Έχοντας ψάξει και αναλύσει τη μεταπώληση στο παρελθόν, ο γενικός κανόνας που έχουμε καταλήξει είναι ο εξής. Το καλά συντηρημένο αυτοκίνητο που βρίσκεται στην – οσο το δυνατόν πιο κοντά – εργοστασιακή του μορφή είναι και αυτό που θα πουληθεί και πιο ακριβά.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα future classics ή τα αυτοκίνητα που πωλούνται ακριβά σε δημοπρασίες και εκθέσεις είναι αυτοκίνητα που έχουν παραμείνει, κατά βάση, στην εργοστασιακή τους μορφή.

Υπάρχουν βέβαια και μετατροπές που αναβαθμίζουν την αισθητική και ενδεχομένως αυξάνουν την εμπορική αξία ενός αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, η επένδυση στα καθίσματα του οχήματος, η αναβάθμιση ενός infotainment συστήματος, η εγκατάσταση ενός σωστού parktronic ή το “στήσιμο” ενός σπορ αυτοκινήτου. Eίναι παρεμβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μία πιο εύκολη ή και ακριβότερη μεταπώληση.

Επικεντρωθήκαμε στο παρόν και συγκεντρώσαμε τις αλλαγές εκείνες που επηρεάζουν και ρίχνουν τελικά την αξία του αυτοκινήτου σου. Από κοστοβόρες και αχρείαστες, μέχρι δυσλειτουργικές και επικίνδυνες, συγκεντρώσαμε τις 5 πιο συχνές μετατροπές που θα σου κοστίσουν… ακριβά.

 

1. Body Kit

Με τον όρο body kit εννοούμε το σύνολο των πρόσθετων εξαρτημάτων που εγκαθίστανται στο αμάξωμα ενός αυτοκινήτου. Από προφυλακτήρες και αεροτομές, το body kit μπορεί να περιλαμβάνει μία ολική αλλαγή των εξωτερικών εξαρτημάτων ενός οχήματος.

Μπορεί σε γενικές γραμμές τα body kit να φαντάζουν ξεπερασμένα και ότι ανήκουν σε μία άλλη δεκαετία, ωστόσο γνωρίζουν έδαφος και κερδίζουν δημοφιλία ειδικά σε ένα νεανικό κοινό. Λίγο οι οι σειρές και οι ταινίες, λίγο η τάση για διαφορετικότητα και ξεχωριστή σπορ εμφάνιση, η επιλογή του Body kit φαντάζει ακόμα και σήμερα ως αισθητική επιλογή.

Άλλωστε, ζούμε την εποχή που οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν σε εργοστασιακά body kit. Και τα προσφέρουν σε βασικές εκδόσεις ενός αυτοκινήτου με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: το M-pack της BMW ή το ST Line της Ford.

Με μία βασική διαφορά. Είναι εντελώς διαφορετικό ένα body kit το οποίο μελετάται και αναπτύσσεται από την κατασκευάστρια εταιρεία και στόχο έχει να δώσει αυτό το ξεχωριστό, σπορ στοιχείο. Σε αντίθεση με ένα aftermarket(=όχι εργοστασιακό) body kit που δεν πληροί τα κριτήρια και τους κανόνες ασφάλειας.

Άλλωστε πολλά από τα body kit που διατίθενται προς αγορά πρόκειται για προϊόντα πολυεστέρα. Κατώτερης ποιότητας, δηλαδή, που μειώνουν την παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. Κι έτσι, ενώ εσύ δίνεις χρήματα πιστεύοντας ότι αναβαθμίζεις το αυτοκίνητο σου, στην πραγματικότητα υποβαθμίζεις τόσο την αξία του όσο και βασικούς τομείς, όπως η ασφάλεια.

 

2. ”Xenon” φώτα

Ένα ακόμα έξτρα που συναντάται στον κατάλογο ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι τα xenon φώτα. Σε αυτή την περίπτωση, τα xenon φώτα – και μετέπειτα τα led – αποτελούν μία επιλογή που συστήνουμε ανεπιφύλακτα να κάνεις όταν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο.

Μα καλά θα δώσω τόσα παραπάνω χρήματα για φώτα;

Μπορεί να σκέφτεσαι. Και δίκαια, αφού στον κατάλογο ενός καινούργιου αυτοκινήτου τα xenon ή led φώτα είναι από τα πιο ακριβά έξτρα που μπορεί να συναντήσει κανείς. Υπάρχει, όμως, λόγος. Διότι, τα φώτα κρύβουν από πίσω μία τεχνογνωσία που αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξέλιξη και υλικά. Από τον προτζέκτορα, το πώς στρίβουν στις στροφές και το πως ρυθμίζονται ανάλογα τη φωτεινότητα του δρόμου.

Όλα αυτά δε μπορούν αν αντικατασταθούν απλά και μόνο αλλάζοντας μία λάμπα σε ένα αυτοκίνητο χωρίς να διαθέτει από πριν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Έτσι, αγοράζοντας από το εμπόριο και τοποθετώντας μία λάμπα xenon σε φανάρι αλογόνου το μόνο που καταφέρνεις είναι να έχεις ένα δυσλειτουργικό αυτοκίνητο, επικίνδυνο για τους γύρω σου. Καθώς η διάσπαση του φωτός γίνεται με τέτοιον τρόπο που το σκορπάει παντού με αποτέλεσμα να τυφλώνει τους υπόλοιπους οδηγούς.

Μία λάμπα xenon πρέπει να τοποθετείται σε φανάρι που προορίζεται από τον κατασκευαστή για χρήση xenon διαθέτοντας τον αντίστοιχο εξοπλισμό, όπως είναι ο προτζέκτορας. Έτσι, για να επιστρέψουμε στην αρχική ερώτηση, είναι λογικό κατά την αγορά ενός αυτοκινήτου να μην θέλεις να επιλέξεις τα αναβαθμισμένα φώτα. Καθώς αποτελούν μία ακριβή επιλογή.

Εάν, όμως, ξέρεις ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήθελες φωτιστικά σώματα xenon ή led καλό είναι να δώσεις τα χρήματα εξαρχής ή να διαλέξεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που διαθέτει ήδη φώτα xenon. Γιατί εάν επιλέξεις να το κάνεις σωστά, αντικαθιστώντας ολόκληρο το φανάρι και όχι απλώς τις λάμπες, στο τέλος θα σου κοστίσει το ίδιο, εάν όχι ακριβότερα. Σε κάθε άλλη περίπτωση και με όποια αλλαγή κάνεις θα καταστήσεις το αυτοκίνητο σου επικίνδυνο για εσένα και τους γύρω σου. Αφού ούτε εσύ θα βλέπεις σωστά, και οι γύρω σου ενδέχεται να τυφλώνονται.

 

3. Ζάντες

Οι ζάντες αποτελούν ένα παρεξηγημένο χαρακτηριστικό που χρειάζεται μία απαραίτητη επεξήγηση. Καθώς εμπίπτουν σε 2 κατηγορίες: τις γνήσιες και τις απομιμήσεις.

Οι πρώτες αποτελούν μία αρκετά ακριβή επιλογή, που εάν επιθυμείς να την κάνεις ενδεχομένως να αναβαθμίσεις το αυτοκίνητο σου. Είτε επιλέξεις ανάμεσα σε εργοστασιακές ζάντες της μάρκας του αυτοκινήτου σου είτε σε άλλες γνήσιες επιλογές επώνυμων ζαντών, θα βρεις μία πληθώρα αξιόλογων και αισθητικών επιλογών.

Αντίθετα, ακριβώς λόγω της τιμής των πρώτων, η αγορά διαθέτει πολλές απομιμήσεις επώνυμων ζαντών που διατίθενται προς πώληση στα μισά ή και λιγότερα χρήματα. Έτσι, μπορεί να βρεις το σχέδιο μίας ζάντας σε απομίμηση που να είναι παρόμοιο με τη γνήσια στο 1/3 της τιμής της.

Για κάποιον που αποζητάει την εμφάνιση αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό. Αφού με αυτό τον τρόπο “κερδίζει” στο αισθητικό μέρος εξοικονομώντας χρήματα. Ωστόσο, μία ζάντα σε απομίμηση μπορεί να αποδειχθεί κοστοβόρα. Καθώς η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά χαμηλότερη από τη γνήσια. Με αποτέλεσμα, πέφτοντας σε μία λακκούβα ή κάνοντας έντονη χρήση να κινδυνεύει ακόμα και να σπάσει ή να καταπονηθεί το αμάξωμα.

Και αυτό που στην περίπτωση ενός καθημερινου αυτοκινήτου μπορεί να εξελιχθεί κοστοβόρο, στην περίπτωση ενός σπορ αυτοκινήτου μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Γενικά, η αναβάθμιση μίας ζάντας σε ένα αυτοκίνητο που προορίζεται για σπορ χρήση, γίνεται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους λόγους. Όπως το ελαφρύτερο βάρος, η ποιότητα κατασκευής και η οδική συμπεριφορά. Έτσι η αλλαγή μίας ζάντας για μία τέτοια χρήση πρέπει να περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μία γνήσια επιλογή. Αφού σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί μία κακή, έως και επικίνδυνη επιλογή.

 

4. Αυτοκόλλητα και σήματα

Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να μην πρόκειται για κάποιο σοβαρό παράπτωμα που μπορεί να αποβεί κοστοβόρο ή και επικίνδυνο. Αποτελεί μία επιλογή που γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους. Με τι κόστος όμως;

Μιλάμε για κάθε είδος αυτοκόλλητα, από αυτά που προσιδιάζουν σε 4χ4 σε μη τετρακίνητο όχημα, σήματα που να παραπέμπει σε άλλον κινητήρα ή εξοπλισμό από αυτόν που διαθέτει το αυτοκίνητο, μέχρι και αυτοκόλλητα που αφορούν εντελώς διαφορετικά αυτοκίνητα και εκδόσεις.

Αλήθεια, γιατί να θέλεις να δείξεις το αυτοκίνητο σου ως κάτι που δεν είναι; Και δεν εννοούμε τα αυτοκόλλητα ή τα σήματα που βγαίνουν από το εργοστάσιο. Αλλά εκείνα που παραπέμπουν σε μία έκδοση ή κατηγορία που δεν είναι το συγκεκριμένο μοντέλο.

Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό ένα Volkswagen Golf R-Line να φέρει τα σήματα R και εντελώς διαφορετικό ένα Golf 1.0 TSi να έχει το αυτοκόλλητο GTi από πίσω. Γιατί στη μία περίπτωση παραπέμπουν σε έναν έξτρα εξοπλισμό όπως θα έβγαινε και από το εργοστάσιο, ενώ στην άλλη σε κάτι που δεν είναι μειώνοντας – εν τέλει – την αξία του.

Πόσω μάλλον όταν στην παρούσα χρονική συγκυρία η μόδα τείνει στο debadging. Δηλαδή, την απουσία σημάτων που να παραπέμπουν σε εξοπλισμό ή έκδοση του αυτοκινήτου. Έτσι, αρκετοί κατασκευαστές δίνουν την επιλογή – ήδη κατά την αγορά του – να μη φέρει καθόλου διακριτικά ένα αυτοκίνητο, ακόμα και εάν πρόκειται για την κορυφαία έκδοση του (π.χ. “M”, Amg).

 

5. Βάψιμο

Έχουμε αναφερθεί και αναλύσει στο παρελθόν διάφορα στοιχεία που επηρεάζουν το χρώμα του αυτοκινήτου. Από το χρώμα, ενδέχεται να εξαρτηθεί η μεταπωλητική του αξία, ενώ μπορεί ακόμα και να… φανερώσει στοιχεία για την προσωπικότητά σου!

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που βαρέθηκες το αυτοκίνητο σου και θέλεις να κάνεις μία αλλαγή στο χρώμα του;

Η αλήθεια είναι ότι το βάψιμο είναι ίσως η πιο ακίνδυνη και ασήμαντη μετατροπή στη λίστα μας. Είναι, ωστόσο, και εκείνη που θα σε δυσκολέψει περισσότερο τη μεταπώληση. Προσοχη: δεν εννοούμε να βάψεις ένα σημείο του προφυλακτήρα ή να καλύψεις μία γρατζουνιά που μπορεί να έχει. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συναντήσεις δυσκολίες, καθώς πολλοί μπορεί να είναι υποψιασμένοι για τυχόν μικροτρακάρισματα. Αλλά δε συνιστά κάτι το τόσο σημαντικό.

Μιλάμε για το εξ ολοκλήρου βάψιμο ενός αυτοκινήτου σε ένα καινούργιο χρώμα. Από κίτρινο που το αγόρασες να το κάνεις μαύρο. Ή από άσπρο, πράσινο. Κάτι που περιλαμβάνει και διαδικαστικές αλλαγές. Αφού κάθε τροποποίηση θα πρέπει να δηλώνεται στην άδεια του αυτοκινήτου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η δυσκολία στη μεταπώληση καθώς το βαμμένο πάντα θα φαίνεται και θα αποθαρρύνει υποψήφιους αγοραστές.

 

Συμπερασματικά

Το άγχος της μεταπώλησης καλό είναι να το αποβάλλεις, καθώς μπορεί να σου στερήσει μεγάλο μέρος της  απόλαυσης. Καλό, επίσης, είναι να μην επηρεάζεσαι από το καθετί για τον αντίκτυπό που θα έχει στην αξία του.

Άλλωστε, όλα εξαρτώνται από τον σκοπό χρήσης και απόκτησης. Για παράδειγμα, κάποιες από τις παραπάνω τροποποιήσεις μπορεί να είναι θεμιτές και χρήσιμες. Όταν αφορούν ειδικά σπορ αυτοκίνητα που προορίζονται για συγκεκριμένη χρήση. Αντίθετα, σε καθημερινά αυτοκίνητα μπορεί να αποβούν αχρείαστες έως και επικίνδυνες. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μετατροπές που καλό θα ήταν να αποφύγεις. Αφού το μόνο που εξυπηρετούν, εν τέλει, είναι να μειώνουν την αξία του αυτοκινήτου σου. Είτε αυτή αφορά το παρόν είτε το μέλλον.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!

Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!