοήγηση επαυξημένης πραγματικότητας που εμφανίζει οδηγίες πάνω στον δρόμο. Όλα τα μοντέλα A-Class έχουν εξελιγμένη φωνητική αναγνώριση, ικανή να εκτελέσει κάθε οδηγία.

Όντας το πιο εξελιγμένο και τεχνολογικά προηγμένο μικρομεσαίο, το A Class απευθύνεται σε ένα κοινό πλήρως εξοικειωμένο με την τεχνολογία. Το εσωτερικό του διαθέτει ένα εύρος επιλογών, με τις περισσότερες να καλύπτουν τα eco friendly στοιχεία. Υπάρχει η δυνατότητα για υφασμάτινα καθίσματα αλλά και το τεχνητό δέρμα της Mercedes που ονομάζεται Artico. Το τιμόνι, ωστόσο, είναι καλυμμένο με δέρμα.

Όταν ακόμα και μεγάλες -και κατεξοχήν premium- εταιρείες προσφέρουν εναλλακτικές για ένα δερμάτινο σαλόνι, γίνεται κατανοητό πως κάτι αλλάζει. Ως εκ τούτου η τελευταία γενιά A-Class είναι απόλυτα συνυφασμένη τόσο με το τεχνολογικό όσο και το οικολογικό/vegan lifestyle.

 

7. Ford Fiesta

Το διάσημο supermini με τις υψηλές προτιμήσεις απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, και γιατί να μην είναι και vegan;

Συνδυάζει άνεση, απόδοση, οικονομία και σχέση ποιότητας-τιμής. Παράλληλα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών κινητήρα και εσωτερικού.

Η τελευταία γενιά του Fiesta, που κυκλοφόρησε το 2017, έχει κυρίως ύφασμα στο εσωτερικό του. Ωστόσο, κάποιες εκδόσεις εξοπλίζονται και με δερμάτινα καθίσματα. Όλα τα Fiesta, εκτός από τη βασική έκδοση Style, διαθέτουν και δερμάτινο τιμόνι στο εξοπλισμό, ωστόσο αυτά μπορούν να αντικατασταθούν κατόπιν αιτήματος.

Οι κινητήρες Ecoboost που θα βρεις κάτω από το καπό του είναι τεχνολογίας Euro 6 και έχουν βραβευτεί για το συνδυασμό απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

 

8. Renault Twizy

Το Renault Twizy είναι ένα από τα πιο περίεργα και διασκεδαστικά αυτοκίνητα για μετακίνηση εντός της πόλης. Είναι ηλεκτρικό, προσφέρει μηδενικές εκπομπές ρύπων και είναι τόσο μικρό που μπορείς να παρκάρει ευκολότερα ακόμα κι από ένα Smart ForTwo.

Είναι αυστηρά διθέσιο, ενώ τα καθίσματά του βρίσκονται σε διάταξη το ένα μπροστά από το άλλο. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό από τους vegan, είναι το γεγονός πως ολόκληρο το όχημα αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά στο 85%.

Στις πρώτες του εκδόσεις μπορεί να οδηγηθεί χωρίς δίπλωμα – γεγονός που επέτρεπε σε πολλούς να το σκεφτούν ως ένα πρώτο αυτοκίνητο. Μόνο αρνητικό η τιμή του.

 

9. Polestar 2

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της πολυτελής σειράς της Volvo είναι τοσο vegan που ακόμα και η PETA έχει αναφερθεί σε αυτό. Δεν χρησιμοποιεί ζωικά υλικά όπως δέρμα ή μαλλί στο εσωτερικό του.

Σύμφωνα με τα τη Volvo, το εσωτερικό του αυτοκινήτου θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της στροφής της αυτοκινητοβιομηχανίας να αφήσει οριστικά το δέρμα. Στα Vegan στοιχεία του Polestar συμπεριλαμβάνονται τα καλύμματα των καθισμάτων, το τιμόνι, ο λεβιές ταχυτήτων και οι εσωτερικές λεπτομέρειες.

 

10. Porsche Taycan

Για το τέλος αφήσαμε το πιο ακριβό αλλά και το πιο vegan αυτοκίνητο στην αγορά. Μάλιστα, η Porsche κατάφερε να περάσει ακόμα και την Tesla και να κατασκευάσει το πρώτο εξ’ ολοκλήρου vegan αυτοκίνητο. Και εγένετο η Taycan.

Η Taycan διαθέτει δύο επιλογές στο εσωτερικό της: μία δερμάτινη και μια επιλογή 100% vegan. Σύμφωνα με την εταιρεία κατά τη δημιουργία του vegan εσωτερικού δεν τραυματίστηκε κανένα ζώο, ενώ είναι και αρκετά πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η Porsche λέει ότι παράγει 80% λιγότερο Co2 από τη δερμάτινη έκδοση.

Επιπλέον, το πάτωμα της Porsche Taycan είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος. Τα δίχτυα αλιείας αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του πλαστικού που βρίσκεται στον ωκεανό. Δικαίως, λοιπόν, η Taycan ανακηρύχθηκε το πρώτο vegan αυτοκίνητο αφήνοντας πίσω την Tesla στη μεταξύ τους κούρσα.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!