“Χάος στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων”,

“Σκάνδαλο με τα γυρισμένα χιλιόμετρα”

“Σε αδιέξοδο χιλιάδες που πήραν μεταχειρισμένο ΙΧ”

Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που θα εμφανιστούν στη μηχανή αναζήτησης της google αν πληκτρολογίσεις… “γυρισμένα χιλιόμετρα”.

Αν μάλιστα μπεις και στον κόπο και κάνεις μια πιο εκτενή αναζήτηση, θα διαπιστώσεις πως οι περιπτώσεις των συνανθρώπων μας που έχουν εξαπατηθεί με αυτόν τον τρόπο, είναι χιλιάδες

Δεν είναι μυστικό.

Η παραποίηση των χιλιομέτρων ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι η πιο διαδεδομένη απάτη της συγκεκριμένης αγοράς.

Όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της βελγικής, της ολλανδικής, της βρετανικής και άλλων ακόμα, περισσότερο προηγμένων χωρών από τη δική μας.

Πρόκειται για μια πάγια τακτική που ακολουθείται εδώ και πολλές δεκαετίες –και δη την περίοδο της κρίσης– κυρίως από τους επαγγελματίες του χώρου.

Την τελευταία 7-ετία όμως, η παραποίηση των χιλιομέτρων παρατηρείται σε αυξημένο ποσοστό και σε αυτοκίνητα ιδιωτών. Ναι, ακόμα και οι ιδιώτες γυρίζουν τα χιλιόμετρα!

Όσο για την ενημέρωση του υποψήφιου αγοραστή για το πως θα προστατευτεί, αυτή είναι σχεδόν ανύπαρκτη…

Γι’αυτό και το πρώτο πράγμα που θα δεις πάνω-πάνω στο site της Spotawheel είναι ο πιο πλήρης οδηγός γυρισμένων χιλιομέτρων που έχει γραφτεί ποτέ. Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, κατέβασέ τον τώρα!

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις ποιοι οι ιδιώτες γυρίζουν τα χιλιόμετρα και τι να προσέξεις αν βρεθείς σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση.

Έμπορος από χόμπι

Με το ξέσπασμα της οικονομική κρίσης στη χώρα μας, πολλοί ιδιώτες που αναζητούσαν το εύκολο χρήμα ξεκίνησαν να ασχολούνται ερασιτεχνικά με την εμπορία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Τι κάνουν δηλαδή;

Αγοράζουν ένα αυτοκίνητο αμφίβολης ποιότητας σε τιμή “ευκαιρίας”, το σουλουπώνουν ελαφρώς για να δείχνει ελκυστικό στο μάτι και το μεταπωλούν στον ανυποψίαστο αγοραστή, βγάζοντας έξτρα, αφορολόγητα χρήματα.

Τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου είναι το “μέτρο” που θα καθορίσει, πόσα τελικά θα είναι αυτά τα έξτρα χρήματα.

Αφού δεν υπάρχει έλεγχος από το κράτος και εφαρμογή μέτρων για να αποτραπούν τέτοιες ενέργειες, γιατί να μην το εκμεταλλευτεί ένας πονηρός;

Το κέρδος άλλωστε είναι πολύ μεγάλο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS) για το 2018, η πρακτική των γυρισμένων χιλιομέτρων εκτιμάται ότι έχει οικονομικές απώλειες στην Ευρώπη έως και 8,77 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Για να φανταστείς, μόνο στη Γερμανία (το μεγαλύτερο εξαγωγέα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Γηραιά ήπειρο), το φαινόμενο των γυρισμένων χιλιομέτρων κοστίζει στην τοπική της οικονομία 6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Πως θα καταλάβεις τον πονηρό;

Ψάχνεις, ψάχνεις, ψάχνεις στις αγγελίες για να βρεις ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο. Δεν είναι εύκολο, σχεδόν ποτέ δεν ήταν στην ελληνική αγορά μεταχειρισμένων.

Η λογική λέει ότι για να το βρεις, θα πρέπει να είναι από ιδιώτη και ιδανικά από κάποιον που να γνωρίζει άριστα το αυτοκίνητό του.

Πως όμως θα καταλάβεις αν το αυτοκίνητο που σου αρέσει είναι όντως μια τέτοια περίπτωση;

Υπάρχουν τρόποι:

  1. Ψάξε στο google τον αριθμό κινητού που υπάρχει στην αγγελία. Με αυτόν τον τρόπο θα δεις αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος πουλάει την ίδια στιγμή και άλλα αυτοκίνητα.
  2. Προσπάθησε να βγάλεις «λαβράκι» από την τηλεφωνική συνομιλία. Μια έξυπνη εισαγωγή θα ήταν να πεις πρώτα “σας τηλεφωνώ για το αυτοκίνητο που είδα στην αγγελία” χωρίς διευκρίνηση για το μοντέλο. Αν σου απαντήσει “ποιο αυτοκίνητο;” τότε καλό θα ήταν να προβληματιστείς γιατί μπορεί να έχει και άλλα αυτοκίνητα που να πουλάει
  3. Το αυτοκίνητο θα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του μόνο για λίγους μήνες, το πολύ ένα έτος
  4. Πολλά αυτοκίνητα τα αγοράζουν από το εξωτερικό, γι’ αυτό και ενδέχεται να σου πει ότι δεν έχει πληρωμένα τέλη, ότι δεν έχει πινακίδες, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχει καν εκτελωνιστεί.
  5. Δεν θα είναι δικό του και θα υποστηρίξει ότι το πουλάει εκ μέρους κάποιου γνωστού του, το πιθανότερο γυναικείου φύλου.

Πως γυρίζουν τα χιλιόμετρα;

Όπως ενδεχομένως θα έχεις δει, πλέον τα χιλιόμετρα σε ένα αυτοκίνητο γυρίζουν ακόμα και από ένα smartphone.

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και από κάποιον που δεν είναι ειδικός.

Πως;

Το κινητό συνδέεται με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου, γίνεται εκκίνηση της αντίστοιχης εφαρμογής και τα χιλιόμετρα από τις 300.000 πέφτουν στις 60.000 στο λεπτό!

Δες το βίντεο και θα καταλάβεις!

Πλέον, στα σύγχρονα αυτοκίνητα τα χιλιόμετρα δεν καταγράφονται αναλογικά όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα βρεις στις μέρες μας ίχνη στο κοντέρ του αυτοκινήτου από κατσαβίδι και ταλαιπωρημένες βίδες.

Οι “επαγγελματίες” του είδους χρησιμοποιούν πιο σύνθετες μεθόδους και μπορούν να σβήσουν τα αποθηκευμένα data από όλα τα σημεία του αυτοκινήτου, όπως π.χ από το κλειδί, το φανάρι ή την κλειδαριά.

Σκέψου ότι ένα καλό διαγνωστικό εγκεφάλου μιας αντιπροσωπείας που “διαβάζει” όλο το ιστορικό του αυτοκινήτου, κοστίζει 10 και 15.000 ευρώ. Ένα αντίστοιχα καλό μηχάνημα που γυρίζει “επαγγελματικά” τα χιλιόμετρα ενός αυτοκινήτου, κοστίζει και αυτό 15.000 ευρώ!

Είπαμε, το κέρδος είναι μεγάλο.

Πως θα προφυλαχτείς

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να προφυλαχτείς από τα γυρισμένα χιλιόμετρα και αυτός δεν είναι άλλος από την έρευνα.

Την εντατική, διεξοδική και υπεύθυνη έρευνα.

Έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα και ξέρουμε ότι ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει σημαντικό ρόλο. Γι’αυτό και στο τμήμα ελέγχων της Spotawheel απασχολούνται συνολικά 25 άτομα.

Τα αυτοκίνητα δε, που παιρνάνε με επιτυχία από τους ελέγχους μας, στατιστικά είναι μόλις 1 στα 20, ενώ τα 19 απορρίπτονται κυρίως για τρεις λόγους:

  1. Σοβαρά ατυχήματα του παρελθόντος
  2. Γυρισμένα χιλιόμετρα
  3. Ιστορικό που δεν επιβεβαιώνεται

Αν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, απλά δεν το αναλαμβάνουμε.

Δες εδώ πως επιλέγουμε τα αυτοκίνητα ιδιωτών που βρίσκονται στο site μας!

3 θεμελιώδεις τρόποι για να βρεις τα πραγματικά χιλιόμετρα

  1. Ζήτησε το βιβλίο service του αυτοκινήτου και έλεγξε τη γνησιότητα αλλά και τις ημερομηνίες που έχουν γίνει καταγραφές των service σε σχέση με τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου.
  2. Ζήτησε από την αντιπροσωπεία να σου δώσει πληροφορίες για το ιστορικό συντήρησης, με βάση τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου.
  3. Έλεγξε την κατάσταση του αυτοκινήτου με κάποιον μηχανικό της εμπιστοσύνης σου.

Υπάρχουν κι άλλοι 5 τρόποι γα να εντοπίσεις τα γυρισμένα χιλιόμετρα και θα τους βρεις όλους, στον αναλυτικό οδηγό γυρισμένων χιλιομέτρων που έχουμε γράψει για εσένα.

Μάθε να αναγνωρίζεις τα γυρισμένα χιλιόμετρα μόνος σου!

Κατέβασε τον οδηγό γυρισμένων χιλιομέτρων, εκτύπωσέ τον και έχε τον μαζί σου κάθε φορά που πας να δεις από κοντά ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Μη βασίζεσαι στα λόγια. Ζήτα πάντα γραπτά στοιχεία που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη.

Μόνο έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος!

Κατέβασε τον Οδηγό Γυρισμένων Χιλιομέτρων!

 

Πηγές: www.spotmechanic.gr www.europarl.europa.eu