Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες αναδεικνύουν κάθε φορά και κάτι καινούργιο: συντήρηση δρόμων, προβλήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, χαμηλές θερμοκρασίες και πάγος.

Αυτό που είναι σταθερό και που φανερώνεται κάθε φορά που η θερμοκρασία πέφτει και ξεσπά ένας παγετός, μία καταρρακτώδης βροχή ή μία έντονη χιονόπτωση είναι ένα: η ανάγκη για τετρακίνηση.

Στην εποχή που τα SUV εκμεταλλεύονται την πρακτικότητα των Crossover και η τετρακίνηση δίνει τη θέση της σε δικίνητες πρακτικές, η απορία για το εάν και και κατά πόσο χρειάζεσαι ένα 4X4 αποκτά καινούριο νόημα. Έχοντας απαντήσει και διευκρινίσει όλα τα οφέλη της τετρακίνησης, ήρθε η ώρα να δούμε όλα τα είδη της.

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός 4WD κι ενός AWD; Που υπερτερεί και που υστερεί το κάθε σύστημα μετάδοσης; Και τελικά πόση πρόσφυση πραγματικά χρειάζεσαι και τι να διαλέξεις ανάλογα με τον σκοπό σου;

 

All-Wheel-Drive (AWD)

Οδήγηση παντός καιρού
Οδική συμπεριφορά
Επιδόσεις
Οικονομία καυσίμου
Τιμή

Κάποτε, εάν αναζητούσες ένα όχημα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, θα έπρεπε να περιοριστείς σε ένα μεγάλο SUV ή Pickup όχημα. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον η κίνηση και στους τέσσερις τροχούς θεωρείται – ενδεχομένως – ως η πληρέστερη επιλογή που θα συναντήσεις σε ένα όχημα ανεξαρτήτως τύπο. Από ένα hatchback έως ένα sedan ή station wagon. Άλλωστε, οι περισσότερες σπορ εκδόσεις ενός αυτοκινήτου στρέφονται σε μία τετρακίνητη επιλογή. Από τη BMW M5 έως το Toyota Yaris GR.

Κι εδώ είναι ακριβώς που έγκειται τα AWD. Παίρνοντας τα αρχικά του από το All Wheel Drive, το AWD υποδηλώνει αυτό που λέει το όνομά του. Κίνηση σε όλους τους τροχούς. Τα περισσότερα συστήματα AWD δίνουν κατά βάση ισχύ σε μία σειρά κινητήριων τροχών (είτε μπροστά, είτε πίσω) ενεργοποιώντας και τους υπόλοιπους όταν αναγνωρίσουν απώλεια της πρόσφυσης. Για παράδειγμα, κατά την επιτάχυνση πολλά AWD δίνουν μέγιστη πρόσφυση στους μπροστά τροχούς για προοδευτική και ομαλή επιτάχυνση. Το AWD επιλέγεται από κατασκευαστές κυρίως για αναβαθμισμένη ασφάλεια στις οδικές συνθήκες.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και ικανό για βασικές εκτός δρόμου διαδρομές. Για παράδειγμα, μπορεί να ανταπεξέλθει εύκολα καταστάσεις λάσπης, άμμο και άλλες παρόμοιες διαδρομές. Τα περισσότερα συστήματα AWD παρέχουν ισχύ κυρίως σε ένα σετ τροχών, είτε εμπρός είτε πίσω. Όταν ανιχνεύεται απώλεια πρόσφυσης στον άλλον άξονα, η ισχύς μεταφέρεται αυτόματα εκεί προκειμένου να μοιραστεί η πρόσφυση.

Τύποι AWD

Τα συστήματα AWD διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία, τον τύπο του οχήματος και τη γενικότερη κατεύθυνση του κάθε αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, η Subaru στέλνει το 20% της ισχύος του κινητήρα προς τα πίσω με δυνατότητα αυτό να πολλαπλασιαστεί εάν χρειαστεί. Έτσι, πετυχαίνει σπορ επιδόσεις στα WRX και STi μοντέλα της, τα οποία είναι επικεντρωμένα στην οδηγική αίσθηση.

Άλλα συστήματα διαθέτουν το 100% της κίνησης στους μπροστά τροχούς. Με την ισχύ να στέλνεται και στους πίσω τροχούς όταν ανιχνεύεται απώλεια πρόσφυσης, όπως βρεγμένο έδαφος ή κάποια απότομη στροφή. Αυτή τη μέθοδο ακολουθεί η Audi στα Quattro hatchback και Crossover μοντέλα της. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα αυτά λειτουργούν κατά βάση ως προσθιοκίνητα, με την ισχύ να μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω ενός Haldex συμπλέκτη, όταν ανιχνεύεται απώλεια πρόσφυσης. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Τα περισσότερα Crossover και Hatchback μοντέλα διαθέτουν αυτή τη μέθοδο. Οι λόγοι είναι τόσο χωροταξικοί, καθώς δεν χωράει ένα ολοκληρωμένο σύστημα AWD μετάδοσης που να στέλνει κίνηση σε μόνιμη βάση στους πίσω τροχούς, αλλά και πρακτικοί. Καθώς με αυτό τον τρόπο εξοικονομούν κατανάλωση καυσίμου, ενώ περιορίζουν και τη φθορά των πίσω τροχών, αφού αυτοί εμπλέκονται μόνο εάν χρειαστεί.

Αντίστοιχα, υπάρχουν και συστήματα AWD που λειτουργούν σε σταθερή βάση μοιράζοντας την ισχύ μεταξύ των τεσσάρων τροχών. Για παράδειγμα, τα υπόλοιπα Quattro μοντέλα της Audi (sedan, SUV, station) λειτουργούν μέσω ενός AWD συστήματος που μοιάζει περισσότερο με της Subaru, μοιράζοντας ωστόσο την ισχύ τόσο μεταξύ των εμπρός όσο και των πίσω τροχών.

Πλεονεκτήματα AWD

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο AWD είναι ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με την εμπλοκή του συστήματος στην κίνηση των τροχών. Είτε η ισχύς στέλνεται ταυτόχρονα σε όλους τους τροχούς, είτε το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αντιλαμβάνεται την απώλεια πρόσφυσης και να στέλνει ισχύ όπου χρειάζεται, ο οδηγός δεν έχει καμία εμπλοκή. Το AWD διατίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία οχημάτων, δίνοντάς σας ένα ευρύ φάσμα επιλογών.

Τα συστήματα AWD είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ταχύτατα μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και στην οδήγηση σε χιόνι και πάγο. Παράλληλα, διατηρούν την καθημερινότητα και πρακτικότητά τους, δίνοντας έμφαση στην οδική συμπεριφορά, με αναβαθμισμένα κρατήματα και προοδευτική επιτάχυνση. Χρησιμοποιείται κυρίως σε Hatchback, Sedan, Station Wagons αλλά και SUV που είναι περισσότερο εστιασμένα στις επιδόσεις και την οδήγηση σε δρόμο παρά εκτός αυτού.

Παραδείγματα AWD αυτοκινήτων αποτελούν τα:

  • Audi Q5
  • Subaru Impreza
  • Ford Kuga
  • Volvo XC60 & XC90
  • Volkswagen Tiguan
  • Mercedes GLA 4Matic
  • BMW xDrive models
  • Porsche 911
  • Audi A4
  • BMW X5
  • Tesla Model 3 κ.α.

 

Four-Wheel-Drive (4WD)

Κίνηση εκτός δρόμου
Οδηγός έχει τον πλήρη έλεγχο
Παντός καιρού
Αυξημένα κόστη
Συντήρηση

Στον αντίποδα του AWD αποτελεί το 4WD, ή αλλιώς Four Wheel Drive. Πρόκειται για τον πατριάρχη της τετρακίνησης στα αυτοκίνητα 4Χ4 και ως αποτέλεσμα πολλοί μπερδεύουν τους δύο τύπους μεταδόσεων, αφού η τετρακίνηση είναι συνυφασμένη με αυτά. Τα 4WD αυτοκίνητα προορίζονται κυρίως για χρήση εκτός δρόμου, επιτρέποντας στον οδηγός= να επιλέγει το σύστημα και τον ρυθμό της τετρακίνησης, πατώντας ένα κουμπί ή περιστρέφοντας έναν μοχλό.

Έτσι, κλειδώνει το μπροστινό και το πίσω άξονα μετάδοσης, επιτρέποντάς τους να κινούνται στην ίδια ταχύτητα. Αυτό συνεπάγεται ότι η ροπή και η ισχύς του κινητήρα αποστέλλεται πάντα σε τουλάχιστον έναν εμπρός και έναν πίσω τροχό, χωρίς να βασίζεται σε υπολογιστές και αυτόματα συστήματα για την πρόβλεψη ή την ανίχνευση έλλειψης πρόσφυσης των τροχών. Έτσι, σε συνθήκες εκτός δρόμου όπως είναι η άμμος, η λάσπη και το χιόνι, τα 4WD αυτοκίνητα έχουν το πάνω χέρι.

Πώς λειτουργεί το 4-Wheel-Drive;

Όπως τα συστήματα AWD, το 4WD έχει σχεδιαστεί για να στέλνει ροπή και στους τέσσερις τροχούς ενός οχήματος και να δίνει πρόσφυση όπου χρειάζεται. Τα περισσότερα διαθέτουν ένα επιπλέον κεντρικό διαφορικό, το οποίο διαχειρίζεται τη ροπή και στέλνει την ισχύ στους τροχούς όπου αυτή χρειάζεται, μέσω ενός κουμπιού, μοχλού ή αυτόματα. Το 4WD είναι πιο ανθεκτικό σύστημα από αυτό των AWD, ικανό να χειριστεί κάθε είδους έδαφος. Επίσης, διαθέτουν και αυτά δύο τύπους: συνεχόμενα 4WD και κατ’ επιλογήν 4WD.

Τα περισσότερα συστήματα 4WD διαθέτουν αργή και υψηλή ρύθμιση που μπορούν να επιλεγούν από τον οδηγό, και επιτρέπουν την κίνηση ανάλογα με το έδαφος. Στην αργή ρύθμιση (low range) παρέχεται μέγιστη πρόσφυση σε κάθε περιβάλλον εκτός δρόμου. Είναι κατάλληλο για λάσπη, χώμα και γενικά κάθε περίπτωση εκτός δρόμου όπου το αυτοκίνητο κινείται με μία αργή κατευθυνση. Στη ρύθμιση αυτή, το σύστημα διαχειρίζεται όλη την ισχύ σε χαμηλές ταχύτητες προκειμένου να είναι πιο άμεσο. Όπως για να “ξεκολλήσει” το όχημα. Η υψηλή ρύθμιση (high range) είναι η προεπιλεγμένη διαμόρφωση χρήσιμη για ολισθηρές συνθήκες στο δρόμο, όπως χιόνι, πάγο και γενικότερα χαλαρή άμμο ή χαλίκι.

Συνεχόμενη ρύθμιση 4WD

Το 4WD λειτουργεί όπως το σύστημα AWD όπου και οι τέσσερις τροχοί λαμβάνουν ισχύ σε συνεχή βάση, 50-50. Σε ορισμένα αυτοκίνητα, ο οδηγός έχει την επιλογή να ελέγχει τον τρόπο κατανομής της ισχύος στους εμπρός και πίσω άξονες μέσω επιλέξιμων λειτουργιών.

Κατ’ επιλογήν ρύθμιση 4WD

Πρόκειται για τον παραδοσιακό τύπο της τετρακίνησης και συναντάται σε καθαρόαιμα SUV ή Pickup που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες. Σε αυτήν την περίπτωση, το όχημα δίνει την ισχύ σε δύο τροχούς, συνήθως στο πίσω μέρος. Ο οδηγός πρέπει να πάρει την απόφαση να ενεργοποιήσει το 4WD όταν χρειάζεται, είτε πατώντας ένα κουμπί είτε μετακινώντας έναν μοχλό. Ορισμένα συστήματα επιτρέπουν επίσης στον οδηγό να κλειδώνει τα διαφορικά του οχήματος για επιπλέον πρόσφυση σε ακραίες συνθήκες εκτός δρόμου.

Πλεονεκτήματα 4WD

Για κάποιον που αναζητάει ένα off-road όχημα ικανό να μην κολλάει πουθενά, το 4WD είναι η λύση. Διαθέτει ένα παραπάνω διαφορικό από τα AWD, επιτρέποντας στον οδηγό τον πλήρη έλεγχο του κάθε τροχού. Αυτό επιτυγχάνεται κεντρικά από τον οδηγό, είτε μέσω κουμπιού στα πιο σύγχρονα, είτε μέσω ενός μοχλού στα πιο παραδοσιακά τετρακίνητα οχήματα.

Τα οχήματα 4WD είναι η καλύτερη επιλογή στον χειρισμό δυσμενών συνθηκών, τόσο στο δρόμο όσο και εκτός. Έχουν σχεδιαστεί για ανθεκτικότητα και μέγιστη δύναμη έλξης, και μπορούν να κινηθούν σε κάθε έδαφος. Η συνεχής τετρακίνηση τα καθιστά λιγότερο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμου και στη συνεχή επιβάρυνση του οχήματος. Αν και τα καινούργια συστήματα 4WD επιλύουν αυτά τα ζητήματα μέσω της τεχνολογίας και των αισθητήρων ελέγχου μετάδοσης.

Το 4WD συναντάται κυρίως σε SUV και σκληροτράχηλα Pickup. Μερικά από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα είναι τα εξής:

  • Jeep Wrangler
  • Suzuki Jimny
  • Toyota Land Cruiser
  • Ford Ranger
  • Land Rover Defender
  • Jeep Grand Cherokee
  • Mercedes-Benz G-Class

Συμπερασματικά

Η κίνηση σε όλους τους τροχούς (AWD) αφορά οχήματα που διαθέτουν σύστημα τετρακίνησης που έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί την πρόσφυση του δρόμου, όπως είναι οι ολισθηροί δρόμοι. Θεωρείται ως χαρακτηριστικό ασφαλείας και χρησιμοποιείται από πολλές μάρκες. Για παράδειγμα, η Subaru και η Audi σε πολλά μοντέλα τους. Πολλά συστήματα AWD περιορίζουν την κίνηση σε ένα σετ τροχών (εμπρός ή πίσω) και εμπλέκουν το άλλο σετ τροχών μόνο όταν το σύστημα εντοπίζει ολίσθηση ή έλλειψη πρόσφυσης ή για λόγους απόδοσης και σπορ οδήγησης.

Η κίνηση 4WD χρησιμοποιείται κατεξοχήν σε αυτοκίνητα που διαθέτουν καθαρόαιμο off-road χαρακτήρα. Συνήθως, τα οχήματα 4WD έχουν ένα διαφορικό που βοηθά στο μοίρασμα της ισχύος και της ροπής μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα. Ενώ τα περισσότερα 4WD δίνουν στον οδηγό τον έλεγχο της μετάδοσης μέσω κουμπιών ή μοχλών, για τον πλήρη έλεγχο της τετρακίνησης.

Οι ομοιότητες είναι πολλές, ενώ οι διαφορές ακόμα περισσότερες. Στην τελική και τα δύο συστήματα πρόκειται για τετρακίνητους τρόπους μετάδοσης, που στέλνουν την κίνηση και στους 4 τροχούς. Οι διαφορές έγκεινται στη χρήση και στον προσανατολισμό του κάθε οχήματος, με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός. Το AWD είναι εστιασμένο στην κίνηση παντός καιρού, τις επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά. Το 4WD θα σε πάει εκεί που κανένα άλλο δε μπορεί, ανεξαρτήτως καιρού και εδάφους. Η επιλογή είναι στο χέρι σου.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!

Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!